Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Επιστημονική είδηση

( οι... πράκτορες του τημμυ :: 16/1/2006 18:47:06) 

Η ομάδα του ηλεκτρονικού πράκτορα (από αριστερά), Παναγιώτης Τουλής, Ανδρέας Συμεωνίδης, Περικλής Μήτκας, Διονύσης Κεχαγιάς και Γιάννης Κοντογούνης).

Και δυνατότητα αγοράς της δάδας από λαμπαδηδρόμους

Ρώμος Φιλύρας

Οι… πράκτορες του ΤΗΜΜΥ

Από τις πέντε ηπείρους της Γης και όλους τους νομούς της Ελλάδας θα περάσει η Φλόγα της Αθήνας το 2004. Η ειρωνεία και ο αυτοσαρκασμός αποτελούν στοιχεία της ποίησης και του Ρώμου Φιλύρα (1889-1942), που κινήθηκε στο ίδιο κλίμα με τον Καρυωτάκη.

Την 1η θέση στο διαγωνισμό TAC 2005 κατέλαβε λογισμικό που δημιούργησε ομάδα του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ

Την Ολυμπιακή δάδα θα κρατήσουν περίπου 10.000 λαμπαδηδρόμοι οι οποίοι θα επιλεγούν από τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές με μοναδικό κριτήριο τη δυνατότητα να τρέξουν 350 -500 μέτρα. Το αίσθημα της ματαιότητας της εφήμερης διασκέδασης, που δε δίνει νόημα στη ζωή του ανθρώπου, γίνεται φανερό στο έργο του.

Ποιος δεν θα ήθελε έναν προσωπικό πράκτορα, ικανό να αγοράζει αεροπορικά εισιτήρια στην πιο συμφέρουσα τιμή, να κλείνει δωμάτιο στο καλύτερο ξενοδοχείο ανάλογα με τις οικονομικές αντοχές του πελάτη ή να διαπραγματεύεται συμβόλαια στο χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας;

Χθες παρουσιάστηκε από την πρόεδρο της "ΑΘΗΝΑ 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου το μεγάλο ταξίδι της Φλόγας στον κόσμο.

Χωρίς να φτάνει τη λογοτεχνική ποιότητα του Καρυωτάκη, ο Ρώμος Φιλύρας ανανέωσε τον παραδοσιακό στίχο και προετοίμασε το έδαφος για τη ρήξη με την παράδοση στην ποίηση.

Τον παραπάνω πράκτορα, που όμως είναι μόνο λογισμικό, δημιούργησε μια ομάδα από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η διαδρομή θα ξεκινήσει τον Μάιο του 2004 από την Αρχαία Ολυμπία και αφού η Φλόγα ταξιδέψει για 35 ημέρες σε όλο τον κόσμο, θα επιστρέψει στην Ελλάδα από το ακριτικό Καστελλόριζο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις συλλογές του Ρόδα στον αφρό (1911), Κλεψύδρα (1921), Ο πιερότος(1922).

Το πρόγραμμα αυτό του ΤΗΜΜΥ κατέλαβε πρόσφατα την 1η θέση στο διαγωνισμό TAC 2005.

Στην Ελλάδα η λαμπαδηδρομία θα περάσει από 175 ελληνικές πόλεις σε όλους τους νομούς.

Ο ηλεκτρονικός πράκτορας που ανέπτυξε το τμήμα του Αριστοτελείου έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον γνωστής εταιρείας ανάπτυξης εφαρμογών ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η κ. Αγγελοπούλου διευκρίνισε ότι θα είναι δωρεάν η συμμετοχή των λαμπαδηδρόμων σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ, εάν κάποιος επιθυμεί να κρατήσει ως ενθύμιο αργότερα τη δάδα, θα πρέπει να πληρώσει ένα ποσό που αντιστοιχεί στο κόστος κατασκευής της (μεταξύ 250-και 500 ευρώ).

Παράλληλα, ομάδα του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών έχει έρθει σε επαφή με τη ΔΕΗ, καθώς στο πλαίσιο των νέων προοπτικών που δημιουργεί η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας ηλεκτρονικοί πράκτορες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας.

Το κόστος της Ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας ανέρχεται συνολικά σε 20 εκατ. ευρώ και μέγας χορηγός της είναι η Κόκα Κόλα.

«Ευελπιστούμε αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί και σε άλλους τομείς», σχολίασε ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και επιβλέπων καθηγητής Περικλής Μήτκας.

Ο δεύτερος πράκτορας, έργο μιας άλλης ομάδας φοιτητών του τμήματος, διαγωνίστηκε στην κατηγορία προσομοίωσης της εφοδιαστικής αλυσίδας εταιρειών εμπορίας υπολογιστών και κατέλαβε την τρίτη θέση.

Επόμενος στόχος του τμήματος είναι η Ιαπωνία, όπου θα γίνει ο διαγωνισμός TAC 2006. Οι ελληνικές ομάδες είναι αποφασισμένες να αποδείξουν ότι το αποτέλεσμα του τελευταίου διαγωνισμού δεν ήταν τυχαίο και να διεκδικήσουν και νέες διακρίσεις.