Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( ανετη νικη με χτυπηματα απο αερος :: 5/2/2006 18:42:54) 

ΑΝΕΤΗ ΝΙΚΗ ΜΕ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΕΡΟΣ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ο Ελληνισμός στη Δυτική και Ανατολική Μεσόγειο.

Γκούμας, Γκέκας, γκολ

15 χρόνια φυλακή στον Μαροκινό

Την εποχή του μεγάλου αποικιστικού ρεύματος (8ος-6ος αι. π.Χ.) οι Έλληνες ίδρυσαν πολλές νέες πόλεις στη Δύση, στη Νότια Ιταλία, τη Σικελία, την Κυρηναϊκή, τις νότιες ακτές της Γαλλίας αλλά και στις ακτές της Ιβηρικής χερσονήσου.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 2 0 ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ

Ο Μουνίρ αλ-Μοτασάντεκ, ο πρώτος άνθρωπος που δικάστηκε σε σχέση με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 χρόνων. Οι σχέσεις τους με τους γηγενείς πληθυσμούς τις περισσότερες φορές ήταν ειρηνικές.

Η νίκη επί του Λεβαδειακού αποτελούσε αυτοσκοπό για τον Παναθηναϊκό, που ξεπέρασε με συνοπτικές διαδικασίες το εμπόδιο των Βοιωτών.

Ο 28χρονος Μαροκινός βρέθηκε ένοχος στη Γερμανία ως συνεργός στον φόνο 3.066 ανθρώπων στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον.

Η εγκατάσταση και η διείσδυση τους δε συνάντησε ιδιαίτερες αντιδράσεις·

Με τον Μπίσκαν να δεσπόζει στη μεσαία γραμμή και τον Γκέκα να πλαγιοκοποιεί την άμυνα του Λεβαδειακού οι γηπεδούχοι ανέλαβαν από το ξεκίνημα πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το δικαστήριο του Αμβούργου τον καταδίκασε επίσης για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, απόπειρα φόνου και πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών.

αντίθετα, αναπτύχθηκαν εμπορικές και πολιτιστικές επαφές με τους γηγενείς.

Δεν επηρεάστηκαν από την απουσία του Γκονζάλες, ούτε κι όταν στο 6' ο Άλεξ μπερδεύτηκε μπροστά από τον Γκαλίνοβιτς, χάνοντας σημαντική ευκαιρία.

Καταδικάστηκε στην ανώτατη ποινή που μπορούσε να του επιβληθεί.

Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις που οι επαφές αυτές συνδυάζονταν με ένταση, όπως φανερώνει η παρουσία στρατιωτικών φυλακίων και η εξαφάνιση στοιχείων άλλων λαών.

Οι γηπεδούχοι βελτιώθηκαν μετά το δεκάλεπτο και στο 19' η κεφαλιά του Γκούμα, βρήκε στην πλάτη του Δημητρόπουλου, αιφνιδίασε τον Ζαφειρόπουλο που μπλόκαρε τη μπάλα όταν αυτή είχε περάσει τη γραμμή (1-0).

Ο Μοτασάντεκ, αποφάνθηκαν οι πέντε δικαστές, παρέσχε υποστήριξη σε έναν τρομοκρατικό πυρήνα που είχε έδρα το Αμβούργο και τα μέλη του οποίου σχεδίασαν τις πειρατείες των αεροπλάνων και τα οδήγησαν στο Ουόρλντ Τρέιντ Σέντερ και στο Πεντάγωνο.

Είναι προφανές ότι οι Έλληνες άποικοι στις επαφές τους με τους λαούς της Δύσης - Ετρούσκους, Σικελούς, Κέλτες, Ίβηρες, Καρχηδόνιους και άλλους -έδωσαν αλλά και υιοθέτησαν πολιτιστικά στοιχεία.

Ο Παναθηναϊκός συνέχισε στο ίδιο τέμπο και στο 37' από φάουλ πάλι του Χαραλαμπίδη, ο Γκέκας με κεφαλιά σημείωσε το 2-0.

Ο Μοτάσαντεκ αρνήθηκε τις κατηγορίες και οι συνήγοροί του δήλωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση.

Δεκάδραχμο των Συρακουσών, γνωστό και ως Δημαρέτειο - από τη Δημαρέτη, σύζυγο του Γέλωνος. Κυκλοφόρησε μετά τη μάχη στην Ιμέρα. (Βερολίνο, Αρχαιολ. Μουσείο)

ΣΤΟ Β' ΗΜΙΧΡΟΝΟ ο Παναθηναϊκός δεν ρίσκαρε επιθετικά, αρκούμενος στα κεκτημένα του πρώτου.

Οι κατηγορίες

Ενώ το μεγάλο πρόβλημα για τους Έλληνες στην κυρίως λάδα, τα παράλια της Μ. Ασίας και την Κύπρο ήταν η περσική επεκτατικότητα, για τους Έλληνες της Δύσης ήταν η εξάπλωση των Καρχηδονίων και η διείσδυση τους στη Σικελία.

Θα μπορούσε πάντως να σκοράρει στο 47' αλλά ο Ζαφειρόπουλος απέκρουσε το σουτ του Γκέκα. Οι εισαγγελείς είχαν υποστηρίξει ότι ο Μοτασάντεκ, φοιτητής της σχολής μηχανολόγων ηλεκτρολόγων, είχε συμμετάσχει στη συνωμοσία και υποστήριζε την ιδεολογία των αεροπειρατών.

Μετά το τέλος των περσικών πολέμων και την αντιμετώπιση των Καρχηδονίων στην Ιμέρα της Σικελίας (480 π.Χ.), οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών περνούν σε περίοδο ύφεσης.

Στο 70' ο Καλλιμάνης ανετράπη από το Γκούμα στη γραμμή της περιοχής, έπρεπε να δοθεί πέναλτι, ωστόσο ο Καρατζάς (Εύβοιας) σφύριξε φάουλ, προκαλώντας διαμαρτυρίες. Είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Από τα τέλη του 5ου αι. π.Χ. όμως η επεκτατικότητα των Καρχηδονίων έναντι των ελληνικών πόλεων ανανεώνεται.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Γκαλίνοβιτς, Βύντρα, Μόρις, Γκούμας, Κώτσιος, Μπίσκαν, Τζιόλης (84' Άντριτς), Σέριτς, Χαραλαμπίδης (67' Θεοδωρίδης), Παπαδόπουλος, Γκέκας (75' Μάντζιος).

Διαχειρίστηκε τον τραπεζικό λογαριασμό ενός από τους αεροπειρατές, του Μαρουάν αλ-Σέχι, από τον οποίο χρηματοδοτούνταν, σύμφωνα πάντα με τους εισαγγελείς, ο πυρήνας της αλ-Κάιντα στο Αμβούργο και χρησιμοποιήθηκε για να πληρωθούν τα μαθήματα πιλότου που έκαναν οι αεροπειρατές στις ΗΠΑ.

Στη διάρκεια του 4ου αι. π.Χ., η διείσδυση τους αναχαιτίστηκε αρκετές φορές.

ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ: Ζαφειρόπουλος, Καλλιμάνης, Άντερσον, Δήμου, Δημητρόπουλος, Μαχαίρας, Ανδράλας, Βιτάλι, Μπασαλά (46' Ρούσεφ), Σίσιστς (79' Περόνε), Άλεξ (46' Γκούρμα).

Φέρεται να υπέγραψε τη διαθήκη του φερόμενου ως επικεφαλής του πυρήνα, του Μοχάμεντ Άτα, και είχε εκπαιδευτεί σε στρατόπεδα της αλ-Κάιντα στο Αφγανιστάν.

