Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Σε πεδίο αντιπαράθεσης, μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων στο νοσοκομείο Κιλκίς, έχει μετατραπεί το ζήτημα της σίτισης των ασθενών και τα νοσοκομειακά απόβλητα.

ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΝΤΕΡΙΑΜΠΚΙΝ

Η εποχή τον Περικλή.

Της ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ ΜΠΟΥΚΑ

Πρόσωπα

Η περίοδος της τριακονταετούς ειρήνης, που στην πραγματικότητα κράτησε μόνο δεκαπέντε χρόνια, ταυτίζεται με την ανάπτυξη της Αθήνας στο εσωτερικό της και την απόλυτη κυριαρχία επί των συμμάχων της.

Σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία εγκυμονεί η κατάσταση που επικρατεί στα μαγειρεία του νοσοκομείου Κιλκίς.

"Θα σας αφηγηθώ τη βαρβαρότητα…"

Κύριος συντελεστής της κατάστασης ήταν αναμφισβήτητα ο Περικλής.

Σύμφωνα με το πόρισμα του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, αιτίες είναι η κακή κατάσταση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού και η μη εφαρμογή μόνιμης διαδικασίας διαχείρισης της ασφάλειας των παραγόμενων τροφίμων με βάση τις αρχές HACCP.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Η προσωπικότητα του χαρισματικού αυτού ηγέτη σφράγισε ουσιαστικά με τη δράση του την εποχή, ώστε δίκαια από πολλούς μελετητές ολόκληρος ο 5ος αι. π.Χ. να χαρακτηρίζεται για την Αθήνα ως «χρυσούς αιών τον Περικλέους».

Μάλιστα στο πόρισμα του ΕΦΕΤ επισημαίνεται η ανάγκη αναστολής λειτουργίας των τωρινών μαγειρείων και η ανάθεση της σίτισης των ασθενών σε catering μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής νέων μαγειρείων.

Ο Βλαντίμιρ Ντεριάμπκιν έβαζε τις αρκούδες να χορεύουν τουίστ. Μέχρι που δεν άντεξε άλλο τη βία που ασκούσε.

Ο ίδιος καθιερώθηκε στην Αθήνα μετά τη δολοφονία του Εφιάλτη και το θάνατο του Κίμωνα.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου Κιλκίς, από τον Οκτώβριο του 2005, οπότε εκδόθηκε το πόρισμα του ΕΦΕΤ, μέχρι σήμερα τα μαγειρεία λειτουργούν όπως και πριν.

Βλαντίμιρ Ντεριάμπκιν. Ο πρώην δαμαστής με τον παπαγάλο του, τη Βεριόμα

Εκλεγόταν με δημοκρατικές διαδικασίες κάθε χρόνο στρατηγός.

"Έχουν περάσει δύο μήνες και ακόμη δεν είναι γνωστές οι ενέργειες της διοίκησης για τη διασφάλιση της υγείας των ασθενών", τονίζει ο γενικός γραμματέας του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Κιλκίς Αχιλλέας Καλεμκερίδης. Και πριν από δέκα χρόνια εγκατέλειψε το τσίρκο.

Ο Θουκυδίδης μας πληροφορεί ακριβώς για το πολιτικό καθεστώς που επικρατούσε εκείνη την εποχή, «εγίγνετο τε λόγω μεν δημοκρατία, έργω δε υπό τον πρώτον ανδρός αρχή» (Β, 65.9), χωρίς βέβαια να υπονοεί την επιβολή τυραννίδας.

"Αγκάθι" τα απόβλητα

Σήμερα είναι διευθυντής του πρώτου ρωσικού ιδιωτικού Μουσείου Φωνογράφου και Γραμμοφώνου.

Σε άλλο σημείο της ιστορίας του αναφέρει ότι ο Περικλής επιβαλλόταν στο πλήθος χωρίς να περιορίζει τις ελευθερίες του.

Προβληματική όμως είναι και η διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων.

Γράφει ποιήματα, συνθέτει και ερμηνεύει τραγούδια.

Γεγονός είναι ότι και οι προϋποθέσεις υπήρχαν - κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές - και ο Περικλής είχε την πολιτική οξυδέρκεια προικισμένου ηγέτη, ώστε η Αθήνα να φτάσει στο απόγειο της πολιτικής και πολιτιστικής της ανάπτυξης.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, από το καλοκαίρι έως και τις 26 Νοεμβρίου 2005 τα απόβλητα αυτά ήταν εκτεθειμένα και πεταμένα στο χώρο μπροστά από το κυλικείο του νοσοκομείου και σε απόσταση 25 μέτρων από τα μαγειρεία.

