Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( σκέψου συνολικά, δράσε τοπικά ) 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

"Προκλητική" ανάκριση για 17Ν 1. ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΦΟΡΜΕΣ ΤΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ - Ο ΑΡΧΙΔΑΜΕΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (431-421 π.Χ.)

Σκέψου συνολικά, δράσε τοπικά

Το FΒΙ φόρεσε χειροπέδες σε Έλληνα πανεπιστημιακό

Τα αίτια

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται το οικολογικό κίνημα, που καλείται να ενεργοποιήσει ξανά τους πολίτες, καταθέτοντας μια ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση

ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΙΔΗΣ

Η Αθήνα, μετά την πλήρη κυριαρχία στο Αιγαίο, στρέφει τις βλέψεις της και προς τη Δύση, το Ιόνιο και την Αδριατική.

Το παγκόσμιο περιβαλλοντικό κίνημα είναι άθροισμα από τα επιμέρους κινήματα βάσης, που ξεπήδησαν σ' ολόκληρο τον κόσμο μετά τα μέσα της δεκαετίας του '60, με αφορμή κάποιο οξυμένο τοπικό πρόβλημα.

Σε τετράωρη ανάκριση από το FBI υπεβλήθη ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) κ. Βένιος Αγγελόπουλος, όταν την περασμένη Τετάρτη ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει σε επιστημονικό συνέδριο του ομώνυμου Πανεπιστημίου της πόλης!

Αυτό τη φέρνει σε σύγκρουση με την Κόρινθο, κύρια σύμμαχο της Σπάρτης, η οποία θεωρούσε ως χώρο επιρροής της τις δυτικές θάλασσες και βλέπει τώρα τα οικονομικά της συμφέροντα να απειλούνται.

Τα κινήματα αυτά πολλαπλασιάστηκαν με τα χρόνια και συχνά έγιναν τόσο ισχυρά, ώστε ανάγκασαν αρκετές κυβερνήσεις να παραιτηθούν από κάποια σχέδιά τους.

Ο Βένιος Αγγελόπουλος ανακρίθηκε επί 4 ώρες από το FBI, ως συμφοιτητής του Αλέκου Γιωτόπουλου (φωτογραφία) στο Παρίσι τη δεκαετία του 1960

Ακόμη, η πολιτειακή διαφορά της Αθήνας με τη Σπάρτη, η οποία γεννά και τη διαφορά στην ανάπτυξη των νοοτροπιών, είναι η βαθύτερη και ουσιαστικότερη αιτία του χάσματος ανάμεσα στις δύο πόλεις, το οποίο, σταδιακά, θα καταστεί αγεφύρωτο.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, που εγκατέλειψαν τα σχέδια κατασκευής νέων πυρηνικών σταθμών, ή της Ουγγαρίας, που αναγκάστηκε να μην προχωρήσει στην κατασκευή του φράγματος του Ναγκιμάρος στο Δούναβη. Ο Έλληνας πανεπιστημιακός, ο οποίος υπήρξε συμφοιτητής του Αλέκου Γιωτόπουλου στη Γαλλία τη δεκαετία του '60, όπως προέκυψε στο αεροδρόμιο JFK βρισκόταν στις περίφημες αμερικανικές λίστες υπόπτων γύρω από τη 17Ν!

Η κλειστή και αριστοκρατική Σπάρτη έβλεπε με ολοφάνερη καχυποψία τη συνεχώς αυξανόμενη δύναμη της ανοικτής και δημοκρατικής Αθήνας.

Με την πάροδο του χρόνου, τα περιβαλλοντικά κινήματα διαπίστωσαν ότι εκτός από τα τοπικά υπάρχουν και διεθνή ή ακόμα και παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα, καθώς και ότι η προστασία του περιβάλλοντος απαιτεί μια ριζική αλλαγή της σχέσης των ανθρώπων με τη φύση.

Για τον λόγο αυτό, μόλις το όνομα του κ. Αγγελόπουλου εμφανίστηκε στις οθόνες του αεροδρομίου, οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας σήμαναν συναγερμό.

Με την Αθήνα και τη Σπάρτη βρίσκονται αντιμέτωπες δύο αντίπαλες και αντίθετες κοσμοθεωρίες.

