Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Νέα… επτά θαύματα.

ΑΣΙΑ

ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΥΤΕΡΗ

Η Ακρόπολη στην Αθήνα, ο ναός του Ανγκόρ Γέιτ στην Καμπότζη, το Σινικό τείχος της Κίνας, το Κολλοσαίο της Ρώμης, ο ναός Μάτσου Πίτσου των Ίνκας στο Περού, το Στόουνχετζ και τα αγάλματα Μοάι στα νησιά του Πάσχα συγκαταλέγονται στη λίστα των 21 μνημείων που είναι υποψήφια για τα νέα επτά θαύματα του κόσμου.

Τα μεταλλαγμένα κάνουν θραύση

Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΦΡΑΓΚΟΚΡΑΤΙΑΣ (1204-1453)

Η λίστα ανακοινώθηκε στην Ελβετία και περιλαμβάνει ακόμη το Κρεμλίνο της Μόσχας, τον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι και το άγαλμα της Ελευθερίας στις ΗΠΑ.

Γυναίκα σε φυτεία ρυζιού

Την εποχή αυτή έρχονται σε επαφή ο δυτικός με το βυζαντινό πολιτισμό.

Οι νικητές θα ανακοινωθούν την 1η Ιανουαρίου 2007 σε μια τελετή που θα θυμίζει Ολυμπιακούς Αγώνες σε πόλη που δεν έχει ακόμη επιλεγεί.

Ανήσυχες μήπως μείνουν πίσω στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, πολλές χώρες της Ασίας προχωρούν στην ανάπτυξη και την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων συγκομιδών. Στο πλαίσιο αυτό γράφονται το Χρονικόν του Μορέως, έμμετρα μυθιστορήματα και Διηγήσεις για ζώα και πουλιά.

Δημοπρασίες.

Οι τρεις πιο πολυάνθρωπες χώρες της Ασίας - η Κίνα, η Ινδία και η Ινδονησία - φυτεύουν ήδη εκατομμύρια στρέμματα γης, με γενετικά τροποποιημένο βαμβάκι.

Τα κείμενα αυτά γράφονται στη δημώδη γλώσσα, έχουν λαϊκό χαρακτήρα και συνδυάζουν το ακριτικό με το ιπποτικό πνεύμα.

Έργα τέχνης, τα οποία καλύπτουν μια χρονική περίοδο από το 3000 π.Χ. μέχρι το 300 μ.Χ., βγήκαν σε δύο δημοπρασίες του οίκου Κρίστις.

Άλλες μεγάλες χώρες της Ασίας, ανάμεσα στις οποίες η Ιαπωνία, η Ταϊλάνδη, οι Φιλιππίνες και η Μαλαισία, αφιερώνουν δισεκατομμύρια δολάρια σε ιδιωτικές και επιδοτούμενες από τις κυβερνήσεις έρευνες για βιοτεχνολογικές καλλιέργειες.

Στην πρώτη δημοπρασία, της 8ης Δεκεμβρίου 2005, τα σημαντικότερα κομμάτια ήταν ένα χρυσό περιδέραιο μήκους 40,6 εκατοστών του 5ου π.Χ. αιώνα από τη Συρία (πωλήθηκε στα 110.000 ευρώ), ένα δαχτυλίδι της ελληνιστικής περιόδου σε φιδογυριστό σχέδιο (15.000 ευρώ) και ένα ζευγάρι χρυσά ελληνικά σκουλαρίκια του 5ου αιώνα π.Χ. (30.000 ευρώ).

Καθώς 600 εκατομμύρια στρέμματα γης σε όλο τον κόσμο είναι ήδη φυτεμένα με βιοτεχνολογικές καλλιέργειες, κυρίως στη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, οι εξελίξεις αυτές στην Ασία ανοίγουν τον δρόμο ώστε οι βιοτεχνολογικές καλλιέργειες να κυριαρχήσουν στην παγκόσμια αγορά τροφίμων.

Στη δεύτερη δημοπρασία, της 9ης Δεκεμβρίου 2005, πρωταγωνίστησε ένα ελληνιστικό άγαλμα από τερακότα, το οποίο απεικονίζει τον Αλέξανδρο ως πολεμιστή (500.000 ευρώ).

Έκρηξη.

Κινηματογράφος.

«Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, όσον αφορά την αποδοχή των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών», δήλωσε ο Νικόλας Καλαϊτζαντωνάκης, καθηγητής Αγροτοβιομηχανίας του Πανεπιστημίου του Μισούρι στην Κολούμπια.

«Η ζωή του Μπράιαν» (φωτογραφία), η ξεκαρδιστική ταινία των Μόντι Πάιθον, αναδείχτηκε η καλύτερη κωμωδία όλων των εποχών σε ψηφοφορία που οργάνωσε το βρετανικό Channel 4, με τη συμμετοχή 22.000 και πλέον ατόμων.

«Η Ασία δεν είναι μόνον η περιοχή στην οποία παρατηρείται η μεγαλύτερη πληθυσμιακή ανάπτυξη, είναι η περιοχή στην οποία παράγονται και τα περισσότερα τρόφιμα».

Η βρετανική σάτιρα του 1980 νίκησε φιλμ όπως το «Airplane», που ήρθε δεύτερο, και το «Shaun of the Dead», που έλαβε την τρίτη θέση.

Οι περισσότερες κυβερνήσεις της Ασίας, γνωρίζοντας τις ανησυχίες για την ασφάλεια των τροφίμων, ειδικά μεταξύ των Ευρωπαίων, σχεδιάζουν να προχωρήσουν με προσοχή πριν εγκρίνουν τη χρησιμοποίηση των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών τροφίμων.

Ακολουθούν τα φιλμ «Austin Powers: International Man of Mystery» και «South Park».

Τιμές. Ιππότης χρίστηκε ο μουσικός Τομ Τζόουνς. Ο 65χρονος καλλιτέχνης τιμήθηκε για την προσφορά του στη μουσική. Ανάλογες διακρίσεις έλαβαν ο θεατρικός συγγραφέας Άρνολντ Βέσκερ και ο τζαζίστας Τζον Ντάνκγουορθ.

Μουσική. Οι μισοί και πλέον άνθρωποι που συμμετείχαν σε έρευνα σχετικά με την κλασική μουσική δεν γνώριζαν ότι ο σερ Έντουαρντ Έλγκαρ ήταν Άγγλος, ότι ο Μπετόβεν ήταν Γερμανός, ενώ πολλοί θεωρούσαν ότι ο Πουτσίνι συνέθεσε τους «Γάμους του Φίγκαρο», οι οποίοι ανήκουν στον Μότσαρτ. Η έρευνα έγινε από το Sky Arts Channel Artsworld, με αφορμή ένα γκαλά για τον Μότσαρτ.

Σε ανάλογη έρευνα του Classic Fm, το έργο του Μότσαρτ «A Major» αναδείχτηκε η σημαντικότερη δημιουργία του και ακολουθούν το «Requiem» και το «Ave Verum Corpus».