Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

16η INFACOMA - 24η MARMIN "Μαχαίρια" για την εγκληματικότητα

Ερωτήσεις - Ασκήσεις

Σπατάλη ενέργειας στο 40% των κτιρίων

Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. στη Βουλή

1. Τι είναι και πώς ερμηνεύεται η κίνηση Μπράουν;

Στιγμιότυπο από τη διημερίδα με τίτλο "Διασφάλιση της ποιότητας σε δομικά και υλικά συστήματα". Στη φωτογραφία, ο επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ, Δημήτρης Αραβαντινός, η διπλωματούχος μηχανολόγος μηχανικός, Α. Μπούρα, και ο επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ, Α. Παπαδόπουλος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΘΑΣ

2. Πώς κινούνται τα μόρια ενός υγρού και πώς ενός αερίου;

Το 30% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας καλύπτουν τα κτίρια, αλλά το 40% των κτιρίων, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές, χαρακτηρίζονται ξεπερασμένα έναντι των σύγχρονων αναγκών σε ό,τι αφορά την ποιότητα ζωής και καταναλώνουν ακόμη και τη διπλάσια ενέργεια.

Είναι η Ελλάδα η πιο ασφαλής χώρα της Ευρώπης ή μήπως παρουσιάζει τη μεγαλύτερη εγκληματικότητα από τις χώρες των Βαλκανίων; Το μαύρο-άσπρο της αντιπαράθεσης κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για το θέμα της εγκληματικότητας ανέβασε τους τόνους χθες στη Βουλή.

Γιατί ένα αέριο καταλαμβάνει όλο το χώρο μέσα στον οποίο βρίσκεται, ενώ ένα υγρό έχει συγκεκριμένο όγκο;

Η εκ των υστέρων παρέμβαση διορθώνει το πρόβλημα μόνο σε ένα ποσοστό 30%.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Έχει γίνει έργο κατά της εγκληματικότητας και υπάρχει αποτέλεσμα

3. Περιγράψτε ένα απλό πείραμα με τη βοήθεια του οποίου μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τα αέρια έχουν βάρος.

Η σπατάλη ενέργειας, που γίνεται στη χώρα μας, λόγω της παλαιότητας των κτιρίων, επισημάνθηκε κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της διημερίδας με θέμα "Διασφάλιση της ποιότητας σε δομικά και υλικά συστήματα", που διοργάνωσαν, στο πλαίσιο της 16ης διεθνούς έκθεσης Infacoma, η Helexpo και το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης αμφισβήτησε, μάλιστα, έκθεση της Ιντερπόλ που επικαλέστηκαν οι βουλευτές της Ν.Δ. και σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα φέρεται να είναι πρώτη σε εγκληματικότητα από τις βαλκανικές χώρες.

4. Γνωρίζουμε ότι η πυκνότητες των αερίων είναι πολύ μικρότερες από αυτές των υγρών.

Με στόχο την ανάπτυξη συνεργασιών, την από κοινού ανάληψη ερευνητικών προγραμμάτων και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας πραγματοποιήθηκαν χθες συναντήσεις μεταξύ 65 ευρωπαϊκών επιχειρήσεων του κλάδου πέτρας οικοδομής, στις εγκαταστάσεις της Helexpo. Σε έντονο ύφος ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απάντησε ότι τα στοιχεία της Ιντερπόλ δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, αλλά όποια χώρα θέλει παρουσιάζει τους δικούς της αριθμούς στην ιστοσελίδα της διεθνούς αστυνομίας.

Σε ποιο συμπέρασμα μπορούμε να οδηγηθούμε -με βάση το δεδομένο αυτό- για τις αποστάσεις μεταξύ των μορίων των υγρών και των αερίων, αντίστοιχα;

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του διήμερου κοινοτικού προγράμματος Interprise Pierre Interprise Μαρμάρου και Πέτρας Οικοδομής, που ξεκίνησε χθες τις εργασίες του, στο περιθώριο της πρώτης ημέρας λειτουργίας της 24ης έκθεσης Marmin (11-14 Φεβρουαρίου). Και πρόσθεσε: "Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κομίζει τα σχετικά στοιχεία της στην Ε.Ε.

