Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διάφορα :: Σχόλιο

( σούπερ κινητό - αγοραία - smsmania - πλουραλισμός :: 2/1/2006 21:39:00) 

ΣΤΗΛΗ: ΠΑΡΑ(ΠΟΛΗ)ΤΙΚΑ ΣΕΡΒΙΑ

Σολωμικοί ποιητές

Σούπερ κινητό

Προσπάθησαν να σκοτώσουν τον Τζίντζιτς

Ο Ιάκωβος Πολυλάς (1826-1896) από την Κέρκυρα ήταν στενός φίλος και μαθητής του Σολωμού, που του μετέφραζε από τα γερμανικά αποσπάσματα από το Σίλλερ και το Χέγκελ.

Παρακολούθησα στην τηλεόραση το διπλό φονικό και την απόδραση στα Τρίκαλα του Ρώσου και του 17χρονου Αλβανού.

Ζόραν Τζίντζιτς

Ο Πολυλάς ήταν ο πρώτος εκδότης των έργων του Σολωμού.

Θέλω να σταθώ στον Αλβανό, συγκεκριμένα στα πλάνα από τη σύλληψή του, την περασμένη Κυριακή. Στόχος δολοφονικής απόπειρας, υπό τη μορφή τροχαίου ατυχήματος, έγινε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς.

Έγραψε μόνο τρία σονέτα (Μια πρώτη αγάπη, Το Σούλι, Ο ερασιτέχνης) και λίγα διηγήματα και ήταν ο πρώτος που μετέφρασε τον Όμηρο στα νέα ελληνικά (Οδύσσεια, 1875, Ιλιάδα, 1890).

Το περίεργο δεν ήταν ούτε ο αρχηγός της αστυνομίας που βρέθηκε στην περιοχή ούτε οι δύο μαυροφορεμένοι κομάντο που κουβαλούσαν τον ταλαιπωρημένο και σαστισμένο δραπέτη. Σε αυτό το συμπέρασμα συγκλίνει η αστυνομία της Σερβίας επισημαίνοντας πως ο Τζίντζιτς σώθηκε «από θαύμα».

Υπήρξε επίσης από τους καλύτερους μεταφραστές του Σαίξπηρ (Τρικυμία, 1855, Άμλετ, 1890).

Το θέμα είναι ότι τη στιγμή της μεταφοράς του στο αστυνομικό τμήμα ένας χωριανός, από αυτούς που είχαν μαζευτεί απ' έξω, έβγαλε από την τσέπη το σούπερ κινητό του και φωτογράφιζε το θέαμα. Ένα φορτηγό με αυστριακές πινακίδες κυκλοφορίας έφραξε ξαφνικά τον δρόμο στην αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τον Τζίντζιτς στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου.

Τεχνίτης του λόγου αλλά και του στίχου ο Πολυλάς «ήταν και μένει», σύμφωνα με την άποψη του ιστορικού της νεοελληνικής λογοτεχνίας Κ.Θ. Δημαρά, «ο κατεξοχήν κριτικός της λογοτεχνίας μας».

Νεοελληνική ματαιοδοξία; Σύμφωνα με ανακοίνωση του σερβικού υπουργείου Εσωτερικών, «η σύγκρουση αποφεύχθη την τελευταία στιγμή χάρη στην ψυχραιμία του οδηγού του κ. Τζίντζιτς».

Ο Αντώνιος Μάτεσις (1794-1875) από τη Ζάκυνθο, φίλος του Σολωμού, κατέχει σημαντική θέση στη λογοτεχνία της εποχής χάρη κυρίως στο δραματικό έργο του Ο Βασιλικός που γράφτηκε στα 1856.

Μαγκιά σ' έναν αλυσοδεμένο; Αρχικά, ο Σέρβος πρωθυπουργός έκανε λόγο για έναν «ανεύθυνο ο οποίος μάθαινε να οδηγεί φορτηγό στον αυτοκινητόδρομο».

Το έργο αυτό έχει ως θέμα την πάλη των ευγενών και των αστών της Ζακύνθου που άρχιζαν να πλουτίζουν και να μην υπολογίζουν τους ευγενείς, όπως παλιά.

Επίδειξη του κινητού μέχρι να ξεπληρώσει τις δόσεις; Σύμφωνα ωστόσο με πηγές της αστυνομίας ο οδηγός του φορτηγού είχε στήσει ενέδρα στον αυτοκινητόδρομο και τη στιγμή που πλησίαζε η αυτοκινητοπομπή του Τζίντζιντς δέχθηκε ένα τηλεφώνημα στο κινητό του·

Στην πάλη αυτή υπερίσχυσαν οι αστοί.

Ανεξάντλητη βλακεία μάλλον. αμέσως έσπευσε να κλείσει τον δρόμο.

Η υπόθεση του Βασιλικού: Ο Φιλιππάκης Γιαργυρόπουλος, άρχοντας από τα «δεύτερα σπίτια», δηλαδή από την «ύστερη τάξη του λαού», είναι ερωτευμένος με τη Γαρουφαλιά, κόρη του Δαρείου Ρογκάλα που είναι άρχοντας από τα «πρώτα σπίτια» και δε θέλει ούτε ν' ακούσει για το γάμο της κόρης του με το Φιλιππάκη. Ο Ρογκάλας τελικά κάμπτεται από την πίεση των γεγονότων και από το γιο του Δραγανίγο, ο οποίος διαφωνεί με τις μεσαιωνικές αντιλήψεις του πατέρα του, και η ιστορία έχει ευτυχισμένο τέλος.

Κ.ΚΟΥΚ.

Ο δράστης συνελήφθη.

