Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( ασκ ολυμπιακος - εργοτελης 1-1 :: 5/2/2006 20:00:03) 

Παρά την προσπάθεια του Πόζα η μπάλα καταλήγει στα δίχτυα από το φάουλ του Μπουέλε.

Ενοχλημένοι για το… αρόδο

Οι συγκρούσεις των διαδόχων.

ΑΣΚ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ 1-1

Δυσαρεστημένοι οι ΝΑΤΟϊκοι που αγκυροβόλησαν ανοιχτά

Η διευθέτηση του ζητήματος της διαδοχής, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, ήταν πρόσκαιρη.

Ενα ο καθένας

ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ

Προς αυτή την κατεύθυνση συνέτειναν οι φιλοδοξίες των στρατηγών του Αλεξάνδρου και η απουσία ισχυρής κεντρικής εξουσίας.

Τη νίκη για διαφορετικούς λόγους ήθελαν Ολυμπιακός και Εργοτέλης, όμως αυτή δεν χαμογέλασε σε κανέναν (1-1).

Δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους ΝΑΤΟϊκούς αξιωματούχους από την απόφαση της τελευταίας στιγμής να μη δέσουν τα πλοία της Ναυτικής Δύναμης Μεσογείου σε προβλήτα στον Πειραιά, αλλά να αγκυροβολήσουν ανοιχτά.

Οι συγκρούσεις των στρατηγών κράτησαν είκοσι χρόνια μέχρι το διαμελισμό της αυτοκρατορίας σε επιμέρους βασίλεια και συνεχίστηκαν πλέον μεταξύ των ηγεμόνων των ελληνιστικών βασιλείων μέχρι τη σταθεροποίηση της εξουσίας τους.

Αν πάντως μία ομάδα έδειξε ότι την άξιζε αυτή ήταν η γηπεδούχος.

Γερμανική φρεγάτα. Ανοιχτά αγκυροβόλησε η φρεγάτα «Άουξμπουργκ», όπως και οι υπόλοιπες πέντε

Η πρώτη περίοδος των συγκρούσεων (321-301 π.Χ.) ξεκίνησε με δολοφονίες των νομίμων διαδόχων και των επικρατέστερων στρατηγών και συνέχισε με την πρώτη κατανομή της εξουσίας στο Τριπαράδεισο της Συρίας (321 π.Χ.).

Ο Ολυμπιακός διατήρησε για μεγάλα χρονικά διαστήματα κατοχή μπάλας αναζήτησε επιθετικές λύσεις και προηγήθηκε στο 30' με φάουλ του Μπουέλε.

Ωστόσο την ενόχλησή τους αυτή οι ΝΑΤΟϊκοί δεν την εξέφρασαν (προς το παρόν τουλάχιστον…) επισήμως.

Εκεί ο Αντίπατρος, ως γηραιότερος, αναγορεύτηκε από το στρατό επιμελητής αυτοκράτορας και οι υπόλοιποι ανέλαβαν τη διοίκηση μιας περιοχής της αυτοκρατορίας.

Οι Βολιώτες συνέχισαν στο ίδιο μοτίβο μέχρι τα μέσα του β' ημιχρόνου, αλλά προοδευτικά η επιθετικότητά τους άρχισε να εξασθενεί.

Αντιθέτως, έδειξαν ότι κατανοούν όχι μόνο τον λόγο που προεβλήθη επισήμως (έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες) αλλά και τον… πραγματικό:

Στην πορεία επικρατέστερος και ισχυρότερος όλων αναδείχθηκε ο Αντίγονος, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε αυτοκράτορας και παραχώρησε τον ίδιο τίτλο στο γιο του, Δημήτριο, τον επονομαζόμενο Πολιορκητή.

Το εκμεταλλεύτηκε ο Εργοτέλης που κατόρθωσε να ισοφαρίσει στο 76' με σουτ του Κοιλιάρα.

«Δεν είναι η καταλληλότερη στιγμή καθώς υπάρχει κορύφωση του αντιπολεμικού κλίματος σε όλο τον κόσμο», φέρεται να είπε ΝΑΤΟϊκός αξιωματούχος σε συμμαχικό επιτελείο.

