Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( οι αγωνες στην περιφερεια :: 5/2/2006 23:10:57) 

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Από το "Μatrix" στο μαιευτήριο

2.1 Η κρίση του αυτοκρατορικού θεσμού

ΕΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ: Α' κατηγορία (19η αγωνιστική): Καβάσιλα - Κλειδί 1-1, Πλάτανος - Αχιλλέας Νάουσας 5-1, Αγ. Βαρβάρα - Κουλούρα 7-0, Μελίκη - Κοπανός 3-1, Ακαδημία Β. - Πόντιοι Βέροιας 1-5, Παλατίτσια - Ριζώματα 5-3, Τρίκαλα - Λευκάδια 3-0, Καψόχωρα - ΠΑΟΚ Αλεξ. 1-3. Όλα δείχνουν πως ο ρόλος της στο "Matrix" έπεισε πολλούς. Η μορφή του πολιτεύματος που καθιέρωσε ο Αύγουστος, δηλαδή η συγκυβέρνηση του αυτοκράτορα και της συγκλήτου, διατηρήθηκε για δύο αιώνες.

ΕΠΣ ΔΡΑΜΑΣ: Α' κατηγορία (19η αγωνιστική): Αλιστράτη - Αμπελόκηποι 1-2, Δοξάτο - Φτελιά 3-2, Χωριστή - Ξηροπόταμος 0-2, Πετρούσα - Ν. Κρώμνη 1-1, Ν. Αμισός - Κ. Νευροκόπι 0-3, Ν. Σεβάστεια - Καλλίφυτος 2-4, Φωτολίβος - Καστρινός 2-1, Αγ. Αθανάσιος - Παρανέστι 0-2.

Και, αφού γεύθηκε την αναγνώριση και συμμετείχε και στα δύο σίκουελ της ταινίας επιστημονικής φαντασίας, η Κάρι Αν Μος αποφάσισε να αλλάξει ρόλο και να υποδυθεί εκείνον της μητέρας. Έκτοτε όμως αυτή, η προβληματική από τη φύση της μορφή διοίκησης συνέβαλε στη φθορά του κράτους.

ΕΠΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: Α' κατηγορία (15η αγωνιστική): Νταηλάκη - Κολοκυνθού 1-0, Μαυροχλωρι - Γραμμοχώρια 2-1, ΑΟ Κάστωρ - Βίτσι 3-0, Πολυκάρπη - Αγ. Κυριακή 4-4, Παναργειακός - Κρανοχώρι 3-0, Πεντάβρυσος - Αμπελόκηποι 1-3, Οινόη - Χιλιόδενδρο 7-1.

Με το που ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα των ταινιών, η 35χρονη ηθοποιός διαπίστωσε πως περιμένει τον πελαργό και, τόσο εκείνη όσο και ο σύζυγός της, Στίβεν Ρόι, δηλώνουν πως πλέουν σε πελάγη ευτυχίας. Από τη μια πλευρά, ο πρώτος πολίτης (princeps) με τη συγκέντρωση του μεγαλύτερου μέρους των εξουσιών στο πρόσωπο του επιδίωκε να επιβάλει τη θέληση του·

ΕΠΣ ΚΙΛΚΙΣ: Α' κατηγορία (18η αγωνιστική): Πευκόδασος - Μελάνθιο 0-2, Γουμένισσα - Αξιοχώρι δ.δ., Καμπάνης - Ευκαρπία 0-7, Ν. Σάντα - ΑΟΚ Πολυκάστρου 2-0, Μ. Στέρνα - Χέρσο 1-0, Επτάλοφος - Κιλκισιακός 1-4, Εύζωνοι - Π. Αγιονέρι 4-1.

Το μόνο που δεν έχει γίνει γνωστό είναι αν η μέλλουσα μαμά θα κάνει δημόσιες εμφανίσεις πριν από τον Μάιο, οπότε θα γίνει η πρεμιέρα της δεύτερης ταινίας τού Matrix "The Matrix Reloaded", ή θα κάνει την πρώτη της εμφάνιση ως έγκυος τότε, για να κερδίσει όλα τα φλας. από την άλλη, η σύγκλητος, που εκπροσωπούσε ό,τι είχε απομείνει από την περίοδο της Δημοκρατίας, προσπαθούσε να περιορίσει την αυτοκρατορική αυταρχικότητα.