Η κακοδαιμονία των ερίδων και εμφύλιων συγκρούσεων, ωστόσο, που κατέτρυχε τις ελληνικές πόλεις της κυρίως Ελλάδας και είχε επιτρέψει στην περσική πολιτική να επηρεάζει τις σχέσεις τους, ήταν η ίδια πάλι αιτία για τις επεμβάσεις των Καρχηδονίων στις ελληνικές πόλεις της Σικελίας. (βλ. παρακάτω σ. 154 κ. εξ.) Στην Ανατολική Μεσόγειο βασικό προπύργιο του ελληνισμού ήταν η Κύπρος. Η γεωγραφική της θέση και τα πλούσια κοιτάσματα σε χαλκό ήταν παράγοντες που προσείλκυαν τα βλέμματα των Περσών και των υποτελών τους Φοινίκων. Η Κύπρος, όπως είναι γνωστό, κατοικήθηκε από τους Έλληνες τη μυκηναϊκή εποχή. Στις ανατολικές της ακτές όμως υπήρχαν και αρκετές φοινικικές εγκαταστάσεις. Η γειτνίαση με τις ασιατικές ακτές διευκόλυνε την επέμβαση των Περσών ήδη από την αρχαϊκή εποχή. Μετά το τέλος των περσικών πολέμων το μεγαλύτερο μέρος των πόλεων του νησιού απελευθερώθηκε από συμμαχικές ελληνικές δυνάμεις. Την εποχή της αθηναϊκής κυριαρχίας στο Αιγαίο, ο Αθηναίος στρατηγός και πολιτικός Κίμων πέθανε στο Κίτιο της Κύπρου (450 π.Χ.), στην προσπάθεια του να αναχαιτίσει την επικράτηση των Περσών στο νησί. Στη συνέχεια, οι Πέρσες ανακατέλαβαν τη μεγαλόνησο εκτός από την πόλη της Σαλαμίνας, η οποία πέρασε στην κυριαρχία των Φοινίκων. Την περίοδο αυτή ο ελληνικός πληθυσμός της Κύπρου υπέφερε, με αποτέλεσμα πολλοί να εγκαταλείψουν τις πόλεις τους. Την κατάσταση αυτή ανέτρεψε ο Ευαγόρας, η σημαντικότερη προσωπικότητα του κυπριακού Ελληνισμού της αρχαιότητας. Έγινε βασιλιάς της Σαλαμίνας, αφού απομάκρυνε τους Φοίνικες (411 π.Χ.). Η υπογραφή της Ανταλκιδείου ειρήνης (386 π.Χ.), ωστόσο, ήταν ένα πλήγμα για την Κύπρο, αφού με τη συγκατάθεση των Ελλήνων το νησί παραδινόταν στους Πέρσες. Ο Ευαγόρας προσπάθησε να αντισταθεί αλλά τελικά νικήθηκε (385 π.Χ.). Αποδέχθηκε τους όρους των Περσών και έγινε φόρου υποτελής. Η τύχη του ελληνισμού της Κύπρου δε διαφοροποιήθηκε μέχρι την απελευθέρωση του από το Μ. Αλέξανδρο (332 π.Χ.).

22. Ο Ευαγόρας: Η συμβολή του στην ανάπτυξη της Σαλαμίνας της Κύπρου Γενικά δεν παρέλειπε τίποτα απ' όσα αρμόζει να έχουν οι βασιλείς, αλλά από κάθε πολίτευμα διάλεγε τα καλύτερα στοιχεία: Ήταν δημοκρατικός σ' ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση του λαού, αριστοκρατικός όμως στην εκλογή των αρίστων ως κρατικών οργάνων ήταν καλός στρατηγός για τη σύνεση που επιδείκνυε στους κινδύνους, εξουσιαστικός όμως γιατί υπερείχε σε όλα. Και ότι ο Ευαγόρας είχε αυτά τα προτερήματα και ακόμη περισσότερα απ' αυτά, τούτο μπορεί κανείς να το καταλάβει εύκολα από τις πράξεις του. Γιατί αφού παρέλαβε την πόλη (Σαλαμίνα) εκβαρβαρωμένη εξαιτίας της κυριαρχίας σ' αυτήν των Φοινίκων, χωρίς να δέχεται τους Έλληνες, ούτε να γνωρίζει τις τέχνες, ούτε να έχει εμπορικές σχέσεις αναπτύξει, ούτε να έχει λιμάνια, όλα αυτά διόρθωσε και επιπλέον εδάφη περισσότερα απέκτησε εκτός εκείνων που είχε. Φρόντισε να τειχιστεί η πόλη με συμπληρωματικά τείχη και τριήρεις ναυπήγησε και με άλλα έργα την λάμπρυνε τόσο, ώστε να μην είναι κατώτερη από καμία άλλη ελληνική πόλη, και την ενίσχυσε με τόση μεγάλη δύναμη ώστε πολλοί απ' εκείνους που την καταφρονούσαν προηγουμένως, τώρα να την φοβούνται. Ισοκράτης, Ευαγόρας, 46-48.

Στατήρας του Ευαγόρα Α’ της Σαλαμίνας της Κύπρου. Από τα μυκηναϊκά χρόνια και μέχρι τα ελληνιστικά η Κύπρος ήταν χωρισμένη σε αυτόνομα βασίλεια τα οποία έκοβαν δικά τους νομίσματα.