Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Χρονικό

( 20 χρόνια από την κόλαση στην jet oil :: 26/2/2006 22:04:55) 

Η φωτιά στις πετρελαιοδεξαμενές της Jet Oil στη Θεσσαλονίκη, ακριβώς πριν από είκοσι χρόνια ήταν το μεγαλύτερο βιομηχανικό ατύχημα που έχει γίνει στη χώρα μας.

ΓΝΩΜΗ

Β. Προσέγγιση της γλώσσας του κειμένου

Πέντε μέρες μετά το ξέσπασμα της μεγάλης πυρκαγιάς αποφασίζεται "επίθεση" στις φλεγόμενες δεξαμενές. Η "Θεσσαλονίκη" της 1ης Μαρτίου γράφει: "Ώρα 5 το πρωί: Οι ξένοι ειδικοί αποφάσισαν επίθεση στη φωτιά". Όπως διαβάζουμε, δυνάμεις από τη Γιουγκοσλαβία βοηθούν στην κατάσβεση. Ταυτόχρονα η εφημερίδα αναρωτιέται ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην υγεία μας μετά τη μεγάλη πυρκαγιά.

Τουλάχιστον καθόμαστε πίσω…

1. Στο κείμενο είναι εμφανής η ειρωνική διάθεση του συγγραφέα.

Πώς κάλυψε το ατύχημα η εφημερίδα "Θεσσαλονίκη"

Αυτό που βλέπουμε να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας είναι τα τελευταία λεπτά ενός γεωπολιτικού παιχνιδιού ανάμεσα στον Τζορτζ Μπους και στον Σαντάμ Χουσεΐν που λέγεται: Σε ποιες εκφράσεις διακρίνεις ειρωνεία;

20 χρόνια από την κόλαση στην Jet Oil

"Ποιανού συμμαχία θα είναι αυτή που θα σπάσει πρώτη;". 2.

Με εκτενή ρεπορτάζ και συγκλονιστικές φωτογραφίες, επί μία και πλέον εβδομάδα, κάλυψε η εφημερίδα "Θεσσαλονίκη" το μεγαλύτερο βιομηχανικό ατύχημα στη χώρα μας, τη φοβερή πυρκαγιά στις πετρελαιοδεξαμενές της Jet Oil στη Θεσσαλονίκη, ακριβώς πριν από είκοσι χρόνια.

Ας αρχίσουμε με τον Σαντάμ.

«Ο αστυφύλακας… πουθενά;»

"Απειλή για τη Θεσσαλονίκη - Μαίνεται η φωτιά στο Καλοχώρι - Η πύρινη κόλαση θα συνεχιστεί μέρες" είναι ο τίτλος της εφημερίδας την 25η Φεβρουαρίου 1986, που αφιερώνει πρωτοσέλιδο και οπισθόφυλλο στην πυρκαγιά.

Η πιο αστεία είδηση αυτής της εβδομάδας ήταν η εξήγηση που έδωσε ένας εκπρόσωπος του ιρακινού καθεστώτος για τους λόγους που η ιρακινή τηλεόραση δεν έδειξε την καταστροφή των πυραύλων Αλ Σαμούντ, όπως είχε ζητήσει ο ΟΗΕ.

Ποια διαφορά διακρίνεις ανάμεσα στη γλώσσα του αφηγηματικού μέρους και του διαλόγου;

Στο ρεπορτάζ των εσωτερικών σελίδων διαβάζουμε:

Αν έβλεπαν αυτές τις σκηνές οι Ιρακινοί, είπε ο εκπρόσωπος, θα θύμωναν τόσο πολύ, που κανείς δεν ξέρει τι θα έκαναν στους επιθεωρητές του ΟΗΕ.

Να μεταφέρεις στη σημερινή καθημερινή γλώσσα το αφηγηματικό μέρος του αποσπάσματος.

"Ώρα 3 το πρωί κάηκε και η τρίτη δεξαμενή - Άλλες δύο φορές είχαν εκδηλωθεί πυρκαγιές".

Ο πραγματικός λόγος βέβαια που ο Σαντάμ δεν δείχνει αυτές τις σκηνές στον λαό του, είναι ότι τον κάνουν να φαίνεται αδύναμος.

"Ουφ!" είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της "Θεσσαλονίκης" την 27η Φεβρουαρίου.

Και ολόκληρο το καθεστώς του βασίζεται στον μύθο ότι είναι ανίκητο.

Στο πρωτοσέλιδο δημοσιεύεται αεροφωτογραφία από το χώρο της φωτιάς που μαίνεται.

