Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( κερδισαν και τους λεϊκερς (118-109) στο σακραμεντο :: 20/1/2006 21:55:48) 

Ο Κένι Τόμας προσπαθεί να πασάρει την μπάλα υπό την πίεση του Σμους Πάρκερ.

Διαστάσεις

Μαργαρίτα Λυμπεράκη

ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΕΪΚΕΡΣ (118-109) ΣΤΟ ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ

Ανδρικές ορμόνες εν αφθονία

Η κριτική επισημαίνει ότι η αρχή των εξελίξεων στο μεταπολεμικό μυθιστόρημα βρίσκεται ουσιαστικά στο μυθιστόρημα της Μαργαρίτας Λυμπεράκη (1919) Τα ψάθινα καπελά (1946).

Πήραν φόρα οι Κινγκς

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΣΟΣ

Γραμμένο με ανάλαφρο και υπαινικτικό ύφος το μυθιστόρημα αυτό ξεχώρισε και θεωρήθηκε πρωτοποριακό.

Οι Κινγκς έχουν πάρει φόρα και δείχνουν έτοιμοι να επιστρέψουν στο προσκήνιο, "ξεκολλώντας" από την τελευταίες θέσεις της δυτικής περιφέρειας στο ΝΒΑ.

Αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις, σε τρεις εβδομάδες οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι "Πρόθυμοι" θα ξεκινήσουν έναν πόλεμο κατά του Ιράκ χωρίς τον ΟΗΕ. Οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές.

Αργότερα η Λυμπεράκη στο μυθιστόρημά της Ο άλλος Αλέξανδρος (1950), θα προβληματιστεί για τη φύση του ανθρώπου μέσα στα συγκλονιστικά γεγονότα που τον ξεπερνούν.

Χθες κέρδισαν τους Λέικερς μέσα στο Σακραμέντο με σκορ 118-109 έχοντας σε εξαιρετική μέρα τον Μάικ Μπίμπι (40π., 6ασ.) και τον Κένι Τόμας που έκανε το πρώτο τριπλ νταμπλ φίγκιουρ της καριέρας του με 16 πόντους, 12 ριμπάουντ και 10 ασίστ.

"Αυτό είναι για την αποτροπή. Κι εκείνο για την πρόληψη" (από τον Νιου Γιόρκερ)

Το μυθιστόρημα αυτό, που εξιστορεί με διαφορετικό τρόπο την πολεμική εμπειρία, θυμίζει την τεχνική της Τατιάνας Γκρίτση-Μιλλιέξ στο Ιδού ίππος χλωρός που θα κυκλοφορήσει δεκατρία χρόνια μετά και θα καταδείξει τη θέση των γυναικών στη νέα κοινωνική πραγματικότητα.

Πολύ καλοί ήταν επίσης οι Μπραντ Μίλερ (16π.) και Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς (13π., 10ρ., 3ασ.).

Πριν από μερικές εβδομάδες, η στήλη εξέφραζε τον ενθουσιασμό της για το γαλλογερμανικό σχέδιο που είχε διαρρεύσει στο περιοδικό Σπήγκελ.

Αυτή ήταν η τρίτη σερί νίκη για τους "Βασιλιάδες" που κατάφεραν να κερδίσουν παρά την εξωπραγματική - για άλλη μια φορά φέτος - εμφάνιση του Κόμπι Μπράιαντ, ο οποίος σταμάτησε στους 51 πόντους!

