Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Σχόλιο

( μιλάτε. σας ακούμε. - επικοινωνία :: 5/2/2006 22:20:48) 

Μιλάτε. Σας ακούμε. Και νηοψίες από το ΝΑΤΟ

1.3 Ο Ελληνισμός και η Ρώμη

Τελικά, το εννοούσαν…

ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ

Η ειρήνη, η οικονομική άνοδος και η ευνομία λειτούργησαν ως παράγοντες συνοχής μεταξύ των λαών της αυτοκρατορίας.

Λέτε να ήταν ο Κλουζό; Με "ρεσάλτο" κομάντος του ΝΑΤΟ θα γίνεται ο έλεγχος για εντοπισμό τρομοκρατών σε όλα τα ύποπτα εμπορικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο. Φωτό από τη χθεσινή άσκηση στον Σαρωνικό

Μέσα στη ρωμαϊκή οικουμένη κυκλοφορούσαν ελεύθερα οι άνθρωποι, διαδίδονταν οι ιδέες, οι συνήθειες, οι τεχνοτροπίες.

Για τις υποκλοπές η κυβέρνηση θα προτείνει στη Βουλή τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Μήπως το θέμα πρέπει να ανατεθεί στους Τάτσι Μήτσι Κώτσοι; Αυτοί οι κύριοι τα γνωρίζουν καλύτερα αυτά τα θέματα.

Υποχρεωτικές νηοψίες με "ρεσάλτο" κομάντος του ΝΑΤΟ για εντοπισμό τρομοκρατών σε όλα τα ύποπτα εμπορικά πλοία στην Α. Μεσόγειο προαναγγέλλει ουσιαστικά η Συμμαχία, εν όψει και των σχεδιαζόμενων επιχειρήσεων στο Ιράκ.

Οι εθνικοί πολιτισμοί συγχωνεύτηκαν και δημιουργήθηκε πολιτισμική ενότητα μεταξύ των λαών της αυτοκρατορίας.

Πάντως οι πολίτες δεν είναι καθόλου σίγουροι τι θα ακολουθήσει. Το πρώτο δείγμα γραφής για το νέο μέτρο "στρατιωτικοποίησης" ουσιαστικά της ναυσιπλοΐας, δόθηκε χθες στον Σαρωνικό σε εντυπωσιακή άσκηση ΝΑΤΟϊκών φρεγατών με πλούσια "σοδειά".

Ο οικουμενικός πορισμός που προέκυψε ήταν τόσο στην ουσία όσο και στα εξωτερικά του χαρακτηριστικά ελληνορωμαϊκός.

Άλλωστε στην Ελλάδα, όποτε θέλουμε να κλείσει ένα θέμα, δημιουργούμε μία επιτροπή, η οποία καταλήγει σε ένα πόρισμα. Οι Ιταλοί πεζοναύτες που καταρριχήθηκαν από ελικόπτερο σε "ύποπτο πλοίο", "εντόπισαν" και "συνέλαβαν" πέντε οπλισμένους "τρομοκράτες" υπό τα βλέμματα υψηλόβαθμων αξιωματούχων του ΝΑΤΟ…

Όργανο για τη διάδοση αυτού του πολιτισμού στη Δύση έγινε η λατινική γλώσσα, ενώ στην Ανατολή, στο χώρο εξάπλωσης του ελληνιστικού κόσμου, εξακολούθησε να είναι η ελληνική.

Αυτό το πόρισμα κατατίθεται προς συζήτηση σε μια άλλη επιτροπή, που θα πρέπει να αποφανθεί επί των συμπερασμάτων του πρώτου πορίσματος και ούτω κάθε εξής.

Η αναβάθμιση των ελέγχων για "τρομοκρατικές δραστηριότητες", που αναμένεται να επεκταθούν σ' όλη τη Μεσόγειο, σχετίζεται, όπως όλα δείχνουν, με τη συγκέντρωση αμερικανικών και βρετανικών πολεμικών σκαφών στην περιοχή, στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για επίθεση στο Ιράκ.

5. Η εγκατάλειψη του ελληνικού χώρου από τους πρώτους χρόνους της ρωμαϊκής κατάκτησης Την εποχή μας (2ος αι. π.Χ.) επικρατεί σ' όλη την Ελλάδα απαιδία και ολιγανθρωπία. Αυτά ήταν τα αίτια για να ερημωθούν οι πόλεις αφενός και αφετέρου να ελαττωθεί η παραγωγή στην ύπαιθρο, παρόλο που δε δοκιμαστήκαμε μόνο ούτε από συνεχείς πολέμους ούτε από ασθένειες… Οι άνθρωποι αποφεύγουν το γάμο από αλαζονεία, από φιλαργυρία και οκνηρία ή όσες φορές παντρεύονται αποφεύγουν να ανατρέφουν τα παιδιά που γεννιούνται, εκτός από ένα ή το πολύ δύο, για να τους αφήσουν μεγάλη περιουσία και για να μη δυσκολευτούν οι ίδιοι να τα μεγαλώσουν. Αυτή είναι όλη η αιτία των συμφορών μας, γιατί αν ο πόλεμος αρπάξει το ένα παιδί και η αρρώστια το άλλο, φανερό είναι ότι η οικογένεια μένει χωρίς κληρονόμους και η πόλη αποδυναμώνεται εξαιτίας της έλλειψης κατοίκων. Πολύβιος, ΛΣΤ' 17, 5-8.

Κάπου εκεί χάνεται η μπάλα και ας λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι θα πέσει πολλή διαφάνεια στην υπόθεση των υποκλοπών.

Ο διοικητής της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ, Αμερικανός ναύαρχος Γκρέγκορι Τζόνσον, επιβεβαίωσε ότι επίκειται "πολύ γρήγορα" νέο στάτους ελέγχων των πλοίων.

Η πνευματική αναγέννηση των αυτοκρατορικών χρόνων οφείλεται σε Έλληνες λόγιους που ανανέωσαν τη σκέψη των αρχαίων κλασικών αλλά και σε φιλέλληνες αυτοκράτορες, όπως ο Αδριανός, ο Μάρκος Αυρήλιος κ.ά., οι οποίοι συνέβαλαν στην ίδρυση σχολών νομικής και ρητορικής σε πόλεις της Ανατολής.

Ποιος θα είναι ο φωτοδότης, κ. Ρουσόπουλε;

Ήδη εδώ και λίγες ημέρες εγκρίθηκε η επέκταση των αποστολών και στο Γιβραλτάρ καθώς και η συνοδεία εμπορικών από πολεμικά - αν χρειαστεί.

Στις σχολές αυτές δίδαξαν πνευματικοί άνθρωποι, γνωστοί ως σοφιστές, οι οποίοι αμείβονταν από έσοδα του ρωμαϊκού κράτους ή των ίδιων των πόλεων.

Το θέμα είναι ότι όλες οι εταιρείες στη χώρα μας είναι υποχρεωμένες να τηρούν την κείμενη νομοθεσία.

Σύμφωνα με όσα είπαν οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ σε εν πλω συνέντευξη Τύπου στον Σαρωνικό, από τον Οκτώβριο του 2001 μέχρι σήμερα η λαθρομετανάστευση από ανατολάς προς Ελλάδα και Ιταλία έχει μειωθεί κατά 50%.

Η κίνηση αυτή, που προέβαλλε ως συνείδηση της πνευματικής υπεροχής των Ελλήνων απέναντι στην πολιτική επικράτηση της Ρώμης, ονομάστηκε Δεύτερη Σοφιστική.

Τα ερωτήματα είναι:

Κι αυτό τη στιγμή που η ροή λαθρομεταναστών στην Ιταλία από τον Νότο (που δεν καλύπτεται από την επιχείρηση) έχει αυξηθεί κατά 140%!

Οι εκπρόσωποι της ήταν συγχρόνως δάσκαλοι, ρήτορες και φιλόσοφοι.

Θα υπάρξουν κυρώσεις;

Σ' αυτή την προσπάθεια το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, "σημαντική συμβολή" που φτάνει το 25% των σκαφών.

Μιμήθηκαν το ύφος των κλασικών συγγραφέων και συνέγραψαν κυρίως ρητορικούς λόγους που δεν είχαν άμεση σχέση με την πολιτική, εξυπηρετούσαν όμως την επίλυση προβλημάτων της καθημερινής ζωής.

Θα υπάρξουν απαντήσεις;

Κατά τα άλλα ο ναύαρχος Τζόνσον όταν ρωτήθηκε για τυχόν επιχειρήσεις στο Ιράκ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ναυτική Δύναμη Μεσογείου - στην οποία μετέχει και η ελληνική φρεγάτα "ΕΛΛΗ" - να μεταφερθεί, στο μέλλον, "κάπου αλλού"…

Εκπρόσωποι της Δεύτερης Σοφιστικής ήταν ο Δίων ο Χρυσόστομος, ο Λουκιανός, ο Ηρώδης ο Αττικός και άλλοι.

Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι περισσότεροι πολίτες πιστεύουν πως η κυβέρνηση δεν είπε όλη την αλήθεια.

Κεφάλι αγάλματος του αυτοκράτορα Αδριανού. Το ενδιαφέρον του αυτοκράτορα για τις επαρχίες συνετέλεσε στην κατασκευή πολλών έργων σε ελληνικές πόλεις αλλά και στην κατασκευή πολλών ανδριάντων του αυτοκράτορα από τις ελληνικές πόλεις. (Αθήνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο)

Το ποσοστό αυτό αγγίζει το 73%.

Σπουδαίος συγγραφέας αυτής της εποχής, με φιλοσοφική σκέψη, επηρεασμένη από το πλατωνικό έργο, ήταν ο Πλούταρχος, γνωστός για τους «Βίους» του και τα «Ηθικά».

Κύριοι της κυβέρνησης, αφουγκραστείτε τους πολίτες, διότι άλλοι φροντίζουν και… κρυφακούν.

Στο πρώτο έργο περιελάμβανε τις βιογραφίες σπουδαίων προσώπων Ελλήνων και Ρωμαίων σε ζεύγη παράλληλα, στο δεύτερο φιλοσοφικές πραγματείες.

Φ.Δ.

Η ιστοριογραφία των αυτοκρατορικών χρόνων μιμήθηκε κλασικά πρότυπα.

Επικοινωνία

Σπουδαίοι ιστορικοί αυτής της εποχής ήταν Ρωμαίοι και Έλληνες.

Ο πρωθυπουργός προβληματίζεται με τον ανασχηματισμό.

Ο Τάκιτος, από τους μεγαλύτερους λατίνους ιστορικούς της αρχαιότητας, έγραψε την ιστορία των αυτοκρατόρων του 1ου αι. μ.Χ. με ζωηρές περιγραφές και διεισδυτικότητα στις ανθρώπινες πράξεις.

Σου λέει, να τον κάνω τώρα ή αφού τον διαρρεύσουν οι ωτακουστές;

Έλληνες ιστορικοί με σημαντικό έργο ήταν ο Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς (1ος π.Χ.-1ος μ.Χ. αι.), ο Αππιανός (1ος-2ος αι. μ.Χ.), ο Δίων ο Κάσσιος (2ος-3ος αι. μ.Χ.) που έγραψαν ιστορία των ρωμαϊκών χρόνων, ο Αρριανός (2ος αι. μ.Χ.), που ασχολήθηκε με την εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου στο έργο του «Αλεξάνδρου Ανάβασις» και ο Παυσανίας, που έγραψε έργο περιηγητικού περιεχομένου και όχι καθαρά ιστορικού, το «Ελλάδος Περιήγησις» (2ος αι. μ.Χ.).

Στο ΠΑΣΟΚ αναμένουν νέες διαδικασίες για την αναζήτηση των προσώπων που θα διεκδικήσουν τους δήμους και τις νομαρχίες.

Προτομή τον Ηρώδη του Αττικού (μέσα 2ον αι. μ.Χ.), εκπροσώπου της Δεύτερης Σοφιστικής και ευεργέτη της Αθήνας. Συνέβαλε στην οικοδόμηση πολλών και λαμπρών έργων, όπως ήταν το Ωδείο, το Παναθηναϊκό στάδιο κ. ά. (Αθήνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο)

Το πάρ' τα όλα πάντως είναι καλή μέθοδος.

Από τα λογοτεχνικά είδη καλλιεργήθηκε ιδιαίτερα το μυθιστόρημα.

Διαβάζουμε ότι ο στόχος είναι να δοθεί η πολιτική μάχη με μόνο έναν υποψήφιο σε κάθε δήμο και νομαρχία προς διασφάλιση της ενότητας.

Ο πυρήνας των υποθέσεων των μυθιστορημάτων ήταν μια ερωτική ιστορία, όπου προβαλλόταν η επιθυμία του ανθρώπου να ξεφύγει από την πραγματικότητα.

Τι λέτε κύριοι Μπουτάρη, Λυσσαρίδη, Μπαρμπουνάκη;

Σημαντικά έργα αυτού του είδους είναι «Τα κατά Δάφνην και Χλόην» του Λόγγου, «Λευκίππη και Κλειτοφών» του Αχιλλέα Τάτιου, γραμμένα στα τέλη του 2ου αι. μ.Χ.

Δεν συμφωνείτε;

Στο ίδιο πνεύμα γράφτηκαν τα «Αιθιοπικά» του Ηλιοδώρου στα τέλη του 3ου αι. μ.Χ.

Ο Συνασπισμός ζητά να μην εφαρμοστεί η οδηγία της Ε.Ε. για το "ευρωφακέλωμα" των επικοινωνιών όλων των πολιτών.

Ορειχάλκινο άγαλμα τον Μ. Αυρήλιον. Ο αυτοκράτορας παρουσιάζεται έφιππος. Ο Μ. Αυρήλιος υποχρεώθηκε να διεξαγάγει πολλούς και σκληρούς πολέμους κατά των εχθρών της αυτοκρατορίας. (Ρώμη, Πλατεία Καπιτωλίου)

Μα τι λέτε, αφού τα δύο μεγάλα κόμματα -που εκφράζουν το 87% των Ελλήνων πολιτών- την υπερψήφισαν.

Ο Πλίνιος ο Νεότερος (1ος-2ος αι. μ.Χ.) έγραψε στα λατινικά τις «Επιστολές» με τις οποίες δίνει πληροφορίες για την κοσμική και τη λογοτεχνική κίνηση της εποχής του.

Η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μ. Ξενογιαννακοπούλου τάχθηκε υπέρ της ποσόστωσης των γυναικών, εξηγώντας ότι την βλέπει σαν ένα μεταβατικό μέτρο, που μπορεί να αποδώσει καρπούς.

Γνήσια ποιητική φωνή από τους Λατίνους ήταν ο Γιουβενάλης (1ος-2ος αι. μ.Χ.), που με τα ποιήματα του σατίριζε τη διαφθορά των αυτοκρατορικών χρόνων.

Θα ζητήσετε και αύξηση επιδοτήσεων στο πλαίσιο της ΚΑΠ, κ. Ξενογιαννακοπούλου;

Στους κύκλους των πλουσίων και των πνευματικών ανθρώπων διαδόθηκε και καλλιεργήθηκε η ελληνική φιλοσοφική σκέψη, ιδιαίτερα των Στωικών και του Πλάτωνα.

Φ.Δ.

Η στωική φιλοσοφία στους αυτοκρατορικούς χρόνους εκπροσωπήθηκε από τον Επίκτητο, η διδασκαλία του οποίου είχε χαρακτήρα ηθικού κηρύγματος, και από τον αυτοκράτορα Μάρκο Αυρήλιο, ο οποίος έγραψε «Τα εις εαυτόν» στην ελληνική γλώσσα, όπου παρουσιάζει την εσωτερική αγωνία του ανθρώπου της εποχής του.

6. Η εργατικότητα ενός φιλοσόφου αυτοκράτορα, του Μάρκου Αυρήλιου Ο αυτοκράτορας (Μάρκος Αυρήλιος), όταν ο πόλεμος του άφηνε χρόνο ελεύθερο, δίκαζε και άφηνε τους δικανικούς ρήτορες να ρητορεύουν περισσότερη ώρα απ' όση επιτρεπόταν. Στην εξέταση των μαρτύρων και στις ανακρίσεις αφιέρωνε πολύ χρόνο, ώστε να εξακριβώνει με πολλούς τρόπους ποιο ήταν το δίκαιο. Γι' αυτό το λόγο πολλές φορές μία δίκη διαρκούσε και έντεκα και δώδεκα ημέρες, αν και δε σταματούσε συχνά να δικάζει και στη διάρκεια της νύχτας. Ήταν πολύ εργατικός και φρόντιζε να φέρνει σε πέρας όλες τις υποχρεώσεις του με την ίδια φροντίδα. Ούτε έλεγε, ούτε έγραφε, ούτε έκανε κάτι πρόχειρα αλλά συχνά και για την πιο ασήμαντη υπόθεση, αφιέρωνε ολόκληρες μέρες. Πίστευε πως δεν ήταν αντάξιο ενός αυτοκράτορα να ενεργεί με επιπολαιότητα. Δίων Κάσσιος, Ρωμαϊκή ιστορία, επιτ. LXXII,6.

