Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( εγχειρίδιο αγορών εξ' αποστάσεως :: 3/1/2006 21:02:09) 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΑΥΛΑ

Αργύρης Εφταλιώτης

Εγχειρίδιο αγορών εξ' αποστάσεως

Δελτίον του κακού μας του καιρού

Ο Αργύρης Εφταλιώτης (φιλολογικό ψευδώνυμο του Κλεάνθη Μιχαηλίδη από το Μόλυβο της Μυτιλήνης), μέσα από τα κείμενά του εκφράζει την έγνοια του για τον τόπο όπου γεννήθηκε.

Ενημερωτικό έντυπο με πληροφορίες προς τους καταναλωτές για αγορές μέσω εντύπων, τηλεφώνου (telemarketing), Διαδικτύου κτλ. εξέδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Γιάννη Παπαθανασίου.

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΦΑΣΟΥΛΗΣ

Αυτή η νοσταλγία διαποτίζει τα Τραγούδια του ξενιτευμένου (1889), έργο που διακρίθηκε στον Α' Φιλαδέλφειο Διαγωνισμό (όπου βραβεύτηκε ο Παλαμάς, όπως είδαμε, με τον Ύμνο της Αθηνάς ένα χρόνο μετά από Το ταξίδι μου του Ψυχάρη).

Η διανομή του εντύπου έχει ήδη αρχίσει μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολίτη σε όλη την Ελλάδα. Ποιος ήτανε αυτός σε έναν Τζέιμς Μποντ, που θα πάταγε ένα κουμπί και θα πλημμύριζε ο κόσμος;

Ο Εφταλιώτης ξεχώρισε για τα σονέτα του (Της αγάπης λόγια), που φαίνονται επηρεασμένα από τα σονέτα του Σαίξπηρ.

Το έντυπο έχει τίτλο «Συναλλαγές εξ αποστάσεως με λιγότερο κόστος» και περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει ποια είναι τα δικαιώματά του και τι πρέπει να προσέχει όταν αγοράζει προϊόντα ή υπηρεσίες εξ αποστάσεως.

Πώς τον λέγανε να δεις…

Το έργο αυτό εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τον Παλαμά και από τον Ιάκωβο Πολυλά, ο οποίος αφιέρωσε στα σονέτα του Εφταλιώτη μια σειρά άρθρων με τίτλο «Η φιλολογική μας γλώσσα» (βλ. παρακάτω).

Παρέχει επίσης χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές για τον έλεγχο της ταυτότητας και της φερεγγυότητας των προμηθευτών, για την επιλογή τρόπου πληρωμής, για την ασφαλή χρήση της πιστωτικής κάρτας στο Ίντερνετ, για τη χρήση του δικαιώματος υπαναχώρησης ή επιστροφής του προϊόντος, καθώς και για την αποφυγή παραπλανητικών προσφορών.

Αντόλφο Τσέλι;

Ο Εφταλιώτης έγραψε επίσης διηγήματα που συγκεντρώθηκαν στον τόμο Νησιώτικες ιστορίες (1894) και έχουν ήρωες τους κατοίκους της ιδιαίτερης πατρίδας του.

Ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Θανάσης Σκορδάς δήλωσε ότι με βάση τις πληροφορίες αυτές ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί τις εκτός καταστημάτων αγορές του με περισσότερη ασφάλεια και να διεκδικεί αποτελεσματικά τα δικαιώματά του.

Όχι.

Στα διηγήματα αυτά, ο συγγραφέας εξιδανικεύει την ελληνική ύπαιθρο και εναρμονίζεται πλήρως με τις απόψεις αυτών που καλλιέργησαν την ηθογραφία.

Για λεπτομερέστερη ενημέρωση σχετικά με τις συναλλαγές εξ αποστάσεως, για παράπονα ή καταγγελίες, συστήνεται η χρήση της τηλεφωνικής γραμμής καταναλωτή 1520, καθώς και η επικοινωνία με τη γενική γραμματεία Καταναλωτή, μέσω της ιστοσελίδας www.efpolis.gr.

Ο άλλος ήταν που 'παιζε στη "Νύχτα των δολοφόνων" του Πολάνσκι.

