Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΑΡΗΣ

Δρόμοι

6.2 Οικονομική, κοινωνική και πολιτική οργάνωση

Ο Αναστόπουλος έπεσε πάνω στα «τσουβάλια» του Χαϊδαρίου

ΡΟΥΣΣΟΣ ΒΡΑΝΑΣ

Η οικονομία.

ΣΕΛΙΔΕΣ 28-29

Με την ευκαιρία…

Η κύρια ασχολία των Μήδων και των Περσών πριν από την έξοδο τους από το οροπέδιο του Ιράν ήταν η καλλιέργεια της γης και η κτηνοτροφία, που αποτελούσαν και τη βάση της οικονομίας τους. ΙΤΑΛΙΑ … του Τριωδίου, μερικές σκέψεις για τις μεταμορφώσεις του ανθρώπινου σώματος: τέρατα, λυκάνθρωποι, κλώνοι. Από τα μέσα του 6ου αι. π.Χ. και μετά, η οικονομία της αυτοκρατορίας τους βασιζόταν στην είσπραξη των φόρων από τις κατακτημένες περιοχές. «Καθάρισε» η Γιούβε Από τον Δάντη μέχρι τους χοίρους της Κίρκης, από τις μεταμορφώσεις του Οβιδίου μέχρι τον Τζέκιλ και τον Χάιντ, ο άνθρωπος δείχνει να επιδιώκει μια διαρκή μετάλλαξη του εαυτού του, σαν να μην είναι ποτέ ευχαριστημένος από αυτόν. Η κοινωνία. ΣΕΛΙΔΑ 32 Και ήρθαν και οι επιστήμονες για να μας πουν πως, αν ξεφύγαμε από τη βαρβαρότητα (πράγμα αμφίβολο), αν έχουμε πολιτισμό (κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να τον καταστρέψουμε), αυτό το οφείλουμε σε μια ξαφνική μετάλλαξη, πριν από 50.000 χρόνια, από την οποία προέκυψε το γονίδιο FOXP2, το γονίδιο του πολιτισμού. Ο Μεγάλος Βασιλιάς, όπως ονόμαζαν οι Έλληνες το βασιλιά των Περσών, ήταν αγαπητός στο λαό του, δε λατρευόταν όμως ως θεός.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Κάπως μηχανιστικά όλα αυτά για τα δικά μας γούστα, που δεν μπορούν να τα φορτώνουν όλα σε έναν "από μηχανής θεό". Ήταν ο εκλεκτός του θεού στη γη και παράλληλα ο «βασιλιάς του λαού».

Νέα νίκη της Εθνικής επί της Ιταλίας με 27-22

Στην ανάγκη του…

Στην κοινωνική ιεραρχία οι Πέρσες και οι Μήδοι κατείχαν προνομιακή θέση έναντι των κατακτημένων υπηκόων και αποτελούσαν τον πυρήνα του αυτοκρατορικού στρατού.

ΣΕΛΙΔΑ 46 … να δείξει έναν άλλον εαυτό, ο άνθρωπος δεν άλλαζε μονάχα τη δική του εικόνα, αλλά και των θεών του και των δαιμόνων του.

Οι υπόλοιποι υπήκοοι, δηλαδή οι κάτοικοι των κατακτημένων περιοχών, αντιμετωπίζονταν με ανεκτικότητα, εφόσον πλήρωναν τους φόρους και προσέφεραν τα δώρα που ζητούσε ο βασιλιάς.

ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ

"Λάβετε, φάγετε", προτρέπει ο Χριστός τους μαθητές του να κοινωνήσουν το σώμα του και το αίμα του.

Η πολιτική οργάνωση.

Επέστρεψε στα παρκέ πιο δυνατός από ποτέ

Η Κόλαση του Δάντη είναι γεμάτη ανθρώπινα φίδια και άρπυιες.

Η οργάνωση της περσικής αυτοκρατορίας οφείλεται στο Δαρείο Α'.

ΣΕΛΙΔΑ 17

Οι μεταμορφώσεις κρύβουν πάντα εκπλήξεις.

Το σύστημα διακυβέρνησης ήταν η απόλυτη μοναρχία.

Σεισμός στο Παλέ

Ποτέ δεν ξέρει κανείς τι μπορεί να νιώσει μπροστά στον άλλο του εαυτό.

Η θέληση του βασιλιά αποτελούσε νόμο για τους υπηκόους του.

Περισσότεροι από 5.000 οπαδοί του Αρη κατέκλυσαν το Αλεξάνδρειο και απόλαυσαν για 30 λεπτά μπάσκετ υψηλού επιπέδου.

Ένα κινέζικο…

Ένα αυτοκρατορικό συμβούλιο από ανώτατους αξιωματούχους, που τους όριζε ο ίδιος ο βασιλιάς, λειτουργούσε ως συμβουλευτικό όργανο.