5. Με δεδομένο ότι τα αέρια αποτελούνται από μόρια που κινούνται ελεύθερα προς κάθε κατεύθυνση, προσπαθήστε να ερμηνεύσετε τις ακόλουθες ιδιότητες των αερίων:

Τις εργασίες του προγράμματος εγκαινίασε ο αρμόδιος διευθυντής της γενικής διεύθυνσης 23 της ευρωπαϊκής επιτροπής, Ν. Χριστογιαννόπουλος, που μετέφερε το χαιρετισμό του ΄Ελληνα επιτρόπου, Χ. Παπουτσή.

Μην κάνετε τέτοιο λάθος και δυσφημείτε τη χώρα εν όψει Ολυμπιάδας.

α) Τα αέρια ασκούν πίεση στα τοιχώματα των δοχείων μέσα στα οποία περιέχονται.

Όπως τόνισε, "στόχος είναι αυτή η συνεργασία να λάβει μόνιμο χαρακτήρα, προκειμένου οι ομοειδείς κοινοτικές επιχειρήσεις να συμπορευθούν προς την κατάκτηση της ευρωπαϊκής και της διεθνούς αγοράς".

Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα σε εγκληματικότητα και η πιο ασφαλής στην Ευρώπη.

β) Η πίεση είναι η ίδια σε όλα τα τοιχώματα του δοχείου.

Τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους ως βασικό στόχο του προγράμματος επεσήμανε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γ. Κυριόπουλος.

Είναι η λιγότερο βίαιη χώρα στον κόσμο…".

γ) Όταν θερμάνουμε ένα αέριο που βρίσκεται μέσα σε ένα δοχείο σταθερού όγκου, η πίεση που ασκεί το αέριο στα τοιχώματα του δοχείου αυξάνεται.

Παρόντες στην τελετή έναρξης ήταν επίσης ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Τ. Μαστρογιάννης καθώς και ο κ. Γ. Μαυρομάτης, σύμβουλος του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης, ο οποίος μετέφερε το χαιρετισμό του κ. Μαγκριώτη. Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν οι βουλευτές της Ν.Δ., τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα ιδίως σε ό,τι αφορά τις ληστείες, την πορνεία, τα ναρκωτικά και τις μικροκλοπές.

δ) Με μια αντλία αυξάνουμε την ποσότητα του αέρα που περιέχεται σε ένα κλειστό δοχείο, χωρίς να μεταβάλλουμε τη θερμοκρασία του.

Για τον κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη, ιδιαίτερα στην Ανατολική Αττική, όπου "συμμορίες κακοποιών λυμαίνονται την ευρύτερη περιοχή μεγαλώνοντας το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών".

Τότε η πίεση που ασκεί ο αέρας στα τοιχώματα του δοχείου αυξάνεται.

Στην αύξηση των ληστειών στάθηκε κυρίως ο κ. Αλ. Λυκουρέζος, παρουσιάζοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι κλοπές και οι διαρρήξεις το πρώτο 11μηνο του 2002 ήταν 44.211 σε αντίθεση με το αντίστοιχο διάστημα του 2001 που δεν ξεπερνούσαν τις 41.000.

6. Ένα αέριο βρίσκεται μέσα σε ένα κυλινδρικό δοχείο, που κλείνει με ένα κινητό έμβολο (βλ. σχήμα).

Σε ό,τι δε αφορά ειδικά τις ληστείες, το πρώτο 11μηνο του 2001 ήταν 1.500 και το ίδιο διάστημα του 2002 ανήλθαν σε 1.800.

