Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( ο αγιαξ γυρισε το παιχνιδι με την τβεντε (2-3) :: 22/1/2006 19:48:45) 

Μόνο η Αϊντχόφεν του Φαρφάν (στη φωτογραφία με τον Λόνχουετ της Βααλβάικ) νίκησε από τους πρωτοπόρους στην Ολλανδία.

Άλλοι σωπαίνουν και άλλοι είναι επικριτικοί στο θέμα του πολέμου. Προφανώς τα ογκώδη αντιπολεμικά συλλαλητήρια έπαιξαν τον ρόλο τους

Ασκήσεις – Δραστηριότητες

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Οι "ατλαντιστές" πάνε… Ευρώπη

1. Να αξιολογήσετε το μεταρρυθμιστικό έργο του Διοκλητιανού.

Ο ΑΓΙΑΞ ΓΥΡΙΣΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΒΕΝΤΕ (2-3)

Η στάση των ΗΠΑ στο Ιράκ δίχασε τους βουλευτές της Ν.Δ.

Να λάβετε υπόψη σας το παράθεμα 1.

Ανατροπή ελπίδας

ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ

2. Γιατί ο Μ. Κωνσταντίνος εγκατέλειψε το σύστημα της Τετραρχίας;

Με δύο γκολ στα τελευταία λεπτά, ο Άγιαξ πέτυχε απίθανη ανατροπή με θύμα την Τβέντε (2-3) και αναθάρρησε στη μάχη για να διεκδικήσει, έστω, τη 2η θέση στην Ολλανδία.

"Τι στάση θα κρατήσει τελικά ο κ. Κ. Καραμανλής απέναντι στον πόλεμο του Ιράκ;" θέλησε να μάθει από τους συνομιλητές του πριν από μερικές εβδομάδες Γερμανός υφυπουργός που βρισκόταν στην Αθήνα.

3. Πώς κρίνετε την προσπάθεια του Ιουλιανού να επαναφέρει την ειδωλολατρία;

Η ομάδα του Ντάνι Μπλιντ ξόρκισε έτσι τον κακό της δαίμονα, από τον οποίο είχε ταπεινωθεί δυο φορές την τελευταία διετία, και ελπίζει να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Μαριέττα Γιαννάκου.Ο πολεμος είναι προληπτικός και δεν έχουν εξαντληθεί όλα τα μέσα

Υπήρχε προοπτική επικράτησης των θρησκευτικών του απόψεων;

Σ' αυτό συνετέλεσαν φυσικά και οι γκέλες των λοιπών διεκδικητών, αφού με εξαίρεση την πρωταθλήτρια Αϊντχόφεν, που πέτυχε "οικονομική" νίκη επί της Βααλβάικ (2-0), οι λοιποί πρωτοπόροι έδειξαν διάθεση να πετάξουν βαθμούς: η Φέγενορντ κόλλησε στο 0-0 με τη Ρόντα, ενώ έδαφος έχασε και η Άλκμααρ, που υποχρεώθηκε σε ισοπαλία 1-1 από την ισχυρή φέτος Γκρόνιγκεν.

Το ίδιο ερώτημα προφανώς απασχόλησε και τον κ. Τόμας Μίλερ.

Ποιες ήταν οι συνέπειες των αποφάσεων της συνόδου της Χαλκηδόνας για την αυτοκρατορία;

Η 20ή αγωνιστική: Τβέντε - Άγιαξ 2-3 (24', 53' Ν' Κούφο - 51' Ρόζενμπεργκ, 89' Μαντούρο, 90' Εμάνουελσον), Ουτρέχτη - Μπρέντα 2-2 (33' Κέλερ, 47' Νέλισε - 36' Ντίμπα, 60' Ρίγκτερς), Φέγενορντ - Ρόντα 0-0, Ναϊμέγκεν - Ντεν Χάαγκ 5-0 (54' Μπαρέτο, 57', 74' Τζόουνς, 63' Ντένεμπομ, 90' Νιέτζιελαντ), Αϊντχόφεν - Βααλβάικ 2-0 (4' Φαρφάν, 80' Μπίσλεϊ), Ρούζενταλ - Χεράκλες 1-2 (57' Ντέλεμανς - 25' Χιραγιάμα, 45' Νούρμελα), Χέερενβεν - Σπάρτα 0-0, Άλκμααρ - Γκρόνιγκεν 1-1 (61' Αρβελάτζε - 15' Σάλμον), Βίτεσε - Βίλεμ 2-1 (87', 90' Μπένσον - 24' Ντέμπελε).