Η ομάδα του Αντρέα Ματζόν νίκησε τον Ολυμπιακό 70-64 και άφησε υποσχέσεις για (πολύ) καλύτερη συνέχεια

… παλιό παραμύθι λέει για μια νεαρή γυναίκα που είναι παγιδευμένη ανάμεσα στον παιδικό της έρωτα και την επιθυμία του πατέρα της να παντρευτεί έναν άλλον άνδρα.

Η απέραντη αυτοκρατορία, που ανατολικά την όριζε ο Ινδός ποταμός και δυτικά το Αιγαίο και η Λιβυκή έρημος στη βόρειο Αφρική, περιελάμβανε εκτός από τους Μήδους και τους Πέρσες μεγάλο αριθμό λαών με διαφορετικούς πολιτισμούς.

ΣΕΛΙΔΕΣ 35-37

Όταν πέφτει η νύχτα, αυτή και ο αγαπημένος της φεύγουν μακριά με μια βάρκα.

Η επιβολή και η διατήρηση της εξουσίας σε μια πανσπερμία λαών προϋπέθετε κατάλληλη οργάνωση.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ-ΗΡΑΚΛΗΣ 0-0

Κάνουν δικό τους σπιτικό και μεγαλώνουν τα παιδιά τους.

Για το λόγο αυτό η αυτοκρατορία διαιρέθηκε σε είκοσι επαρχίες, τις σατραπείες.

Οι «κυανόλευκο» πήραν τον βαθμό που άξιζαν

Μα κάποτε εκείνη νιώθει τόση νοσταλγία, που δεν αντέχει άλλο και γυρίζει στο πατρικό της για να το δει έστω μια φορά.

Τη διοίκηση κάθε σατραπείας ασκούσε ένας ευγενής Πέρσης ή τοπικός ηγεμόνας, διορισμένος από το Μεγάλο Βασιλιά.

Καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα χαρακτήρισε τον Ηρακλή ο Ιλιε Ντουμιτρέσκου

Ο πατέρας της μένει κατάπληκτος, όταν ακούει την κόρη του να του λέει πως έλειπε χρόνια.

Αυτός είχε και τη στρατιωτική εξουσία, εφόσον ήταν υπεύθυνος και για την άμυνα της σατραπείας.

ΣΕΛΙΔΕΣ 20-21

Την παίρνει από το χέρι και την πηγαίνει στο παλιό της δωμάτιο.

Είχε την υποχρέωση να συγκεντρώνει και να στέλνει τον καθορισμένο φόρο, αλλά και να προμηθεύει με στρατό ή στόλο το Μεγάλο Βασιλιά, σε περίπτωση που το ζητούσε.

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ-ΠΑΟΚ

Εκείνη βλέπει σαστισμένη τον εαυτό της ξαπλωμένο στο κρεβάτι.

Από τη φορολογία ήταν απαλλαγμένοι οι Πέρσες.

Το πρώτο θεσσαλονικιώτικο ντέρμπι για το 2006 διεξάγεται σήμερα (21.00 ALPHA) στο γήπεδο της Καλαμαριάς.

Ο πατέρας της τής εξηγεί πως έμεινε ξαπλωμένη εκεί από τη νύχτα που νόμισε πως έφυγε από το σπίτι.

Ο φόρος κάθε σατραπείας οριζόταν σε αγαθά και σε χρήμα.

Χωρίς τους αφρικανούς ο Δικέφαλος

Η γυναίκα πλησιάζει στο κρεβάτι και οι δύο γυναίκες ενώνονται σε μια.

0 Δαρείος Α χρησιμοποίησε το νόμισμα στις συναλλαγές της αυτοκρατορίας, υιοθετώντας την εφεύρεση των Λυδών.

ΣΕΛΙΔΕΣ 22-23

Ποια είναι η αληθινή;

Έκοψε νόμισμα, το χρυσό δαρεικό, και διαμόρφωσε ένα μικτό οικονομικό σύστημα, βασισμένο αφενός στην ανταλλαγή αγαθών και αφετέρου στο νόμισμα.

ΔΡΑΜΑ: Μία κόκκινη κάρτα πυροδότησε επεισόδια μεταξύ των παικτών, που προκάλεσαν 30λεπτη διακοπή του αγώνα

Στις γραφές…

Για την επίβλεψη της διοίκησης και τον έλεγχο των σατραπειών υπήρχαν διοικητικοί υπάλληλοι, «τα μάτια και τα αφτιά τον βασιλιά», επιφορτισμένοι με την υποχρέωση να περιοδεύουν τις σατραπείες και να ενημερώνουν το βασιλιά για την επικρατούσα κατάσταση.

