Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Σχόλιο

( τα στοιχεία που μέτρησαν στη «ζυγαριά» του παλέ :: 8/1/2006 22:26:44) 

Τα στοιχεία που μέτρησαν στη «ζυγαριά» του Παλέ Σήμα κινδύνου εκπέμπουν 18 νομοί

Οι κάτοικοι της Σικελίας και της Ιταλίας.

Του ΠΑΡΙ ΚΑΛΗΜΕΡΙΔΗ

800-900 εκατ. ευρώ το έκτακτο δελτίο καταστροφών - Διαλυμένοι δρόμοι, δίκτυα ύδρευσης και αντιπλημμυρικά

Σύμφωνα με την παράδοση, οι Σικελοί εισέβαλαν στο νησί από την Ιταλία του 11ο αι. π.Χ. και εκτόπισαν τους Σικανούς, πρώτους κατοίκους της Σικελίας.

Δέκα λεπτά αντι-μπάσκετ δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να σβήσουν την εντυπωσιακή μεταμόρφωση του Άρη, στη μετά Ζούρου εποχή, κατά τα πρώτα 30 λεπτά του χθεσινού μεγάλου αγώνα.

ΜΑΤΙΝΑ ΗΡΕΙΩΤΟΥ

Την πρώιμη εποχή του σιδήρου, δηλαδή την περίοδο των αναστατώσεων και μετακινήσεων των ελληνικών φύλων, οι Σικελοί φαίνεται ότι οργανώθηκαν, για λόγους προστασίας σε μεγάλες κοινότητες.

Είναι φανερό ότι η χαλάρωση προήλθε από την υπερπροσπάθεια που έφερε την αναπόφευκτη κόπωση.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ

Όταν τον 8ο αι. π.Χ. φτάνουν οι Έλληνες, ο σικελικός πολιτισμός αντιπροσωπεύεται από την παραγωγή γραπτής κεραμικής και έργων μεταλλοτεχνίας που αποδεικνύουν ικανότητα στη χαλκουργική τέχνη.

Εκεί πάνω ο Μπρούερ έκανε τα εύκολα δύσκολα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΥΝΑΤΣΟΣ

Όλες σχεδόν οι θέσεις που επέλεξαν οι Έλληνες για τις εγκαταστάσεις τους κατοικούνταν από Σικελούς, οι οποίοι εκδιώχθηκαν.

Δεν έγιναν και οι απαραίτητες αλλαγές και ο Άρης έφθασε σε μια μεγάλη αλλά αγχωτική νίκη επί του Ολυμπιακού.

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν δεκαοκτώ νομοί που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κακοκαιρία των τελευταίων εβδομάδων.

Ακόμα και όταν τον 7ο και 6ο αι. π.Χ. οι ελληνικές αποικίες ακόμα επεκτείνονταν, τούτο συνέβαινε σε βάρος των Σικελών.

Εν πάση περιπτώσει η ουσία είναι μία, ότι ο Άρης έδειξε αναγεννημένος. Μπροστά στο έκτακτο δελτίο των… καταστροφών, που ο απολογισμός τους ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, συγκαλείται έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργών.

Η επίδραση του ελληνικού πολιτισμού στο γηγενή πληθυσμό ήταν μεγάλη3.

Υπήρχε μεγάλο πάθος και διάθεση από όλους τους παίκτες του και το κυριότερο μια πολύ σημαντική βελτίωση στην άμυνα, που έκανε τη ζωή των παικτών του Ολυμπιακού δύσκολη.

Το κόστος των καταστροφών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ανέρχεται μεταξύ των 800 - 900 εκατομμυρίων ευρώ.

Στις παλαιότερες αποικίες, όπου υπήρχαν σικελικές εγκαταστάσεις, εντοπίζονται κεραμικά σκεύη αλλά και αγγεία εγχώρια που φαίνεται ότι φέρουν έντονη την ελληνική επίδραση.

Άψογη και η επιθετική του λειτουργία.

Στους δρόμους, στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης και στα αντιπλημμυρικά έργα των δεκαοκτώ νομών που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα από τη θεομηνία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των νομαρχιακών αρχών, οι ζημιές αγγίζουν τα διακόσια εκατομμύρια ευρώ: στο ποσό αυτό δεν έχει υπολογισθεί το κόστος στις αγροτικές καλλιέργειες και εγκαταστάσεις.

Οι αυτόχθονες* έμαθαν από τους Έλληνες να κατασκευάζουν έργα μικροτεχνίας, μεταλλικά ή πήλινα, στα οποία γίνεται φανερή η ανάμειξη διαφορετικών τεχνοτροπικών στοιχείων, ελληνικών και τοπικών.

Πειθαρχημένο παιχνίδι και μεγάλη υπομονή στην κυκλοφορία της μπάλας.

