Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( νικηφόρο ξεκίνημα για τη δανιηλίδου :: 8/1/2006 23:46:28) 

ΤΕΝΙΣ

Δίδυμο… πατρικό φίλτρο

7. Οι Ανατολικοί λαοί και οι Έλληνες

Νικηφόρο ξεκίνημα για τη Δανιηλίδου

Μπορεί να είναι ο σκληρός της μεγάλης οθόνης, αλλά στη ζωή του ο Αλ Πατσίνο είναι ένας τρυφερός μπαμπάς με έντονο το πατρικό φίλτρο. Ο σύγχρονος πολιτισμός είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς ιστορικής πορείας.

Την πρώτη της νίκη στο 2006, πανηγύρισε χθες στην Καμπέρα της Αυστραλίας η Λένα Δανιηλίδου.

Γι' αυτό και δεν αντέχει να ζει μακριά από τα διδυμάκια του, που έχουν συμπληρώσει τα δύο τους χρόνια και ζουν με τη μητέρα τους, ηθοποιό και πρώην φίλη του κινηματογραφικού αστέρα, Βανέσα Ντ' Αντζελο. Στην Ανατολή ήδη από την 4η χιλιετία π.Χ. διαμορφώθηκαν και εξελίχθηκαν οι πρώτοι μεγάλοι πολιτισμοί που έθεσαν τις βάσεις για την ανθρώπινη πρόοδο.

Στον πρώτο γύρο του διπλού, στο τοπικό διεθνές τουρνουά αξίας 145.000 δολαρίων το δίδυμο Δανιηλίδου / Μεντίνα Γκαρίγκες (Ισπανία) επικράτησε επί του ζευγαριού (Καστάνο (Κολομβία) / Ζινκ (Ουγγαρία) με 6-4, 6-4.

Ο 62χρονος Αλ, λοιπόν, κατέφυγε στο δικαστήριο, ώστε να διεκδικήσει το δικαίωμα να μπορεί να μοιράζεται περισσότερο χρόνο με την Ολίβια Ρόουζ και τον Άντον Τζέιμς, όπως είναι τα ονόματα των παιδιών, που γεννήθηκαν με τεχνητή γονιμοποίηση. Η συμβολή τους στον παγκόσμιο πολιτισμό χωρίς αμφιβολία ήταν μεγάλη.

Στον επόμενο γύρο δεν αποκλείεται "εμφύλιος", αφού η ελληνικής καταγωγής Χριστίνα Χωριατοπούλου με την Αυστραλή Άνταμτσακ θα διεκδικήσουν την πρόκριση από τις Ρατζάνο (Γαλλία)/Ζανέτι (Ιταλία).

Η απόφαση θα ανακοινωθεί στις 24 Φεβρουαρίου, καθώς η διαδικασία που είχε οριστεί προ ημερών αναβλήθηκε. - Στη Μεσοποταμία και την κοιλάδα του Νείλου ο άνθρωπος για πρώτη φορά οργανώθηκε σε εξελιγμένες κοινωνίες.

Στο απλό η Θεσσαλονικιά πρωταθλήτρια θα αντιμετωπίσει την Αμερικανίδα Μέγκαν Σόνεσι.

Μέχρι τότε, η Βανέσα θα κρατά σε απόσταση τον Αλ από τα παιδιά, στα οποία λέγεται πως έχει ιδιαίτερη αδυναμία. Η εξέλιξη αυτή επιτεύχθηκε με την καλλιέργεια της γης και την παραγωγή πλεονάσματος αγαθών, γεγονός που επέτρεψε σε μέρος των κατοίκων να ασχοληθεί και με άλλες δραστηριότητες, όπως το εμπόριο, τη βιοτεχνία, την οργάνωση της διοίκησης, την οργάνωση πολεμικών επιχειρήσεων κ.ά.

Σε περίπτωση νίκης η Δανιηλίδου θα κοντραριστεί στον δεύτερο γύρο την Ισραηλινή Σαχάρ Πιρ.

Η βελτίωση των συνθηκών της ζωής συνέβαλε προοδευτικά στη συγκρότηση αυτών των κοινωνιών σε μεγάλους και ισχυρούς κρατικούς σχηματισμούς.

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: Τις πρώτες φετινές κούρσες του σε πενηντάρα πισίνα έκανε ο Άρης Γρηγοριάδης, στην ημερίδα ορίων που έγινε στο κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ.

Η σαφής κοινωνική διαστρωμάτωση και η οργάνωση του κράτους κάτω από έναν ισχυρό ηγεμόνα, ο οποίος περιβαλλόταν με θεϊκές ιδιότητες, προσδιόρισαν το ρόλο του ατόμου σ' αυτά τα κράτη.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής των 50 μέτρων ύπτιο νίκησε άνετα στον συγκεκριμένο αγώνα με χρόνο 25.80, ενώ χθες κολύμπησε και στα 100 μέτρα ύπτιο, όπου πήρε την πρώτη θέση με 56.65.

