Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Για μια χούφτα ψήφους

Τάσος Αθανασιάδης

Προτροπές Σιράκ για νέο ξεκίνημα

Πέντε χώρες θα κρίνουν αν ο πόλεμος κατά του Ιράκ θα έχει τις "ευλογίες" του ΟΗΕ

Ο Τάσος Αθανασιάδης (γενν. 1913) είναι ο νεότερος εκπρόσωπος της Γενιάς του Τριάντα και εξακολουθεί να γράφει ως τις μέρες μας.

Μία θεσμική ακαμψία θα καταδίκαζε την Ε.Ε. σε «αδράνεια και παράλυση», προειδοποίησε ο Ζακ Σιράκ, μιλώντας στη διάρκεια εκδήλωσης προς τιμήν του γαλλικού διπλωματικού σώματος.

ΚΙΤΤΥ ΞΕΝΑΚΗ

Ο συγγραφέας καταγόταν από τη Μικρασία και εγκαταστάθηκε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή στην Ελλάδα, όπου σπούδασε νομικά.

«Το 2006 ας είναι για την Ευρωπαϊκή Ένωση η χρονιά για ένα νέο ξεκίνημα» μετά την ανοικτή κρίση που ξέσπασε με την απόρριψη του σχεδίου της ευρωπαϊκής συνταγματικής συνθήκης από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς, ευχήθηκε ο Γάλλος πρόεδρος.

Αγκόλα, Καμερούν, Χιλή, Γουινέα, Πακιστάν. Πέντε χώρες, ισάριθμες ψήφοι από τις οποίες θα κριθεί ουσιαστικά η τύχη του νέου αμερικανοβρετανικού σχεδίου απόφασης - και το κατά πόσον ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ θα έχει ή όχι τις "ευλογίες" του ΟΗΕ.

Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε με έναν τόμο διηγημάτων (Θαλασσινοί προσκυνητές, 1943).

Παράλληλα πρότεινε τη μεταρρύθμιση των υφισταμένων συνθηκών με τρόπον ώστε η διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκτήσει «πιο δημοκρατικούς, πιο αποτελεσματικούς, πιο διαφανείς» θεσμούς.

ΗΠΑ, Βρετανία, Ισπανία και Βουλγαρία εκτιμούν πως "η Βαγδάτη απώλεσε την τελευταία της ευκαιρία να αφοπλιστεί" και επιθυμούν την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Το πρώτο του μυθιστόρημα, Οι Πανθέοι( 1948-1961), μόνο με τον ογκώδη Γιούγκερμαν του Μ. Καραγάτση θα μπορούσε να συγκριθεί.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα, Συρία και Μεξικό επιμένουν στη συνέχιση και την ενίσχυση των επιθεωρήσεων.

Εδώ ο Αθανασιάδης κατά το πρότυπο του Προυστ (Marcel Proust), του Ζυλ Ρομαίν (Jules Remain) και του Μαρτέν ντυ Γκαρ (Martin du Gare) παρουσιάζει τις περιπέτειες μιας αστικής οικογένειας από το 1897 ως το 1940 με στόχο να δώσει ένα συνθετικό πίνακα της ελληνικής κοινωνίας τα πρώτα σαράντα χρόνια του αιώνα.

«Δεν έχουμε εδώ φυλακές της CIA»

Η Γαλλία έχει καταθέσει σχετικό μνημόνιο που προβλέπει προθεσμίες για κάθε ένα από τα προγράμματα αφοπλισμού του Ιράκ, και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ασκήσει βέτο εναντίον της αμερικανοβρετανικής πρότασης ψηφίσματος.

Επόμενες μυθιστορηματικές συνθέσεις του είναι Η αίθουσα του θρόνου (1969), Οι φρουροί της Αχαΐας (1975), Τα παιδιά της Νιόβης (1988).

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου τόνισε χθες πως οι ισχυρισμοί περί ύπαρξης μυστικών φυλακών της CIA στη χώρα δεν ευσταθούν και δεν πρόκειται να επηρεάσουν την ένταξή της στην Ε.Ε. το 2007.

Οι ΗΠΑ απαντούν με προειδοποιητικά διπλωματικά πυρά επισημαίνοντας πως ένα γαλλικό βέτο θα θεωρηθεί "μη φιλική ενέργεια".

Τα έργα αυτά ακολουθούν την παράδοση του κλασικού ρεαλιστικού μυθιστορήματος και προβάλλουν ήρωες που συγκλονίζονται από βίαια πάθη ή κρύβουν ένοχα μυστικά.

Νωρίτερα χθες ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Κλοντ Μοράες είχε κατηγορήσει τη Ρουμανία ότι ψεύδεται σχετικά με το θέμα των μυστικών φυλακών και πρόσθεσε πως η στάση της αυτή θα έχει ως συνέπεια την καθυστέρηση ένταξής της στην Ε.Ε. τουλάχιστον για ένα χρόνο.

Ανάμεσά τους, ταλαντεύονται πέντε "αναποφάσιστες" χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η τελική στάση των οποίων θα κλίνει οριστικά την πλάστιγγα υπέρ του "φιλοπολεμικού" ή του "φιλειρηνικού" στρατοπέδου.

Ο Αθανασιάδης ξεχώρισε και στο χώρο της μυθιστορηματικής βιογραφίας με τα βιβλία του για τον Καποδίστρια (Ταξίδι στη μοναξιά, 1944), τον Ντοστογιέφσκυ (Από το κάτεργο στο πάθος, 1955), τον Ιουλιανό τον Παραβάτη (1978) κ.ά.