Οι διαπιστώσεις αυτές μεταμόρφωσαν πολλά κινήματα από περιβαλλοντικά σε οικολογικά, τα οποία άρχισαν να αρθρώνουν ένα ξεχωριστό πολιτικό λόγο, ή ακόμα και σε "πράσινα" κόμματα, που διεκδίκησαν και πέτυχαν την εκλογή εκπροσώπων τους στην τοπική αυτοδιοίκηση, τα εθνικά κοινοβούλια ή και το ευρωκοινοβούλιο.

Αφού του έβαλαν χειροπέδες, προχώρησαν σε τετράωρη ανάκριση γύρω από τη 17Ν!

Η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη.

Οι οικολόγοι ζητούσαν τη συνετή διαχείριση των φυσικών πόρων, τον περιορισμό της χρήσης των ορυκτών καυσίμων και την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας, τη στροφή προς τις ήπιες και ανανεώσιμες ενεργειακές πηγές, την προστασία του φυτικού και ζωικού πλούτου, τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και του περιβάλλοντος των πόλεων.

Στο πρωτοφανές περιστατικό αναφέρθηκαν με δηλώσεις τους ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Παπανδρέου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χρήστος Πρωτόπαπας, υπογραμμίζοντας ότι οι διπλωματικές υπηρεσίες της χώρας από την πρώτη στιγμή έλαβαν εντολή να διερευνήσουν το θέμα και να παράσχουν κάθε βοήθεια στον Έλληνα πανεπιστημιακό.

Συνέβαλαν έτσι στο να συνειδητοποιήσουν πολύ ότι άνοδος του βιοτικού επιπέδου δε σημαίνει δεύτερο αυτοκίνητο ή αύξηση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, αλλά και καθαρό αέρα και νερό, καθαρές θάλασσες, τρόφιμα απαλλαγμένα από επικίνδυνα κατάλοιπα γεωργικών φαρμάκων.

"Δεν θεωρείται ύποπτος"

Τόσο οι πολιτικές επιτυχίες των οικολόγων όσο και η παρέμβαση της επιστημονικής κοινότητας, που άρχισε να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της αποψίλωσης των τροπικών δασών, της εξαφάνισης μεγάλου αριθμού ζωικών και φυτικών ειδών, της ρύπανσης της ατμόσφαιρας και των επιφανειακών και υπόγειων νερών, της μείωσης του πάχους της στιβάδας του όζοντος και του φαινομένου του θερμοκηπίου, ανάγκασαν πολλές κυβερνήσεις να υιοθετήσουν αρχικά κάποια μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και να προχωρήσουν κατόπιν στη διαμόρφωση προτάσεων για μια ανάπτυξη περισσότερο "φιλική" προς αυτό.

Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι ενώ ο κ. Αγγελόπουλος δεν απασχόλησε επισήμως ποτέ τις ελληνικές αρχές, οι αμερικανικές υπηρεσίες έκριναν σκόπιμο να διερευνήσουν τους σκοπούς του επιστημονικού ταξιδιού του στη νέα Υόρκη.

Φθάσουμε έτσι στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το περιβάλλον και την ανάπτυξη του 1992, που καθιέρωσε την πολυδιαφημισμένη "αειφόρο ανάπτυξη" ως πανάκεια για την αντιμετώπιση όλων των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δήλωναν άγνοια του περιστατικού, ενώ αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας υπογράμμιζαν ότι "ο κ. Αγγελόπουλος δεν θεωρείται ύποπτος και δεν ανακρίθηκε ποτέ"!

Από την άλλη μεριά, οι κυβερνήσεις των δυτικών κυρίως χωρών συμφώνησαν στο ότι αυτό που προέχει είναι η αντιμετώπιση των παγκόσμιων περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου και οι απειλούμενες κλιματικές αλλαγές, η "τρύπα του όζοντος", η μείωση της βιοποικιλότητας, η καταστροφή των τροπικών δασών και η ερημοποίηση, και ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας οι ίδιες το έργο αυτό.

Ο κ. Αγγελόπουλος πρόσφατα, πάντως, με αφορμή την έκδοση βιβλίου γύρω από τη 17Ν, το οποίο φέρεται να τον "φωτογραφίζει" ως μέλος της αντιδικτατορικής οργάνωσης 29 Μάη, με επιστολή του προς απογευματινή εφημερίδα άσκησε κριτική, καθώς, όπως υποστήριξε, δεν τηρήθηκε το τεκμήριο αθωότητας των κατηγορουμένων.

