Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( εκτισαν την πόρτα του δημαρχείου! :: 16/1/2006 18:20:10) 

Περίπου 500 κάτοικοι του δημοτικού διαμερίσματος Αγίου Νικολάου έκτισαν την πόρτα του δημαρχείου Σιθωνίας, που εδρεύει στη Νικήτη Χαλκιδικής. Μάλιστα με ψήφισμά τους ζητούν από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για την άμεση αποχώρηση του δημοτικού διαμερίσματος από το δήμο Σιθωνίας.

ΑΙΧΜΕΣ

Κώστας Βάρναλης

Ενταση στο δήμο Σιθωνίας από τους κατοίκους του δημοτικού διαμερίσματος Αγίου Νικολάου, που ζητούν αυτονομία

Από το παρόν θα κριθεί ο νέος Πρόεδρος

Από τα ίδια ανθρωπιστικά ιδανικά και την πίστη στον ποιητή-προφήτη διακατέχεται και ο Κώστας Βάρναλης (1884-1974), που στα πρώτα χρόνια της ποιητικής διαδρομής του ακολούθησε επίσης τα βήματα του Παλαμά.

Εκτισαν την πόρτα του δημαρχείου!

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ

Γεννήθηκε στον Πύργο της Ανατολικής Ρωμυλίας (στη σημερινή Βουλγαρία) και σπούδασε στην Αθήνα φιλολογία.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΡΑΜΠΡΟΜΗ

Εισήλθαμε στην πιο κρίσιμη εβδομάδα για το Κυπριακό.

Στη συνέχεια εργάστηκε ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση και ως δημοσιογράφος.

Με τούβλα και λάσπη έκτισαν χθες οι κάτοικοι του Αγίου Νικολάου την πόρτα του δημαρχείου Σιθωνίας, που εδρεύει στη Νικήτη Χαλκιδικής, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίθεσή τους στο σχέδιο "Καποδίστριας", ζητώντας παράλληλα ο οικισμός τους να αυτονομηθεί.

Στη διάρκειά της ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επισκέπτεται Άγκυρα, Αθήνα, Λευκωσία, καταθέτει την "τελική" μορφή του σχεδίου του και εκπνέει η προθεσμία που έθεσε για την επίτευξη συμφωνίας.

Στα γράμματα εμφανίστηκε τον Αύγουστο του 1904 από το περιοδικό Νουμάς.

Περίπου 500 κάτοικοι του Αγίου Νικολάου στις 9.30 το πρωί απέκλεισαν με τα αυτοκίνητά τους τον κόμβο της Νικήτης, όπου είναι η έδρα του δήμου, και στη συνέχεια κατέλαβαν το δημαρχείο.

Σε αυτό το καθοριστικό διπλωματικό σταυροδρόμι, η Κύπρος εκπροσωπείται από τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο, Τάσσο Παπαδόπουλο.

Μετά την παραμονή του στο Παρίσι, όπου σπούδασε φιλοσοφία και κοινωνιολογία, η κοσμοθεωρία του Βάρναλη διαφοροποιήθηκε.

Με πανό και συνθήματα διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στις συνενώσεις και τόνισαν ότι η εφαρμογή του 'Καποδίστρια' έφερε διοικητικό και οικονομικό αδιέξοδο σε ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Χαλκιδικής.

Όσοι ανησύχησαν ότι στην πιο δύσκολη στιγμή η ελληνοκυπριακή πλευρά έχασε έναν έμπειρο ηγέτη-διαπραγματευτή μπορούν να ηρεμήσουν.

Ο ποιητής μυήθηκε στη μαρξιστική ιδεολογία και το διαλεκτικό υλισμό.

"Ζητάμε δικαίωση, ζητάμε αυτονομία, εδώ και τώρα", "Απαλλάξτε μας από τον αναγκαστικό 'Καποδίστρια'" ήταν μερικά από τα συνθήματα των κατοίκων, οι οποίοι, αφού έβγαλαν από το διοικητήριο του δήμου όλους τους υπαλλήλους, προχώρησαν σε μια συμβολική κίνηση, κτίζοντας με τούβλα και λάσπη την είσοδο του δημαρχείου.

Ο 68χρονος νέος Πρόεδρος είναι βαθύς γνώστης του προβλήματος, συμμετείχε στη Διάσκεψη του Λονδίνου και αργότερα στην Επιτροπή που συνέταξε το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, θήτευσε σε πολλά υπουργεία, διετέλεσε σύμβουλος του Γλαύκου Κληρίδη στις συνομιλίες μέχρι το '76 και εν συνεχεία για δυο χρόνια ήταν ο ίδιος συνομιλητής.

Δύο μεγάλα συνθετικά ποιήματα του που γράφτηκαν τότε στο Παρίσι Το φως που καίει (1922) και οι Σκλάβοι πολιορκημένοι (1927), μια μεγάλη σύνθεση για τις φρικαλεότητες του πολέμου με φανερή αναφορά στους Ελεύθερους πολιορκημένους του Σολωμού, αποτελούν δείγματα της καθαρά λυρικής προσφοράς του αλλά και δείχνουν τους νέους ιδεολογικούς προσανατολισμούς του.

Ζητούν υλοποίηση των δεσμεύσεων

Ήταν επίσης μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, και πρόεδρος της επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βουλής.