Οι υπόλοιποι στρατηγοί, που δεν ανέχτηκαν τη στάση του Αντίγονου, συνασπίστηκαν εναντίον του.

Στο 90' αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη ο Μπουέλε.

Ωστόσο έσπευσε να επισημάνει ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη «δεν σχετίζεται με ενδεχόμενες επιχειρήσεις στο Ιράκ».

Στη μάχη στην Ιψό της Φρυγίας (301 π.Χ.) κρίθηκε τελικά η τύχη της αυτοκρατορίας.

Διαιτήτευσε ο Ζωγράφος (Αθήνας).

Παράλληλα διατυπώνεται και η άποψη από στρατιωτικές πηγές ότι η όλη εξέλιξη ίσως να βοηθάει την εικόνα του ΝΑΤΟ, καθώς, με δεδομένες τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις στον Πειραιά, αποφεύχθηκε η διαδήλωση μπροστά ακριβώς στις δεμένες φρεγάτες…

Οι δυνάμεις του Αντίγονου ηττήθηκαν και ο ίδιος σκοτώθηκε.

ΑΣΚ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Καρκαμάνης, Χατζηζήσης, Πακάλτσης, Χατζηρίζος, Σάβιτς (60' Βεργώνης, 83' Ναβόφσκι), Μπουντούρης (43' Παπαδόπουλος), Πέτρου, Ζαβαντίας, Φλώρος, Μπουέλε, Νοβακόφσκι.

Το όλο θέμα αναμένεται να σχολιάσει σήμερα ο διοικητής της Νότιας Ευρώπης του ΝΑΤΟ Αμερικανός ναύαρχος Τζόνσον, που θα παρακολουθήσει στον Σαρωνικό ασκήσεις κομάντος.

Ο Δημήτριος ο Πολιορκητής διέφυγε τη σύλληψη και με τις ικανότητες που διέθετε κατόρθωσε αργότερα να γίνει βασιλιάς της Μακεδονίας (294 π.Χ.).

ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ: Πόζα, Μαρκόφ, Κορδονούρης, Νατσέφκι (88' Κεφαλούκος), Μελίσσης, Κένεντι, Σταυρακάκης (70' Χάγκεν), Σουτζής, Μίχος, Κοιλιάρας, Ογκουνσότο.

ΝΑΤΟ για σχέδια πτήσεων

Οι νικητές στρατηγοί μοιράστηκαν τα εδάφη της αυτοκρατορίας του Μ. Αλεξάνδρου και αναγορεύθηκαν βασιλείς.

Τα σχέδια όμως που θα χρησιμοποιηθούν θα δείξουν ενδεχομένως και το κατά πόσο ο ναύαρχος έχει υιοθετήσει σε θέματα έρευνας και διάσωσης επιστολή του ομολόγου του της Βόρειας Ευρώπης, που δικαιώνει ουσιαστικά τις θέσεις της Ελλάδας όσον αφορά τον έλεγχο του FIR Αιγαίου.

Έτσι, από τη μάχη στην Ιψό προέκυψαν τέσσερα βασιλιά: το βασίλειο της Αιγύπτου με τον Πτολεμαίο, της Συρίας με το Σέλευκο, της Μακεδονίας με τον Κάσσανδρο και της Θράκης με το Λυσίμαχο.

Συγκεκριμένα - όπως αποκαλύπτει με έγγραφό του στη Βουλή ο τομεάρχης Άμυνας της Ν.Δ. κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλος - ο αεροπορικός διοικητής της Βόρειας Πτέρυγας επισημαίνει ότι το θέμα της υποβολής σχεδίων πτήσης είναι εθνικό θέμα και το ΝΑΤΟ δεν έχει λόγο σ' αυτά.

Προτομή Λυσιμάχου. Αντίγραφο ρωμαϊκών χρόνων έργου της ελληνιστικής εποχής. (Γενεύη, Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης)

Με την υποβολή των σχεδίων στις Υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας διευκολύνονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, καθώς σ' αυτά αναγράφονται οι σχετικές συσκευές και τα δρομολόγια.

Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν με κύριους αντιπάλους πλέον το Λυσίμαχο της Θράκης, του οποίου η κυριαρχία είχε επεκταθεί στο χώρο της Μ. Ασίας, και το Σέλευκο.

Επισημαίνει ακόμα ότι με αυτόν τον τρόπο - που τον αμφισβητεί η Τουρκία - μειώνονται οι παραβιάσεις.

Μετά τη μάχη στο Κουροπέδιον της Λυδίας (281 π.Χ.) και το θάνατο του Λυσίμαχου, τα εδάφη του μοιράστηκαν μεταξύ του βασιλείου της Μακεδονίας και της Συρίας.

Τέλος, καλεί τη Νότια Πτέρυγα να καταθέτουν οι πιλότοι της σχέδια «ανεξάρτητα από οποιαδήποτε αντίδραση» - όπως π.χ. της Τουρκίας.

Αργότερα στο χώρο της Μ. Ασίας ιδρύθηκε ένα νέο βασίλειο με κέντρο την πόλη Πέργαμο.

Στη Σούδα

Αποσπάστηκαν και άλλα εδάφη από την κυριαρχία των Σελευκιδών τα οποία κυβερνήθηκαν από γηγενείς ηγεμόνες.

«Επαγρυπνούμε όλο το 24ωρο» διαβεβαίωσε χθες ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Λουκάς Αποστολίδης τους κατοίκους της περιοχής των Χανίων, που ανησυχούν για την υγεία και την ασφάλειά τους από τις δραστηριότητες στις βάσεις της Σούδας.

Έτσι, παράλληλα με τα ελληνιστικά βασίλεια στο χώρο της Ασίας δημιουργήθηκαν και άλλα μικρότερα κράτη, όπως της Βιθυνίας, της Αρμενίας, του Πόντου, της Καππαδοκίας και άλλα.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Αργυρό τετράδραχμο του Πτολεμαίου Α', ιδρυτή της δυναστείας των Λαγιδών. Στη μια πλευρά φέρει το κεφάλι του Πτολεμαίου με βασιλικό διάδημα και στην άλλη αετό. Οι βασιλείς των ελληνιστικών βασιλείων έκοψαν δικά τους νομίσματα που έφεραν στη μία όψη ανάγλυφο της κεφαλής τους και στην άλλη σύμβολα της δυναστείας τους. Τα νομίσματα αυτά εκτόπισαν τους περσικούς δαρεικούς και διευκόλυναν τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των λαών της Μεσογείου.

Αντιδράσεις για την άφιξη

Αντιδράσεις προκαλεί η άφιξη στο λιμάνι του Πειραιά έξι πολεμικών πλοίων της μόνιμης ναυτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο. Στις εννέα χθες το πρωί πραγματοποιήθηκαν δύο συγκεντρώσεις από το ΠΑΜΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ, με κυρίαρχο σύνθημα «Έξω το ΝΑΤΟ από τη Μεσόγειο».

Οι περίπου 300 διαδηλωτές συναντήθηκαν στην πλατεία Αλεξάνδρας. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση από την Παμπειραϊκη Επιτροπή για την Ύφεση στο κέντρο του Πειραιά με πορεία στην Καστέλλα.

Σήμερα στις έξι το απόγευμα πραγματοποιείται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Καραϊσκάκη από την Παμπειραϊκη Επιτροπή για την Ύφεση και Ειρήνη και τη Δράση: Θεσσαλονίκη 2003.

Μισή ώρα αργότερα, στην πλατεία Κοραή πραγματοποιείται δεύτερη συγκέντρωση με βασικό ομιλητή τον Μανόλη Γλέζο. Διοργανώνεται από το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ και τις δημοτικές κινήσεις του Πειραιά και των γύρω δήμων. Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν και οι δύο πορείες και αναμένεται να ενωθούν σε μία με το κοινό μήνυμα «η παρουσία των ΝΑΤΟϊκών πλοίων στον Πειραιά είναι ανεπιθύμητη».