Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Σχόλιο

( η αννούλα - εορταστικά και άλλα :: 1/1/2006 21:37:37) 

Η Αννούλα Ελληνικές εταιρείες στη γειτονιά του πολέμου

Η οργάνωση της Εκκλησίας

Κερδισμένοι της Πρωτοχρονιάς στο ΠΑΣΟΚ, λένε, είναι η Άννα Διαμαντοπούλου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΕΡΕΣ

Στο μεταξύ η Εκκλησία, η οποία δρα μέσα στο ρωμαϊκό κράτος, καθορίζει τη διοικητική της οργάνωση σύμφωνα με την οργάνωση του κράτους. Γιατί;

Πάνω από 10 ελληνικές εταιρείες έχουν πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα συνολικές επενδύσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ στην ταραγμένη αλλά ταυτόχρονα και ενδιαφέρουσα επιχειρηματικά περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Σε κάθε διοικητική μονάδα αντιστοιχεί μια επισκοπή με το δικό της επίσκοπο, ο οποίος εκλέγεται από το λαό και έχει ως έργο την πνευματική καθοδήγηση της τοπικής εκκλησίας. Διότι κέρδισε πόντους τα μεσάνυχτα της αλλαγής του χρόνου, χορεύοντας μακεδονίτικα παραδοσιακά τραγούδια στην εκπομπή του Σπύρου Παπαδόπουλου "Στην Υγειά μας" (ΝΕΤ).

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια το ελληνικό επενδυτικό ενδιαφέρον είχε αναθερμανθεί για τις χώρες της περιοχής οι οποίες διαθέτουν μεγάλο καταναλωτικό κοινό με αυξανόμενη αγοραστική ικανότητα.

Ήδη στα τέλη του 2ου αιώνα στην ανατολική περιοχή της Αυτοκρατορίας οι Χριστιανοί αποτελούν την πλειονότητα των κατοίκων και η δράση της Εκκλησίας αγκαλιάζει τους τομείς της εκπαίδευσης, της κοινωνικής πρόνοιας και, συχνά, της οικονομικής διαχείρισης. Η Αννούλα, όπως την αποκαλούν οι φίλοι της, απέδειξε με πολύ απλό τρόπο ότι η ομορφιά και η χάρη έχουν τελικά θέση στην πολιτική.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο μιας πολεμικής σύγκρουσης με επίκεντρο το Ιράκ και κυρίως ο φόβος για μια νέα περίοδο αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή όχι μόνο ανησυχεί τούς Έλληνες επιχειρηματίες, αλλά ταυτόχρονα τούς υποχρεώνει να παγώσουν επ' αόριστον και τα όποια επενδυτικά σχέδια είχαν καταστρώσει για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Και μάλιστα σε ώρα και εκπομπή υψηλής τηλεθέασης.

"Αιχμάλωτη" η Αλουμύλ

Στην υγειά της λοιπόν!

Σε κάθε περίπτωση πάντως το επενδυτικό περιβάλλον στις χώρες της Μέσης Ανατολής παραμένει ασταθές, ακόμη και σε χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στα ευρωπαϊκά στάνταρ.

Κ.Γ.

Στην Αίγυπτο για παράδειγμα μια επένδυση του ομίλου Αλουμύλ παραμένει "αιχμάλωτη" του αιγυπτιακού στρατού εδώ και πολλούς μήνες.

Εορταστικά και άλλα

Πρόκειται για το εργοστάσιο παραγωγής προϊόντων προφίλ αλουμινίου (πορτοπαράθυρα αλουμινίου), προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ, που έχει δημιουργήσει έξω από το Κάιρο η πολυεθνική Αλουμύλ.

Ποιοι συμμετείχαν στη σύναξη ΠΑΣΟΚων σε ουζερί της Αριστοτέλους το τελευταίο μεσημέρι του χρόνου;

Το εργοστάσιο, αν και είναι σχεδόν πλήρως εξοπλισμένο και έχει πάρει όλες τις σχετικές άδειες από το αιγυπτιακό κράτος, δεν μπορεί να ξεκινήσει την παραγωγική του δραστηριότητα επειδή βρίσκεται κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις (ραντάρ).