Εκεί το πλήθος των ανθρώπων υποταγμένο συνέβαλε στην οικονομική ανάπτυξη και την πολιτιστική εξέλιξη των περιοχών.

Ο κολυμβητής του Άρη δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από τις επιδόσεις, με δεδομένο ότι έχει πέντε μήνες να αγωνιστεί σε πισίνα 50 μέτρων.

Εργάστηκε στην κατασκευή και τη διακόσμηση ναών, ανακτόρων και ταφικών μνημείων.

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ: Για πρώτη φορά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες το κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά άνοιξε χθες τις πύλες του για τα μέλη των Εθνικών ομάδων ανδρών και γυναικών.

Οι ανάγκες των ηγεμόνων και οι θρησκευτικές πεποιθήσεις αποτέλεσαν το κίνητρο ανάπτυξης των τεχνών και των επιστημών.

Με 28 κωπηλάτες και κωπηλάτριες ξεκίνησε το πρώτο προπονητικό κοινόβιο, υπό τις οδηγίες του τεχνικού συμβούλου της ομοσπονδίας Τζιάνι Ποστιλιόνε, ο οποίος επέλεξε τους Χρήστου, Παγούνη, Γαβριηλίδη, Τζιομπανίδη, Τσίλη, Τσιάλα , Απ. Γκουντούλα, Ν. Γκουντούλα, Κουλουρίζο, Τσούση, Μοσχονά, Τσουκαλά, Τσάμη, Τιλέλη, Αλεξίδη, Τσουρτσούλα, Μούγιο, Παππά, Κουρκουρίκη, Βερτσώνη, καθώς και τις Μπουγλά, Νάτση, Σακελλαρίδου, Τσιάβου, Μπισκιτζή, Πετροπούλου.

Οι καθημερινές εμπειρίες και ο εργασιακός μόχθος οδήγησαν στην ανακάλυψη μέσων και στην εφεύρεση τεχνικών που βελτίωσαν τις σκληρές συνθήκες της ζωής.

Σήμερα οι επιλεγμένοι αθλητές θα περάσουν από εργομετρικά τεστ, στα οποία θα συμμετάσχουν και οι Ολυμπιονίκης Βασίλης Πολύμερος και Νίκος Σκιαθίτης, που δεν πήραν μέρος στις υπόλοιπες δοκιμασίες εξαιτίας ασθενείας.

Η καλή λειτουργία, εξάλλου, της κρατικής μηχανής αλλά και η ανάγκη επικοινωνίας για την ανταλλαγή των αγαθών οδήγησαν στη δημιουργία των πρώτων συστημάτων γραφής. Στην Ανατολή, εκτός από τους λαούς της Μεσοποταμίας και της Αιγύπτου, οι Φοίνικες, οι Εβραίοι, οι Χετταίοι και αργότερα οι Πέρσες, λαοί με διαφορετική ιστορική πορεία και διαφορετικά πολιτιστικά χαρακτηριστικά, είχαν το μερίδιο τους στην πρόοδο του πολιτισμού. - Στις παρυφές της ευρωπαϊκής ηπείρου, στο Αιγαίο, κατά την 3η χιλιετία π.Χ. άνθησαν σπουδαίοι πολιτισμοί που αποτέλεσαν το υπόβαθρο του ελληνικού πολιτισμού. Από τα μέσα της 2ης χιλιετίας π.Χ., όταν οι λαοί της Ανατολής βρίσκονταν στο απώγειο της ανάπτυξης τους, οι Έλληνες κατεύθυναν τα ενδιαφέροντα τους, οικονομικά και πολιτιστικά, πέρα από το Αιγαίο. Οι επαφές ανάμεσα στους λαούς της Ανατολής και τους Έλληνες καθ' όλη τη διάρκεια της αρχαιότητας είναι μια ιστορική πραγματικότητα που έχει παρουσιάσει περιόδους ρήξεων αλλά και περιόδους γόνιμων επιδράσεων και ουσιαστικής προσέγγισης. Η Ανατολή υπήρξε συχνά πηγή έμπνευσης καλλιτεχνικής και επιστημονικής για τους Έλληνες. Οι Έλληνες με τα ταξίδια τους ήρθαν σε άμεση επαφή με τα επιτεύγματα των λαών της Ανατολής, αρκετά από τα οποία υιοθέτησαν. Ανταποκρίθηκαν δημιουργικά στις επιρροές τους· όσα πολιτιστικά στοιχεία παρέλαβαν δεν τα μιμήθηκαν, αντίθετα τα ενέταξαν μέσω αφομοιωτικής διεργασίας στην πολιτιστική τους παράδοση. - Ο ελληνικός κόσμος στάθηκε με κριτικό και συχνά επικριτικό πνεύμα απέναντι στους λαούς της Ανατολής, τους βαρβάρους («Πας μη Έλλην βάρβαρος»), χωρίς βέβαια να λησμονεί τη συμβολή τους στις τέχνες και τις επιστήμες. Η άποψη του μεγάλου φιλοσόφου, του Πλάτωνα, αποδίδει πιο καθαρά την ιδέα που έτρεφαν οι Έλληνες για τους λαούς της Ανατολής: «Κάθε φορά που οι Έλληνες δανείστηκαν κάτι από μη Έλληνες, στο τέλος το οδήγησαν σε μια υψηλότερη τελειότητα» (Πλάτων, Επινομίς 987d). Στις επόμενες ενότητες θα διαπιστώσουμε ότι: Οι Έλληνες έδωσαν μια άλλη διάσταση στην εξέλιξη του πολιτισμού. Τα επιτεύγματα τους, υλικά ή πνευματικά, δεν ήταν αποτέλεσμα εξαναγκασμού. Οι Έλληνες είδαν τον άνθρωπο ως αυθύπαρκτη οντότητα, απαλλαγμένο από το φόβο και με επίγνωση των ορίων του.