α) Πώς θα μεταβληθεί η πίεση του αερίου αν μετακινήσουμε το έμβολο προς τα αριστερά, διατηρώντας τη θερμοκρασία σταθερή;

Στην εγκληματικότητα συγκεκριμένων περιοχών της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Βύρων Πολύδωρας και κυρίως στην πορνεία και τα ναρκωτικά που επικρατούν στις Πλατείες Βάθη, Κουμουνδούρου, Δαβάκη στην Καλλιθέα, στο Νέο Ηράκλειο, στην οδό Μάρνη, στο Μεταξουργείο, στη Γλυφάδα και τη Βούλα, αλλά και στον Κορυδαλλό, που τον ονόμασε "στρατηγείο του εγκλήματος".

β) Πώς θα μετακινηθεί το έμβολο αν θερμάνουμε το αέριο, και αυξηθεί η θερμοκρασία του, ενώ η πίεση του διατηρείται σταθερή;

Και συμπλήρωσε: "Η ληστεία στις τράπεζες έχει γίνει σαν δελτίο καιρού στις ειδήσεις των καναλιών".

γ) Κρατάμε το έμβολο σε σταθερή θέση και αυξάνουμε τη θερμοκρασία του αερίου.

Στις επικρίσεις των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντέδρασε ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος διατύπωσε την άποψη ότι τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί η εγκληματικότητα στη χώρα μας και ιδιαίτερα οι ανθρωποκτονίες.

Πώς θα μεταβληθεί η πίεση του;

Κατά τον υπουργό, μόνον στη Θεσσαλονίκη η μείωση φθάνει στο 50% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

7. Τι ονομάζουμε ατμοσφαιρική πίεση;

Ωστόσο αναγνώρισε πως το πρόβλημα παραμένει με τις ληστείες κυρίως στην Αττική ­ που έχουν να κάνουν, όπως είπε, με την αλλαγή του νομίσματος σε ευρώ ­ καθώς και με μορφές μικροεγκληματικότητας (π.χ. ναρκωτικά) οι οποίες, πρόσθεσε, πρέπει να αντιμετωπισθούν συντονισμένα από διάφορες υπηρεσίες και όχι μόνον από την Ελληνική Αστυνομία.

Που οφείλεται;

" Εμφανίζετε μία Ελλάδα που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.

8. Η ατμοσφαιρική πίεση είναι μεγαλύτερη κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας, απ' ότι στην κορυφή ενός βουνού.

Αποδείξαμε στην πράξη ότι θέλουμε σύγχρονη αστυνομία κοντά στον πολίτη.

Πώς ερμηνεύεται το γεγονός αυτό;

Έχει γίνει έργο και υπάρχει αποτέλεσμα", είπε απευθυνόμενος προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και επίθεση Μητσοτάκη για τους κρατούμενους της 17Ν

Στη συζήτηση της Βουλής για την εγκληματικότητα παρενέβη και ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κων. Μητσοτάκης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση αλλά και προσωπικά τον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη ότι φέρουν ευθύνη για τις χαλαρές συνθήκες κράτησης στον Κορυδαλλό των κατηγορουμένων ως μέλη της 17 Νοέμβρη. Είπε: "Κρατούμενος της 17 Νοέμβρη έδινε συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό. Μία κυρία της 17 Νοέμβρη παραπονέθηκε ότι δεν της άρεσε το χρώμα του κελιού της. Είναι νόμιμο αυτό ή μήπως διακατεχόμαστε από κάποιο κόμπλεξ για κρατούμενους δολοφόνους της 17 Νοέμβρη; Το διαλύσαμε παντελώς αυτό το κράτος και είναι ευθύνη της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. Ο κρατούμενος είναι κρατούμενος και η φυλακή είναι φυλακή…". Νωρίτερα ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε επιτεθεί στην κυβέρνηση ότι κομματικοποίησε την Ελληνική Αστυνομία και υποστήριξε ότι στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. επικρατούν η αναξιοκρατία και η ευνοιοκρατία, ενώ απομακρύνονται έντιμοι αστυνομικοί ή προσκείμενοι στη Νέα Δημοκρατία. "Υπάρχουν μαύρες κηλίδες, άνθρωποι που προστατεύονται από το κόμμα και τα κυκλώματα. Σπάστε το απόστημα", τόνισε ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ.