Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

1ος ΟΜΙΛΟΣ (20η αγωνιστική) Οδυσσέας Αναγέννησης - Πανδραμαϊκός 3-0 Εθνικός Αλεξανδρούπολης - Απόλλων Διομήδειας 1-0 Προσοτσάνη - Βισαλτιακός 0-1 Νέστος Χρυσούπολης - Εθνικός Σιδηροκάστρου 1-1 Απόλλων Παραλιμνίου - ΑΕ Καλαμπακίου 2-0 Δόξα Γρατινής - Ορέστης Ορεστιάδας 1-0 Αγίων Θεοδώρων - Δόξα Ξάνθης 2-3 Ανακάλυψη - Θεαγένης Θάσου 2-0 Ρεπό: Μ. Αλέξανδρος Ηράκλειας.

ΚΑΚΟΤΕΧΝΙΕΣ

2.1 Η χώρα

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ B - ΓΚΟΛ 1. Οδυσσέας Αναγέννησης - 43 - 31-11 2. Βισαλτιακός - 41 - 33-9 3. Ανακάλυψη - 40 - 35-17 4. Προσοτσάνη - 39 - 44-16 5. Δόξα Γρατινής - 37 - 22-8 6. Aπόλλων Παραλιμνίου - 33 - 27-15 7. Xρυσούπολη - 29 - 33-24 8. Ηράκλεια - 29 - 27-18 9. Σπάρτακος Αγ. Θεοδ. - 27 - 24-22 10. Δόξα Ξάνθης - 26 - 28-25 11. Εθνικός Αλεξανδρούπολης - 23 - 19-12 12. Σιδηρόκαστρο - 21 - 24-30 13. Πανδραμαϊκός - 16 - 19-28 14. Καλαμπάκι - 15 - 22-41 15. Απόλλων Διομ. - 15 - 9-25 16. Ορέστης Ορεστιάδας - 3 - 5-59 17. Θεαγένης Θάσου - 2 - 11-46

Στη Βούλα πληρώνουν "παλιές αμαρτίες"

Αίγυπτος ονομαζόταν από τους αρχαίους Έλληνες το βορειοανατολικό τμήμα της Αφρικής, το οποίο διαρρέει ο ποταμός Νείλος.

Η κατολίσθηση. Ο δρόμος έγινε από ιδιώτη, πρόχειρα, και η κακοτεχνία έφερε την καταστροφή

Τη σπουδαιότητα του ποταμού για τη χώρα και το λαό της επισημαίνει ο ιστορικός Ηρόδοτος, όταν αποκαλεί την Αίγυπτο δώρο του Νείλου.

Μια πενταώροφη πολυκατοικία και άλλες δύο μονοκατοικίες στην οδό Θεμιστοκλέους, στο Πανόραμα Βούλας, εκκενώθηκαν όταν από μεγάλη κατολίσθηση που σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα, τα σπίτια βρέθηκαν στο χείλος του γκρεμού.

Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια λωρίδα πράσινου που δημιουργεί ο Νείλος από τις πηγές του στα όρη της Αιθιοπίας μέχρι και τις εκβολές στα βόρεια της χώρας, όπου διακλαδίζεται σε παραποτάμους και δημιουργεί ένα δέλτα μεγάλης έκτασης.

"Πληρώνουμε τις αμαρτίες του παρελθόντος", παραδέχεται ο δήμαρχος Βούλας κ. Γιώργος Μαντέσης.

Πέρα απ' αυτή τη λωρίδα απλώνονται εκτάσεις ερήμου, η Λιβυκή στα δυτικά και στα ανατολικά η έρημος που φτάνει μέχρι τον κόλπο του Σινά και την Ερυθρά θάλασσα.

Αυτήν τη φορά η καταστροφή προκλήθηκε από κακοτεχνία ιδιώτη από την επέκταση του δρόμου που μετατράπηκε σε αυτοσχέδιο πάρκινγκ.

Η άγονη αυτή χώρα δεν θα είχε εξελιχθεί, εάν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο Νείλος δεν πλημμύριζε και μετά την απομάκρυνση των νερών του δεν άφηνε ένα στρώμα λάσπης που έκανε τη γη εύφορη.

Η ώρα ήταν 4.30 χθες τα ξημερώματα στην οδό Θεμιστοκλέους, όταν ένα δυνατό τράνταγμα έκανε τους κατοίκους της πενταώροφης πολυκατοικίας και των διπλανών μονοκατοικιών να πεταχθούν έντρομοι από τα κρεβάτια τους.

Στα νότια της χώρας υπήρχαν μόνο όγκοι βράχων, τα δάση σπάνιζαν και γι' αυτό έλειπε η ξυλεία.

Η γη "κατάπιε" την τσιμεντένια κατασκευή που κατρακύλησε στα βράχια και αποκόπηκε ένα μεγάλο τμήμα του δρόμου μήκους 20 μέτρων και πλάτους πέντε μέτρων.

Οι όχθες του Νείλου ήταν γεμάτες από καλάμια, λωτούς και πάπυρους, όπου φώλιαζε πλήθος πουλιών.

Μαζί με το αυσχέδιο γκαράζ βούλιαξαν και δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Η χώρα γεωγραφικά ήταν χωρισμένη σε δύο τμήματα: το νότιο και ορεινό αποτελούσε η Άνω Αίγυπτος και το βόρειο με το Δέλτα του Νείλου, που βρέχεται από τη Μεσόγειο θάλασσα, η Κάτω Αίγυπτος.

Το ένα καρφώθηκε στα κάγκελα μια μονοκατοικίας και το άλλο καταπλακώθηκε από μπάζα και μετατράπηκε σε άμορφη μάζα σιδερικών.

Στο τμήμα αυτό εντοπίζεται το πιο ευάλωτο σημείο, η χερσόνησος του Σινά, μέσω της οποίας εξασφαλιζόταν η επαφή με τους άλλους λαούς της Εγγύς Ανατολής.

Κακή θεμελίωση

Ταυτόχρονα όμως αποτελούσε και τη δίοδο των εισβολέων προς την Αίγυπτο.

Αστυνομικοί που ειδοποιήθηκαν για την κατολίσθηση έσπευσαν στην οδό Θεμιστοκλέους, καθώς και μηχανικοί του ΥΠΕΧΩΔΕ και εμπειρογνώμονες του ΙΓΜΕ οι οποίοι έκαναν ελέγχους στην περιοχή.

1. Η σημασία του Νείλου για τους Αιγυπτίους Ο Νείλος δεν κομίζει μόνον το νερό. Η πλημμύρα φτάνει φορτωμένη με λάσπη που αποσπάται κυρίως από τα ηφαιστειογενή χώματα της Άνω Αβυσσηνίας. Στην Αίγυπτο, η πιο αργοκύλιστη πορεία του ποταμού ευνοεί την πρόσχωση στα χωράφια που σκεπάζει τότε. Αυτό που συνθέτει τούτο το τόσο εύφορο έδαφος της Αιγύπτου, που επιτρέπει σήμερα δύο ή τρεις σοδειές τον χρόνο, είναι αυτή η λάσπη, συμπληρωμένη με το φυλλόχωμα. Καταλαβαίνουμε το γιατί οι Αιγύπτιοι, βλέποντας αυτή την πλημμύρα, που τους φέρνει συγχρόνως νερό και χώμα, την έκαναν θεό, τον Χαπί, και συνέθεσαν ύμνους προς τιμήν του: «Χαίρε Χαπί, βγες σε τούτη τη γη και φτάσε για να δώσεις τη ζωή στην Αίγυπτο· εσύ που κρύβεις τον ερχομό σου μες στα σκοτάδια [οι Αιγύπτιοι δεν γνώριζαν τις πηγές του Νείλου]… Κύμα που απλώνεται πάνω στα περιβόλια … για να δώσει τη ζωή α' όλους όσους διψούν. Από τη στιγμή που υψώνεται, η γη φωνάζει από αγαλλίαση, χαίρεται κάθε κοιλία, κάθε ώμος σαλεύει από το γέλια, κάθε δόντι αλέθει…». Jean Vercoutter, Η αρχαία Αίγυπτος, μετ. Αριστέα Παρίση, εκδ. Μ. Καρδαμίτσα, 1994, σ. 22-23.

Ο εμπειρογνώμονας του ΙΓΜΕ κ. Αλέξανδρος Τζίτζιρας αναφέρθηκε "στην κακή θεμελίωση του οδοστρώματος με χαλαρά υλικά, χωρίς συνοχή.

Η κατασκευή έγινε χωρίς μελέτη". Και πρόσθεσε ότι ο δρόμος πρέπει να αποκλεισθεί και να απαγορευθεί η κίνηση επειδή στο συγκεκριμένο τμήμα του υπάρχει κίνδυνος και άλλης κατολίσθησης.

Η πολυκατοικία οικοδομήθηκε το 1987, σύμφωνα με τον δήμαρχο, όταν ακόμα η Βούλα ήταν κοινότητα και δεν είχε δική της Υπηρεσία Πολεοδομίας.

Για να φτιάξουν τα σπίτια τους, οι κάτοικοι άνοιξαν δρόμους με δική τους πρωτοβουλία, χωρίς την επίβλεψη κάποιου αρμόδιου από την Πολιτεία.

Ο ιδιοκτήτης της πολυκατοικίας έκανε την επέκταση στον στενό δρόμο και διαμόρφωσε ένα πλάτωμα για να μπορούν να κάνουν μανούβρα και να μπαίνουν τα αυτοκίνητα στο γκαράζ της πολυκατοικίας.