ΕΠΣ ΘΡΑΚΗΣ: Α' κατηγορία (17η αγωνιστική): Μεσούνη - Ροδίτης 2-1, Σάπες - Καλλίστη 1-0, Σιδηροχώρι - Φιλύρα 3-0, Κοπτερό - Κάλχας 3-1, Κόσμιο - Διαλαμπή 5-2, Δοκός - Ορφέας Κ. 1-6, Αρριανά - Ηρακλής Σ. 6-2, Αίγειρος - Μίσχος 2-1.

Στη συμβίωση αυτή σημαντικός ήταν ο ρόλος του στρατού.

ΕΠΣ ΕΒΡΟΥ: Α' κατηγορία (18η αγωνιστική), α' όμιλος: Σουφλί - Καππαδόκες 7-0, Ποντιακός - Τυχερό 2-0, Νίψα - Αρίστεινο 3-1, Πέπλος - Τραϊανούπολη 3-1, Χηλή - ΑΟ Αλεξανδρούπολης 3-1, Άνθεια - Λάβαρα 2-0, Μαΐστρος - Κορνοφωλιά 0-2.

Από τις αρχές μάλιστα του 3ου αι. μ.Χ. έγινε πρωταγωνιστικός, αφού ο αυτοκράτορας Σεπτίμιος Σεβήρος με την υποστήριξη του στρατού του παραμέρισε τη σύγκλητο.

Β' όμιλος: Λεπτή - Νεοχώρι 4-0, Στέρνα - Νεοχώρι 4-0, Διδυμότειχο - Σιτοχώρι 4-0, Παταγή - Μεταξάδες 1-3, Ασπρονέρι - Ασβεστάδες 2-1, Καρωτή - Καστανιές 0-5, Ρίζια - Οινόη 3-2.

Την κρίση ενίσχυσε η ανάμειξη του στρατού στην πολιτική. Η τάση του στρατού, είτε επρόκειτο για πραιτωριανούς είτε για επαρχιακές λεγεώνες, να επιβάλλει τον ηγέτη της αρεσκείας του είχε ως αποτέλεσμα την ταυτόχρονη διεκδίκηση του θρόνου από πολλούς αυτοκράτορες και σε διαφορετικά σημεία της αυτοκρατορίας. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως στρατιωτική αναρχία.

Χρυσή προτομή του Σεπτίμιου Σεβήρου (193-211 μ.Χ.) από το Διδυμότειχο. «Στρατιωτικός» αυτοκράτορας που προσπάθησε με τις ενέργειές του να συγκρατήσει την πτώση της αυτοκρατορίας. (Κομοτηνή, Αρχαιολογικό Μουσείο)

Την ταραγμένη αυτή εποχή εξέλιπε η τάξη και η ασφάλεια που παρείχε το ρωμαϊκό κράτος στους υπηκόους του. Ακόμα και ορισμένες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, όπως αυτή του Καρακάλλα που πολιτογράφησε όλους τους ελεύθερους κατοίκους της αυτοκρατορίας Ρωμαίους (212 μ.Χ.), δεν είχε αποτέλεσμα. Δυσαρεστημένοι οι λαοί οδηγήθηκαν σε εξεγέρσεις. Πολλές επαρχίες σε παραμεθόριες περιοχές ανεξαρτητοποιήθηκαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι επαρχίες, όπως η Γαλατία, η Ισπανία, η Παννονία και άλλες, λόγω του κινδύνου από βαρβαρικές επιδρομές, ανακήρυξαν δικό τους αυτοκράτορα και αποσπάστηκαν. Την εποχή αυτή σχηματίστηκε και το εφήμερο βασίλειο της Παλμύρας σε όαση της συριακής ερήμου. Τους χρόνους διακυβέρνησης του από τη Ζηνοβία (267-273 μ.Χ.), που διέθετε πολλές ικανότητες και ελληνική παιδεία, το βασίλειο επεκτάθηκε εδαφικά. Η δραστήρια βασίλισσα φιλοδόξησε να ανασυστήσει το κράτος των Σελευκιδών.