"Μόνο για τις ζημιές στο εθνικό και περιφερειακό δίκτυο των πέντε νομών της περιφέρειας Πελοποννήσου (σ.σ.: πλην Αχαΐας και Ηλείας) απαιτούνται οκτώ εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος για την αποκατάσταση των ζημιών στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Καλαμάτας", είπε στα "ΝΕΑ" ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Αντώνης Ματσίγκος, ενώ την ίδια στιγμή, ο νομάρχης Πρέβεζας Β. Ιωάννου επεσήμανε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα στην περιοχή του έχουν προκληθεί από την υπερχείλιση του Αχέροντα και του Λούρου.

Σε γενικές γραμμές, οι Έλληνες δεν είχαν προβλήματα με τους Σικελούς, αν και οι σχέσεις τους ήταν σχέσεις υποταγής.

Και στην άμυνα οι «βοήθειες» κάλυπταν στην εντέλεια τις διάφορες «τρύπες».

Σοβαρές είναι οι ζημιές και στο οδικό δίκτυο από τις καθιζήσεις, με σοβαρότερη εκείνη στην εθνική οδό Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας, που έχει σαν αποτέλεσμα η κυκλοφορία να γίνεται από παρακαμπτήριο.

Οι πληθυσμοί του νησιού αντιστάθμιζαν την ευημερία που τους έφεραν οι Έλληνες, με τα εδάφη που έχασαν και ήταν μάλλον ικανοποιημένοι.

Στα συν του Ματζόν και του τεχνικού τιμ γενικά, η κατευθυντήρια τακτική να βγει από το παιχνίδι του ο Έντνι, γεγονός που διευκόλυνε τον Άρη να επιβάλλει στο «παρκέ» τα αγωνιστικά του πλάνα.

Και χθες όμως, που η συνεχιζόμενη κακοκαιρία χτύπησε και την Αττική, με αποτέλεσμα να προκληθούν προβλήματα στην κυκλοφορία στα βόρεια προάστια, συνεχίσθηκε η δοκιμασία που περνούν τις τελευταίες ημέρες οι κάτοικοι των Κυκλάδων.

Στα μέσα του 5ου αι. π.Χ. μόνο δημιουργήθηκε ένα τοπικό σικελικό κίνημα·

Το ζητούμενο από εδώ και πέρα είναι κατά πόσο ο Άρης θα παρουσιάσει μια σταθερή ανοδική πορεία και μια διάρκεια στο παιχνίδι του.

Σε αρκετά νησιά χιόνισε, ενώ συνεχίστηκε η καταγραφή των ζημιών:

έκτοτε όμως παρουσιάζονται οι οικισμοί τους πλήρως εξελληνισμένοι.

Το γεγονός αυτό αναμένεται να διαπιστωθεί στα επόμενα παιχνίδια.

"Όσο προχωρούμε, αναδεικνύεται το μέγεθος της καταστροφής", είπε στα "ΝΕΑ" ο πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου Κυκλάδων Π. Ρήγας:

Σε θέματα θρησκευτικά ή λατρευτικών παραδόσεων έχει υποστηριχθεί ότι μπορεί να υπήρχε κάποια επίδραση των Σικελών στους Έλληνες, με τους οποίους, όπως άλλωστε ήταν φυσικό, θα υπήρχαν επιγαμίες.

Όσο για την ατμόσφαιρα του Αλεξάνδρειου, ήταν πραγματικά συγκλονιστική, ήταν ασυναγώνιστη.

"Ολόκληρες περιοχές είναι αποκομμένες, αφού οι δρόμοι έχουν καταστραφεί.

Μερικά ιερά έξω από τα τείχη των ελληνικών αποικιών υποδηλώνουν την ύπαρξη τοπικών, μη ελληνικών λατρειών.

Αυτό τα λέει όλα και ήταν το πιο σημαντικό γεγονός που προκάλεσε σύγχυση στο μυαλό των παικτών του Ολυμπιακού.

Εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στην ύδρευση από τα κατεστραμμένα δίκτυα, ενώ πολύ μεγάλες είναι οι ζημιές και για τις περιουσίες των πολιτών", είπε και εκτίμησε ότι το ύψος των ζημιών στα δίκτυα των υποδομών ανέρχεται στα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ: τα μεγαλύτερα προβλήματα, ωστόσο, αντιμετωπίζουν η Νάξος, η Τήνος, η Πάρος και η Άνδρος.