Αυτό που συνεχίζει να δίνει ζωή στο στρατόπεδο του Σαντάμ δεν είναι ο "αραβικός δρόμος" (που το μεγαλύτερο μέρος του θέλει πλέον την εκδίωξή του), αλλά ο "γαλλικός δρόμος", που έχει μια τέτοια έμμονη ιδέα με την αμερικανική ισχύ, ώστε δεν μπορεί να αντιληφθεί αυτό που βλέπει: ότι ο Σαντάμ προχωρεί πράγματι στον αφοπλισμό του, όχι επειδή ο ΟΗΕ έστειλε περισσότερους επιθεωρητές στη Βαγδάτη, αλλά επειδή ο Μπους έστειλε την 101η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία στο Κουβέιτ.

Διαβάζουμε:

Έχει όμως και ο Μπους τα αδύνατα σημεία του.

"Απομάκρυναν απ' τη φωτιά τη φονική αμμωνία της 'Σινγκ' και μεγάλες ποσότητες βενζίνης - Υπό έλεγχο η φωτιά".

Κάθε μέρα μάς ζητά να αγνοούμε όλο και περισσότερα ενοχλητικά γι' αυτόν γεγονότα.

"Πανικός"

Όπως για παράδειγμα ότι "η συμμαχία των προθύμων" δεν συγκροτείται και τόσο εύκολα.

Νέα έκρηξη, όμως, στις δεξαμενές προκαλεί εκ νέου πανικό στην πόλη.

Είναι πράγματι ενοχλητικό ότι τόσοι πολλοί "σύμμαχοι" της Αμερικής πρέπει να δωροδοκηθούν ή να εκβιαστούν για να λάβουν μέρος σε αυτόν τον πόλεμο.

"Πανικός - Νύχτα τρόμου στη Θεσσαλονίκη με τη νέα κόλαση φωτιάς στο Καλοχώρι" είναι ο κεντρικός τίτλος της εφημερίδας.

Η τουρκική δημοκρατία είναι άξια θαυμασμού για την άρνησή της να δωροδοκηθεί, ώστε να εγκρίνει έναν πόλεμο που ο λαός δεν θέλει.

"Ένας νεκρός, εννιά τραυματίες - Φοβερή έκρηξη σε δεξαμενή μετέδωσε τη φωτιά σε όλο το συγκρότημα Μαμιδάκη", διαβάζουμε στο ρεπορτάζ.

Όλα δείχνουν ότι είναι πια πολύ αργά.

Οι δημοσιογράφοι της "Θ" είναι από την πρώτη στιγμή κοντά στους κατοίκους που ξενυχτούν στα πάρκα τρομοκρατημένοι.

Για τον Αμερικανό πρόεδρο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες, το κόστος της παραμονής του Σαντάμ στην εξουσία θα ήταν τεράστιο.

Πέντε μέρες μετά το ξέσπασμα της μεγάλης πυρκαγιάς αποφασίζεται "επίθεση" στις φλεγόμενες δεξαμενές.

Ίσως να φανούμε τυχεροί και το παιχνίδι του Μπους να αναγκάσει τον Σαντάμ να αποχωρήσει από την εξουσία.

Η "Θεσσαλονίκη" της 1ης Μαρτίου γράφει:

Η μοναδική εναλλακτική λύση είναι μια τελευταία προσπάθεια να συνταχθεί ένα ψήφισμα του ΟΗΕ που θα θέτει συγκεκριμένους στόχους αφοπλισμού του Σαντάμ Χουσεΐν, στόχους που αν δεν εκπληρωθούν, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα δώσει το πράσινο φως για επίθεση.

"Ώρα 5 το πρωί:

Σε αντίθετη περίπτωση, ας ετοιμαστούμε για τη σύγκρουση κι ας ελπίσουμε για το καλύτερο.

Οι ξένοι ειδικοί αποφάσισαν επίθεση στη φωτιά".

Στο κάτω - κάτω καθόμαστε στα πίσω καθίσματα.

Όπως διαβάζουμε, δυνάμεις από τη Γιουγκοσλαβία βοηθούν στην κατάσβεση. "Θα χτυπήσουν τη μεγάλη δεξαμενή", αναφέρει το πρωτοσέλιδο. Ταυτόχρονα η εφημερίδα αναρωτιέται ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην υγεία μας μετά τη μεγάλη πυρκαγιά.

Οικολογική Κίνηση

Τριήμερο εκδηλώσεων

Ολοκληρώνονται σήμερα οι τριήμερες περιβαλλοντικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης και ομάδες και σύλλογοι πολιτών, με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από την πυρκαγιά της Jet Oil. Στόχος του τριημέρου είναι να προσεγγιστούν με συνθετικό τρόπο τα σημαντικά προβλήματα της βιομηχανικής δραστηριότητας, οι επιπτώσεις της στο περιβάλλον και τη ζωή των πολιτών αλλά και η σημερινή αποβιομηχάνιση. Στις 7.00 μ.μ. σήμερα διοργανώνεται ημερίδα στο Πνευματικό Κέντρο Σταυρούπολης με θέμα "Βιομηχανία, επικινδυνότητα, κλιματικές αλλαγές: Ο ρόλος των πολιτών".