Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διάφορα :: Πορτρέτο

( γιώργος λιάνης :: 5/2/2006 20:47:01) 

Γιώργος Λιάνης Συνετρίβη αεροσκάφος με 302 επιβαίνοντες στο Ιράν

Τα βασίλεια της Ανατολής.

Είναι πάνω από μια 35ετία που ξεκίνησε από… εδώ (την πόλη) και πάλι από εδώ (δηλαδή την εφημερίδα που κρατάτε στα χέρια σας) και η παρουσία του ήταν ήδη από μόνη της μια ανατροπή στον μέχρι τότε ισχύοντα τρόπο γραφής. Ιρανικό αεροσκάφος τύπου Αντόνοφ με 302 επιβαίνοντες συνετρίβη χθες στο νοτιοανατολικό Ιράν. Ο Αλέξανδρος, όταν κατέλαβε την Αίγυπτο, αναγορεύθηκε φαραώ και όταν κατέλυσε την περσική αυτοκρατορία ανέβηκε στο θρόνο των Αχαιμενιδών κι εξουσίασε πολλούς λαούς.

Το να κάνεις ρεπορτάζ με ελαφρά δραματουργικό (αλλά όχι μελό) τρόπο και με μία δόση ποιητικής υπέρβασης είναι κάτι καινοτόμο, που ευθύς αμέσως κατάλαβαν οι άνωθέν του και τον άφησαν να δημιουργήσει.

Η κρατική ιρανική τηλεόραση μετέδωσε ότι δεν υπάρχουν επιζώντες. Έτσι η βασικά έγινε προσωπική.

Έκτοτε η ζωή του υπήρξε μια γλυκιά περιπέτεια με την έννοια των πολλών εξελίξεων και ανατροπών.

Το αεροσκάφος, που είχε απογειωθεί από την πόλη Ζαεντάν, στα ιρανοπακιστανικά σύνορα, έχασε την επαφή με τον πύργο ελέγχου και συνετρίβη σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο της πόλης Κερμάν, που ήταν ο προορισμός του, περίπου 1.100 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τεχεράνης. Αυτού του τύπου τη βασιλεία άσκησαν και οι διάδοχοι του στο χώρο της Ανατολής.

Λυγερός, ταχύς και διεμβολιστής έκανε μια μικρή ποδοσφαιρική καριέρα με τη γαλάζια φανέλα, ενώ κάποια στιγμή εγκατέλειψε τις πανεπιστημιακές σπουδές του, που ήταν πολύ πραγματιστικές για το στιλ του.

Σύμφωνα με την κρατική ιρανική τηλεόραση, το αεροσκάφος ήταν στρατιωτικό και οι περισσότεροι από τους επιβαίνοντες ήταν στρατιωτικοί και μέλη των οικογενειών τους.

Κυβέρνησαν δηλαδή ως απόλυτοι κυρίαρχοι σε υπηκόους διαφορετικών εθνοτήτων, που τους απέδιδαν θεϊκές τιμές.

Η Αθήνα σύντομα τον απορρόφησε, τα μεγάλα έντυπα, οι νέες ευκαιρίες και προκλήσεις αλλά προς τιμήν του δεν λησμόνησε την περίφημη φωτοχομάνα και λέει τώρα:

Μεταξύ των επιβαινόντων ήταν και αξιωματικοί της ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς.

Δύο ήταν τα σημαντικότερα βασίλεια στο χώρο της Ανατολής, το βασίλειο της Αιγύπτου και το βασίλειο της Συρίας.

"Ουσιαστικά έχω ζήσει σε μία πόλη, τη Θεσσαλονίκη".

Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι το αίτιο της συντριβής ήταν πιθανότατα η κακοκαιρία που επικρατούσε στην περιοχή.

Συνέχισε τη δεκαετία του '80 πρωτοπόρος και στην τηλεόραση και κομίζοντας μαζί με την παρέα του ένα νέο σαβουάρ στο "χαζοκούτι" για το τι εστί ρεπορτάζ στη μικρή οθόνη.

Η ιστορία

Και το πρόσωπο του σημερινού πορτρέτου μας συνέχισε, όπως όλοι εκείνοι της περίφημης γενιάς του λατρεύοντας τη δουλειά του, την πολιτική, τις γυναίκες, το ποδόσφαιρο και τις ωραίες ανδρικές παρέες.

Σειρά αεροπορικών δυστυχημάτων έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στο Ιράν, τα περισσότερα από αυτά με ρωσικής κατασκευής αεροσκάφη.

Όταν ήλθε η ώρα του, άνοιξε και η θύρα της πολιτικής και ευτύχησε να είναι από τους βασικούς που έφεραν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ελλάδα.

Ουκρανικό Αντόνοφ-140 είχε καταπέσει σε ορεινό όγκο τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ είχε ήδη αρχίσει τη διαδικασία της προσγείωσης κοντά στο Ισπαχάν.

Κι όλα αυτά, όπως δήλωσαν τρίτοι, χωρίς να έχει βάλει δραχμή στην τσέπη του.

Τουλάχιστον 46 άνθρωποι που επέβαιναν στο αεροπλάνο, όλοι επιστήμονες, είχαν χάσει τη ζωή τους.

Δεν ξέχασε ποτέ την ιδιαίτερη πατρίδα του και θεσμοθέτησε κι εκεί σε ένα πολύ καλό πολιτιστικό θεσμό.

Πέρυσι τον Φεβρουάριο, ρωσικό Τουπόλεφ-154, στο οποίο επέβαιναν 119 άνθρωποι, είχε συντριβεί σε χιονισμένα βουνά, κοντά στον προορισμό του, την πόλη Χοραμαμπάντ, 370 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τεχεράνης.

Και φυσικά και η γραφή συνεχίστηκε μέσα από βιβλία, που ήταν είτε πρωτότυπα είτε αποτελούνταν από επιλογές πολύ καλών κειμένων του ("Ανταποκρίσεις").

Και ίσως τώρα σκέφτεστε πως αυτό δεν είναι πορτρέτο αλλά… αγιογραφία, δεν είναι διεισδυτική ματιά αλλά μυθοποίηση. Κι όμως, κάπως έτσι είναι τα πράγματα, μια και το πρόσωπο του σημερινού πορτρέτου με τη "γλυκύτητα" και την εσωτερική ενέργεια, την αίσθηση σταθερότητας που εμπνέει, μόνον μ' αυτά θα έφθανε, για να είναι παρόν στη στήλη.

Μας λείπουν αυτές οι ποιότητες, μας λείπει το ανέμελο και ανυστερόβουλο πάθος, κι αυτός ευτυχώς συνεχίζει να παραμένει ίδιος και σταθερός.

Και το όνομα αυτού Γιώργος Λιάνης, βουλευτής αλλά πάνω απ' όλα παντοτινός δημοσιογράφος.

Α.Ν.Δ.