Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Σύντομη είδηση

( σεισμός στο αφγανιστάν ) 

Σεισμός στο Αφγανιστάν ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΕΝΙΚΟ

Το πείραμα του Τόμσον

Σεισμική δόνηση 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε χθες την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, πολλοί κάτοικοι της οποίας εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

Είμαστε γυναίκες

Ο Τόμσον γνώριζε το εξής πείραμα. Ο σεισμός, για τον οποίο δεν υπήρχαν αργά το βράδυ πληροφορίες αν προκάλεσε θύματα ή ζημιές, έγινε αισθητός και στο γειτονικό Πακιστάν (Ισλαμαμπάντ και Πεσαβάρ).

ΜΑΙΡΗ ΚΑΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Μέσα σε ένα γυάλινο σωλήνα τοποθετούμε δύο ηλεκτρόδια (Εικ. 5.2). Το επίκεντρό του εντοπίστηκε 300 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Καμπούλ, όπου πολλοί κάτοικοι πίστεψαν πως επρόκειτο για αμερικανική πυραυλική επιδρομή, όπως του περασμένου Αυγούστου, λόγω της άρνησης των Ταλεμπάν να παραδώσουν το Σαουδάραβα Οσάμα μπιν Λάντεν.

Κινδυνεύω σοβαρά να με αποκαλέσουν οι ομόφυλές μου αντιφεμινίστρια ή… χαμηλοβλεπούσα, αλλά πρέπει να το πω (αν και θα προτιμούσα να το διαμηνύσω μυστικά στο αυτί καθεμίας χωριστά): δεν μου αρέσει - και για την ακρίβεια το απεχθάνομαι - να βλέπω τελευταία συνεχώς γύρω μου γυναίκες να βρίζουν, να καπνίζουν και να κάθονται σαν… λιμενεργάτες.

Κατόπιν, συνδέουμε κάθε ηλεκτρόδιο με τον πόλο μιας πηγής, και από το σωλήνα αφαιρούμε αέρα. Τον περασμένο χρόνο, δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις στο Βορειοανατολικό Αφγανιστάν στοίχισαν τη ζωή 8.000 ανθρώπων και κατέστρεψαν πολλά χωριά.

Πιο πολύ μού κακοφαίνεται όταν ακούω όμορφες κυρίες να επικαλούνται - στη μία στις δύο προτάσεις τους - τα ανδρικά γεννητικά όργανα, θέλοντας να δείξουν ότι δεν τους νοιάζει κάτι, δεν τους πτοεί κανείς τέλος πάντων!

Όταν αφαιρέσουμε αρκετό αέρα, μια φωτεινή κηλίδα σχηματίζεται στο γυάλινο τοίχωμα πίσω από το θετικό ηλεκτρόδιο.

Και να το επαναλαμβάνουν μάλιστα αμέσως μετά πιο δυνατά, μήπως και κάποιος δεν το άκουσε!

Αυτή η κηλίδα δημιουργείται από δέσμη ακτινοβολίας ή από δέσμη σωματιδίων που εκπέμπεται από το αρνητικό ηλεκτρόδιο;

Ούτε θεωρώ κριτήριο γαλλικής φινέτσας το να καπνίζει μια γυναίκα σαν φουγάρο στον δρόμο.

Το 1897, ο Τόμσον για να απαντήσει σε τούτο το ερώτημα, αφαίρεσε ακόμα περισσότερο αέρα από το γυάλινο σωλήνα και στην πορεία της δέσμης παρενέβαλε ηλεκτρικό πεδίο (Εικ. 5.3).

Ή να κάθεται βάζοντας τα πόδια της σε μια επιδεικτικά χοντροκομμένη στάση… οικοδόμου!

Τότε, παρατήρησε ότι η κηλίδα μετατοπιζόταν.

Χάσαμε το γούστο μας, μήπως, και παραδίδουμε τα έμφυτα ατού μας;

Συμπέρανε, λοιπόν, ότι η δέσμη αποτελείται από αρνητικά ηλεκτρισμένα σωματίδια, τα οποία ονομάστηκαν ηλεκτρόνια.