Ερμηνευτικός πίνακας όρων αστικός: αυτός που έχει άμεση σχέση με την πόλη (άστυ). Αστική κοινωνία είναι αυτή που τα μέλη της - οι αστοί - κατοικούν σε πόλεις, δεν ασκούν χειρωνακτική εργασία, αλλά ασχολούνται κυρίως με το εμπόριο, τη βιοτεχνία και την παροχή υπηρεσιών μέσω των οποίων αποκτούν υψηλά εισοδήματα. βασάλτης: πέτρωμα σκληρό μαύρου χρώματος με μεγάλη ανθεκτικότητα. διαμετακομιστικό εμπόριο: η προμήθεια αγαθών από διάφορες χώρες και η αποθήκευση τους σε άλλη χώρα με σκοπό τη μελλοντική τους διοχέτευση σε επιμέρους αγορές τρίτων χωρών. ειδώλιο - ειδωλοπλαστική: μικρό ομοίωμα ανθρώπου ή ζώου, κατασκευασμένο από πηλό, λίθο, μέταλλο, ξύλο, ελεφαντοστό κ.ά. Η διαδικασία της επεξεργασίας του υλικού και της κατασκευής του ομοιώματος ονομάζεται ειδωλοπλαστική. ζωφόρος: αρχιτεκτονικό τμήμα ναού ή άλλου οικοδομήματος που καλύπτεται από ανάγλυφες διακοσμήσεις με παραστάσεις ζώων ή ανθρώπων (βλ. και εικόνα σελ. 95). θεοκρατικό καθεστώς: η άσκηση πολιτικής εξουσίας και η ρύθμιση της κοινωνικής ζωής από ηγεμόνα που του αποδίδονται θεϊκές ιδιότητες ή από ισχυρό ιερατείο. κύμβαλο: κρουστό μουσικό όργανο, αποτελούμενο από κυκλικές πλάκες που κρούονται συνήθως μεταξύ τους. λάπις λάζουλι ή λαζουλίτης: πολύτιμος λίθος, διάφανος, σκούρου γαλάζιου χρώματος. μνα (η): νομισματική μονάδα των αρχαίων Ελλήνων. μνημειακός - μνημειακή τέχνη: έτσι ονομάστηκε η τέχνη που αναφέρεται σε οικοδομήματα ή μνημεία μεγάλων διαστάσεων και εντυπωσιακής διακόσμησης. πατριαρχική οικογένεια: η οικογένεια στην οποία οι σχέσεις οργανώνονται με βάση τον κεντρικό ρόλο του πατέρα. πορφύρα: θαλάσσιο όστρακο που εκκρίνει βαθυκόκκινο χρώμα· χρωστική ουσία για τη βαφή ενδυμάτων αυτοκρατορικό ένδυμα κόκκινου χρώματος. σημιτικά φύλα/ λαοί: ομάδα φύλων της ΒΔ Ασίας στην οποία, κατά την αρχαιότητα, περιλαμβάνονταν οι Ασσύριοι, οι Φοίνικες, οι Εβραίοι κ.ά. Στην ομάδα αυτή σήμερα ανήκουν οι Άραβες. σφραγιδογλυφία - σφραγιδοκύλινδρος: η γλυπτική των σφραγίδων από πολύτιμους λίθους ή χρυσά δακτυλίδια. Οι Ανατολικοί λαοί πρώτοι κατασκεύασαν από πολύτιμα ή ημιπολύτιμα υλικά μικρούς κυλίνδρους με ανάγλυφες παραστάσεις στις επιφάνειες τους. τάλαντο: νόμισμα μεγάλης αξίας· μονάδα βάρους. φεουδαρχία - φεουδαρχικό σύστημα: κοινωνικό και πολιτικό σύστημα που επικράτησε στη Δ. Ευρώπη το Μεσαίωνα. Σύμφωνα με αυτό, ο κυρίαρχος ηγεμόνας παραχωρούσε σε υποτελείς ευγενείς έκταση γης (φέουδο), με αντάλλαγμα την υποταγή στο πρόσωπο του και την παροχή στρατιωτικών υπηρεσιών. Ο όρος χρησιμοποιείται για να αποδώσει ανάλογα συστήματα και σε άλλες ιστορικές περιόδους.