Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( συνεχίζεται το θρίλερ του "λυμπέριος" ) 

ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΑΡΑΞΕ

ΣΑΒΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ

Τι είναι το φως, σωμάτιο ή κύμα;

Συνεχίζεται το θρίλερ του "Λυμπέριος"

Με την Terra σε διεθνή γη

1.1 Η ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ

Η χτυπημένη πλώρη του ρώσικου πλοίου εξετάζεται. Από το πόρισμα αναμένεται να δοθούν απαντήσεις.

Χ.Π.

Ο Αριστοτέλης αναφέρει: Ο Εμπεδοκλής… έλεγε ότι το φως, όντας κάτι το σωματιδιακό, που απορρέει από το φωτίζον σώμα, φθάνει πρώτα στο μεταξύ της Γης και του ουρανού χώρο και ύστερα σε μας. Μας διαφεύγει όμως η κίνησή του αυτή λόγω της ταχύτητάς του.

Τραγική φιγούρα ο πεθερός του άτυχου καπετάνιου:

Το άλμπουμ "Terra Nostra" της Σαβίνας Γιαννάτου θα κυκλοφορήσει διεθνώς από τη γερμανική δισκογραφική εταιρεία ECM

Από πολύ παλιά, στους αρχαιότατους χρόνους, φιλόσοφοι και φυσιοδίφες προσπαθούσαν να κατανοήσουν και να ερμηνεύσουν τη "φύση" του φωτός. "Θέλουμε να βρούμε κάτι συγκεκριμένο, χωρίς να δικάσουμε αθώους" Παγκόσμια κυκλοφορία, με εκκίνηση το Λονδίνο, και μάλιστα από την "πρεστιζάτη" (και ιδιαίτερα επιλεκτική) γερμανική δισκογραφική εταιρεία ECM, θα έχει στις αρχές Φεβρουαρίου το προτελευταίο άλμπουμ της Σαβίνας Γιαννάτου "Terra Nostra" (Lyra), μια ζωντανή ηχογράφηση με τραγούδια της Μεσογείου και σεφαραδίτικα. Για πολλά χρόνια ήταν αντικείμενο μακρόπνοων συζητήσεων, διαφωνιών, επιχειρημάτων και αντεπιχειρημάτων.

"Μπλοκαρισμένο" στο Ικόνιο βρίσκεται από προχθές το βράδυ, το με σημαία Παναμά φορτηγό πλοίο "Ανίτα Τ", συνολικής χωρητικότητας 3.000 κόρων και πλήρωμα έξι Ρώσους και εφτά Ουκρανούς ναυτικούς, το οποίο φέρει στην πλώρη του σοβαρές ζημιές. Είναι από τις πολύ σπάνιες περιπτώσεις (για να μην πούμε η πρώτη φορά) που ο διεθνούς φήμης παραγωγός και δημιουργός της ECM Μάνφρεντ Άιχερ αγοράζει τα δικαιώματα ενός έτοιμου άλμπουμ (licencing) και το κυκλοφορεί με την πολύτιμη σφραγίδα της ECM, χωρίς προηγουμένως να έχει αναμειχθεί ο ίδιος στην ηχογράφησή του.

Το φως ήταν και είναι μια βασική αιτία της ύπαρξης ζωής στον πλανήτη μας.

Οι ζημιές αυτές ενισχύουν τις υπόνοιες των Λιμενικών ότι μπορεί να είναι το πλοίο που εμβόλισε το ελληνικό αλιευτικό "Λυμπέριος".

Δεν αποκλείεται αυτό να είναι το πρώτο βήμα για μονιμότερη συνεργασία της Ελληνίδας τραγουδίστριας με τη γερμανική ECM, εξέλιξη που θα της έδινε σοβαρές πιθανότητες για μια επί της ουσίας διεθνή πορεία.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα φυτά, με τη φωτοσύνθεση, μετατρέπουν την ενέργεια που παρέχει το φως του Ήλιου σε χημική ενέργεια, την οποία χρησιμοποιούν στη συνέχεια για την ανάπτυξή τους.