Προσπαθεί να ξεχάσει την εποχή της βαρβαρότητας, όταν ήταν δαμαστής και είχε έως και δέκα αρκούδες.

14. Σημαντικά μέτρα της πολιτικής του Περικλή Ύστερα από αυτά, όταν ο Περικλής έγινε αρχηγός της δημοκρατικής παράταξης, το πολίτευμα εκδημοκρατικοποιήθηκε περισσότερο. Ο Περικλής αφαίρεσε μερικές αρμοδιότητες από τον Άρειο Πάγο και κυρίως προσπάθησε να οργανώσει τη ναυτική δύναμη της πολιτείας. Έτσι το πλήθος απέκτησε θάρρος μεγαλύτερο και περισσότερες εξουσίες. Σαράντα εννέα χρόνια μετά από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, όταν ήταν επώνυμος άρχοντας ο Πυθόδωρος, άρχισε ο πελοποννησιακός πόλεμος. Κατά τη διάρκεια του πολέμου όλος ο λαός συγκεντρώθηκε μέσα στην πόλη και οι πολίτες συνήθισαν να παίρνουν μισθό όταν ήταν σε εκστρατεία. Με αυτόν τον τρόπο ο λαός, συνειδητά ή ασυνείδητα, ασκούσε ο ίδιος την εξουσία. Ο Περικλής πρώτος χορήγησε μισθό στους δικαστές για να συναγωνιστεί τον Κίμωνα που ήταν πλούσιος και ξόδευε για το λαό. Αριστοτέλης, Αθηναίων Πολιτεία, 27.

"Δυστυχώς δεν υπάρχει ειδικός χώρος για την αποθήκευση μολυσματικών αποβλήτων.

Τις έβαζε να κάνουν τον μπάρμαν, τον γκαραζιέρη, τον ναυτικό, τον κοσμοναύτη, τους ερωτευμένους, τον εξερευνητή…

Η ενίσχυση του δημοκρατικού πολιτεύματος επιτεύχθηκε με την καθιέρωση χρηματικής αποζημίωσης για τους κληρωτούς άρχοντες, τους βουλευτές και τους λαϊκούς δικαστές.

Τον περασμένο Ιούλιο είχε γίνει καύση τέτοιων αποβλήτων και ο ίδιος ο υφυπουργός Υγείας είχε υποστηρίξει ότι δεν ήταν μολυσματικά.

Στη διάρκεια της παράστασης, τις έκανε σχεδόν ανθρώπινες.

Τούτο το μέτρο στόχευε στην οικονομική ενίσχυση των λαϊκών στρωμάτων που δε διέθεταν περιουσία και έπρεπε να συμμετέχουν στη διοίκηση του κράτους.

Έτσι κάηκαν ως κοινά απορρίμματα, αλλά ακόμη και σήμερα ο χώρος όχι μόνο δεν έχει απολυμανθεί, αλλά μπορεί κάποιος να βρει σύριγγες και νυστέρια", υποστηρίζει ο κ. Καλεμκερίδης.

Χρειαζόταν όμως μεγάλη απανθρωπιά για να το πετύχει.

Οι οικονομικές παροχές επεκτάθηκαν και σε δαπάνες για την πολιτιστική ανάπτυξη των Αθηναίων.

Παράλληλα αναφέρει ότι τον περασμένο Αύγουστο χάλασε ο κλίβανος που χρησιμοποιούσε το νοσοκομείο και ανατέθηκε η διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων σε ιδιωτική εταιρεία.

"Θα σας αφηγηθώ αυτά που κανένας δαμαστής δεν θα σας πει ποτέ", λέει ο Ντεριάμπκιν στο εβδομαδιαίο ρωσικό περιοδικό "Αργκουμέντι ι Φάκτι".

Τα θεωρικά ήταν το αντίτιμο της ελεύθερης εισόδου των πολιτών στο θέατρο, το οποίο αποτελούσε χώρο παιδείας για τους Αθηναίους.

"Έχω καταθέσει μήνυση για διασπορά μολυσματικών στοιχείων στο νοσοκομείο στις 8 Δεκεμβρίου, αλλά προς το παρόν δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από τον εισαγγελέα.

