Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Ελεύθερο ρεπορτάζ

( τρομακτικοί οι ρυθμοί καταστροφής της φύσης ) 

Τρομακτικοί οι ρυθμοί καταστροφής της φύσης Αδέσποτες οι ευθύνες

Η κίνηση Μπράουν

Από το 1970, οι άνθρωποι έχουν καταστρέψει περισσότερο από το 30% του φυσικού περιβάλλοντος

Κανένας αρμόδιος δεν αναζητεί ποιος σκότωσε με φόλα τα 58 ζώα

Γιατί τα ρευστά συμπεριφέρονται διαφορετικά από τα στερεά;

Ινδιάνοι της φυλής Ζανάντες, στον Αμαζόνιο, περπατούν ανάμεσα σε ό,τι απέμεινε από το δάσος του καταυλισμού τους.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΥΤΣΗ

Το 1827 ο Άγγλος βοτανολόγος Μπράουν παρατηρώντας με μικροσκόπιο μικρούς κόκκους γύρης μέσα σε νερό διέκρινε ότι οι κόκκοι εκτελούσαν τρεμουλιαστή κίνηση: "χόρευαν" συνεχώς με τυχαίο και ακανόνιστο τρόπο.

Η φωτιά έφτασε στο δάσος όταν αγρότες, που άρχισαν να καίνε τα χωράφια τους, μετά τη συγκομιδή, έχασαν τον έλεγχο της.

Φόλα… εξ ουρανού, τελικά, φαίνεται πως σκότωσε τα 58 ζώα στο Ζάππειο και στον Εθνικό Κήπο, παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς.

Επίσης, όταν η θερμοκρασία του νερού αυξανόταν, η κίνηση γίνονταν πιο έντονη.

Τα δάση, οι πηγές και τα νερά, τα θαλάσσια οικοσυστήματα του πλανήτη Γη καταστρέφονται συστηματικά τα τελευταία περίπου 30 χρόνια.

Κανένας από τους αρμόδιους φορείς - υπουργείο Γεωργίας, Εθνικός Κήπος, Ζάππειο - δεν έχει κινήσει διαδικασίες ώστε να βρεθεί ο ένοχος για τη δολοφονία των 58 ζώων

Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται κίνηση Μπράουν.

Το γεγονός αυτό, που έχει πάψει προ καιρού να αποτελεί είδηση, παίρνει νέες διαστάσεις μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF), σύμφωνα με την οποία από το 1970 ως σήμερα περισσότερο από το 30% του φυσικού πλούτου έχει καταστραφεί και οι ρυθμοί καταστροφής δεν έχουν μειωθεί. Δεκαπέντε ημέρες μετά το συμβάν, κανένας από τους αρμόδιους φορείς - υπουργείο Γεωργίας, Εθνικός Κήπος, Ζάππειο - δεν έχουν έχει κινήσει διαδικασίες για να βρεθεί ο ένοχος.

Το παρατηρούμε όταν σωματίδια με διάσταση 1μιη βρίσκονται μέσα σε υγρό ή αέριο.

Το Ταμείο έδωσε λεπτομέρειες για την καταστροφή που επιτελείται σε παγκόσμια κλίμακα, παρουσιάζοντας χθες στο Λονδίνο τον "Κατάλογο του Ζώντος Πλανήτη", που αναλύει επακριβώς τους ρυθμούς της καταστροφής μεταξύ των ετών '70-'95.

Όλοι πάντως εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους…

Όταν μέσα σε διαφανές δοχείο εισάγουμε καπνό και παρατηρήσουμε με μικροσκόπιο τα σωματίδια του καπνού, τότε διακρίνουμε αμέσως την κίνηση Μπράουν (Εικ. 5.14).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πίεση που ασκείται στη φύση ως αποτέλεσμα του καταναλωτισμού των ανεπτυγμένων κοινωνιών, διπλασίασε τους ρυθμούς της εκμετάλλευσης μέσα σε 25 χρόνια, ενώ ο ρυθμός δε μειώνεται παρά την κλιμακούμενη, σε πολύ χαμηλότερους ρυθμούς, ωστόσο, οικολογική αφύπνιση των πολιτών.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες των "ΝΕΩΝ", τα ζώα δολοφονήθηκαν με γεωργικό φάρμακο στην τροφή τους.

