Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( στον έβρο ο ευάγγελος μπασιάκος :: 4/1/2006 20:31:36) 

Στον Έβρο ο Ευάγγελος Μπασιάκος

Πρέπει να γίνονται οι δίκες τηλεοπτικό θέαμα; Ωφελεί ή βλάπτει την απονομή της Δικαιοσύνης η ευρεία δημοσιότητα διά των πανίσχυρων σήμερα Μέσων;

Όρισμα Μιγαδικού

Λίμνες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης - Σταθεροποιήκε η στάθμη στα 5,30 μέτρα

Δημόσια δίκη;

[pic]

Στις πληγείσες περιοχές του Έβρου μεταβαίνουν σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μπασιάκος και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Νίκος Κατσαρός.

ΠΑΥΛΟΣ ΤΣΙΜΑΣ

Έστω ένας μη μηδενικός μιγαδικός αριθμός [pic] και [pic] η αντίστοιχη διανυσματική ακτίνα του.

Μπορεί η στάθμη του ποταμού Έβρου να σταθεροποιείται στα 5,30 μέτρα (με όριο επιφυλακής τα 4,70 και όριο συναγερμού τα 5,80), αυτό όμως δεν καθησυχάζει τους κατοίκους των παρόχθιων οικισμών.

Οι ποινικές δίκες, σύμφωνα με το Σύνταγμα, πρέπει να είναι δημόσιες.

Ονομάζουμε όρισμα του μιγαδικού [pic] καθεμιά από τις γωνίες που έχουν αρχική πλευρά την ημιευθεία [pic] και τελική πλευρά την ημιευθεία [pic].

Ήδη η παρατεταμένη βροχόπτωση των τελευταίων τεσσάρων εικοσιτετραώρων έχει μετατρέψει σε λίμνες χιλιάδες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης στους δήμους Τυχερού, Φερών, Διδυμοτείχου, Αλεξανδρούπολης (στους οικισμούς Άβαντας, Απαλός, Νίψα και Μαΐστρου) και Ορφέα.

Ήδη, του Άστρους το Σύνταγμα προέβλεπε πως οι δίκες «γίνονται παρρησία και ακωλύτως καθένας παρίσταται».

Από όλα τα ορίσματα του [pic] ένα ακριβώς βρίσκεται στο διάστημα [pic].

Την ίδια ώρα οι παραπόταμοι του Έβρου, όπως ο Άρδας, το Διαβολόρεμα, ο Ερυθροπόταμος και ο Ριζοπόταμος, έχουν υπερχειλίσει, με αποτέλεσμα τα νερά τους να έχουν κατακλύσει τις παρακείμενες εκτάσεις.

Ο λόγος που δικαιολογεί τη δημοσιότητα είναι προφανής και η ποινική θεωρία ομονοεί ως προς αυτόν:

Αυτό λέγεται πρωτεύον όρισμα του μιγαδικού [pic] και συμβολίζεται με [pic].

Βενετία ο δήμος Φερών

Για να κατοχυρωθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην αμερόληπτη απονομή της Δικαιοσύνης.

Είναι φανερό ότι:

Σύμφωνα με το δήμαρχο Φερών Γιώργο Ούστογλου μετά την υπερχείλιση τοπικού χειμάρρου πλημμύρισαν 2.000 στρ. αγροτικής έκτασης, ενώ Πύθιο και Λάβαρα βιώνουν την ίδια κατάσταση για δεύτερη φορά, η οποία επιδεινώθηκε από τη μη έγκαιρη λειτουργία τριών αντλιοστασίων της περιοχής.

Αλλά και για να ενισχυθεί το συναίσθημα ευθύνης των δικαστών και των υπολοίπων παραγόντων της δίκης.

- Το [pic] είναι η γωνία που σχηματίζει η διανυσματική ακτίνα του μιγαδικού z με τον άξονα [pic].