Και ποιους συντρόφους τους σχολίαζαν;

Οι ελληνικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει προς την αιγυπτιακή πλευρά δεν φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα και έτσι η ελληνική εταιρεία μάλλον θα μετακομίσει προς άλλη περιοχή της Αιγύπτου.

Το σίγουρο είναι ότι τα σχόλιά τους είχαν ενδιαφέρον.

Μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές επενδύσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι τα δύο εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου που διαθέτει στην Αίγυπτο ο όμιλος του Τιτάνα.

Δεν θα τα μεταφέρουμε, για να μη θίξουμε… πολιτικές συνειδήσεις.

Ανεπηρέαστα τα τσιμέντα

Θα σας πούμε μόνο ότι πέρασαν πολλά "δευτεροκλασάτα" στελέχη και ο δημοτικός σύμβουλος Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, ο οποίος έχει δηλώσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος δήμαρχος κόντρα στον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.

"Προς το παρόν", επισημαίνει το μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας κ. Νέλλος Κανελλόπουλος, "το πολεμικό κλίμα δεν μας έχει επηρεάσει καθόλου και το σύνολο της παραγωγής των μονάδων μας στην Αίγυπτο απορροφάται από την εγχώρια αγορά".

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, αν μη τι άλλο, ο Μπάμπης πήρε το χρίσμα της παρέας!

"Ωστόσο", συμπληρώνει, "αν η αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή συνεχιστεί, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αρνητικών επιπτώσεων στον τουρισμό και κατ' επέκτασιν και στην οικοδομική δραστηριότητα της συγκεκριμένης χώρας".

Τι λιβανιστήρι ήταν αυτό το χθεσινό στο δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο από τη Δημοτική Τηλεόραση;

Κατασκευαστικές

Γιόρταζε ο άνθρωπος, καλά, Χρόνια πολλά με την καρδιά μας.

Ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες που είτε βρίσκονται ήδη στις αγορές της Μέσης Ανατολής είτε σχεδιάζουν να διεισδύσουν σε αυτές παγώνουν επ' αόριστον τα επενδυτικά τους σχέδια και περιορίζονται στην υλοποίηση των έργων που έχουν αναλάβει.

Αλλά, μόλις τελειώνει η τελετή ευχολογίων στο δημαρχείο, να αρχίζει εκπομπή "Πορτρέτο" στο φτερωτό γιατρό ούτε ο… Καρατζαφέρης στο Τηλε-Αστυ να ήταν.

Μια από αυτές, με μακρόχρονη παρουσία στις αγορές της Μέσης Ανατολής, είναι και η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία Αρχιρόδον.

Κ.Ι.

Για τον όμιλο της Chipita που συμμετέχει με 25% σε εργοστάσιο παραγωγής κρουασάν στην Αίγυπτο, "η καταναλωτική συμπεριφορά του κόσμου παραμένει σταθερή, αλλά ένας πόλεμος με απρόβλεπτες συνέπειες για τις τιμές του πετρελαίου δεν μπορεί παρά να επηρεάσει αρνητικά και την αγοραστική δύναμη του καταναλωτικού κοινού".

Λίβανος, Ιράν, Συρία, Ιορδανία

Οι ελληνικές επενδύσεις δεν περιορίζονται μόνο στην αιγυπτιακή αγορά, αλλά επεκτείνονται και σε άλλες χώρες της περιοχής.

Στον Λίβανο επενδυτική παρουσία έχουν ο κατασκευαστικός όμιλος Έδραση - Ψαλλίδας, η αλλαντοβιομηχανία Νίκας, η εταιρεία επίπλων Knauf, η Αρχιρόδον, η εταιρεία επεξεργασίας μαρμάρου Αφοί Παπαθυμιόπουλοι και η εταιρεία συμβούλων - μηχανικών Έξαρχος - Νικολόπουλος.

Στο Ιράν, ο όμιλος Πετζετάκι συμμετέχει με 25% σε δύο εταιρείες παραγωγής πλαστικών σωλήνων, στη Συρία επενδύσεις ύψους 1,5 εκατ. δολ. σχεδιάζει η εταιρεία Technical Envirom. Protection, ενώ στην Ιορδανία δραστηριοποιείται η Intrasoft Jordan, αλλά και ο ΟΤΕ συμμετέχοντας στην εταιρεία Trans - Jordan for Telecommunications Services.