Ο Μπράουν δεν μπόρεσε να ερμηνεύσει σωστά τις παρατηρήσεις του.

Αντιθέτως, αυξάνεται. Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Τοξικολογικό Εργαστήριο του υπουργείου Γεωργίας (συστεγάζεται με το αντίστοιχο της Ιατρικής Σχολής) πρόκειται για το καρμποφουράν, γεωργικό φάρμακο (εντομοκτόνο ή μυκητοκτόνο), μείγμα καρβαμιδικών εστέρων, το οποίο βρέθηκε σε υπολείμματα τροφής που είχαν καταναλώσει τα ζώα.

Έτσι, το φαινόμενο έμεινε ανεξήγητο μέχρι το 1905.

Η πίεση ασκείται κυρίως από την ανεξέλεγκτη παραγωγή, την οποία υπαγορεύει η τεράστια ζήτηση, δημητριακών και ρυζιού, ψαριών, ξύλου και νερού και την παραγωγή μολυσματικών ουσιών όπως το διοξείδιο του άνθρακα.

Τα δείγματα είχαν σταλεί για ανάλυση από τα φιλοζωικά σωματεία.

Τότε, ο Αϊνστάιν διατύπωσε τη σωστή ερμηνεία:

Οι λαοί των χωρών του ανεπτυγμένου βιομηχανικά κόσμου ασκούν στο φυσικό περιβάλλον δυόμισι φορές μεγαλύτερη πίεση από αυτή που ασκούν εκείνοι των υπό ανάπτυξη χωρών.

"Η ουσία είναι θανατηφόρα.

Η ακανόνιστη κίνηση των στερεών σωματιδίων οφείλεται στο συνεχή βομβαρδισμό τους από μυριάδες μόρια νερού ή αέρα.

"Η δραματική πτώση των πόρων του φυσικού κόσμου είναι κατευθείαν αποτέλεσμα της υπερκατανάλωσης" δήλωσε ο υπεύθυνος του WWF, Νικ Μάμπεϊ.

Αρκεί ένα κουταλάκι του γλυκού, για να επιφέρει άμεσα τον θάνατο σ' ένα ζώο", εξηγεί ο κ. Φώτης Παππάς, κτηνίατρος στο Τοξικολογικό Εργαστήριο του υπουργείου.

Από τη μελέτη της κίνησης Μπράουν προέκυψε ότι τα ρευστά αποτελούνται από μόρια με διαστάσεις λίγα δισεκατομμυριοστά του cm.

"Ο ανεπτυγμένος κόσμος έχει ζήσει επί πολλά χρόνια από τον φυσικό πλούτο των αναπτυσσόμενων κρατών, ενισχύοντας και αυξάνοντας κατ' αυτό τον τρόπο και τη φτώχεια.

Οδοιπορικό στους… υπεύθυνους

Προέκυψε, επίσης, ότι τα μόρια εκτελούν διαρκώς άτακτη κίνηση, που γίνεται πιο έντονη με την αύξηση της θερμοκρασίας.

Έχουμε την ευθύνη να μειώσουμε την πίεση που ασκείται στο περιβάλλον" κατέληξε.

"ΤΑ ΝΕΑ" προσπάθησαν να αναζητήσουν τους υπεύθυνους φορείς κάνοντας ένα οδοιπορικό στις υπηρεσίες.

Μπορούμε τώρα να ερμηνεύσουμε ορισμένες χαρακτηριστικές ιδιότητες των ρευστών.

Το Ταμείο προτείνει μεθόδους περικοπής της καταστροφικής κατανάλωσης, κυρίως με τη μείωση της μόλυνσης και της παραγωγής απορριμμάτων, την ανακύκλωση των φυσικών πόρων και την προστασία της ποικιλομορφίας της πανίδας, της χλωρίδας και του περιβάλλοντος.

Πρώτος σταθμός, η Διεύθυνση Κληροδοτημάτων στο υπουργείο Οικονομικών.

Στα υγρά τα μόρια κινούνται συνεχώς σαν να "γλυστρούν" το ένα επάνω στο άλλο.