"Θα σας αφηγηθώ τη βαρβαρότητα που δεν την ξέρει κανείς, γιατί συμβαίνει στα παρασκήνια…

Προτομή τον Περικλή ρωμαϊκών χρόνων, αντίγραφο έργου του 5ου αι. π.Χ. (Λονδίνο, Βρετανικό Μουσείο)

Δυστυχώς φαίνεται ότι οι αρμόδιοι φορείς συγκαλύπτουν από κοινού τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο", επισημαίνει ο κ. Καλεμκερίδης.

Είδα να σκοτώνουν μια αρκούδα που αρνιόταν να εκτελέσει ένα νούμερο. Έχοντας εξασφαλίσει την κυριαρχία της Αθήνας μεταξύ των συμμάχων, ο Περικλής επιδίωξε να επεκτείνει την εμπορική επιρροή των Αθηναίων και προς τη Δύση.

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο δαμαστής χάνει την ψυχραιμία του, χτυπάει. Συμμάχησε με την Εγέστα, τους Λεοντίνους, το Ρήγιο και συνέβαλε στην ίδρυση της αποικίας των Θουρίων (444/3 π.Χ.).

Προκήρυξη ανάθεσης σε εταιρεία κέτερινγκ

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις μπότες ενός δαμαστή κόκκινες από το αίμα μιας αρκούδας, πάνω στην οποία είχε μόλις ξεσπάσει… Έτσι ο Πειραιάς εξελίχθηκε σε μεγάλο εμπορικό λιμάνι.

Ο διοικητής του νοσοκομείου Κιλκίς Ανέστης Αμπατζής χαρακτήρισε τις καταγγελίες των εργαζομένων, μεθοδευμένες κινήσεις ενόψει εκλογών στο σωματείο.

Ένας διάσημος δαμαστής, στη διάρκεια παράστασης σε μια μικρή πόλη του Βόλγα, χτύπησε τόσο πολύ ένα θηλυκό πάνθηρα ώστε το ζώο έπεσε πάνω στα κάγκελα με ακατάσχετους σπασμούς. Το επίνειο της Αθήνας, που χτίστηκε σύμφωνα με τα πολεοδομικά σχέδια του Ιππόδαμου του Μιλήσιου, γρήγορα εξελίχθηκε στο κυριότερο εμπορικό κέντρο ολόκληρης της Μεσογείου.

Αναφορικά με το πόρισμα του ΕΦΕΤ για τα μαγειρεία του νοσοκομείου, ο κ. Αμπατζής τόνισε ότι προς το παρόν λειτουργούν, ενώ έχει κινηθεί η διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού για την ανάθεση της σίτισης σε catering.

Εγώ ο ίδιος σακάτεψα μια αρκούδα χωρίς να το θέλω, εγώ, ο Βλαντίμιρ Ντεριάμπκιν! Τα έσοδα του αθηναϊκού κράτους την περίοδο αυτή προέρχονταν από την εκμετάλλευση των μεταλλείων, τη φορολογία, το φόρο των συμμάχων και τις έκτακτες εισφορές.

Ο πρόεδρος της Α' ΔΥΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Χατζητόλιος υποστηρίζει ότι το σωματείο των εργαζομένων βρίσκεται σε μία κόντρα με τη διοίκηση του νοσοκομείου Κιλκίς για λόγους που δεν αφορούν καν τα καταγγελλόμενα.

Νευρίασα, τη χτύπησα και την τραυμάτισα στο μάτι. Το ίδιο το κράτος εκμίσθωνε σε ιδιώτες τα ορυχεία μετάλλου για ορισμένο χρονικό διάστημα.

"Είναι γεγονός ότι μετά το πόρισμα του ΕΦΕΤ δώσαμε εντολή στη διοίκηση του νοσοκομείου να προβεί σε σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία τροφοδοσίας.

Δεν λέει να φύγει απ' το μυαλό μου". Η εργασία στα ορυχεία εκτελούνταν κυρίως από δούλους.

Η εντολή δόθηκε εδώ και έναν μήνα, αλλά χρειάζεται διαγωνισμός, για να γίνει κάτι τέτοιο.

Η εικόνα που βλέπει κανείς στις παραστάσεις είναι εντελώς απατηλή και δεν έχει καμιά σχέση με αυτά που συμβαίνουν στις πρόβες, εξηγεί ο πρώην δαμαστής.

Την εποχή του Περικλή άμεση φορολογία δεν υπήρχε στην Αθήνα·

Έτσι, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, δόθηκαν εντολές για την καλύτερη δυνατή λειτουργία των μαγειρείων εκ των ενόντων", δηλώνει ο κ. Χατζητόλιος.