Την Κυριακή η ελβετική εφημερίδα «Μπλικ» έγραψε πως οι ελβετικές μυστικές υπηρεσίες έλαβαν ένα φαξ που έστειλε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών στην αιγυπτιακή πρεσβεία στο Λονδίνο, στο οποίο αναφερόταν πως 23 Ιρακινοί και Αφγανοί ανακρίθηκαν στη ρουμανική βάση «Μιχαήλ Κογκαλνιτσεάνου».

Ανήκουν όλες στο Κίνημα των Αδεσμεύτων, το οποίο ζήτησε χθες να δοθεί ειρηνική λύση στην ιρακινή κρίση καλώντας παράλληλα το Ιράκ να συμμορφωθεί πλήρως με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Στο σημείο αυτό θα γίνει μικρή αναφορά σε τρεις λογοτέχνες γεννημένους μετά το 1900 που κράτησαν σημαντική θέση στη νεοελληνική κριτική.

Το σχετικό έγγραφο, με ημερομηνία 15 Νοεμβρίου 2005, αναφέρει επίσης πως η Αίγυπτος έχει στα χέρια της μαρτυρίες πως τέτοιες μυστικές φυλακές υπάρχουν επίσης στην Ουκρανία, στην ΠΓΔΜ, στη Βουλγαρία και στο Κόσοβο.

Οι ΗΠΑ ευελπιστούν ότι η Ρωσία, η οποία επιθυμεί την ενίσχυση της στρατηγικής της συνεργασίας με την Ουάσιγκτον, θα υπερψηφίσει τελικά την απόφαση, ότι η Κίνα θα πειστεί να απόσχει και ότι η Γαλλία δεν θα "τολμήσει" να ασκήσει, μόνη της, βέτο στη βούληση της πλειοψηφίας.

Πρόκειται για τον Πέτρο Χάρη (1902-2000), ο οποίος εμφανίστηκε με διηγήματα στο περιοδικό Νουμάς και επί σαράντα χρόνια παρακολουθούσε και έκρινε την ελληνική λογοτεχνική παραγωγή.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Θα είναι, εκτιμούν οι αναλυτές, η μητέρα όλων των διπλωματικών μαχών.

Από το 1933 ανέλαβε τη διεύθυνση του περιοδικού Νέα Εστία.

Ξανά στο Ιράκ Βούλγαροι στρατιώτες

Προκειμένου να πάρουν τις αναποφάσιστες χώρες με το μέρος τους, προσθέτουν, η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο θα χρησιμοποιήσουν έναν συνδυασμό πειθούς, πολιτικών υποχωρήσεων σε άλλα θέματα, κολακείας, δωροδοκιών και απειλών.

Ο Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος (1901-1998), πεζογράφος, δοκιμιογράφος και κριτικός, είναι γνωστός κυρίως από τις κριτικές του μελέτες (Τα πρόσωπα και τα κείμενα, 1943-1955, τόμοι 6).

Περίπου 120 βούλγαροι στρατιωτικοί θα μεταβούν προσεχώς στο Ιράκ, προκειμένου να αναλάβουν την περιφρούρηση του προσφυγικού καταυλισμού Άσραφ, 70 χιλιόμετρα έξω από τη Βαγδάτη.

"Έχουν περίπου 60% πιθανότητες να τα καταφέρουν", υποστηρίζει ο Τζον Ρόπερ, βετεράνος στρατηγικός αναλυτής και μέλος της βρετανικής Βουλής των Λόρδων.

Τέλος ο Αιμίλιος Χουρμούζιος (1904-1973), αρχισυντάκτης της εφημερίδας Η Καθημερινή, έδωσε πάμπολλα κριτικά κείμενα και μελέτες.

Ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας Βεσελίν Μπλιτζνάκοφ διαβεβαίωσε ότι «η εκτέλεση αυτής της αποστολής θα είναι πιο ασφαλής από την προηγούμενη», όταν δηλαδή η Βουλγαρία μετείχε στους κόλπους της διεθνούς δύναμης που βρίσκεται αναπτυγμένη στην ιρακινή επικράτεια.

"Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά που η ψήφιση μιας απόφασης επιτυγχάνεται με αμφιλεγόμενα μέσα", προσθέτει.

Στα τέλη Δεκεμβρίου επέστρεψαν από το Ιράκ και οι τελευταίοι 147 Βούλγαροι στρατιώτες και αξιωματικοί.

Και Καναδική πρόταση

Συμβιβαστική πρόταση παρουσίασε στα μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ ο Καναδάς με στόχο τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ μιας "απροσδιόριστης χρονικά διαδικασίας επιθεωρήσεων" και μιας "περιορισμένης, που δεν θα αφήνει αμφιβολίες πως ο πόλεμος είναι η έσχατη λύση". Σύμφωνα με το καναδικό σχέδιο, οι επιθεωρητές, αφού παρουσιάσουν τα "σημαντικά εκκρεμή ζητήματα αφοπλισμού" θα πρέπει ως τις 28 Μαρτίου να αναφέρουν την πρόοδο του Ιράκ σε αυτά. Αν η Βαγδάτη δεν συμμορφωθεί, προβλέπεται "λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων" και αν ναι, λεπτομερέστερο σύστημα επιθεωρήσεων. Η απόφαση του Συμβουλίου τοποθετείται στις 31 Μαρτίου.