Το σχέδιο εκείνο προέβλεπε την αποστολή χιλιάδων ενόπλων κυανοκράνων στο Ιράκ, ισοδυναμούσε δηλαδή με τη μετατροπή του σε προτεκτοράτο του ΟΗΕ. Στη Νέα Υόρκη, ο Λάρι Μπράουν υποδέχτηκε την πρώην ομάδα του, τους Πίστονς, οι οποίοι πάντως ελάχιστη… συμπάθεια έδειξαν για τον πρώην προπονητή τους. Ανάλογη πρόταση έχουν καταθέσει και οι Ιταλοί ριζοσπάστες. Αφού όλοι τον ασπάστηκαν στη συνέχεια κέρδισαν τους Νικς με σκορ 105-79 έχοντας πρώτους σκόρερ τους Ρίτσαρντ Χάμιλτον (26π.) και Ρασίντ Ουάλας (23π.). Αλλά το σχέδιο αυτό, που θα αποτελούσε (ανεξάρτητα από την τύχη που θα είχε) μια ουσιαστική παρέμβαση της Ευρώπης, αποσύρθηκε πριν ακόμη συζητηθεί. Οι Νικς αγωνίστηκαν χωρίς τον Στέφον Μάρμπουρι και τον Αντόνιο Ντέιβις, που αποβλήθηκε για πέντε αγώνες λόγω του επεισοδίου στο Σικάγο. Οι λόγοι είναι άγνωστοι. Ο Έντι Κάρι με 26 πόντους ήταν πολύ καλός για τους Νεοϋορκέζους, ενώ καλή απόδοση από τους Πίστονς είχαν και οι Τάισον Πρινς (18π.) και Κάρλος Ντελφίνο (11π.). Το βέβαιο είναι ότι χάθηκε μια ευκαιρία που θα μπορούσε να ενώσει τη διεθνή κοινότητα. Οι Γερμανοί άφησαν την πρωτοβουλία στους Γάλλους. Το πρόβλημα έπαψε να είναι το Ιράκ και μετατράπηκε σε έναν (άνισο) αγώνα ισχύος μεταξύ Μπους και Σιράκ. Η Ευρώπη διασπάστηκε, ο ΟΗΕ κινδυνεύει να περιθωριοποιηθεί, ο Μπλαιρ παραπαίει. Ποιοι είναι οι κερδισμένοι; Τα γεράκια και ο Σαντάμ.

Βασικός υπεύθυνος του σημερινού επικίνδυνου αδιεξόδου είναι χωρίς αμφιβολία ο πρόεδρος Μπους. Με την αδιαλλαξία του, την υποκριτική εξωτερική του πολιτική και την περιφρόνησή του προς τους διεθνείς οργανισμούς και θεσμούς, κόβει όλες τις γέφυρες, αποκλείει κάθε διάλογο και τροφοδοτεί τον αντιαμερικανισμό, με τη μορφή τόσο της τρομοκρατίας όσο και των πρωτοφανών διαδηλώσεων σε όλο τον κόσμο (τον "αντιαμερικανισμό light", κατά την έκφραση του διευθυντή του Foreign Policy Μόζες Ναΐμ). Το όραμα ορισμένων συμβούλων του για τον βίαιο εκδημοκρατισμό ολόκληρης της Μέσης Ανατολής είναι αφελές και επικίνδυνο.

Η στάση της Γαλλίας δεν ήταν όμως η καλύτερη απάντηση σε αυτή την πολιτική. Ο πρόεδρος Σιράκ ενδιαφέρεται περισσότερο για το στίγμα που θα αφήσει στην Ιστορία παρά για την επίλυση του προβλήματος του Ιράκ. Το "μνημόνιο" που κατατέθηκε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, πολύ πίσω από το γαλλογερμανικό σχέδιο-φάντασμα, αποτελεί μάλλον μια αμυντική κίνηση παρά μια ρεαλιστική πρωτοβουλία. Και ανοίγει τον δρόμο για μονομερή ανάληψη δράσης από την υπερδύναμη.

"Ας σταματήσουμε αυτό το διπλωματικό μπρα-ντε-φερ, αυτή την υπερβολική έκκριση ανδρικών ορμονών", λέει ο Μπερνάρ Κουσνέρ στη Χέραλντ Τρίμπιουν. Ο πρώην υπουργός Υγείας της Γαλλίας δεν θέλει τον πόλεμο (κι ας ισχυρίζεται η εφημερίδα το αντίθετο στον προβοκατόρικο πρωτοσέλιδο τίτλο της). Απεχθάνεται τον Μπους, τον "πλέον αναξιόπιστο εκπρόσωπο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο", αλλά θεωρεί βλακώδη την άκριτη στάση της Γαλλίας. Και εκφράζει την πεποίθηση ότι η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρκετά κοινά σημεία ώστε, μέσα από τα Ηνωμένα Έθνη και με τη βοήθεια της στρατιωτικής ισχύος, να εκδιώξουν "έναν από τους μεγαλύτερους δολοφόνους του 20ού αιώνα", τον Σαντάμ Χουσεΐν, και να λυτρώσουν τον λαό του.