3. Οι σχέσεις Ελλήνων και Σικελών Η επίδραση των ελληνικών ιδεών και του ελληνικού πολιτισμού ήταν άμεση. Σε πολλές σικελικές θέσεις κοντά στις παλιότερες αποικίες βρίσκουμε ελληνικά αγγεία, και συχνά επίσης αγγεία που είναι εντόπια ως προς το σχήμα αλλά ελληνικά ως προς τη διακόσμηση. Όταν έχουν εικονιστική διακόσμηση, φαίνεται σαν να έχουν ζωγραφιστεί από Έλληνες ειδικά για τους Σικελούς γείτονες τους. Οι εντόπιοι έμαθαν επίσης από τους Έλληνες να φτιάχνουν χάλκινα και πήλινα ειδώλια, στα οποία παρουσιάζεται μια ενδιαφέρουσα ανάμειξη διάφορων στυλ, και τα χάλκινα έργα τους ιδιαίτερα έγιναν με παρακίνηση και ενθάρρυνση των Ελλήνων. Υιοθέτησαν μια μορφή του χαλκιδικού αλφαβήτου. Δεν είναι πάντως απαραίτητο να υποθέσουμε ότι ελληνικές οικογένειες ζούσαν σε σικελικές πόλεις. J. Boardman, Οι αρχαίοι Έλληνες στην υπερπόντια εξάπλωση τους, μετ. Ηλ. Ανδρεάδη, εκδ. Καρδαμίτσα, σ. 240.

Μπράβο σε όλους τους φίλους του Άρη για τη συνολικά άψογη αθλητική εικόνα.

ΕΥΒΟΙΑ

Οι Σικανοί ήταν περισσότερο φιλοπόλεμοι από τους Σικελούς.

Μαρκόπουλος και Ζντοβτς δεν κατάφεραν να γευθούν στους πάγκους του ΠΑΟΚ και του Ηρακλή νικηφόρες πρεμιέρες.

Ρωγμές σε σπίτια από τις καθιζήσεις

Αυτό αποδεικνύει η καταστροφή μερικών από τους οικισμούς τους.

Είναι φανερό, ότι η κληρονομιά που παρέλαβαν ισοδυναμεί με «γολγοθά».

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές που έχουν προκληθεί τις τελευταίες ημέρες στην Εύβοια και ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα του νησιού, το οποίο πλήττεται για δεύτερη συνεχή χρονιά από την κακοκαιρία.

Πάντως και αυτοί εξελληνίστηκαν πλήρως στη διάρκεια του 7ου και 6ου αι. π.Χ.

Τι να πρωτοδιορθώσουν οι άνθρωποι.

Στην Αγία Άννα, κοντά στην Ιστιαία, σπίτια έχουν υποστεί ρωγμές από τις καθιζήσεις, ενώ αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης.

Στην Κάτω Ιταλία η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Σίγουρα θα χρειαστούν επιπρόσθετες διορθωτικές κινήσεις και στις δύο ομάδες.

Παράλληλα, από τα χιόνια έχουν αποκλειστεί χωριά, ενώ με δυσκολία διεξάγεται η συγκοινωνία στο νησί.

Τα ποικίλα ιταλικά φύλα γρήγορα επηρεάστηκαν από τους Έλληνες.

Για την ώρα θα λύσουν τις μεταξύ τους διαφορές, στην επόμενη αγωνιστική, σε έναν αγώνα χωρίς επιστροφή.

Την ίδια ώρα, στη Λάρισα, ο Δήμος Μελιβοίας μετρά τις σοβαρότερες ζημίες.

Στην Κύμη και την Ποσειδώνια οι κάτοικοι που συνάντησαν οι Έλληνες ανήκαν πολιτιστικά στους λαούς των Απεννίνων της κεντρικής Ιταλίας.

Όπως είπε στα "ΝΕΑ" ο δήμαρχος Μελιβοίας, Αντώνης Γκουντάρας, "η περιοχή μας υπέστη πολλές ζημίες από τις πλημμύρες του προηγούμενου μήνα και από την πρόσφατη χιονόπτωση.

Αυτοί, σύμφωνα με την παράδοση, υιοθέτησαν για πρώτη φορά το χαλκιδικό αλφάβητο και στη συνέχεια διαμόρφωσαν το λατινικό, που αποτελεί τη βάση των περισσότερων σύγχρονων ευρωπαϊκών αλφαβήτων.

Είχαμε ζημίες στον παραλιακό οδικό άξονα από το Κόκκινο Νερό μέχρι τα σύνορα με τη Μαγνησία, κατολισθήσεις στον δρόμο Μελιβοίας - Βελίκας, Σωτηρίτσας - Άνω Σωτηρίτσας και στο εσωτερικό οδικό δίκτυο πολλών χωριών.

Αποδεδειγμένη, επίσης, είναι η επαφή των Ελλήνων με τους κατοίκους της Ρώμης, μισό περίπου αιώνα μετά από την παραδιδόμενη χρονολογία της ίδρυσης της από τον Ρωμύλο (754/3 π.Χ.).