Ήδη το Ταμείο, από τις 16 Σεπτεμβρίου, έχει επιδοθεί σε μία παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης των εταιριών που εκμεταλλεύονται δάση, που αποσκοπεί να τους επιδείξει τρόπους αύξησης των εμπορικών τους κερδών μέσα από την υιοθέτηση πρακτικών προστασίας των δασών.

Ο υπεύθυνος όμως υπάλληλος, κ. Μενέλαος Χαραλαμπίδης, είπε ότι "έχουμε την εποπτεία μόνο για την οικονομική διαχείριση του κτιρίου στο Ζάππειο και του περιβάλλοντος.

Στα αέρια κινούνται σχεδόν ελεύθερα προς κάθε κατεύθυνση.

Τα δάση αποτελούν υπ' αριθμόν ένα στόχο της υπερκατανάλωσης, και υπολογίζεται ότι περισσότερο του 50% των αρχικών δασών παγκοσμίως έχει ήδη καταστραφεί λόγω τουρισμού, πυρκαγιών και αποψίλωσης για τη δημιουργία γης. Αρμόδια είναι μάλλον η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων"…

Τα υγρά και τα αέρια, λοιπόν, παίρνουν το σχήμα του δοχείου μέσα στο οποίο βρίσκονται και ρέουν από ένα δοχείο σε άλλο.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Ταμείου, δρ. Κλοντ Μαρτέν, ήδη οι εταιρίες που ακολούθησαν τις προτάσεις του WWF "ξέρουν ότι θα είναι οι νικητές στη διαρκώς και πιο ανταγωνιστική παγκόσμια βιομηχανία". … Εκεί ο κ. Αθανάσιος Μοντσενίγος, προϊστάμενος του διοικητικού τμήματος στην Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, όπου ανήκει το Ζάππειο, αν και εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός, είπε όμως ότι "ο χώρος του Ζαππείου, μέχρι και των Φώτων, οπότε άρχισε να φυλάσσεται από την Αστυνομία εν όψει της ελληνικής προεδρίας, παρέμενε αφύλαχτος.

Επίσης, αν και τα αέρια φαίνεται να μην έχουν βάρος, αυτό δεν είναι σωστό.

Η πολιτική που προτείνεται περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός δικτύου προστατευμένων περιοχών, αντιπροσωπευτικών της οικολογίας της περιοχής, στην οποία δρα η βιομηχανία με παράλληλη εκμετάλλευση των εκτός της προστατευμένης περιοχής δασών με αποδεκτούς από το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία τρόπους, την εκμετάλλευση με παράλληλη αναδάσωση, την παραγωγή των τελικών προϊόντων με οικολογικές μεθόδους. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.

Το βάρος κάθε ρευστού είναι ίσο με το βάρος των μορίων από τα οποία αποτελείται.

Δεν είμαστε αρμόδιοι.

Τέλος, γνωρίζουμε ότι η πυκνότητα των αερίων είναι περίπου 1000 φορές μικρότερη από την πυκνότητα των υγρών.

Πρέπει να αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο του Ζαππείου"…

Άρα η απόσταση μεταξύ των μορίων ενός αερίου είναι πολύ μεγαλύτερη από την απόσταση μεταξύ των μορίων ενός υγρού.

"ΤΑ ΝΕΑ" απευθύνθηκαν στο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο όμως δεν έχει ακόμη συνεδριάσει…

Εικόνα 5.14 Συμβολική απεικόνιση της κίνησης Μπράουν. Τα μόρια του νερού συγκρούονται με τους κόκκους της γύρης και προκαλούν την άτακτη κίνηση τους.

"Το πληροφορήθηκα από τις εφημερίδες", λέει ο κ. Διονύσης Σγούρδας, μέλος του συμβουλίου. "Θα θέσω το ζήτημα στις 20 του μήνα που έχουμε συμβούλιο. Είναι πάντως φοβερό!".

