Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( πρώτο βήμα για κορώνεια :: 3/1/2006 20:35:24) 

Εγκρίθηκε το master plan που προβλέπει έργα 200 εκατ. ευρώ για να σωθεί η λίμνη

Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ

Οι αδελφοί Σούτσοι

Πρώτο βήμα για Κορώνεια

Οικονομία για άλλους ρόλους

Στην ποίηση επιδίδονται οι ρομαντικοί αδελφοί Σούτσοι.

Εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωση το master plan για τη διάσωση της λίμνης Κορώνειας.

ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΠΕΠΕΛΑΣΗΣ

Ο μεγαλύτερος είναι ο Αλέξανδρος Σούτσος (1803-1863), γνωστός περισσότερο ως σατιρικός (Σάτιραι, 1827).

Η νομαρχία Θεσσαλονίκης περιμένει τώρα το επίσημο έγγραφο από το υπουργείο Οικονομικών. "Ανεπαισθήτως μ' έκλεισαν από τον κόσμον έξω" Κων. Καβάφης

Η ποίηση του δεν είναι καθόλου λυρική, αλλά περισσότερο πολιτική και σατιρική.

Η έγκριση έφτασε αρχικά στο επιτελείο των ειδικών συμβούλων του νομάρχη Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδη στις 19 Δεκεμβρίου, δικαιώνοντας την προσπάθεια που κατέβαλαν, για να διορθώσουν το master plan, ώστε να μη χαθούν τα χρήματα που είχαν δεσμευτεί εδώ και χρόνια από το Ταμείο Συνοχής.

Αναρωτιόμουν την περασμένη Δευτέρα τι συμβαίνει, τώρα μάλιστα καθώς οι δυσκολίες στην οικονομία αναδύονται απειλητικές.

Είναι πολέμιος του Καποδίστρια και αργότερα της Αντιβασιλείας και του Όθωνα.

Η κατάθεση του νέου σχεδίου για τη διάσωση της λίμνης είχε κατατεθεί στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Η οικονομική πολιτική είναι κουρασμένη, καχεκτική· ξεπερασμένη και μάλλον τυφλή.

Ο αδελφός του Παναγιώτης Σούτσος (1806-1868) αντίθετα είναι μέτριος λυρικός.

«Παρά τις καθυστερήσεις διαφόρων υπουργείων, εμείς τα καταφέραμε και σημασία έχει η τελική έκβαση με την έγκριση του master plan από την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε στη «Μ» ο κ. Ψωμιάδης.

Μερικοί την χαρακτηρίζουν ακόμη αναπτυξιακή·

Το ποίημά του Οδοιπόρος (1831), με ήρωες δύο νέους που χάνουν τα λογικά τους, βλέπουν οράματα, παραληρούν και τέλος αυτοκτονούν, θεωρήθηκε ως το «πρωτοπαίδι του ρομαντισμού» και είχε μεγάλη ανταπόκριση, «σα να αποζητούσε η εποχή τη φυγή από την πραγματικότητα», όπως γράφει ο Λ. Πολίτης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι εξασφαλισμένο.

δεν φαίνεται όμως να προσδιορίζεται από όρους οικονομικής προόδου και κοινωνικής βελτίωσης.

Αντίστοιχο του Οδοιπόρου είναι το πεζό Ο Λέανδρος (1834), μυθιστόρημα σε μορφή επιστολική, επηρεασμένο από τις Επιστολές του Όρτις του Φώσκολο (βλ. παρακάτω).

Συγκεκριμένα, από το Ταμείο Συνοχής θα δοθούν 69 εκατομμύρια ευρώ.

Απλώς πρόκειται για ένα "μείγμα" που εκ των πραγμάτων της συγκυρίας συναντάται με ταχείς ρυθμούς ποσοτικής μεταβολής στερημένης όμως ποιοτικής διάστασης.

Άλλα 96 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν από διάφορα αγροτοπεριβαλλοντικά προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ απο προγράμματα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα δοθούν 63 εκατομμύρια ευρώ.

Όταν οι περιφερειακές ανισότητες πλησιάζουν τα όρια διάσπασης και αυτής ακόμη της κοινωνικής συνοχής· όταν η "φτώχεια" χαρακτηρίζει την καθημερινή ζωή σοβαρού τμήματος πολιτών· με την ανεργία των νέων, των νέων γυναικών, των πτυχιούχων, πολλών ομάδων, τότε αναιρείται η έννοια της οικονομικής βελτίωσης, και χάσκουν οι αντινομίες που περιβάλλουν το στατιστικό μέγεθος της ανάπτυξης.