"Εσείς δεν θα πάτε στη διαδήλωση, έτσι έχετε δηλώσει…", είπε στον αρχηγό της Ν.Δ. στην τελευταία τους συνάντηση, και ο κ. Κώστας Καραμανλής απάντησε καταφατικά.

(Να λάβετε υπόψη σας το παράθεμα 6).

Η βαθμολογία: Αϊντχόφεν 48, Άλκμααρ 45, Φέγενορντ 45, Άγιαξ 34, Ναϊμέγκεν 34, Γκρόνιγκεν 33, Ουτρέχτη 33.

Πάντως ο Αμερικανός πρέσβης θεώρησε αναγκαίο να κάνει δημόσιες δηλώσεις εναντίον των διαδηλώσεων από τα σκαλιά της Ρηγίλλης.

Να προσδιορίσετε το πολιτισμικό επίπεδο των Ούνων με βάση τις πληροφορίες του παραθέματος 8.

Πέρα από την κριτική στα αμερικανικά σχέδια από τους συνήθεις υπόπτους της λαϊκής δεξιάς, ο κ. Μίλερ σημείωσε έναν νεωτερισμό.

6. Αφού μελετήσετε το παράθεμα 7 να απαντήσετε στις ακόλουθες ερωτήσεις:

"Οι ατλαντιστές" της Ν.Δ. αυτή τη φορά είτε είναι επικριτικοί είτε σωπαίνουν.

α) Ποια λύση προβάλλει για την αντιμετώπιση του προβλήματος του εκγερμανισμού του κράτους;

Τα πράγματα δεν ήταν πάντοτε έτσι.

β) Ποια επιχειρήματα χρησιμοποιεί;

Το 1974, το λαϊκό αίσθημα υπαγόρευσε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή την αποχώρηση της Ελλάδος από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και απαγόρευε την φιλοαμερικανική στάση.

7. Πότε και με ποιον τρόπο επήλθε ο οριστικός χωρισμός της αυτοκρατορίας και ποια ήταν η τύχη του δυτικού της τμήματος;

Από τη δεκαετία του '80 όμως η Ν.Δ. ήταν για τους Αμερικανούς "μια όαση ατλαντισμού" στην Ελλάδα. Ο κ. Μίλερ ήρθε στην Ελλάδα για πρώτη φορά τη δεκαετία του '80, επί Ανδρέα Παπανδρέου, όταν τα ηνία στη Ν.Δ. είχε ο Κώστας Μητσοτάκης και οι σχέσεις με τους Αμερικανούς ήταν άριστες. Ξαναβρέθηκε στη χώρα μας επί Μιλτιάδη Έβερτ όταν οι Αμερικανοί πρέσβεις προσκαλούνταν επισήμως στα συνέδρια του κόμματος - ο ίδιος ο κ. Μίλερ έλαβε μέρος στο συνέδριο της Χαλκιδικής το 1995 εκπροσωπώντας τον τότε πρέσβη κ. Τόμας Νάιλς. Ενδεχομένως τώρα να αναρωτιέται "πού πήγαν όλοι οι ατλαντιστές".