Όπως επισήμανε ο κ. Παπαθανασίου, «η έγκυρη και συστηματική ενημέρωση για κάθε είδους συναλλαγή αποτελεί βασική προτεραιότητα, στην προσπάθειά μας να προασπίσουμε τα δικαιώματα του πολίτη - καταναλωτή και να συμβάλουμε στην ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων και υπηρεσιών μας».

Ο Ντόναλντ! Ο Ντόναλντ Πλέζαντ. Ή μήπως ήταν ο "Φάουστ", που 'χε πάρει το Όσκαρ τότε (γιατί όποιος παίρνει Όσκαρ, μετά τον βάζουνε να κάνει τον κακό στον 007. Δεν είδες και τη Χάλι Μπέρι; Απ' την Ακαδημία και στον Μποντ. Κολ μι Τζέιμς), πώς τον λέγανε να δεις τον Φάουστ σ' αυτή την ταινία; Τον κακό;… Που 'μοιαζε με τον Καούζοφ τον πρώτο ή δεύτερο άντρα της Χριστίνας Ωνάση, κι είχε δυο μικρά ονόματα το ένα γυναικείο; Τον λέγανε κάτι… παύλα… Μαρία! Α! ναι ο Κλάους - Μαρία Μπραντάουερ. Αλλά μπορεί και άλλος.

Ένας καλός Οσκαριώτης ηθοποιός που θα πάταγε το κουμπί και θα σπάγανε τα νερά του κόσμου ήτανε. Κι εγώ που νόμιζα πως είναι ψέματα όλα αυτά, ταινίες και παραμύθια και Χόλιγουντ. Αμ δε! Η ζωή πιο Χόλιγουντ ακόμα. Γιατί μη μου πείτε. Κάποιος κακός, κάκιστος, πάτησε το κουμπί, ξεχύθηκαν οι ποταμοί, πλημμύρισαν σπίτια, δρόμοι, πόλεις και χωριά κι έγινε όλη η Ελλάδα ένα απέραντο Μοσχάτο. Άσε τους δρόμους. Σηκωθήκανε οι άσφαλτοι να μας φάνε. Αποκομμένη η Πελοπόννησος. Η Κυκλάδα σε κατάσταση Βενετίας, ο Δόγης άφαντος. Άντε τρέχα πάλι στην Ευρώπη γι' αποζημίωση.

Βέβαια από ένα φίλο ταξιδιάρη, κάθε μέρα μπαίνει στο Ίντερνετ, και σερφάρει με τις ώρες, έμαθα… παντού τα πάντα. Η Ευρώπη (τρομάρα της) τις ζημιές που της έχει κάνει ο καιρός φέτος, ούτε ο Μπλερ σε ένα μήνα δεν τις κάνει. Στην Αμερική (τρομάρα μας) η ίδια η Νέα η Υόρκη αυτοπροσώπως σου λέει παράλυτη από το κρύο την περασμένη βδομάδα, με ειδικές ανάγκες η γυναίκα. Αλλά εκεί τα ρίχνουνε στον καιρό.

Ε, παλιές ιδέες. Ξεπερασμένες. Αμερικάνοι. Κορόιδα. Δεν είναι σαν κι εμάς. Που θα τον βρούμε αμέσως τον υπαίτιο. Θα τον καταγγείλουμε και θα ησυχάσουμε. Γιατί μέχρι την καταγγελία είναι το "πού είναι το κράτος". Μετά την καταγγελία… να "μαζευτούμε στον Νίκο για το ματς", πίτσα, μπίρα και παντόφλα, η σύζυγος στέλνει απ' το κινητό μηνύματα στον γκόμενο, ο γιος στο δωμάτιό του με κάτι καλά παιδιά από το Λύκειο ανάψανε το τρίφυλλο και βλέπουν τον Χριστό στον γλόμπο, η κόρη διαβάζει προχωρημένο νεανικό περιοδικό, άρθρο επιστημονικό με θέμα "Πώς να τον κάνετε τούρμπο χωρίς να του τον πιάσετε καθόλου;"… και Ελλάδα…

"Ελλάααααααδα.

Γλώσσα τυφλή στη γεωγραφία…"…

Όλη η νύχτα του Σαββάτου να ματώνει απ' τις κραυγές της μάνας στα παγωμένα νερά του Αλιάκμονα.

Η φωνή σαν από άλλο κόσμο χαράζει κόκκινο τη μνήμη.

Ανεξίτηλα.