Η αυτοψία στη Μακρόνησο, στο σημείο όπου ο Ρώσος πλοίαρχος υποστηρίζει ότι προσάραξε το πλοίο, ίσως δώσει ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα αν το "Ανίτα Τ", με σημαία Παναμά, εμβόλισε το "Λυμπέριος". Γιατί παρ' όλο που εδώ και χρόνια η Σαβίνα Γιαννάτου είναι μονίμως μέσα στη λίστα των μεγάλων φεστιβάλ της Ευρώπης και είναι από τις πιο πολυταξιδεμένες τραγουδίστριες της Ελλάδας, τής λείπει η οργανωμένη υποστήριξη - όπως και στους περισσότερους Έλληνες καλλιτέχνες - ώστε να έχει τις ίδιες ευκαιρίες με τους ξένους συναδέλφους της που ζουν στα ευρωπαϊκά κέντρα της μουσικής (κυρίως Λονδίνο και Παρίσι).

Το φως είναι αυτό που κάνει ορατά τα αντικείμενα που βρίσκονται στον πλανήτη μας, τη Γη, και στο Σύμπαν.

Η προανάκριση ξεκίνησε προχθές αλλά συνεχίστηκε και σήμερα στο δεύτερο λιμενικό τμήμα Κερατσινίου.

Αυτές τις ημέρες, πάντως, βρισκόταν στο Λονδίνο καλεσμένη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού για μια συναυλία που δόθηκε χθες το βράδυ στη διάσημη αίθουσα "Queen Elisabeth Hall" (ενταγμένη στις εκδηλώσεις "Greece in Britain" για την έναρξη της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση).

Με τη βοήθεια του φωτός "επικοινωνούμε" με τα άστρα και τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος αντλώντας χιλιάδες πληροφορίες για τη σύστασή τους (φασματοσκοπική μέθοδος).

Μέλη του ύποπτου φορτηγού ανακρίνονται ολόκληρη την ημέρα από αστυνομικούς του λιμενικού.

Το πρόγραμμα περιείχε από τους Ελληνικούς Χορούς του Νίκου Σκαλκώτα ως τα παραδοσιακά τραγούδια της Μεσογείου που τα ερμήνευσε συνοδεία του μουσικού της γκρουπ Primavera en Salonico.

Πρώτοι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν αντιληφθεί και διατυπώσει αυτό που εμείς σήμερα ονομάζουμε "σωματιδιακή φύση" του φωτός.

Οι απαντήσεις τους είναι κατηγορηματικές ότι τα χτυπήματα στο φορτηγό πλοίο, προέρχονται από τα βράχια.

Παράλληλα με το τραγούδι ακούστηκε και ελληνική ποίηση σε αγγλική μετάφραση από τον διακεκριμένο σαιξπηρικό ηθοποιό Μάικλ Πένινγκτον.

Πίστευαν δηλαδή ότι το φως που εκπέμπει ο Ήλιος, αλλά και κάθε φωτοβολούσα πηγή, αποτελείται από μικρά σωματίδια τα οποία κινούνται με πολύ μεγάλη ταχύτητα και, όταν πέφτουν στο μάτι του παρατηρητή, διεγείρουν το αισθητήριο όργανο της όρασης.

Το ύποπτο πλοίο εντοπίσθηκε προχθές ενώ έπλεε κενό φορτίου έξω από την Αίγινα.

Σ΄ αυτή ακριβώς τη σκέψη, δηλαδή τη σωματιδιακή φύση του φωτός, στηρίχτηκε, πολύ μεταγενέστερα, ο Newton (Νεύτωνας), για να διατυπώσει, με βάση την αρχή διατήρησης της ενέργειας και της ορμής, το νόμο της ανάκλασης του φωτός, δηλαδή: γωνία πρόσπτωσης (π) = γωνία ανάκλασης (α)

Ο Ρώσος πλοίαρχος, που τελούσε υπό την επήρεια μέθης, είδε το σκάφος του λιμενικού σώματος να τον πλευρίζει και να του ζητά να εξηγήσει κάποια ίχνη σοβαρών φθορών που είχε στην πλώρη του.