Στον παραλιακό δρόμο σημειώθηκαν καθιζήσεις, είχαμε ζημίες στο δίκτυο του ηλεκτροφωτισμού, στο δίκτυο άρδευσης και ύδρευσης και πολλές ζημίες σε επιχειρήσεις πολιτών στα παράλια.

Πήλινες πλάκες με ζωγραφιστές παραστάσεις από επένδυση ετρουσκικού μνημείου (τέλη 6ου αι. π.Χ.). Απεικονίζουν πιθανότατα θρησκευτική τελετή. (Παρίσι, Μουσείο Λούβρου)

Ήταν πρωτοφανής η χιονόπτωση και στα παράλια το χιόνι έφθασε το μισό μέτρο.

Πήλινο γυναικείο κεφάλι ετρουσκικού αγάλματος (αρχές 5ου αι. π.Χ.). Στην απόδοση του είναι αισθητή η επίδραση της ελληνικής πλαστικής των ύστερων αρχαϊκών χρόνων. (Παρίσι, Μουσείο Λούβρου)

Επίσης, από τη χιονόπτωση είχαμε καθίζηση στον δρόμο Αγιάς - Αγιοκάμπου, όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία, η οποία διεξάγεται μέσω Σκήτης. Τέλος, είχαμε και ζημίες σε πολλές καλλιέργειες της περιοχής".

ΚΡΗΤΗ

"Βομβαρδισμένοι οι δρόμοι"

Είκοσι τρια εκατ. ευρώ θα απαιτηθούν για την αποκατάσταση των ζημιών που έχει προκαλέσει η συνεχιζόμενη κακοκαιρία στην Κρήτη.

Οι συνεχείς βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα όχι μόνο στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νησιού, αλλά και στην Εθνικη Οδό Χανίων - Σητείας. Επίσης εκτεταμένες καθιζήσεις έχουν προκληθεί σε δεκάδες σημεία του οδικού δικτύου του νησιού, ενώ σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή των αγροτικών δρόμων. Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στον οδικό άξονα Ηράκλειο - Αγ. Δέκα όπου υπάρχουν μεγάλες καθιζήσεις σε 2 σημεία. Στην περιοχή Αγ. Αντωνίου και πριν από το χωριό Αγία Βαρβάρα, όπου η κυκλοφορία διεξάγεται μέσω παρακαμπτηρίων οδών, συνεργεία μηχανικών προσπαθούν εδώ και μέρες να αποκαταστήσουν τη ζημιά.

Στον Νομό Χανίων στην Εθνική Οδό, στο ύψος της περιοχής Καληδονια, υπάρχει εκτεταμένη καθίζηση οδοστρώματος με κίνδυνο διακοπής της κυκλοφορίας ενώ τεράστια είναι και τα προβλήματα στο επαρχιακό δίκτυο του νομού.

Στον Νομό Ηρακλείου, στον Δήμο Τεμένους οι συνεχείς βροχοπτώσεις έχουν καταστρέψει ολοσχερώς το οδικό δίκτυο του Δήμου, ενώ οι καλλιέργειες 150 παραγωγών έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Έκτακτη σύσκεψη

Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και με τη συμμετοχή των συναρμοδίων υπουργών και υφυπουργών συνεκλήθη έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η κακοκαιρία.

Στη σύσκεψη, που είχε ορισθεί να αρχίσει στις δέκα το πρωί, παίρνουν μέρος οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, Εθνικής Άμυνας Γ. Παπαντωνίου, Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης, ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, Υγείας Κ. Στεφανής, Γεωργίας Γ. Δρυς και οι υφυπουργοί Οικονομίας Χρ. Πάχτας, Δημόσιας Τάξης Ευάγ. Μαλέσιος, Τύπου και ΜΜΕ Τηλ. Χυτήρης και ο γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σ. Κοσμίδης.

Βοήθεια από Στρατό

"Χακί" βοήθεια για αποκατάσταση των οδικών, κυρίως, καταστροφών στέλνεται σε Κυκλάδες και Πελοπόννησο, με μια προσωρινή "αναβίωση" της… ΜΟΜΑ. Σε πρώτη φάση διατέθηκαν: * Είκοσι (20) μηχανήματα οδοποιίας διαφόρων τύπων μετά του απαραίτητου προσωπικού.

* Μεγάλος αριθμός γεφυρών τύπου "Μπέλεϊ", οι οποίες μπορούν να γεφυρώσουν ανοίγματα έως 65 μέτρα και ανοχής φόρτου 60 τόνων.

* Αριθμός μηχανημάτων της Στρατιωτικής Διοίκησης Αθηνών ως εφεδρεία για τυχόν νέες ανάγκες. Παράλληλα, δόθηκε διαταγή για ετοιμότητα σε όλη την Ελλάδα. Τα μέσα προωθούνται κατά προτεραιότητα σε Σίφνο, Πάρο, Αντίπαρο και Σέριφο.