Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( δεκτές οι ενστάσεις για επιδοτήσεις :: 3/1/2006 21:39:45) 

ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ

Δεκτές οι ενστάσεις για επιδοτήσεις

Τη σιωπή επέλεξαν οι αδελφοί Ξηροί

- Στην Ε' ενότητα του βιβλίου μας παρακολουθήσαμε την εξέλιξη της νεοελληνικής λογοτεχνίας σε μια καθοριστική ιστορική περίοδο που αφετηρία της ήταν ο ελληνικός απελευθερωτικός αγώνας.

Όλες οι ενστάσεις που είχαν υποβληθεί για την αναθεώρηση των προσωρινών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης έγιναν δεκτές.

ΣΙΛΑ ΑΛΕΞΙΟΥ

Το γεγονός της Επανάστασης γίνεται αντικείμενο έμπνευσης για τους ποιητές, ενώ οι αγωνιστές επιδίδονται στην καταγραφή των εμπειριών τους στα απομνημονεύματά τους.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος, η ορισθείσα επιτροπή υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Κ. Σκιαδά συνεδρίασε την Παρασκευή 30/12/2005 και έκανε δεκτές όλες τις ενστάσεις, που ανέρχονται σε 8.875 αιτήματα.

ΜΙΝΑ ΜΟΥΣΤΑΚΑ

- Η ποίηση όμως της νέας Ελλάδας γεννιέται ουσιαστικά στα Επτάνησα.

Έτσι συνολικά για διόρθωση των προσωρινών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης έχουν γίνει δεκτές 37.875 αιτήσεις αναθεώρησης.

Διά της σιωπής προτίθενται να αποδοκιμάσουν το δικαστήριο ενώπιον του οποίου θα εμφανιστούν την ερχόμενη Δευτέρα ο Σάββας, ο Χριστόδουλος και ο Βασίλης Ξηρός, ενώ ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος τηρεί στάση αναμονής, αν και θεωρεί προδιαγεγραμμένο το αποτέλεσμα της δίκης. Ο Ανδρέας Κάλβος, που για δεκαετίες αγνοήθηκε ως ποιητής, συνδυάζει στις Ωδές του την ιταλική του παιδεία με το ρομαντισμό.

Παράλληλα πάρθηκαν αποφάσεις για ρυθμίσεις ειδικών περιπτώσεων που αφορούν ένταξη στο καθεστώς της ενιαίας ενίσχυσης όσων αγόρασαν και κληρονόμησαν εκτάσεις ή ζώα, όπως και για συμφωνίες σε οικογενειακό επίπεδο και για τις περιπτώσεις εκείνες που μέχρι τώρα δεν εισέπρατταν επιδοτήσεις.

Έξι ημέρες πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, ενώπιον του οποίου θα διεξαχθεί η δίκη της 17Ν, οι 19 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν - ο καθένας με τον τρόπο του - το εδώλιο που τους περιμένει.

Από την άλλη ο εθνικός ποιητής μας Διονύσιος Σολωμός, σε έναν αδιάκοπο αγώνα με την έκφραση, γίνεται ο δημιουργικότερος εκφραστής των ιδεών του Διαφωτισμού, της προσήλωσης στη λαϊκή γλώσσα, της αγάπης στο δημοτικό τραγούδι.

Στην κατηγορία αυτή συγκεκριμενοποιήθηκαν 15 περιπτώσεις και η αρμόδια επιτροπή έδωσε οδηγίες και κατευθύνσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ με βάση το κοινοτικό και εθνικό πλαίσιο.

Οι… υψηλόβαθμοι στην ιεραρχία της οργάνωσης διατυπώνουν απερίφραστα τις περί δίκαιης δίκης αμφιβολίες τους, με εξαίρεση τον Νίκο Παπαναστασίου, τον φερόμενο ως υπαρχηγό της 17Ν, που δηλώνει αισιόδοξος.

Γύρω του ο κύκλος των Επτανήσιων λογοτεχνών αφομοιώνει τα διδάγματα του και συμβάλλει καθοριστικά στην πολιτισμική ανανέωση που συντελείται στον ελληνικό χώρο αυτή την εποχή.

Οι περιπτώσεις αυτές αναφέρονται αναλυτικά στις δικτυακές σελίδες του "Αγροτικού Κόσμου" http://anagi.ana.gr.

Ο "Νικήτας", που ως γνωστόν ουδέποτε παραδέχτηκε τη συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση, πιστεύει ότι οι δικαστές θα τον κρίνουν βάσει των στοιχείων της δικογραφίας και όχι παρασυρόμενοι από το κλίμα που επικρατεί. - Το δρόμο για την Αθηναϊκή Σχολή ανοίγουν οι Φαναριώτες που μετά την απελευθέρωση εγκαθίστανται στην Αθήνα. Το αντίθετο ακριβώς φοβάται ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο οποίος περιμένει τώρα να καταδειχθεί αν το δικαστήριο θα δικάσει βάσει εντολών ή εκτιμώντας μόνο το αποδεικτικό υλικό. Επηρεασμένοι από το ρομαντισμό γίνονται άλλοτε εθνικοί βάρδοι και άλλοτε πολιτικοί ρήτορες.