Isaac Newton

Πράγματι, χθες τα ξημερώματα το με σημαία Παναμά πλοίο, οδηγούμενο από τους λιμενικούς έδεσε στο Ικόνιο, ενώ βατραχάνθρωποι του λιμενικού σώματος βούτηξαν κάτω από τα ύφαλά του.

ανακλώμενη ακτίνα

Οι ζημιές, που σύμφωνα με τον ανώτατο αξιωματικό του λιμενικού σώματος είναι σοβαρές και βρίσκονται από τη μέση και κάτω της πλώρης, θα εξετασθούν μετά τη βιντεοσκόπησή τους, για να διαπιστωθεί αν είναι το πλοίο που εμβόλισε το ελληνικό αλιευτικό "Λυμπέριος".

Δύο σημαντικά φαινόμενα, η περίθλαση και η συμβολή του φωτός, απασχόλησαν τους φυσικούς Christian Huygens (Κρίστιαν Χόυχενς, 1629-1695) και Tomas Young (Τόμας Γιανγκ, 1773-1829) το 1670 και 1803 αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρο Σουμάκη, δεν υπάρχει κάτι νεότερο και "επειδή πρέπει να είμαστε δίκαιοι και απόλυτα σίγουροι, πρέπει να προσεγγίσουμε με προσοχή το όλο θέμα".

Οι Huygens και Young, μέσα από πειραματικές διαδικασίες πάνω στα φαινόμενα αυτά, απέδειξαν ότι το φως έχει κυματική φύση και συγκεκριμένα ότι είναι εγκάρσια κύματα.

Ο πεθερός του καπετάνιου Παντελή Μεσολογίτη, Γιάννης Παλούκας, δήλωσε "θέλουμε να βρούμε κάτι συγκεκριμένο, χωρίς να δικάσουμε αθώους.

Το αποκορύφωμα της έρευνας για τη φύση του φωτός ήρθε το 1865, όταν ο Maxwell (Μάξγουελ), αναπτύσσοντας τη μεγαλειώδη θεωρία του, απέδειξε ότι το φως είναι εγκάρσια ηλεκτρομαγνητικά κύματα.

Στοιχεία υπάρχουν αλλά δεν μπορούμε να πούμε τίποτα με σιγουριά".

Συνεχίζοντας την ιστορική αναδρομή συναντάμε στις αρχές του 20ού αιώνα το Max Planck (Μαξ Πλανκ, 1858-1947), ο οποίος χρησιμοποίησε τη σωματιδιακή φύση του φωτός, για να ερμηνεύσει την ακτινοβολία που εκπέμπουν τα θερμά σώματα. Στην πιο σύγχρονη εποχή ο Einstein (Αϊνστάιν) χρησιμοποιώντας τη σωματιδιακή φύση του φωτός ερμηνεύει το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο (εκπομπή ηλεκτρονίων από μέταλλα, όταν πάνω σ΄ αυτά προσπίπτει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία). Σήμερα πιστεύουμε στη διπλή φύση του φωτός, δηλαδή ότι το φως συμπεριφέρεται ως κύμα και ως σωμάτιο που ονομάζεται φωτόνιο. Σε φαινόμενα όπως η συμβολή, η περίθλαση και η πόλωση εκδηλώνεται η κυματική φύση του φωτός (ηλεκτρομαγνητικό κύμα), ενώ σε φαινόμενα που σχετίζονται με την αλληλεπίδραση του φωτός με την ύλη (απορρόφηση - εκπομπή), όπως το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο, εκδηλώνεται η σωματιδιακή φύση του φωτός. Η ερώτηση λοιπόν "τι είναι το φως, σωμάτιο ή κύμα;" είναι εσφαλμένη, γιατί το φως συμπεριφέρεται ως κύμα και ως σωμάτιο.

Το φως είναι εγκάρσια ηλεκτρομαγνητικά κύματα.

James Clerk Maxwell