Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Στις εξελίξεις σχετικά με την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ ως πλήρες μέλους αναφέρεται το πρώτο θέμα της "Μακεδονίας" την 7η Φεβρουαρίου 1976.

ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ

8.2. Το Πολίτευμα της Ελλάδας

"Επίσημη ανακοίνωση στο Λονδίνο και Αθήνα - 100% και η Αγγλία υποστηρίζει την πλήρη ένταξη", είναι ο τίτλος της εφημερίδας.

Κεκλεισμένων των φακών

πίνακας 8.1 Η λειτουργία τον πολιτεύματος

Στο ρεπορτάζ διαβάζουμε:

ΆΝΝΑ ΔΑΜΙΑΝΙΔΗ

Την 21η Απριλίου 1967, η δικτατορία διέκοψε τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος στη χώρα μας με βίαιο και αυταρχικό τρόπο.

"Τη Δευτέρα συνέρχονται οι υπουργοί Εξωτερικών -

Κάποιο λάθος στην ορολογία γίνεται μέσα στη συζήτηση για τη δημοσιογραφική κάλυψη της δίκης της 17Ν. Στις 8 Δεκεμβρίου 1974, λίγους μήνες μετά την πτώση της δικτατορίας, πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα, με το οποίο το 69,18% του Ελληνικού λαού, αποφάσισε να καταργήσει τη βασιλεία.

Η οριστική απόφαση τον Μάρτιο".

Η είσοδος δεν έχει απαγορευτεί στους δημοσιογράφους. Με αυτόν τον τρόπο καταργήθηκε ο θεσμός της βασιλείας στη χώρα μας.

Οι επικείμενες αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι το δεύτερο θέμα της πρώτης σελίδας:

Η δίκη δεν γίνεται "κεκλεισμένων των θυρών" όπως ακούστηκε να λέγεται.

Από τις 11 Ιουνίου 1975, με την ψήφιση του νέου Συντάγματος (άρθρο 1 Συντ.), το πολίτευμα της χώρας μας είναι η Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.

"Υπεγράφη διάταγμα -

Κεκλεισμένων των φακών μονάχα.

Ειδικότερα:

Αλλαγές στις εξετάσεις για την εισαγωγή στις ανώτατες σχολές", είναι ο τίτλος.

Υπάρχει κι άλλου είδους ενημέρωση, που κάλυπτε τις δίκες ζωντανά και με λεπτομέρειες από τότε που κυκλοφορούν εφημερίδες.

• Είναι Δημοκρατία, γιατί όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό, υπάρχουν για αυτόν και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα, καθώς θα δούμε παρακάτω, σύμφωνα με την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας.

Από το ρεπορτάζ μαθαίνουμε:

Τα ρεπορτάζ γίνονταν και πριν εγκατασταθούν κάμερες στις αίθουσες δικαστηρίων, και πριν αρχίσουν να συνηθίζονται τα μαγνητόφωνα.

• Είναι Προεδρευόμενη Δημοκρατία, γιατί αρχηγός του κράτους είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ένας Έλληνας πολίτης που εκλέγεται από το Κοινοβούλιο (Βουλή).

"Ενοποιούνται ο πολυτεχνικός με τους φυσικομαθηματικό και γεωπονοδασολογικό κύκλους -

Με χαρτί και μολύβι η ενημέρωση δούλευε επαρκέστατα, έστω και χωρίς εικόνα ή χωρίς φωνή.

• Είναι Κοινοβουλευτική, γιατί ο λαός ασκεί την εξουσία μέσα από τους αντιπροσώπους του (Βουλευτές) στο Κοινοβούλιο, από το οποίο προέρχεται η Κυβέρνηση, η οποία κυβερνά τη χώρα (βλ. κεφ. 10) και εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Προστίθενται μαθήματα σε τέσσερις κύκλους".

Μπορεί να λείπει η τηλεόραση και να υπάρχει η ενημέρωση, δεν ταυτίζονται οι δύο έννοιες.

φωτ. 8.4 Γαλλική Επανάσταση Οι απαρχές του όρου Σύνταγμα εντοπίζονται στον Αριστοτέλη και στην Αρχαία Ρώμη. Το Σύνταγμα όμως με τη σημερινή έννοια το συναντάμε στην Ευρώπη όταν η ανερχόμενη αστική τάξη επικράτησε πολιτικά έναντι των μοναρχιών (Αστικές επαναστάσεις στην Αγγλία και Γαλλία). - Από το βιβλίο της Ιστορία σας να αναζητήσετε στοιχεία και να τα συζητήσετε στην τάξη.

Το αστυνομικό ρεπορτάζ της ημέρας απασχολεί η άγρια δολοφονία γυναίκας στο Καματερό Αττικής: Είναι καθαρά θέμα μέσου, όχι ουσίας.

φωτ. 8.5 Επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Το Σύνταγμα προστατεύεται από την Πολιτεία.. Αποτελεσματικότερο όμως προστάτη του Συντάγματος αποτελεί ο λαός, σύμφωνα με το άρθρο 120 του Συντάγματος. «Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία». Άρθρο 120 Συντάγματος Κατά την διάρκεια της επταετούς δικτατορίας που βίαια κατέλυσε το Σύνταγμα ο λαός αγωνίστηκε με κάθε μέσο ενάντιά της. - Να αναζητήσετε στοιχεία για την αντιδικτατορική δράση του λαού μας κατά την περίοδο της δικτατορίας (1967-1974) και να τα παρουσιάσετε στην τάξη.

"Με σκαλιστήρι δολοφονήθηκε η πλούσια γριά - Ας πούμε ότι οι νομοθέτες αποφάσισαν να δείξουν προτίμηση σε ένα είδος ενημέρωσης που είναι παλιότερο, πιο δοκιμασμένο, πιο ήσυχο, ας τους θεωρήσουμε ρετρό. Άγνωστος ακόμη ο δράστης - Ίσως και να μη γίνεται πια. Εκδίκηση υπήρξε το κίνητρο; Ίσως να είμαστε όλοι τόσο εθισμένοι στην παρουσία της κάμερας, ώστε φοβόμαστε πως θα πάθουν αλαλία οι πάντες μόλις λείψει. - Με μανία καταφέρθηκαν τα πλήγματα". Όμως μάλλον οι δικαστές ξέρουν τη δουλειά τους. Δίπλα, για άλλο θέμα: Και για τους δημοσιογράφους είναι μια πρόκληση. "Αστραπιαία κλοπή κοσμημάτων αξίας 4 εκατ. δραχμών στο κέντρο της Αθήνας". Θα τους αναγκάσει να αφήσουν τα εργαλεία που έχουν συνηθίσει, που μιλάνε γι' αυτούς, που φωνάζουν στη θέση τους, που παρέχουν εικόνες και εκμαιεύουν κλισέ. Ας πιάσουν ένα μολυβάκι κι ένα χαρτάκι, να δοκιμαστούν στην παλιά τέχνη των σημειώσεων, της παρατήρησης, της καταγραφής. Δεν έχουν περιέργεια να ανακαλύψουν τις δυνατότητές τους, να αναμετρηθούν μ' αυτή την τεχνολογική στέρηση; Μέχρι χτες δεν λέγαμε ότι η τηλεόραση έχει ξεχάσει να ενημερώνει; Τώρα τι μας έπιασε και την ταυτίζουμε με την ενημέρωση;