Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( στόχος δάση και πανεπιστήμια :: 9/1/2006 20:28:07) 

ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΥΝ

Και θέλω να 'ρθω να σ' αρπάξω από τον άλλον…

Μανόλης Αναγνωστάκης

Στόχος δάση και πανεπιστήμια

Τα παλικάρια σφάζονται στην ποδιά της. Ανάμεσα στους ποιητές αυτής της επιμέρους ομάδας ξεχώρισε μια κατηγορία ιδεολόγων ποιητών που, μετά την ήττα της Αριστεράς το 1949, πίστεψαν ότι η γενιά τους πήγε χαμένη και πως προδόθηκαν από την ιστορία, από τους ανθρώπους, ακόμα κι από τον ίδιο τους τον εαυτό.

Την αντίθεσή της στη συζήτηση που ανοίγει στο πλαίσιο της συνταγματικής μεταρρύθμισης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων εκφράζει με ανακοίνωσή της η νεολαία του Συνασπισμού.

Τα μίνι της όλο και ανεβαίνουν, ανεβαίνουν, ανεβαίνουν μαζί και οι πωλήσεις των δίσκων της. Αποτέλεσμα αυτού του συναισθήματος είναι η απογοήτευση και η θλίψη που χαρακτηρίζει την ποίησή τους, τη λεγόμενη «ποίηση της ήττας».

"Σε εποχές ανελευθερίας, η ελληνική κοινωνία, με πρωτοστάτες τους νέους, πάλεψε σκληρά για τη συνταγματική κατοχύρωση της δημόσιας παιδείας.

Και η Κάιλι Μινόγκ συνεχώς προς τη δόξα τραβά. Κύριος εκπρόσωπος της τάσης αυτής είναι ο ποιητής Μανόλης Αναγνωστάκης (1925-2005), του οποίου η ποίηση ξεκινώντας από την εξομολόγηση της προσωπικής απόγνωσης εκφράζει το συναίσθημα της ήττας της γενιάς του.

Παρ' όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια το ιδιωτικό κεφάλαιο επιχειρεί να εισβάλει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αντιμετωπίζοντάς την ως ένα ακόμα προϊόν-εμπόρευμα που μπορεί να αυξήσει την κερδοφορία του", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην τελευταία της εμφάνιση, λοιπόν, η μικροκαμωμένη Αυστραλή αοιδός κατάφερε για ακόμη μια φορά να τραβήξει όλα τα φλας επάνω της, όταν ο πρώην αγαπημένος της Τζέιμς Γκούντινγκ έχασε την ψυχραιμία του όταν την είδε να κυκλοφορεί στην αγκαλιά του νεαρότατου και πρώην έρωτα της Μπρίτνι Σπίαρς Τζάστιν Τίμπερλεϊκ. Ο Μανόλης Αναγνωστάκης δημοσίευσε το κύριο μέρος του ποιητικού του έργου ανάμεσα στα 1941-1971.

Η αναθεώρηση του άρθρου 16 έρχεται να διευκολύνει αυτήν την προσπάθεια, κάμπτοντας το συνταγματικό κώλυμα και αφήνοντας την παιδεία στο έλεος του ιδιώτη επιχειρηματία και των επιχειρήσεων", αναφέρει η ανακοίνωση.

"Το πρόβλημά μου είναι ότι σ' αγαπώ πολύ", της φώναζε. Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη και έχοντας σπουδάσει Ιατρική, εξαιτίας της πολιτικής του δράσης ταλαιπωρήθηκε, φυλακίστηκε και το 1949 καταδικάστηκε σε θάνατο.

Ανάλογη είναι η στάση της νεολαίας του ΣΥΝ και έναντι της πρόθεσης της κυβέρνησης να αλλάξει το άρθρο του συντάγματος που αναφέρεται στην προστασία των δασικών εκτάσεων.

Εκείνη όμως δεν ήθελε να ακούσει τίποτα από τον άνδρα που της είχε κάνει τη ζωή πατίνι με τη ζήλια του. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί κέντρο και χώρο του έργου του (μόνο που η πόλη αυτή αναφέρεται με τ' όνομα της μία και μοναδική φορά στο ποίημα «Θεσσαλονίκη, Μέρες του 1969 μ.Χ.» της συλλογής Ο στόχος).

"Ενώ η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα, η κυβέρνηση 'πρωτοτυπεί' και προτείνει τη συρρίκνωση της νομοθετικής του προστασίας", αναφέρει στην ανακοίνωσή της η νεολαία του Συνασπισμού.

"Είναι βασανιστικό. Ολιγογράφος ποιητής ο Μανόλης Αναγνωστάκης έγραψε ποίηση με κύριο χαρακτηριστικό της την αποφθεγματικότητα. Δεν μπορώ να είμαι γύρω της σαν το παραπαίδι και να την ακολουθώ διαρκώς", δήλωνε, ενώ χώνευε μία ακόμη χυλόπιτα από την Κάιλι. Το έργο του χωρίζεται σε τρεις χαρακτηριστικές περιόδους:

Η μικροσκοπική Αυστραλέζα σταρ, όμως, όχι μόνον δεν πτοήθηκε από τον έρωτα και τα παρακάλια του Τζέιμς, αλλά συνέχισε να είναι προκλητική στο πλευρό του Τζάστιν.

1. Στον κύκλο των Εποχών (τρεις συλλογές με τον ομώνυμο τίτλο γραμμένες από το 1941 ως το 1950, μαζί με την ποιητική συλλογή Παρενθέσεις πέντε ποιήματα που γράφτηκαν στη φυλακή και δημοσιεύτηκαν από φίλους του ποιητή, 2. στον κύκλο της

Κι εκείνος, άλλο που δεν ήθελε να ρίξει λάδι στη φωτιά, έσπευσε να δηλώσει μετά το επεισόδιο:

Συνέχειας (1952-1962) και 3. στη συλλογή Στόχος (13 ποιήματα που εμφανίζονται το 1970 στη συλλογική έκδοση Τα Δεκαοχτώ κείμενα.

"Είχα ακούσει ότι οι Βρετανοί είχαν πάθει εμμονή με τα οπίσθια της Κάιλι.

Τα ποιήματα αυτά γράφτηκαν τα πρώτα χρόνια της δικτατορίας και χαρακτηρίζονται από την ειρωνική τους γλώσσα).

Τώρα καταλαβαίνω τον λόγο.

Στα 1971 κυκλοφόρησε συγκεντρωτική έκδοση του έργου του: Τα Ποιήματα.

Με άριστα το 10 τής βάζω 58!".

Άρθρα και μελέτες του Μανόλη Αναγνωστάκη είναι συγκεντρωμένες στα βιβλία Υπέρ και κατά (1965), Αντιδογματικά (1978) και Συμπληρωματικά (1985).

Και όταν ρωτήθηκε σχετικά με το αν θα προτείνει στη συνάδελφό του να κάνουν σχέση, αρκέστηκε να πει:

Φωτογραφίες εξώφυλλων περιοδικών που φιλοξένησαν ποιήματα των εκπροσώπων της γενιάς (Ανθολογία Σοκόλη)

"Νιώθω ευτυχής που είναι ελεύθερη.

Η ποίηση του Μανόλη Αναγνωστάκη, ο οποίος το 2002 τιμήθηκε με το Μεγάλο Κρατικό βραβείο για το σύνολο του έργου του, θεωρήθηκε «ως χρονικό, ή εξομολόγηση, ως απολογισμός ή ως διάλογος με την Ιστορία».

Είμαι ελεύθερος κι εγώ. Δεν θα ήταν αγένεια να μην της κάνω πρόταση;".