ΣΕΛΙΔΕΣ 18, 34

… των θρησκειών, οι αποκαλύψεις είναι η υπέρτατη πηγή αλήθειας, αλλά στην πραγματική ζωή, όσο περισσότερες είναι οι αποκαλύψεις τόσο πιο βαθιά μας σπρώχνουν στο άγνωστο.

Για να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις των ανθρώπων, των αγαθών αλλά ιδιαίτερα του στρατού και των βασιλικών ταχυδρόμων, κατασκευάστηκαν δρόμοι και σταθμοί όπου άλλαζαν άλογα και διανυκτέρευε το βασιλικό προσωπικό.

Πράγμα που μας φέρνει στον νου ένα άλλο κινέζικο παραμύθι, για τον ταοϊστή σοφό Τσουάνγκ Τζου.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούσε η βασιλική οδός που ένωνε τη νέα πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας, τα Σούσα, με τις Σάρδεις στη Μ. Ασία.

Μια νύχτα ονειρεύτηκε πως ήταν πεταλούδα.

Η περσική αυτοκρατορία, αν και διέθετε την καλύτερη οργάνωση από τα υπόλοιπα μεγάλα κράτη της αρχαιότητας, εμφάνιζε και πολλά τρωτά σημεία.

Μα όταν ξύπνησε, δεν μπορούσε να πει με σιγουριά: ήταν άραγε ένας άνθρωπος που ονειρεύτηκε πως ήταν πεταλούδα ή μια πεταλούδα που ονειρεύτηκε πως ήταν άνθρωπος;

Η πολυεθνική κοινωνία που τη συγκροτούσε δεν είχε στοιχεία συνοχής. Το πλήθος των υπηκόων, με εξαίρεση τους Μήδους και τους Πέρσες, δεν είχε κανένα δεσμό με την εξουσία. Ο στρατός και ο στόλος προερχόταν από διαφορετικά έθνη που είχαν χάσει την ελευθερία τους· γι' αυτό και η αγωνιστικότητα τους ήταν περιορισμένη στους πολέμους. Εκτός των άλλων είχαν διαφορετική αγωγή και συνήθειες. Η μεγάλη έκταση διευκόλυνε τις επαναστάσεις σατραπών σε απομακρυσμένες περιοχές ή ακόμα και τις μεταξύ τους συγκρούσεις. Η πολυεθνική σύνθεση της αυτοκρατορίας συνετέλεσε ακριβώς στην ανεκτική αντιμετώπιση των υπηκόων από την πλευρά του κράτους. Η πολιτική αυτή εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε αυτοκρατορία του αρχαίου κόσμου.

Περσικό νόμισμα, ο δαρεικός, που φέρει στη μια πλευρά την εικόνα Πέρση τοξότη. (Παρίσι, Εθνική Βιβλιοθήκη)

2. Η διοίκηση του Δαρείου Μετά απ' αυτά όρισε είκοσι επαρχίες που τις ονομάζουν σατραπείες. Όρισε τους σατράπες καθώς και το φόρο που έπρεπε να πληρώνει κάθε έθνος, περιλαμβάνοντας και τους γειτονικούς λαούς ή, παραβλέποντας τη γειτνίαση, όριζε να περιληφθούν στην ίδια ομάδα λαοί που δεν γειτόνευαν μεταξύ τους. Όρισε τις επαρχίες και το φόρο με τον εξής τρόπο. Για όσους λαούς θα πλήρωναν το φόρο σε ασήμι, μέτρο θα ήταν το βαβυλωνιακό τάλαντο. Για όσους θα πλήρωναν σε χρυσάφι, μέτρο θα ήταν το ευβοϊκό τάλαντο. Το βαβυλωνιακό τάλαντο αξίζει εβδομήντα μνες ευβοϊκές. Τον καιρό του Κύρου και, αργότερα, του Καμβύση δεν υπήρχε φορολογικό σύστημα, αλλά οι λαοί πρόσφεραν δώρα στο βασιλιά. Το φορολογικό αυτό σύστημα και άλλα παραπλήσια μέτρα έκαναν τους Πέρσες να πούνε ότι ο Δαρείος ήταν έμπορος, ο Καμβύσης τύραννος και ο Κύρος πατέρας. Ο Δαρείος επειδή αξιοποιούσε κάθε πράγμα, ο Καμβύσης επειδή ήταν σκληρός και ο Κύρος επειδή ήταν μαλακός και τους είχε κάνει πολλά καλά. Ηρόδοτος, Γ, 89 μετ. Αγγ. Βλάχου.

Τμήμα από τη λεγόμενη «ζωφόρο των τοξοτών» που διακοσμούσε τα ανάκτορα στα Σούσα τον 5ο αι. π.Χ. (Παρίσι, Μουσείο Λούβρου)