Το ποιητικό έργο του Βάρναλη εμπνέεται αρχικά από τη στροφή προς την κλασική αρχαιότητα, τον αισθητισμό, τη λατρεία του αρχαίου κάλλους και την παρνασσιακή τελειότητα της μορφής.

Ενόψει της ψήφισης του νέου κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, οι κάτοικοι του Αγίου Νικολάου ζητούν με ψήφισμά τους από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για την άμεση αποχώρηση του δημοτικού διαμερίσματος από το δήμο Σιθωνίας.

Με απλά λόγια είναι έμπειρος και ικανός.

Στη συνέχεια ο ποιητής δεν ασχολείται πλέον με τον εαυτό του, αλλά στρέφει το ενδιαφέρον του προς το κοινωνικό σύνολο.

"Η κατάληψη του δημαρχείου και οι περαιτέρω κινητοποιήσεις μας αποφασίσθηκαν έπειτα από τρεις λαϊκές συνελεύσεις.

Υπάρχουν, όμως, λόγοι ανησυχίας σε ό,τι αφορά τη διεθνή εικόνα της χώρας και τη μάχη των εντυπώσεων.

Την περίοδο αυτή της ζωής του έγραψε τα κυριότερα έργα του.

Ζητάμε την αυτονομία του Αγίου Νικολάου και ενόψει των νέων ρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψη τη βούληση του κόσμου", ανέφερε σε δηλώσεις του στη "Μ" ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Αγίου Νικολάου Αγαπητός Παρδάλης.

Τα τελευταία χρόνια, και ειδικότερα τους τελευταίους κρίσιμους μήνες, η ευελιξία του Γλαύκου Κληρίδη εξασφάλισε την επιτυχία της Κοπεγχάγης, εγκλώβισε τον Ραούφ Ντενκτάς, έθεσε τις βάσεις για τις εξεγέρσεις των Τουρκοκυπρίων και βύθισε την τουρκική εξωτερική πολιτική σε σύγχυση.

Ο Βάρναλης επιδίωξε να συνθέσει το ειδωλολατρικό στοιχείο με το χριστιανικό, όπως έκαναν ο Παλαμάς και ο Σικελιανός με διάθεση να ασκήσει κριτική στις παραδομένες αξίες.

Οι αντιδράσεις στο συγκεκριμένο δήμο ήταν έντονες στο παρελθόν και από το Ν. Μαρμαρά.

Αν και προεκλογικά τήρησε εποικοδομητική στάση έναντι του σχεδίου Ανάν, μιλώντας, όπως και οι αντίπαλοί του, για την ανάγκη βελτιώσεων, η τουρκική πλευρά έσπευσε να καταγγείλει το απορριπτικό παρελθόν του και επιχειρεί να μετατοπίσει σε αυτόν τις ευθύνες πιθανού αδιεξόδου.

Η διάθεση αυτή εκφράζεται περισσότερο στα πεζά του έργα (Η αληθινή απολογία του Σωκράτη, 1931, Το ημερολόγιο της Πηνελόπης 1946).

Οι πληροφορίες που θέλουν την ψήφιση ειδικής τροπολογίας, σύμφωνα με την οποία θα γίνουν αυτόνομοι δήμοι ο Ν. Μαρμαράς και άλλα δημοτικά διαμερίσματα στην επικράτεια, ξεσήκωσε τους κατοίκους του Αγίου Νικολάου, ενώ αναμένονται κινητοποιήσεις και σε άλλα χωριά της Χαλκιδικής, που το 1998 αντιδρούσαν έντονα στις συνενώσεις.

Δεν τον βοηθά επίσης ότι, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, δεν διαθέτει πολλούς φίλους στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, ενώ δεν είχε τις καλύτερες σχέσεις με την Αθήνα.

Ο Βάρναλης αποτελεί σταθμό στη λογοτεχνία μας, επειδή είναι εκείνος που εισάγει τα πολιτικά και κοινωνικά θέματα στην ποίηση.

"Ο δήμος Σιθωνίας μέχρι σήμερα κατόρθωσε να λειτουργήσει σωστά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, παρά τις αντιδράσεις.

Ο νέος Πρόεδρος πρέπει να κριθεί από τις πράξεις του παρόντος και όχι τις δηλώσεις του παρελθόντος.

Η ποίηση του

Τα αιτήματα των κατοίκων που αντιδρούν αφορούν τη νομοθετική εξουσία και όχι εμάς", επισήμανε ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας Γιώργος Αναγνωστάρας.

Καλείται τώρα να επιστρατεύσει την πολιτική εμπειρία και διαπραγματευτική του ικανότητα για να μην φανεί απορριπτικός και χάσει τη μάχη των εντυπώσεων από τον κ. Ντενκτάς εάν οι αλλαγές του τρίτου σχεδίου Ανάν οδηγήσουν σε αδιέξοδο.

Βάρναλη δε διστάζει να αποκαλύψει μιαν άλλη ανθρώπινη πλευρά, την ταβέρνα, το βρώμικο υπόγειο, όπου συχνάζουν οι φτωχοί εργάτες και οι απόκληροι της κοινωνίας. Ο ποιητής μένει πιστός στις παραδοσιακές ποιητικές φόρμες, ώστε να είναι το έργο του προσιτό στο αναγνωστικό κοινό και να μεταφέρει τα αντιπολεμικά και επαναστατικά της μηνύματα.