Ποια έργα θα γίνουν

Το εύρος της εξυγίανσης και του εκσυγχρονισμού των δομών της οικονομίας δεν είναι αντίστοιχο με τον μακρύ χρόνο και τις ευκαιρίες που η οικονομική πολιτική επένδυσε διακηρυκτικά σ' αυτούς τους στόχους.

Σύμφωνα με το master plan που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο εκπονήθηκε από ομάδα επιστημόνων υπό την επίβλεψη της νομαρχιακής επιχείρησης (ΝΕΘ Α.Ε.), η λίμνη θα βαθύνει κατά μισό μέτρο, θα δημιουργηθεί ανάχωμα στη δυτική πλευρά της Κορώνειας, το οποίο θα έχει μήκος 6.200 μέτρων και ύψος 1 μ.

Έτσι η ανταγωνιστικότητα δεν είναι εύρωστη για νέους ρόλους που καλούμεθα να υπηρετήσουμε στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία.

Ακόμη προβλέπεται η ανακύκλωση των νερών της λίμνης μέσω μιας ενωτικής τάφρου που υπάρχει με τη λίμνη Βόλβη.

Ποιες νέες δραστηριότητες προωθούμε, ποια νέα αγαθά παράγουμε, ποιες νέες περιζήτητες υπηρεσίες προσφέρουμε, ποιο το βάθος της παραγωγικής μας δομής για τους νέους ρόλους;

Όπως αναφέρεται στο master plan, θα γίνει «εκβάθυνση της λίμνης κατά 0,5 μ. με βυθοκόρηση πυθμένα και παράλληλη ανύψωση στάθμης κατά 0,5 μ. και διαμόρφωση υγροτόπου με τη βοήθεια χαμηλού αναχώματος στη δυτική πλευρά της λίμνης κατά την ισοϋψή των 71,5 μ.

Πώς αναζητούμε και πώς "εκπαιδευόμεθα" για τα νέα πράγματα;

Ο υγρότοπος θα δημιουργηθεί μεταξύ των ισοϋψών 71,5 και 73,5 στα δυτικά της λίμνης και θα καταλαμβάνει έκταση 3.760 στρεμμάτων.

Τι λέω όμως, εδώ υποχωρήσαμε και σε εκείνα τα πεδία όπου είχαμε κάποιο συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως π.χ. τον τουρισμό.

Ο πυθμένας θα βυθοκορηθεί σε δύο γειτονικές θέσεις, συνολικής έκταση 870 στρεμμάτων, καθώς και για τη δημιουργία οδών επικοινωνίας μεταξύ των θέσεων αυτών».

Δεν θα κουράσω το κείμενο με τα γνωστά: τον χαμηλό δείκτη παραγωγικότητας, το χαώδες εξωτερικό έλλειμμα· τη δημοσιονομική αταξία· το έλλειμμα του προϋπολογισμού, από 3,5 του ΑΕΠ πέρυσι, γύρω στο 5% εφέτος· την ποιότητα των επενδύσεων και άλλα.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης την αλλαγή του τρόπου άρδευσης, καθώς σήμερα λειτουργούν στην περιοχή περισσότερες από 2.000 γεωτρήσεις, ενώ άλλες τόσες υπολογίζονται οι παράνομες.

Θα επαναλάβω όμως: αρκετά τα δοξαστικά συγκρίνοντας με το παρελθόν.

Αποκατάσταση σε 10 χρόνια

Οραματισθείτε την άλλη οικονομία, του μέλλοντος.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι με τα έργα που θα γίνουν και τα μέτρα ορεινής υδρονομίας σε δέκα χρόνια θα αποκατασταθεί πλήρως ο υδροφορέας και θα εξασφαλιστεί η επιφανειακή ροή τριών εκατομμυρίων κυβικών μέτρων υδάτων προς τη λίμνη κάθε χρόνο.

Ακόμη έχει υπολογιστεί ότι με διαχειριστικές παρεμβάσεις διάθεσης του 25% των πλημμυρικών παροχών των δύο χειμάρρων, του Σχολαρίου και των Λαγκαδικίων, προς την Κορώνεια μέσα σε 6-7 χρόνια θα επιτευχθεί η ανύψωση της λίμνης στο επιθυμητό επίπεδο (ισοϋψή 72 μέτρα).

Το νέο σχέδιο διάσωσης της λίμνης Κορώνειας χαράχθηκε λαμβάνοντας υπόψη όλο το σύστημα απορροής της περιοχής, τους τροφοδότες ποταμούς, την ενωτική τάφρο μεταξύ Κορώνειας και Βόλβης, τον Ρήχιο ποταμό καθώς και τον Στρυμονικό κόλπο.