Με σημείο αναφοράς τη φιλοσοφική σκέψη του Πλάτωνα, ο Πλωτίνος (2ος αι. μ.Χ.) έγινε εισηγητής του νεοπλατωνισμού. Πυρήνας της διδασκαλίας του ήταν ο άνθρωπος και η δισυπόστατη φύση του. Ο άνθρωπος, σύμφωνα με τη διδασκαλία του Πλωτίνου, είναι σύνθετο ον αποτελούμενο από ύλη και πνεύμα. Τόσο η στωική φιλοσοφία όσο και ο νεοπλατωνισμός άσκησαν ιδιαίτερη επιρροή στη χριστιανική σκέψη που εκείνη την εποχή διαμορφωνόταν.

7. Ο Πλωτίνος και η ανανέωση της πλατωνικής σκέψης Η ανανέωση αυτή του πλατωνισμού είχε μεγάλη σημασία και από πολλές απόψεις φαίνεται χαρακτηριστική. Μερικές φορές υπήρξε τάση να παρουσιασθεί ως αποτέλεσμα ανατολικών επιδράσεων. Και είναι βέβαια πιθανόν πράγματι αυτές να συνέβαλαν. Ο Πλωτίνος είχε ζήσει στην Αλεξάνδρεια και δεν το κρύβει ότι θέλησε να γνωρίσει τη σοφία της Περσίας και των Ινδιών. Ωστόσο η επεξεργασία του πλατωνισμού από τον Πλωτίνο φαίνεται να είναι αποτέλεσμα των νέων καιρών. Άλλωστε οι ανατολικές επιδράσεις ακριβώς αποτελούν μέρος της διεύρυνσης της αυτοκρατορίας. Ο συσχετισμός των θεωριών αποδεικνύει τον συγκρητισμό των ιδεών και μια κοινή προσδοκία. Η εμμονή στην πνευματική περιπέτεια του ατόμου και η εγκατάλειψη του πολιτικού στοχασμού αντιστοιχούν προς τη νέα πολιτική κατάσταση. Και πριν απ' όλα ο μυστικισμός που εκδηλώνεται εδώ συναντά συγχρόνως και την επιθυμία φυγής και την αγάπη προς το εξωλογικό που εκείνη την εποχή εξαπλώνεται σχεδόν παντού. Και πώς να μη δει κανείς ότι οι νέες τάσεις στον Πλωτίνο και στον Μ. Αυρήλιο αναγγέλλουν τον επικείμενο θρίαμβο του Χριστιανισμού! Jacquelin de Romilly, Αρχαία ελληνική γραμματολογία, μετ. Θ. Χριστοπούλου-Μικρογιαννάκη, εκδ. Καρδαμίτσα, σ. 307.

Την αυτοκρατορική εποχή καλλιεργήθηκαν από Ρωμαίους, και κυρίως από Έλληνες, οι επιστήμες. Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, θείος του νεότερου, έγραψε έργο με τίτλο «Φυσική Ιστορία», ο Στράβων τα «Γεωγραφικά» και ο Γαληνός με τις ανατομικές έρευνες προώθησε την ανάπτυξη της ιατρικής. Τα λαϊκά στρώματα που δεν είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις ελληνικές φιλοσοφικές απόψεις πλησίασαν την καθημερινότητα και τα προβλήματα της ζωής με ένα διαφορετικό τρόπο απ' ό,τι οι πλούσιοι και οι πνευματικοί άνθρωποι. Τους απλούς ανθρώπους επηρέασαν ιδιαίτερα τα κηρύγματα των ανατολικών θρησκειών, όπως της Ίσιδας, της Κυβέλης, του Μίθρα, που επαγγέλλονταν μια πιο ευτυχισμένη «ζωή» μετά το θάνατο, όπου θα αποδιδόταν δικαιοσύνη στους κατατρεγμένους και βασανισμένους της καθημερινής ζωής.