Αμφισβητώντας έντονα τη νομιμότητα της σύνθεσης του δικαστηρίου, λόγω της απουσίας λαϊκών δικαστών (ενόρκων), ο Δημήτρης Κουφοντίνας θα εστιάσει την υπεράσπισή του στην προσπάθεια χαρακτηρισμού των εγκλημάτων της 17Ν ως πολιτικών, κάτι που άλλωστε θα επιχειρήσουν και οι αδελφοί Ξηροί. - Την ίδια εποχή αναπτύσσεται στην Ελλάδα για πρώτη φορά το μυθιστορηματικό είδος. Οι τελευταίοι έχουν αποφασίσει να καθήσουν μεν στο εδώλιο, χωρίς ουσιαστική συμμετοχή στη δίκη, προκειμένου να μη νομιμοποιήσουν με οποιονδήποτε τρόπο το δικαστήριο, το οποίο θεωρούν αναρμόδιο, χαρακτηρίζοντας τα μέλη του διορισμένα. Η πεζογραφία στρέφεται προς την κοινωνική πραγματικότητα της εποχής, με πρώτο μυθιστόρημα το Θάνο Βλέκα του Καλλιγά και κορύφωση την Πάπισσα Ιωάννα του Ροΐδη. Όσον αφορά την έκβαση της δίκης, και ειδικότερα την ποινική μεταχείριση των κατηγορουμένων, ο Σάββας, ο Χριστόδουλος και ο Βασίλης Ξηρός καταγγέλλουν ότι είναι ήδη μεθοδευμένη. Τα μυθιστορήματα της εποχής ανοίγουν το δρόμο για τις μελλοντικές εξελίξεις στο νεοελληνικό μυθιστόρημα. Προσθέτουν μάλιστα ότι οι νομοθετικές παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν ειδικά γι' αυτή την υπόθεση οδηγούν το δικαστήριο στην άνευ στοιχείων καταδίκη τους.

Το κλίμα στα κελιά

Το κλίμα που επικρατεί στα κελιά των Φυλακών Κορυδαλλού, όπου κρατούνται οι 19 κατηγορούμενοι, δεν είναι ομοιογενές, όπως θα υπέθετε κάποιος. Μεταξύ των κρατουμένων υπάρχουν και αισιόδοξοι. Εκείνοι που εμπιστεύονται - όπως δηλώνουν - το δικαστήριο, προσδοκώντας σε μια δίκαιη μεταχείριση, ακόμη και στην αθώωση. Ο Θεολόγος Ψαραδέλλης ετοιμάζει ήδη την απολογία του, διατηρώντας ακμαίο το ηθικό του. Πιστεύει πως στο δικαστήριο θα καταδειχθεί ότι η αδιαμφισβήτητη αντιστασιακή του δράση δεν θα μπορούσε ποτέ να εναρμονιστεί με τρομοκρατικές ενέργειες. Αισιόδοξος δηλώνει και ο Κώστας Τέλιος, παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει.

Στωικά περιμένει την κρίση της Δικαιοσύνης ο Πάτροκλος Τσελέντης, από τους ελάχιστους κατηγορουμένους που δεν έχουν ανακαλέσει τις αρχικές απολογίες τους. Πιστεύει πως η δίκη θα είναι δίκαιη και, έχοντας δηλώσει μεταμέλεια, ότι θα τύχει της ανάλογης μεταχείρισης.

Ο Βασίλης Τζωρτζάτος βρίσκεται σε άριστη ψυχολογική κατάσταση και μάλιστα, από τη στιγμή - όπως διατείνεται - που αναίρεσε την αρχική του ομολογία, νιώθει ήσυχος με τη συνείδησή του. Δεν αισθάνεται ωστόσο ασφαλής με τη διαδικασία που θα διεξαχθεί στη Δικαστική Αίθουσα των Φυλακών Κορυδαλλού, θεωρώντας ακόμη και την ετυμηγορία προαποφασισμένη.

Θετικά αντιμετωπίζουν τη δίκη οι Παύλος Σερίφης, Ηρακλής Κωστάρης και Κώστας Καρατσώλης, θεωρώντας ότι οι δικαστές θα τους κρίνουν βάσει των στοιχείων της δικογραφίας. Ο Ανέστης Παπαναστασίου, πάντως, ο τελευταίος που συνελήφθη για συμμετοχή στη 17Ν, πιστεύει ότι θα πείσει το δικαστήριο για την αθωότητά του. Πρωτίστως τον ενδιαφέρει να υπερασπιστεί την προσωπικότητά του, γιατί τον θίγει - όπως λέει - η σύνδεση του ονόματός του με τη 17Ν.