Το θέμα αυτό χρησιμοποίησε αργότερα σε μυθιστορήματα και θεατρικά του ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, ο οποίος αναγνωρίζει ότι ο Μάτεσις είναι πρόδρομος της δραματικής τέχνης.

Αγοραία

Ο Βασιλικός, που είναι γραμμένος στη δημοτική με πολλούς ζακυνθινούς ιδιωματισμούς, θεωρείται το πρώτο νεοελληνικό πεζό δράμα ρεαλιστικής τεχνοτροπίας.

Το ουζερί "Αγορά" προτίμησαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο Τάσος Κουράκης και ο Αγάπιος Σαχίνης.

Ο Ιούλιος Τυπάλδος (1814-1883) από την Κεφαλλονιά, έγραψε λυρικά και επικολυρικά ποιήματα, μερικά από τα οποία έγιναν λαϊκά τραγούδια.

Ήταν, βέβαια, με διαφορετικές παρέες, αλλά, όταν ο δεύτερος αποχωρούσε, αντάλλαξαν ευχές και κάποιοι θαμώνες τούς παρότρυναν να ενώσουν τις δυνάμεις τους στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Πιστός μαθητής του Σολωμού μετέφρασε ένα μεγάλο μέρος από την Απελευθερωμένη Ιερουσαλήμ του Τορκουάτο Τάσσο.

Το περίεργο είναι ότι κάποιοι άλλοι θαμώνες αποκαλούσαν τον Αγάπιο "κύριε νομάρχα" κι εκείνος γελούσε ειρωνικά "κάτω από τα μουστάκια του", ενώ σχολίασε "ναι, νομάρχης, αλλά… Ταγκανίκας!".

Ο Γεώργιος Τερτσέτης (1800-1874) από τη Ζάκυνθο ήταν ένας από τους δικαστές που αντιτάχθηκαν στην πρόθεση της Αντιβασιλείας να καταδικάσει σε θάνατο τον Κολοκοτρώνη και που έδωσαν αθωωτική ψήφο στον Κολοκοτρώνη και τον Πλαπούτα, όταν καταδικάστηκαν σε θάνατο.

Όπως μάθαμε στη συνέχεια, τις τελευταίες ημέρες κυκλοφόρησε εντόνως ότι κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ τού πρότειναν να κατεβεί υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης.

Από τα καλύτερα ποιήματα του θεωρούνται Το φίλημα, ποίημα αφιερωμένο στον Όθωνα, το Κόριννα και Πίνδαρος και το Οι γάμοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία, αλλά το βέβαιον είναι ότι γνώριζε πως κυκλοφορεί τέτοια φήμη.

Πρότυπο του Τερτσέτη ήταν η ποίηση του Σολωμού και τα δημοτικά τραγούδια.

Βέβαια, έδειξε ξεκάθαρα ότι δεν ενδιαφέρεται για τέτοιο… χρίσμα.

Τα περισσότερα χρόνια της ζωής του τα έζησε στην Αθήνα, διατήρησε όμως στο έργο του την παράδοση της Επτανησιακής Σχολής.

Μ.ΠΛ.

Ο Γεράσιμος Μαρκοράς (1826-1911), από την Κεφαλλονιά, έζησε στην Κέρκυρα και επηρεάστηκε από τη σολωμική ποίηση.

SMSmania

Έγινε γνωστός με το επικολυρικό του ποίημα Ο Όρκος που αντλεί το θέμα του από την κρητική εξέγερση (1866-1869) και την ανατίναξη του θρυλικού Αρκαδίου.

Πάνω από 185 εκατομμύρια γραπτά μηνύματα μέσω κινητού τηλεφώνου έστειλαν οι Έλληνες από τα Χριστούγεννα έως την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας.

Τα υπόλοιπα ποιήματα του είναι λυρικά και περιλαμβάνονται στις συλλογές Ποιητικά Έργα και Μικρά Ταξίδια.

Τα "χρόνια πολλά" μας, λοιπόν, πρόσθεσαν κάτι δεκάδες εκατομμύρια ευρώπουλα στα ταμεία των τριών-τεσσάρων εταιριών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας. Δεν θα ήταν καλύτερα, αναρωτιέμαι, αντί να ξοδευόμαστε στα SMS, να δίναμε αυτά τα χρήματα σε κάποια οργάνωση που δραστηριοποιείται ενάντια στη φτώχεια, για να είχαμε και τις ευχές συνανθρώπων μας που έχουν άμεση ανάγκη από ένα εμβόλιο ή από ένα φάρμακο ή ακόμα και από ένα πιάτο φαγητό; Σίγουρα όλοι θα συμφωνήσουμε ότι θα ήταν προτιμότερο, αλλά ατυχώς, ταυτοχρόνως, όλοι γνωρίζουμε ότι και του χρόνου στα SMS θα ξοδέψουμε τα λεφτά μας και όχι στις φιλανθρωπίες.

M.ΠΛ.

Πλουραλισμός

"Πλούσια" χθες τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων. Μάθαμε κάθε ανατριχιαστική λεπτομέρεια για την αυτοκτονία του Ρώσου δολοφόνου και φυγά, απολαύσαμε την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να "αυτογλείφεται" για το πόσο καλά τα πήγε με το σχέδιο που έστησε για τη σύλληψή του(!), ακούσαμε όλους τους δαιμόνιους αστυνομικούς ρεπόρτερ να λένε τη δική τους εκδοχή για το πού κρυβόταν ο κακοποιός, τι φορούσε και γιατί αποφάσισε να αυτοκτονήσει, θαρρείς και πριν το κάνει τους τηλεφώνησε και… τέλος! Αυτό θα πει πλουραλισμός στην ενημέρωση. Ες αύριον τα σπουδαία, λοιπόν!

Μ.ΠΛ.