Λόγω πατέρα μεσαιωνικής αυστηρότητας, πήγα σινεμά 4 με 6 με φίλη μου μόνο στην έκτη Γυμνασίου!

Υπέθεσε ότι τα ηλεκτρόνια υπάρχουν στα άτομα του υλικού από το οποίο αποτελείται το αρνητικό ηλεκτρόδιο και εκπέμπονται από αυτά.

Και φόρεσα παντελόνι μόνον όταν μπήκα στο Πανεπιστήμιο - και αυτό με… πραξικόπημα!.

Τέλος, ο Τόμσον μέσω μιας σειράς πειραμάτων διαπίστωσε ότι ηλεκτρόνια υπάρχουν στα άτομα κάθε υλικού.

Γι' αυτό, βρίσκω υπέροχη την ελευθερία που απολαμβάνουν σήμερα οι νεαρές γυναίκες και μάλιστα οι έφηβες.

Έτσι, ανακάλυψε το πρώτο υποατομικό σωματίδιο, το ηλεκτρόνιο.

Και λατρεύω να βλέπω - ή να συμμετέχω - σε γυναικοπαρέες που τρώνε ή πίνουν μόνες τους σε εστιατόρια και μπαρ οποιαδήποτε στιγμή της μέρας ή της νύκτας.

Επειδή ένα μη ηλεκτρισμένο σώμα δεν ασκεί ηλεκτρική δύναμη, ο Τόμσον συμπέρανε ότι μέσα στο άτομο εκτός από τα ηλεκτρόνια (τα οποία είναι αρνητικά ηλεκτρισμένα) υπάρχουν επίσης θετικά ηλεκτρισμένα σωματίδια.

Που ταξιδεύουν με άνεση και τουπέ σε κάθε σημείο του πλανήτη ή διαφεντεύουν ως υπουργίνες, διευθύντριες, στελέχη ή επίτροποι, τα "καμπινέ" τους….

Το συνολικό φορτίο των ηλεκτρονίων θα πρέπει να είναι ίσο με το συνολικό φορτίο των θετικών σωματιδίων.

Αυτό, όμως, πνευματικές αδελφούλες μου, δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι πρέπει να "το παίξουμε άνδρες", να καταθέσουμε την ιδιαιτερότητα και την κομψότητά μας στον βωμό τού "είμαστε ίσα και όμοια" (ίσα ναι, όμοια όχι… ευτυχώς!), ούτε να δικαιώσουμε όσους - στην αντίπερα όχθη - αναζητούν ευκαιρία να προσθέσουν δηλητηριώδη λεκτικά βέλη στις φαλλοκρατικές τους φαρέτρες.

Το 1909 ο Αμερικανός φυσικός Μίλικαν (Millikan) μέτρησε το φορτίο του ηλεκτρονίου και βρήκε ότι κάθε ηλεκτρόνιο μεταφέρει ένα στοιχειώδες φορτίο (βλέπε κεφ. 4 - ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ).

Εγώ, πάντως, θα είμαι, ούτως ή άλλως, μαζί σας - ακόμα και αν χρειάζεται να υποστώ αυτή την επώδυνη προσβολή της αισθητικής μου…

Εικόνα 5.3 Όταν στην πορεία της δέσμης παρεμβάλλουμε ηλεκτρικό πεδίο, ή φωτεινή κηλίδα μετατοπίζεται. Συμπεραίνουμε ότι η δέσμη αποτελείται από φορτισμένα σωματίδια.

Και μη μου αποκριθείτε, τώρα - σας παρακαλώ, ε; - με τη γνωστή ανδρική φράση των τριών λέξεων!

Εικόνα 5.4 Πείραμα του Ράδερφορντ: Θετικά φορτισμένα σωματίδια εκτοξεύονται προς το φύλλο του χρυσού. Εξετάζουμε πώς επηρεάζεται η κίνηση τους κατά τη διέλευση της δέσμης μέσα από αυτό.