Παρά το γεγονός, ότι οι καταγγελίες που έφτασαν στα φιλοζωικά σωματεία από περιοίκους μιλούν για νεκρά ζώα και μέσα στον Εθνικό Κήπο, ο διευθυντής του Εθνικού Κήπου κ. Αριστείδης Φατούρος λέει ότι "κάτι τέτοιο δεν συνέβη στον Κήπο, αλλά στο Ζάππειο"…

Ποινές έως 2.000 ευρώ

Από την πλευρά του, το υπουργείο Γεωργίας γνωρίζει το περιστατικό, παραπέμπει όμως το θέμα… στο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί για τα αδέσποτα και θα προβλέπει ποινές από 300 έως και 2.000 ευρώ καθώς και εξάμηνη φυλάκιση.

Στο θέμα, αναφέρθηκε χτες και ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ελευθέριος Βενιζέλος με δηλώσεις του, μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Συντονισμού Ολυμπιακής Προεδρίας, υπό την προεδρία του κ. Σημίτη. Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τις αρμόδιες αρχές του κράτους και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να επέμβουν και να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους, ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για δημοσιεύματα που συνδέουν το υπουργείο Πολιτισμού και την Ολυμπιακή Προετοιμασία με το δυσάρεστο γεγονός.

Τα 33 ζωοφιλικά σωματεία που διοργάνωσαν την πορεία διαμαρτυρίας την περασμένη Κυριακή δηλώνουν ότι δεν θα αφήσουν έτσι το θέμα. "Έχει συσταθεί τριμελής επιτροπή νομικών και θα πάμε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια", λέει η κ. Μαρία Κόλλια, εκπρόσωπος των σωματείων και πρόεδρος της Στέγης Ζώων "Αγίου Φραγκίσκου Ασσίζης". Χτες το πρωί, η νέα δήμαρχος Αθηναίων κ. Μπακογιάννη δέχτηκε 8 εκπροσώπους σωματείων στο δημαρχείο. Στη συζήτηση που ακολούθησε, η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε την πρόθεσή της για άμεση δημιουργία ανεξάρτητου φορέα δημοτικού κτηνιατρείου, με την επίβλεψη των ζωοφιλικών σωματείων, όπου θα εμβολιάζονται και θα στειρώνονται τα αδέσποτα ζώα.

Έξι στις δέκα φόλες από γεωργικά φάρμακα

Γεωργικά φάρμακα και ποντικοφάρμακα, δηλαδή προϊόντα ελεύθερα προσβάσιμα από τον καθένα, αναμεμειγμένα με τροφή, είναι η φόλα. Σπανιότερα χρησιμοποιείται στρυχνίνη, αρσενικό, ακόμη και αντιψυκτικό αυτοκινήτων. "Όλα αυτά είναι δηλητήρια. Προσβάλλουν τα βιολογικά συστήματα των ζώων και οδηγούν στον θάνατο", σημειώνει ο κ. Κώστας Χανδράς, πρόεδρος του Κτηνιατρικού Συλλόγου Αττικής. Σε παλαιότερη έρευνα που έγινε από το Κτηνιατρικό Ινστιτούτο Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων στη Θεσσαλονίκη, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι έξι στις δέκα φόλες είναι καρβαμιδικές ενώσεις (γεωργικά φάρμακα), το 25% είναι οργανοφωσφορικά (λιπάσματα), μία στις δέκα περιπτώσεις είναι αλκαλοειδή και το 4,5% των δηλητηριάσεων προέρχεται από ποντικοφάρμακα.

ΖΩΟΦΙΛΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Οι μόνοι που έκαναν καταγγελία…

Μοναδικοί που έκαναν καταγγελία για το θέμα στην Αστυνομία ήταν τα 33 ζωοφιλικά σωματεία. Δεκαπέντε ημέρες μετά την αρχική καταγγελία, ο φάκελος της προανάκρισης υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί από την πλευρά της Αστυνομίας (Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος) στα τέλη Ιανουαρίου. Στη συνέχεια θα σταλεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Παπαγγελόπουλο, ο οποίος έχει ήδη ενημερωθεί για το θέμα. Μέχρι σήμερα, πάντως, κανένας από τους αρμόδιους φορείς (υπουργείο Γεωργίας, Ζάππειο, Εθνικός Κήπος) δεν έχει κάνει κάτι ανάλογο.