Η στάση αυτή των κυβερνήσεων, σε συνδυασμό με τη φτώχεια, την ανεργία και τα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα σε μια σειρά από χώρες, είχε ως αποτέλεσμα να περάσουν σε δεύτερη μοίρα πολλά τοπικά περιβαλλοντικά προβλήματα και να εξασθενήσουν αρκετά περιβαλλοντικά και οικολογικά κινήματα ή να χάσουν μέρος της δύναμής τους τα "πράσινα" κόμματα, που δεν κατάφεραν να διατυπώσουν μια ολοκληρωμένα πολιτική πρόταση.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου των διαβατηρίων, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου είδε έκπληκτος να τον πλησιάζουν πράκτορες της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας και να τον οδηγούν στο Τμήμα Αλλοδαπών.

Ταυτόχρονα, η έντονη δραστηριοποίηση των διεθνών περιβαλλοντικών οργανώσεων (π.χ. WWF, Greenpeace κτλ.). προσέφερε στους πολίτες το άλλοθι της συμμετοχής, έναντι μιας ετήσιας συνδρομής, και τους οδήγησε πιο γρήγορα στον εφησυχασμό.

Εκεί, σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο ίδιος, τον κράτησαν για περισσότερες από πέντε ώρες, ζητώντας να πληροφορηθούν τους σκοπούς του ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη, τον τόπο διαμονής, καθώς και τον χρόνο παραμονής του.

Η αυγή του 2000 βρίσκει τα οικολογικά κινήματα σε ύφεση.

"Ο κ. Αγγελόπουλος εκπροσώπησε το Πολυτεχνείο σε συνέδριο του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης με τιμώμενο πρόσωπο τον καθηγητή του Μετσοβίου κ. Αριστείδη Μπαλτά", επεσήμανε στα "ΝΕΑ" ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος.

Τα προβλήματα όμως εξακολουθούν να παραμένουν και συχνά να οξύνονται περισσότερο, ενώ οι προτάσεις της "αειφόρου ανάπτυξης" κρύβουν πολλά αδιέξοδα.

Ζήτησαν διευκρινίσεις

Από την άλλη μεριά, οι κυβερνήσεις αποδείχτηκαν μέχρι στιγμής ανίκανες να επιβάλουν ριζικά μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών των χλωροφθορανθράκων και των "θερμοκηπικών" αερίων ή να σταματήσουν την υλοτόμηση των τροπικών δασών. Με εμφανή ταραχή από την… υποδοχή που του επιφυλάχθηκε στο αεροδρόμιο JFK, ο 60χρονος καθηγητής της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών έσπευσε αυθημερόν στο προξενείο της χώρας μας στη Νέα Υόρκη και κατήγγειλε στις προξενικές αρχές τα όσα διαδραματίστηκαν λίγες ώρες πριν. Οι οικολόγοι πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτή την πρόκληση και να στραφούν ξανά στους πολίτες, επιδιώκοντας να τους ενεργοποιήσουν όχι μόνο με την απαρίθμηση των κινδύνων που υποθηκεύουν το μέλλον τους, αλλά και με προτάσεις που θα στοχεύουν τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος όσο και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Μόλις ενημερώθηκε ο πρόξενος κ. Δημήτρης Πλατής, επικοινώνησε με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας, το οποίο έδωσε οδηγίες προς τον Έλληνα διπλωμάτη να ζητήσει διευκρινίσεις από τις αμερικανικές υπηρεσίες.

Την ανάκριση του κ. Αγγελόπουλου από το FBI καυτηρίασε με ανακοίνωσή του και ο υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ, κ. Ν. Βούτσης. "Μόνο ως έκφραση νεομακαρθικού παραληρήματος των αμερικανικών αρχών, μόνο ως ενέργεια που εντάσσεται στο κλίμα τρομολαγνείας μετά την 11η Σεπτέμβρη, μόνο ως αλαζονική επίδειξη ηγεμονισμού προς υπηκόους στη διεθνή και διακρατική αντιτρομοκρατική συμμαχία μπορούν να εκληφθούν τέτοιες ενέργειες που προκαλούν τα δημοκρατικά αισθήματα και τον νομικό μας πολιτισμό", σχολίασε ο κ. Βούτσης.