Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Συνέντευξη-γνώμη

( β. πολύζος: θα επιστρέψω γρήγορα στη νδ :: 5/1/2006 18:19:32) 

Β. Πολύζος: Θα επιστρέψω γρήγορα στη ΝΔ Τελεσίγραφο Φερχόιγκεν στην Τουρκία

β. Οι συνέπειες

"Η απομάκρυνσή μου από την Κ.Ο. ήταν μάλλον τυπική", υποστηρίζει τώρα ο διαγραφείς βουλευτής

ΦΙΛΙΟΣ ΣΤΑΓΚΟΣ

Η Άλωση τραυμάτισε αρχικά την περηφάνεια των Ελλήνων που θρήνησαν τη μεγάλη συμφορά σε όλους τους τόνους.

Στο παρασκήνιο της απομάκρυνσής του από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στις 7 Σεπτεμβρίου 2005 αναφέρθηκε, έπειτα από τέσσερις μήνες σιωπής, ο βουλευτής Πιερίας κ. Βαγγέλης Πολύζος.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.

Ωστόσο, σύντομα άρχισε να διαμορφώνεται η ελπίδα της Ανάστασης του Γένους.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, ο οποίος προ τεσσάρων μηνών βρέθηκε εκτός Κ.Ο. του κόμματός του εξαιτίας δήλωσής του πως "καλοί και κακοί υπάρχουν σε όλα τα κόμματα", μιλώντας στον 102FΜ της ΕΡΤ3 σημείωσε πως δεν ένιωσε πικρία ή ενόχληση για την πολιτική περιπέτειά του: Τελεσίγραφο στην Τουρκία να λύσει το Κυπριακό αν δεν θέλει να δει να καταρρέει ολόκληρη η στρατηγική τής ένταξής της στην Ε.Ε. απηύθυνε από το Λονδίνο ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν.

Το πνεύμα του Βυζαντίου μεταφέρθηκε από τους λογίους του στη Δύση.

"Γνωρίζω τα συναισθήματα του Κώστα Καραμανλή απέναντί μου. Σε μία άνευ προηγουμένου για την καθαρότητα του μηνύματος παρέμβαση, ο Γερμανός επίτροπος δήλωσε:

Οι Οθωμανοί έκλεισαν τους δρόμους της Ανατολής, ωθώντας τους Ευρωπαίους στις μεγάλες γεωγραφικές ανακαλύψεις.

Η πράξη (σ.σ.: εννοεί την απομάκρυνσή του από την Κ.Ο.) έγινε δίχως να έχει πλήρη ενημέρωση", υποστήριξε. "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δυσκολεύεται να φανταστεί πώς μπορούν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. εάν μέχρι την 1η Μαΐου του 2004, οπότε θα ολοκληρωθεί αυτή η φάση της διεύρυνσης, δεν έχει λυθεί το Κυπριακό". Ο κ. Πολύζος πρόσθεσε πως εν συνεχεία δικαιώθηκε, ενώ επισήμανε ότι και σήμερα θα επαναλάμβανε την ίδια δήλωση και πως, ακόμη κι αν τότε του ζητιόταν να την αναιρέσει, δεν θα το έπραττε. Στην ουσία ο κ. Φερχόιγκεν δεν έκανε άλλο από το να αναδείξει το προφανές, δηλαδή ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. χωρίς να αναγνωρίζει όλα τα κράτη-μέλη της, συμπεριλαμβανομένης (από 1ης Μαΐου 2004) και της Κύπρου.

Παράλληλα, ο βουλευτής Πιερίας εξέφρασε την εκτίμηση πως σύντομα -"εντός των επόμενων μηνών ή ακόμη και ημερών"- θα επιστρέψει και τυπικά στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, κάτι για το οποίο είπε, ωστόσο, ότι δεν έχει κάνει κάποια συνεννόηση με τα αρμόδια στελέχη, όπως οι κ.κ. Μεϊμαράκης ή Σταύρου.

Αυτό, τόνισε, "το ξεκαθάρισα κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Τουρκία, όπου κάλεσα τους συνομιλητές μου να αναλογιστούν τις συνέπειες της μη λύσης στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας".

"Μπορεί να είμαι εκτός Κ.Ο., αλλά συμμετέχω σε όλα τα όργανα, είμαι ουσιαστικά μέσα στη ΝΔ.

Επανέλαβε δε την προτίμηση της Ε.Ε. να δεχθεί στους κόλπους της μία ενωμένη Κύπρο υπογραμμίζοντας όμως ότι "με ή χωρίς λύση, η Κύπρος αναμένεται να ενταχθεί στην Ε.Ε. τον Μάιο του 2004".

Η διαδικασία απομάκρυνσής μου από την κοινοβουλευτική ομάδα ήταν περισσότερο τυπική και θα επανέλθω γρήγορα.

Αναφερόμενος στο σχέδιο επίλυσης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, τόνισε ότι πρόκειται για "μία μοναδική ευκαιρία που δεν θα επαναληφθεί" και πως ενδεχόμενη άρνησή του θα οδηγήσει το βόρειο τμήμα του νησιού σε οικονομική παρακμή και απομόνωση και τον πληθυσμό του σε έξοδο.

Σήμερα είμαι περισσότερο μέσα στη ΝΔ από ό,τι πριν", τόνισε. Στο τέλος Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για την αναθεωρημένη εταιρική σχέση Ε.Ε.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε και στα του ανασχηματισμού, εκτιμώντας πως "ο κ. Καραμανλής δεν παρασύρεται από γεγονότα της επικαιρότητας για τέτοιες πολιτικές αποφάσεις", ενώ δεν εντόπισε πολιτικές ευθύνες στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, κ. Γιώργο Βουλγαράκη, για τις πρόσφατες εξελίξεις.

- Τουρκίας και την προενταξιακή στρατηγική, η οποία θα περιλαμβάνει, με τις μετριοπαθέστερες προβλέψεις, τον διπλασιασμό της προενταξιακής βοήθειας ύψους 177 εκατ. ευρώ που λαμβάνει σήμερα η χώρα.

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιεύματα που τον φέρουν να ενδιαφέρεται για υποψηφιότητα στη νομαρχία Πιερίας, είπε πως είναι κάτι που συζητείται σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας, αλλά δεν έχουν γίνει συζητήσεις στα αρμόδια κομματικά όργανα, δίχως όμως να κρύψει το ενδιαφέρον του.