Σύμφωνα με τον έπαρχο του Β. Έβρου Α. Γκουγκουσκίδη, "η άντληση των τοπικών νερών είναι ζήτημα τριών ημερών, αν σταματήσει να βρέχει.

Η δημοσιότητα, λοιπόν, είναι υποχρεωτική, ανεξάρτητη από τη βούληση και την κρίση των δικαστών της έδρας, οι οποίοι μόνο κατ' εξαίρεση, και οι εξαιρέσεις αυστηρότατα περιορίζονται, δικαιούνται να διεξάγουν τη δίκη κεκλεισμένων των θυρών.

- Δυο ορίσματα του [pic] διαφέρουν κατά γωνία [pic], [pic].

Πρόβλημα θα υπάρξει, αν διοχετευτούν ανεξέλεγκτα τεράστιες ποσότητες υδάτων από τη βουλγαρική πλευρά".

Ώς εδώ όλα είναι απλά.

Για το μιγαδικό [pic] δεν ορίζεται όρισμα.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η σωστή λειτουργία των αρδευτικών αντλιοστασίων και των αποστραγγιστικών δικτύων της περιοχής, ενώ άκρως αναγκαίες κρίνονται η εκπόνηση μελέτης που θα αφορά τη διαχείριση των υδάτων, καθώς και η δημιουργία λεκανών απορροής και εκτόνωσης.

Αλλά, αν «καθένας» δικαιούται να παρακολουθεί μια δίκη, γιατί να μην την παρακολουθεί από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση - εφόσον τα μέσα αυτά, τα οποία οι συνερχόμενοι στο Άστρος επαναστάτες ούτε να φανταστούν μπορούσαν, είναι σήμερα στη διάθεσή μας;

Γι’ αυτό, στη συνέχεια, όταν αναφερόμαστε σε όρισμα μιγαδικού, θα εννοούμε ότι [pic].

Για τη θωράκιση πάντως του ακριτικού νομού έχουν ήδη δαπανηθεί από τη γενική γραμματεία της περιφέρειας 4,2 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν εξασφαλιστεί ακόμη 6,4 εκατ. για την υλοποίηση παράλληλων έργων ενίσχυσης των αναχωμάτων, τον εξοπλισμό των δήμων και τις εγκαταστάσεις αυτόματων μετρητών στάθμης ύδατος στον Έβρο και από τις δύο πλευρές.

Ιδού το ερώτημα που, αίφνης, μας έκανε όλους ποινικολόγους, να προσπαθούμε να ξεδιαλύνουμε αν θα έπρεπε ή όχι να παρακολουθούν οι κάμερες την πολύκροτη δίκη της τρομοκρατίας, που αρχίζει τη Δευτέρα.

Όπως δήλωσε στη "Μ" ο γ.γ. της περιφέρειας Μιχάλης Αγγελόπουλος, ειδικά κλιμάκια παρακολουθούν ανελλιπώς το φαινόμενο, ενώ ήδη έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για τους κατοίκους της συνοικίας Άβαντος της Αλεξανδρούπολης, οικίες των οποίων πλημμύρισαν από την υπερχείλιση τοπικών ρεμάτων. Ας ξεχάσουμε για λίγο τη συγκεκριμένη δίκη.

ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πρέπει, ως γενική αρχή, να μπαίνουν οι κάμερες στα δικαστήρια; Πρέπει να γίνονται οι δίκες τηλεοπτικό θέαμα; Ωφελεί ή βλάπτει την απονομή της Δικαιοσύνης η ευρεία δημοσιότητα διά των πανίσχυρων σήμερα Μέσων; Εμπεδώνει την «εμπιστοσύνη των πολιτών» στην απονομή της Δικαιοσύνης και το «συναίσθημα ευθύνης» των παραγόντων της δίκης, όπως ζητά ο συνταγματικός νομοθέτης, ή όχι;

Η απάντηση είναι προφανής. Και δεν χρειάζεται να ζει κανείς σε ένα τηλεοπτικό σύμπαν σαν το ελληνικό, αυτήν την αυθαίρετη παράγκα, αυτό το βασίλειο του χαβαλέ, όπου μια αστακοσαλάτα ενός πρώην βασιλιά θα είναι πάντα είδηση σημαντικότερη από όλα του κόσμου τα σπουδαία, για να αναλογιστεί ότι η μετατροπή της δίκης σε τηλεοπτικό θέαμα δεν είναι η απλή προέκταση της «ακώλυτης δημοσιότητας» που κάθε δημοκρατικό Σύνταγμα επιτάσσει.