Αναθηματικό ανάγλυφο που απεικονίζει τη Ζηνοβία και μία υπηρέτρια της. Στην εποχή της το βασίλειο της Παλμύρας έφτασε σε μεγάλη ακμή. (Δαμασκός, Εθνικό Μουσεία)

1. Μια περίοδος συγκρούσεων και αμφισβήτησης της αυτοκρατορικής εξουσίας Η κρίση έκανε ολοφάνερα αισθητή την αντίθεση ανάμεσα στον αρχαίο μεσογειακό πυρήνα της αυτοκρατορίας και τον πιο πρωτόγονο κι εύθραυστο κόσμο κατά μήκος των συνόρων. Γύρω από τη Μεσόγειο, ο πόλεμος είχε γίνει ένα μακρινό ενδεχόμενο. Η απόλυτη κυριαρχία της παραδοσιακής αριστοκρατίας στην πολιτική και την πολιτιστική ζωή της αυτοκρατορίας βασιζόταν στη μακρόχρονη ειρήνη. Αντίθετα, στο Βορρά και κατά μήκος των ανατολικών συνόρων, που αντίκριζαν τα υψίπεδα της Αρμενίας και του Ιράν, η ειρήνη έμοιαζε να αποτελεί μια στιγμιαία ανάπαυλα των νόμων της φύσης. Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία ήταν ένα από τα ελάχιστα μεγάλα κράτη της αρχαιότητας - μαζί με την Κίνα -που επιχείρησε να δημιουργήσει μια όαση ειρηνικής πολιτικής διακυβέρνησης ανάμεσα σε κοινωνίες που είχαν ζήσει πάντα από τον πόλεμο. Με την άνοδο της Περσίας το 224, τη δημιουργία της γοτθικής ομοσπονδίας στη λεκάνη του Δούναβη μετά το 248, και τον πολλαπλασιασμό των πολεμικών συμμοριών κατά μήκος του Ρήνου μετά το 260, η αυτοκρατορία είχε να αντιμετωπίσει πόλεμο σε όλα τα μέτωπα. Ήταν φανερό ότι της έλειπαν τα εφόδια για κάτι τέτοιο. Από το 245 έως το 270, όλα τα μέτωπα κατέρρευσαν. Το 251 ο αυτοκράτορας Δέκιος χάθηκε με το στρατό του πολεμώντας τους Γότθους στα έλη της Δοβρουτζάς. Το 260, ο Σαπώρης Α' αιχμαλώτισε τον αυτοκράτορα Βαλεριανό με το στρατό του και κυρίευσε την Αντιόχεια. Βαρβαρικά πλοιάρια από τις εκβολές του Ρήνου και την Κριμαία προανήγγειλαν τα κατορθώματα των Βίκινγκ: λεηλάτησαν τις ακτές της Βρετανίας και της Γαλατίας και επέδραμαν στις αβοήθητες πόλεις του Αιγαίου. Το 271, ο αυτοκράτορας Αυρηλιανός αναγκάστηκε να περιβάλει την ίδια τη Ρώμη με ένα θλιβερό πολεμικό τείχος. Και η ίδια η ενότητα της αυτοκρατορίας απειλήθηκε από τοπικές «έκτακτες» αυτοκρατορίες: ο Πόστουμος κυβέρνησε τη Γαλατία, τη Βρετανία και την Ισπανία από το 260 έως το 268· η Ζηνοβία της Παλμύρας είχε υπό τον έλεγχο της τμήμα των ανατολικών επαρχιών από το 267 έως το 270. P. Brown, Ο κόσμος της Ύστερης Αρχαιότητας 150-750 μ.Χ., μετ. Ελ. Σταμπόγλη, εκδ. Αλεξάνδρεια, σ. 27-29.