Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διάφορα :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( μαθητές μακριά από το σχολείο :: 5/1/2006 20:22:52) 

Μαθητές μακριά από το σχολείο Συμπληρώματα διατροφής τής κατέστρεψαν το συκώτι

Τέχνη και άνθρωπος: τρία κείμενα

"Φρένο" στη μεταφορά μαθητών από τα χωριά αποφάσισε το ΚΤΕΛ Πιερίας, καθώς το υπουργείο Παιδείας οφείλει 850.000 ευρώ

DENISE GRADY

Στρ. Μυριβήλης

Τον κίνδυνο την ερχόμενη Δευτέρα να μη μεταφερθούν στα σχολεία τους αντιμετωπίζουν οι μαθητές του νομού Πιερίας, αφού χθες η διοίκηση του υπεραστικού ΚΤΕΛ Πιερίας αποφάσισε τη διακοπή όλων των μαθητικών δρομολογίων που εκτελεί σε όλα τα χωριά του νομού, μετά τη μακροχρόνια καθυστέρηση καταβολής των χρημάτων από το υπουργείο Παιδείας. Πόσες φορές δεν πήραμε χάπια που μας σύστησε ένας φίλος;

ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΡΑΒΔΑΚΙ

Όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας, το ποσό που οφείλεται στο ΚΤΕΛ για τη μεταφορά μαθητών για το 2005 ανέρχεται σε 850.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις στοιχειώδης ανάγκες (μισθολόγια εργαζομένων, καύσιμα, εισφορές υπέρ ΙΚΑ, ΤΣΑ, ΦΠΑ).

"Θα σου κάνουν καλό, θα σου ρίξουν το πάχος, θα επιταχύνουν τον μεταβολισμό σου".

Το ίδιο έγινε με όλα τα γεγονότα, τα πρόσωπα και τα πράματα που άγγισε με το μαγικό ραβδί της η Μεγάλη Τέχνη. Γι' αυτό οδηγήθηκε στην απόφαση διακοπής μαθητικών δρομολογίων.

Κάπως έτσι πήρε τα χάπια της και η Τζένιφερ Ρόζενταλ.

Ας ξαναθυμηθούμε κείνο το παλιό παραμύθι που μας έλεγε η γιαγιά, για την πολιτεία που μια κατάρα τη μαρμάρωσε.

Στο θέμα παρενέβη στο παρελθόν και ο νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου, ο οποίος επανειλημμένως με έγγραφά του ζήτησε την καταβολή των χρημάτων από το υπουργείο Παιδείας.

Και σε μερικές εβδομάδες χρειάστηκε άλλο συκώτι.

Εκεί, λέει, όλα τάχε σκεπάσει η σιωπή της ακινησίας.

Όπως είναι γνωστό, τα χρήματα δίνονται μέσω της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης στο ΚΤΕΛ και αυτή τη στιγμή οφείλονται σχεδόν όλες οι επιδοτήσεις του 2005.

Τα χάπια για τα οποία της είχε μιλήσει ο φίλος της μπορούσε να τα βρει κανείς στο Ίντερνετ - μόλις 39,95 δολάρια το μπουκάλι των ενενήντα.

Τ' αηδόνια ασάλευτα, βουβά πάνω στα ακίνητα κλαδιά.

Ερώτηση στην υπουργό

Είχαν μόνο ένα δραστικό συστατικό, το λειχηνικό οξύ, χημική ουσία που απαντάται σε ένα είδος λειχήνας.

Τα δάση πετρωμένα, κανένα αγέρι.

Το θέμα έθεσε στην υπουργό Παιδείας την περασμένη Πέμπτη, με σχετική του ερώτηση, ο βουλευτής Πιερίας Θανάσης Παπαγεωργίου, ο οποίος τόνισε πως η μη τήρηση των όρων της σύμβασης με το υπεραστικό ΚΤΕΛ Πιερίας δημιουργεί αιφνιδίως τεράστια οικονομικά προβλήματα στους μετόχους και τους υπαλλήλους του, κύρια όμως στους ίδιους τους μαθητές του νομού, αφού θέτει εν αμφιβόλω την απρόσκοπτη μετακίνησή τους στα σχολεία.

Δεν ήταν εγκεκριμένο από καμία αρμόδια Αρχή, αλλά στην ετικέτα έγραφε ότι επιταχύνει την καύση των θερμίδων.

Μήτε ένα θρόισμα.

Ετησίως για τη μεταφορά των μαθητών καταβάλλεται το ποσό των 1.135.000 ευρώ.

Στις αρχές Οκτωβρίου, η Τζένιφερ, 28 ετών, άρχισε να παίρνει 4 χάπια των 125 μιλιγκράμ ημερησίως.

Οι βρύσες στερεμένες, και μπροστά στις στεγνές γούρνες μαρμαρωμένες και οι κοπέλες, με τις στάμνες στο χέρι αδειανές.

Από τη διακοπή των δρομολογίων πλήττονται και οι μόνιμοι κάτοικοι των απομακρυσμένων χωριών του νομού, που δεν θα μπορούν να εξυπηρετούνται, τη στιγμή που οι περιοχές θεωρούνται άγονες γραμμές για το ΚΤΕΛ και εξυπηρετούνται κυρίως από τα μαθητικά δρομολόγια.

Συνολικά πήρε τα χάπια για 17 ημέρες.

Έτσι παντού.

ΘΕΜΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ

Στις 8 Νοεμβρίου έπεφτε σε κώμα με αχρηστευμένο συκώτι.

Οι άνθρωποι και τα ζωντανά πετρωμένα αγάλματα.

Στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Λος Άντζελες, την έβαλαν στην κορυφή του καταλόγου για μεταμόσχευση συκωτιού, που ευτυχώς βρέθηκε αμέσως.

Τα μάτια τους αδειανά από βλέμμα και το στόμα τους από φωνή.

Χωρίς αυτό, λέει ο γιατρός της, δεν θα είχε αντέξει ούτε μία ημέρα.

Τα κύματα στη θάλασσα μαρμάρωσαν κι αυτά.

Το λειχηνικό οξύ είναι μία από τις πολλές ουσίες που διατίθενται ως "διαιτητικά συμπληρώματα" (βιταμίνες, μεταλλικά ιχνοστοιχεία, βότανα, αμινοξέα, ένζυμα και άλλα).

Και κάποια μέρα, να και περνά η Πεντάμορφη, η μικρή μάγισσα.

Πολλά από αυτά είναι αβλαβή, μερικά είναι ευεργετικά και άλλα έχουν συνδεθεί με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Περνά μέσα στη νεκρή πολιτεία, χαμογελά με καλοσύνη και τ' αγγίζει όλα με το τριανταφυλλί ραβδάκι της.

Ένα από αυτά τα τελευταία είναι η εφέδρα.

Τις πέτρες, τις πόρτες, τους ανθρώπους, τα δέντρα και τα νερά.

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έχει δεχθεί περισσότερες από 100 καταγγελίες για θανάτους από χρήστες εφέδρας και 16.000 καταγγελίες για άλλα προβλήματα: εγκεφαλικά, εμφράγματα, ψυχωσικά επεισόδια.

Και τότες γίνεται το θάμα.

Την περασμένη Παρασκευή, η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε να επισημαίνονται αυτοί οι κίνδυνοι στις συσκευασίες.

Ένας άνεμος ζωής φυσά πάνω στη μαρμαρωμένη χώρα.

Η νομοθεσία που διέπει τη βιομηχανία των διαιτητικών συμπληρωμάτων είναι τόσο χαλαρή, που μπορεί να διαθέτει τα προϊόντα της χωρίς τις αποδείξεις ασφάλειας και αποτελεσματικότητας που απαιτούνται στα φάρμακα.

Ένας άνεμος γλυκός ζεσταίνει και ποτίζει όλες τις μορφές με την πνοή του Θεού. «Πνεύμα ζωής» που λέει και η Γραφή. Μεμιάς τα δέντρα σειούνε χαρωπά τα δροσερά κλωνάρια, φορτωμένα άνθη, φύλλα, καρπούς και κελαϊδισμούς. τα νερά πηδούν από τα βράχια, τραγουδάνε στις ποτίστρες για τα διψασμένα ζωντανά. Χλιμιντράνε τ' αλόγατα στο λιβάδι. Τα παγώνια σέρνουν τις πολυτελείς φορεσιές τους στη χλόη και το ξεψυχισμένο μελτέμι λουλακιάζει την ψόφια θάλασσα, αρχίζει να σφυρίζει χαρωπά στα συρματόσκοινα των καραβιών. Ανοίγουν τα φτερά τους τα πετρωμένα περιστέρια γύρω στα συντριβάνια. Γύρω στα χρυσά τραπέζια παίρνουν ζωή τα μαρμαρωμένα παλληκάρια. Ανακλαδίζονται, ν' αποτινάξουν το θανάσιμο μούδιασμα και την παγωνιά του μαρμαρωμένου ύπνου που μέσα του ήταν βουλιαγμένα. Οι πετρωμένες κοπέλες ξυπνάν από το λήθαργο, τα χείλη τους χαμογελούν προς τον έρωτα, χορταίνουν από τα φιλήματα της ζωής. Ηχούν οι ταμπουράδες και τα βιολιά, και ο αγέρας γεμίζει από το βουητό της χαράς και τα τραγούδια της αγάπης.

Γιατί; Γιατί πέρασε η μικρή μάγισσα, η Πεντάμορφη. Η Τέχνη. Και τάγγισε όλα, και τα ζωντάνεψε όλα. Γιατί όλα είναι ουδέτερα, ακίνητα και ανέκφραστα γύρω μας, ώσπου να περάσει η Τέχνη, για να τους δώσει μορφή και σχήμα και έκφραση και φωνή. Αυτή είναι που μεταδίνει, μεταγγίζει με μαγικόν τρόπο την ανθρώπινη ψυχικότητα σ' όλες τις υλικές και αδρανείς μορφές της ζωής που μας κυκλώνει. Για να αποχτήσουν το ξεκάθαρο σχήμα και το νόημά τους μέσα στην πελώρια δραματική σύνθεση της ζωής, είναι απαραίτητο, όλες αυτές τις βουβές και ανέκφραστες μορφές, να τις πάρει η Τέχνη, να τις επεξεργαστεί, για να τις εξηγήσει στην ανθρώπινη κατανόηση, να τις ξαναπλάσει με τη μαγική της δύναμη, για να τις μετουσιώσει σε σύμβολα. Μόλις γίνει αυτό το θάμα, αμέσως η ανθρώπινη φυλή ξαναβρίσκει τη χαμένη της ενότητα. Πέφτουν τα μεσότοιχα των φυλών και των αποστάσεων που χωρίζουν τους ανθρώπους, εκμηδενίζεται η φοβερή δύναμη του χρόνου, συμπλησιάζουνται οι απομακρυσμένοι αιώνες.

Σ. Μυριβήλης (1890-1969): Σημαντικός νεοέλληνας πεζογράφος. Έργο του: Η Ζωή εν Τάφω, Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια κ.ά.

ΑΝΤΡΕΪ ΤΑΡΚΟΦΣΚΙ