Μιχάλης Λιάπης. Κατηγόρησε τις ΗΠΑ "ότι επιδιώκουν την παγκόσμια κυριαρχία"

Ισορροπίες. Ακόμα και στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας υπήρξαν στελέχη και βουλευτές που υπερασπίστηκαν τις ενέργειες των ΗΠΑ, διότι πίστευαν ότι η "δυτικοθρεμμένη" Ν.Δ. οφείλει να διατηρεί τις ισορροπίες και τις καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Αυτή τη φορά όμως οι "ατλαντιστές" είτε σωπαίνουν είτε παίρνουν αποστάσεις είτε είναι έντονα επικριτικοί: Η κ. Γιαννάκου, που είχε επωμισθεί πολιτικό κόστος στηρίζοντας δημόσια τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, αυτή τη φορά τάχθηκε εναντίον του πολέμου στο Ιράκ λέγοντας ότι είναι προληπτικός και ότι δεν έχουν εξαντληθεί όλα τα μέσα. Ο κ. Στ. Δήμας χαρακτήρισε "απεχθή" τον προληπτικό πόλεμο. Ο κ. Μ. Λιάπης, που παρά τις καραμανλικές του καταβολές διατηρούσε άριστες σχέσεις πέραν του Ατλαντικού, αυτή τη φορά κατηγόρησε τις ΗΠΑ "ότι επιδιώκουν την παγκόσμια κυριαρχία". Μόνο η κ. Ντόρα Μπακογιάννη φέρεται να εξέφρασε αντιρρήσεις στη συμμετοχή βουλευτών της Ν.Δ. στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια. Η αποχή της δημάρχου από τη διαδήλωση της Αθήνας λέει πολλά. Όμως η κ. Μπακογιάννη μετακόμισε στον Δήμο Αθηναίων και δεν μετέχει πλέον στο επιτελείο της εξωτερικής πολιτικής του κόμματος.

Σταύρος Δήμας. Οπροληπτικός πόλεμος είναι απεχθής.

Συμπαράταξη. Από την ΟΝΝΕΔ μέχρι τους λοχαγούς (Νάκος, Τσιτουρίδης) και τη λαϊκή δεξιά (Παναγιωτόπουλος, Κακλαμάνης, Μιχαλολιάκος, Λυκουρέζος) η κυρίαρχη διάθεση στο κόμμα είναι η συμπαράταξη με τον γαλλογερμανικό άξονα. Αυτό φάνηκε και στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου ο κ. Κ. Καραμανλής, μιλώντας εκτός κειμένου, είπε ότι "η Ευρώπη και η Αμερική πρέπει να είναι ισότιμοι εταίροι" και "αυτό πρέπει να το αποδεχθεί η Αμερική και να το χωνέψει". Η αποστροφή αυτή ερμηνευόταν από κάποιους "σπιν-ντόκτορς" της Ν.Δ., αλλά και από στελέχη που συνομιλούν με τον πρόεδρο, σαν αιχμή και απάντηση στους Αμερικανούς.

Και στη μέση ο Καραμανλής

Βουλευτές του κόμματος επισημαίνουν ότι σαν πρόεδρος ενός κόμματος εξουσίας ο κ. Καραμανλής οφείλει να διατηρεί ισορροπίες και με τον αμερικανικό παράγοντα. Συνεργάτες του όμως δεν αποκλείουν να ανεβάσει τους τόνους στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή την επόμενη Πέμπτη. Στελέχη του κόμματος εξηγούν βέβαια, ότι ακόμα και αν γίνει κάτι τέτοιο δεν θα είναι μόνο για λόγους αρχής ή καραμανλικής παράδοσης. "Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το λαϊκό αίσθημα", λένε και προσθέτουν: "Τι έχουμε να χάσουμε; Οι Αμερικανοί δείχνουν να μη μας υπολογίζουν, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ένα βήμα από την εξουσία. Δεν θα χαρίσουμε την αντίθεση στον πόλεμο στο ΠΑΣΟΚ".

Η επίσκεψη Μίλερ στον κ. Καραμανλή είχε μια στιγμιαία επιτυχία, αφού πλην Αλέξανδρου Λυκουρέζου οι βουλευτές που σκέφτονταν να πάνε στη διαδήλωση δεν εμφανίστηκαν στο συλλαλητήριο. Η δυσφορία δεν υποχώρησε πάντως. Όπως παραδέχονται ανοιχτά στελέχη της Ρηγίλλης, οι σχέσεις της Ν.Δ. με τους Αμερικανούς έχουν εισέλθει σε μια δύσκολη περίοδο και στο κόμμα υποβόσκει ένας υπόκωφος αντιαμερικανισμός.