Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Παρουσίαση βιβλίου

( ο "άγνωστος" ειρηνιστής αλμπερτ αϊνστάιν :: 8/1/2006 20:05:03) 

Με το βιβλίο τους οι Πάνος Τριγάζης και Ευθύμης Παπαδημητρίου υπενθυμίζουν ότι ο θεωρητικός φυσικός ήταν και ένας συνειδητοποιημένος πολίτης, που δεν θέλησε να σιωπήσει απέντι στον κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής.

ΕΥΒΟΙΑ

α) Από την Άλωση της Πόλης μέχρι την κατάληψη της Κρήτης από τους Τούρκους (1453-1669)

ΕΚΔΟΣΗ

Κινδυνεύουν με κατάρρευση πολλά σπίτια

Πολιτικό - κοινωνικό - πολιτισμικό πλαίσιο

Ο "άγνωστος" ειρηνιστής Αλμπερτ Αϊνστάιν

Από τις κατολισθήσεις στην Εύβοια έχει κοπεί κάθετα ο δρόμος στην Αγία Άννα

1. Το 1453 οι Τούρκοι κατακτούν την Κωνσταντινούπολη.

Μπορεί να είναι λίγοι όσοι θα μπορούσαν να αναλύσουν μέρος έστω των θεωριών του Αϊνστάιν.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν εννέα δήμοι και μία κοινότητα στη Βόρεια Εύβοια, μετά τις εκτεταμένες καταστροφές στο οδικό δίκτυο και τις καθιζήσεις που είχαν ως αποτέλεσμα ακόμη και σπίτια να έχουν καταρρεύσει και δεκάδες άλλα να κινδυνεύουν άμεσα. Η Άλωση της Πόλης θεωρήθηκε εθνική συμφορά και στάθηκε τρομερό χτύπημα για ολόκληρη την Ευρώπη.

Σίγουρα, όμως, οι περισσότεροι τον αναγνωρίζουν ως έναν από τους μεγαλύτερους επιστήμονες της Ιστορίας.

Η πρόσκαιρη ύφεση των καιρικών φαινομένων χθες στις Κυκλάδες, επέτρεψε αυτοψίες στα καταστραμμένα δίκτυα των υποδομών. Μετά την Άλωση ένα μεγάλο κύμα Ελλήνων λογίων μετακινήθηκε προς τη Δύση.

Με το βιβλίο τους "Αγαπητέ Αϊνστάιν" οι Πάνος Τριγάζης και Ευθύμης Παπαδημητρίου υπενθυμίζουν ότι ο θεωρητικός φυσικός ήταν και ένας συνειδητοποιημένος πολίτης, που δεν θέλησε να σιωπήσει. Στην Εύβοια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι Δήμοι Νηλέως, Ελυμνίων, Αιδηψού, Ωρεών, Ιστιαίας, Αρτεμισίου, Κύμης και Κονίστρων, όπως και η Κοινότητα Καφηρέως, ενώ παραμένουν στην ίδια κατάσταση και τα νησιά των Κυκλάδων.

Οι Έλληνες λόγιοι του Βυζαντίου μετέφεραν εκεί τα χειρόγραφα των αρχαίων και βυζαντινών συγγραφέων και τη γνώση της κλασικής παιδείας συμβάλλοντας στην Αναγέννηση.

Συνοδοιπόρος του σε μία δύσκολη πορεία είχε σταθεί ακόμη ένας μεγάλος της εποχής, ο Βρετανός φιλόσοφος Μπέρτραντ Ράσελ.

Από τις κατολισθήσεις στην Εύβοια έχει κοπεί κάθετα ο δρόμος στην Αγία Άννα, ενώ κατεστραμμένος είναι και ο δρόμος στα Ήλια: εκεί, μετά τον καθαρισμό των χωμάτων που είχαν πέσει, οι κατολισθήσεις εντάθηκαν.

Η υποδούλωση και η φυγή των Ελλήνων λογίων οδήγησε σε πνευματική οπισθοδρόμηση.

Μαζί, στα μέσα της δεκαετίας του '50, υπέγραψαν ένα κείμενο, με το οποίο έστελναν σήμα κινδύνου για το φόβο της ολοκληρωτικής πυρηνικής καταστροφής.

Κατεστραμμένοι είναι και οι δρόμοι στην περιοχή Κονίστρων και Κύμης, από τον Οξύλιθο στα Πλατάνα και από το Μονόδρυο προς Βρύση - Μανίκια - Μακρυχώρι - Σέττα και Αμάρυνθο.