Όσοι σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο έχουν επιχειρηματολογήσει κατά της τηλεοπτικής μετάδοσης μιας δίκης, τα ίδια πάνω-κάτω υποστηρίζουν: Πως αυτού του είδους η δημοσιότητα, διαμεσολαβημένη και δραματοποιημένη αναπόφευκτα, μπορεί να πλήξει και το κύρος και την ανεξαρτησία και την ευθυκρισία του δικαστηρίου. Πως μπορεί να δημιουργήσει πεποιθήσεις αθωότητας ή ενοχής στην κοινή γνώμη, που θα επιβληθούν εξωδικανικά στο δικαστήριο. Ή, ακόμη χειρότερα, μπορεί να επιβάλει στον κατηγορούμενο (ή και στους μάρτυρες) μια ποινή διαπόμπευσης, που υπερβαίνει και ακυρώνει ακόμη και μια ενδεχόμενη αθωωτική απόφαση.

Όσοι αγωνίστηκαν εναντίον των μυστικών, εξεταστικών δικών του Μεσαίωνα στο όνομα του Διαφωτισμού και επέβαλαν τη δημόσια δίκη, προφανώς δεν το έκαναν για να ικανοποιηθούν οι φιλοποερίεργοι αργόσχολοι του καναπέ, ούτε για να βρουν φθηνή εικόνα οι επαγγελματίες της καθημένης και ορθής δικαιοσύνης των τηλε-παραθύρων: Η ποινική δίκη δεν πρέπει να γίνεται τηλεοπτικό θέαμα.

Ας έρθουμε τώρα στη συγκεκριμένη δίκη. Πρέπει να ισχύει και γι' αυτήν η γενική, αντι-τηλεοπτική αρχή; Ή, μήπως, θα ήταν δικαιολογημένη μία εξαίρεση; Για τρεις, τουλάχιστον, λόγους νομίζω πως θα άξιζε το δικαστήριο να δει θετικά την κατ' εξαίρεση τηλεοπτική δημοσιότητα.

Πρώτον: Αν η τρομοκρατία είναι «το μεγαλύτερο πρόβλημα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας», όπως ειπώθηκε (κατά προφανή, νομίζω, υπερβολή - αλλά αυτό είναι άλλο θέμα) από επισημότατα χείλη, πως η δικαστική εκκαθάριση του προβλήματος θα γίνει με περιορισμένη δημοσιότητα;

Δεύτερον: Όταν η υπεράσπιση των κατηγορουμένων αμφισβητεί το δίκαιον της επικείμενης δίκης, η ευρύτερη δυνατή δημοσιότητα της διαδικασίας είναι όπλο μάλλον παρά εμπόδιο για την έδρα που δικάζει.

Και τρίτον: Για μια δίκη που έχει ήδη υποστεί στον υπερθετικό βαθμό όλα τα αρνητικά της τηλεοπτικής δημοσιότητας, η οποία εδώ και επτά μήνες διεξάγεται κάθε βράδυ στα παράθυρα, και για την οποία έχουν εκδοθεί ήδη τηλεοπτικές ετυμηγορίες, μια λελογισμένη τηλεοπτική δημοσιότητα, με σταθερές κάμερες και από τη δημόσια μόνο τηλεόραση, θα μπορούσε να ιάσει κάπως τα τηλεοπτικά της δίκης τραύματα.