Σε ένα νούμερο, ένας ελέφαντας έτεινε την πατούσα του, μια τίγρη έβαζε από πάνω τη δική της και στο τέλος ο δαμαστής έβαζε κι αυτός το χέρι του - συμβόλιζε, υποτίθεται, τη φιλία ανάμεσα στο ζώο και τον άνθρωπο.

ίσως εφαρμόστηκε σε στιγμές μεγάλης κρίσης.

Αναφερόμενος στη διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων, επισημαίνει ότι από το καλοκαίρι έχει υπογραφεί σύμβαση υγειονομικής αποκομιδής και επεξεργασίας με ιδιωτική εταιρεία.

"Στην πραγματικότητα, πίσω απ' αυτή την ποιητική εικόνα, υπάρχει μόνο βία.

Μόνο οι εγκαταστημένοι από άλλες πόλεις στην Αθήνα πλήρωναν φόρο, το μετοίκιο, 12 δραχμές το χρόνο για τους άνδρες και 6 δραχμές για τις γυναίκες, αν είχαν εισοδήματα.

Επιπλέον τονίζει ότι η διοίκηση του νοσοκομείου Κιλκίς έχει διαβεβαιώσει ρητά πως δεν υπάρχει εστία μόλυνσης στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου.

Για προσπαθήστε να βάλετε ορκισμένους εχθρούς να σφίξουν τα χέρια… θα δεχθούν μόνον αν τους απειλείτε με θάνατο.

Σημαντικό όμως έσοδο του κράτους ήταν η έμμεση φορολογία, που επιβαλλόταν για τα εισαγόμενα και εξαγόμενα προϊόντα από τα αθηναϊκά λιμάνια και κυρίως από τον Πειραιά.

Τότε θα υπακούσουν.

Οι εισφορές των συμμάχων, όταν το συμμαχικό ταμείο μεταφέρθηκε στην Αθήνα (454 π.Χ.) ανέρχονταν σε απόθεμα 8.000 ταλάντων, το 445 π.Χ. σε 9.700 τάλαντα και πριν την έναρξη του

Αλλά μόλις πάψει να υφίσταται η απειλή, θα ορμήσουν ο ένας στον λαιμό του άλλου.

Πελοποννησιακού πολέμου (431 π.Χ.) σε 6.000 τάλαντα.

Στην πίστα, μπορείς να πλησιάσεις ένα λιοντάρι, να χαϊδέψεις τη χαίτη του, ακόμη και να το φιλήσεις στη μουσούδα, αλλά στα παρασκήνια έχεις το ρόπαλο".

Εκτός όμως από τις τακτικές αυτές εισφορές οι Αθηναίοι επέβαλλαν στους συμμάχους πολλές φορές έκτακτη φορολογία, κυρίως με τη μορφή πολεμικών αποζημιώσεων.

Μα καλά, δεν υπάρχουν ευγενικοί δαμαστές;

Βασική πηγή εσόδων από έκτακτες εισφορές ήταν ο θεσμός της λειτουργίας.

"Εσείς ξέρετε ευγενικούς δεσμοφύλακες, ευγενικούς δήμιους μήπως;

Πρόκειται για δαπάνες στρατιωτικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων που αναλάμβαναν οι πλουσιότεροι πολίτες.

Πρέπει να είμαστε σαφείς: η ωμότητα γεννιέται με τον δαμαστή.

Αυτές ήταν υποχρεωτικές και είχαν τιμητικό συγχρόνως χαρακτήρα.

Από τη στιγμή που παίρνεις ένα αρκουδάκι, το βάζεις σε ένα κλουβί και το βγάζεις στην πίστα, είναι καταστροφή για το ζώο.

Οι σπουδαιότερες από αυτές ήταν: η χορηγία, σύμφωνα με την οποία ο χορηγός είχε την υποχρέωση να δώσει τα χρήματα για τη διδασκαλία ενός θεατρικού έργου·

Και για τον άνθρωπο επίσης, αν έχει καρδιά".

η τριηραρχία, κατά την οποία ο τριήραρχος είχε την υποχρέωση της συντήρησης και του εξοπλισμού μιας τριήρους· η αρχιθεωρία για τα έξοδα της επίσημης αποστολής (θεωρίας) σε πανελλήνιες γιορτές· η εστίαση για τα έξοδα του δείπνου μιας φυλής σε θρησκευτικές γιορτές· η γυμνασιαρχία για την τέλεση αγώνων λαμπαδηδρομίας στα Παναθήναια.