Στις περιοχές όμως που έμειναν για αρκετό χρονικό διάστημα έξω από την τουρκική κυριαρχία, στην Κρήτη, τη Ρόδο, την Κύπρο και στα Επτάνησα, αναπτύχθηκε μεγάλη εμπορική δραστηριότητα.

Το μανιφέστο του '55

Επίσης από κατολισθήσεις και καθιζήσεις έχουν καταρρεύσει δύο σπίτια και δύο αποθήκες στην Αγία Άννα, ενώ στον Δήμο Κονίστρων κινδυνεύουν άμεσα 14 σπίτια, στην Πλατάνα άλλο ένα, όπως επίσης και ένα ελαιοτριβείο.

Το γεγονός αυτό και ο πλούτος που συγκεντρώθηκε στα νησιά επέτρεψαν να δημιουργηθεί μια μορφωμένη αριστοκρατία η οποία ενδιαφέρθηκε για την ανάπτυξη των γραμμάτων και των τεχνών.

"Έναν νέο τρόπο σκέψης πρότειναν στην ανθρωπότητα οι Αϊνστάιν-Ράσελ. Μια βιοτεχνία ξυλείας έχει κοπεί στη μέση, ενώ κίνδυνος κατάρρευσης κτισμάτων υπάρχει και στον οικισμό Διρεύματα.

Η επαφή με τη Δύση και περισσότερο με την Ιταλία είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί στον ελλαδικό χώρο το πνεύμα της Αναγέννησης που έφερε στη λογοτεχνία νέα στοιχεία.

Δεν θα υπάρξουν νικητές και ηττημένοι, όλοι θα είναι ηττημένοι σε έναν πυρηνικό πόλεμο", γράφει ο Πάνος Τριγάζης και συμπληρώνει:

Καταγραφή ζημιών .

Τη συνέχεια της γραπτής λογοτεχνικής παράδοσης εξασφάλισε η διάδοση των κειμένων χάρη στην εφεύρεση της τυπογραφίας.

"Επομένως χρειαζόταν ριζική λύση: η κατάργηση του πολέμου και η δημιουργία μιας παγκόσμιας κυβέρνησης για την εφαρμογή της".

Στις Κυκλάδες, συνεχίσθηκε και χθες η προσπάθεια για την καταγραφή των ζημιών, παράλληλα με την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών.

Τυπογραφεία ιδρύθηκαν στη Βενετία και αργότερα σε άλλες ελληνικές παροικίες των ευρωπαϊκών πόλεων.

Αυτή τη διαδρομή, που οδήγησε στην υπογραφή του μανιφέστου του 1955, το οποίο αποτέλεσε και το θεμέλιο του παγκόσμιου ειρηνιστικού κινήματος, περιγράφουν οι συγγραφείς στο βιβλίο τους, θέτοντας υπόψη και των νεότερων γενεών την πολύτιμη υποθήκη που άφησαν πίσω τους οι δύο επιστήμονες. Ήδη κλιμάκιο του ΥΠΕΧΩΔΕ από δεκατέσσερις μηχανικούς και γεωλόγους μετέβη στις Κυκλάδες με σκοπό την καταγραφή προβλημάτων και την υποβολή άμεσα προτάσεων για την αντιμετώπισή τους.

Οι ιδέες του εξακολουθούν άλλωστε να παραμένουν εξαιρετικά επίκαιρες. Στην Κρήτη, για μία ακόμη ημέρα - χθες - έβρεχε καταρρακτωδώς στις πεδινές περιοχές επιτείνοντας τα ήδη σοβαρά προβλήματα, ενώ στα ορεινά χιόνιζε. "Όχι μόνο για τα πυρηνικά αλλά και για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κοινωνική δικαιοσύνη, την εξάλειψη της φτώχειας και της πείνας στον κόσμο, την προστασία του περιβάλλοντος", σημειώνει ο Πάνος Τριγάζης.

Βιβλίο-περιεχόμενα

Στο βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Ταξιδευτής", πλούσια εικονογραφημένο, περιλαμβάνονται ακόμη ένα άρθρο του Αϊνστάιν με θέμα "Γιατί ο Σοσιαλισμός" και κατάλογος συμφωνιών για τον αφοπλισμό.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΙΝΟΣ