Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Σύντομη είδηση

( συγκρούσεις στο μπουρούντι ) 

Συγκρούσεις στο Μπουρούντι Οδηγός

Ιωνική επανάσταση

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών το τελευταίο Σαββατοκύριακο στο Μπουρούντι, σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους.

ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

Η κατοχή των Στενών από τους Πέρσες εμπόδισε τους Έλληνες της Μικρός Ασίας να συνεχίσουν το εμπόριο στον ευρύ χώρο του Εύξεινου πόντου, προκαλώντας οικονομικό μαρασμό. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού, 49 αντάρτες και ένας στρατιώτης έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο στη διάρκεια επίθεσης του στρατού κατά θέσεων των ανταρτών.

Έτοιμη να σαλπάρει

ΟΙ ΙΩΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΙΟΛΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΥΡΟ Οι Ίωνες και οι Αιολείς μόλις κατακτήθηκε η Λυδία από τους Πέρσες, έστειλαν αντιπροσωπεία στις Σάρδεις δηλώνοντας στον Κύρο ότι ήθελαν να γίνουν υπήκοοι του με τους ίδιους όρους που ήταν πριν με τον Κροίσο. Εκείνος, αφού άκουσε τις προτάσεις τους, τους διηγήθηκε έναν μύθο: «Ένας αυλητής βλέποντας ψάρια στη θάλασσα άρχισε να παίζει τον αυλό του, γιατί νόμιζε ότι θα βγουν στην ξηρά. Έπεσε όμως έξω στους υπολογισμούς του. Πήρε τότε ένα δίχτυ και, αφού έπιασε πάρα πολλά, τα τράβηξε έξω. Κι όταν τα είδε να πηδούν, είπε σε αυτά: Σταματήστε να χορεύετε. Όταν έπαιζα προηγουμένως τον αυλό δεν θελήσατε να βγείτε έξω». Τον μύθο αυτό είπε στους Ίωνες και στους Αιολείς, γιατί προηγουμένως οι Ίωνες, όταν τους ζήτησε με απεσταλμένους να αποστατήσουν κατά του Κροίσου, δεν δέχτηκαν. Τώρα μπροστά σε τετελεσμένο γεγονός ήταν πρόθυμοι να υπακούσουν. Αυτά τα έλεγε γεμάτος οργή. Ηρόδοτος, Ιστορία, 1. 141. Σημ.: Μετά από αυτά οι Ίωνες άρχισαν να χτίζουν τείχη και παράλληλα έστειλαν πρέσβεις στη Σπάρτη, ζητώντας βοήθεια.

Η είδηση αυτή έρχεται τρεις εβδομάδες πριν από την εφαρμογή της ανακωχής, την οποία υπέγραψαν η κυβέρνηση, 12 πολιτικά κόμματα της χώρας και τρεις αντάρτικες ομάδες στις αρχές του Ιούνη στην Τανζανία. Η Μονεμβασία ή Μονεμβασιά, αυτό το βραχονήσι που ενώνεται με τη στεριά με μια λωρίδα γης (μονή-εμβασία/μπασιά, μονό πέρασμα/είσοδος, εξ ου και το όνομά της), ορθώνεται περήφανα και έχοντας πίσω του όλο το Αιγαίο μοιάζει έτοιμο να σαλπάρει, γι' αλλού.

Η ΜΙΛΗΤΟΣ Η Μίλητος υπήρξε μία από τις παλαιότερες και σπουδαιότερες πόλεις της Ιωνίας, χτισμένη στις εκβολές του ποταμού Μαιάνδρου. Κατά τους αρχαίους χρόνους ήταν παραλιακή και διέθετε τέσσερα λιμάνια, ενώ σήμερα απέχει 9 χιλιόμετρα από τη θάλασσα, λόγω των προσχώσεων του ποταμού. Η παράδοση αναφέρει ότι στο β' μισό του 11ου αιώνα π.Χ. η πόλη αποικίστηκε από Ίωνες με αρχηγό τον Νηλέα, γιο του Κόδρου, στοιχείο που ενισχύεται από την εύρεση γεωμετρικού οικισμού. Η πόλη γνώρισε μεγάλη πνευματική και οικονομική άνθηση_ από εκεί κατάγονταν μεγάλες μορφές της αρχαίας ελληνικής διανόησης, όπως ο Θαλής, ο Αναξίμανδρος, ο Αναξιμένης, ο Εκαταίος κ.ά. Στα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ. εισήγαγε την κοπή νομίσματος από ήλεκτρο και ίδρυσε αποικίες, από τις οποίες σπουδαιότερες ήταν η Ναύκρατη στην Αίγυπτο, η Άβυδος και η Κύζικος στην Προποντίδα, η Αμισός, η Σινώπη, η Τραπεζούντα, ο Ολβία και η Απολλωνία στον Εύξεινο πόντο. Η Μίλητος πρωτοστάτησε στην Ιωνική επανάσταση, που καταπνίγηκε με τη ναυμαχία της Λαδής (494 π.Χ.) και μετά την οποία η πόλη ισοπεδώθηκε από τους Πέρσες. Μετά τη ναυμαχία της Μυκάλης (479 π.Χ.) άρχισε η ανοικοδόμηση της με αφετηρία το ιερό του Απόλλωνα και τον ναό της Αθηνάς. Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάνικα

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Αμνηστίας, περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Μπουρούντι από το 1993. Σαν να μας κάνει χάρη που είναι δεμένο με την ξηρά, που μας δίνει την ευκαιρία να το επισκεφθούμε εύκολα, που μας αφήνει να βρεθούμε δίπλα του, χωρίς τίποτε το απειλητικό πλέον να κρύβεται πίσω από τα τεράστια τείχη.

Πέρσης τοξότης (Παρίσι, Μουσείο Λούβρου)

Πολλοί λένε ότι πρόκειται για την πανάρχαια Άκρα Μινώα, ναυτικό σταθμό του βασιλιά Μίνωα, αλλά ολόκληρος ο τεράστιος βράχος αποσπάστηκε από την ξηρά έπειτα από ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε το 375 μ.Χ. στη Νότια Πελοπόννησο.

Αθηναίος οπλίτης (Αθήνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο)

Τα χρονικά κτήσης της πόλης που βρέθηκαν μας πληροφορούν ότι για πρώτη φορά κατοικήθηκε το «έκτον έτος της βασιλείας Μαυρικίου», δηλαδή το 588 μ.Χ., όταν οι κάτοικοι της Λακωνίας κυνηγημένοι από τις επιδρομές των βαρβάρων έψαξαν να βρουν ένα ασφαλές μέρος για να κρυφτούν.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη βαριά φορολογία και τη στέρηση της ελευθερίας, οδήγησε τους Μικρασιάτες Έλληνες, το 499 π.Χ., σε επανάσταση.

Την πιο επιβλητική εικόνα της καστροπολιτείας τη βλέπεις από τη θάλασσα καθώς περιπλέεις τον βράχο

Για να μπορέσουν όμως να αντιμετωπίσουν τις πολλαπλάσιες περσικές δυνάμεις, ζήτησαν βοήθεια από την Ελλάδα.

Πολλοί από αυτούς έφυγαν για τη Σικελία, ενώ οι υπόλοιποι εγκαταστάθηκαν στο νοτιοανατολικό τμήμα της χερσονήσου, ώστε να μην φαίνονται από την ξηρά, ονομάζοντας το μέρος Μονεμβασία.

Ανταποκρίθηκαν μόνο οι Αθηναίοι και οι Ερετριείς, στέλνοντας 25 πλοία.

Μέγαρα και εκκλησίες χτίστηκαν, καθώς και το τείχος τόσο στην κάτω πόλη όσο και ψηλά στο κάστρο, στον λόφο του Γουλά.

Οι επαναστάτες, παρά τις αρχικές επιτυχίες τους, δεν μπόρεσαν να κάμψουν την περσική αντίσταση.

Τα τείχη ακόμα και σήμερα φαίνονται αδιαπέραστα και ο ασφάλτινος δρόμος σε οδηγεί ίσια στις διάτρητες από σφαίρες σιδερένιες πλάκες της πύλης.

Το 494 π.Χ., στη ναυμαχία της Λαδής, ηττήθηκε και ο στόλος τους.

Τόσο το κάτω τείχος όσο και αυτό το τεράστιο του κάστρου ψηλά έχουν σχήμα ανάποδου Π και έχουν αντέξει σε εκατοντάδες επιδρομές, ώστε σώζονται σήμερα σχεδόν ανέπαφα, δημιουργώντας δέος στον επισκέπτη.

Η Μίλητος, που πρωταγωνίστησε στην επανάσταση, υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή.

Αυτόν τον τυχερό επισκέπτη που θα συναντήσει μια καλοδιατηρημένη βυζαντινή - μεσαιωνική - βενετσιάνικη καστροπολιτεία.

Ο χαμός της Μιλήτου προξένησε μεγάλη θλίψη στην Αθήνα.

Πυκνή η δόμηση, αλλά όμορφη η εικόνα. Κάθε τετραγωνικό εκατοστό του χώρου είναι εκμεταλλεύσιμο

Ο ποιητής Φρύνιχος παρουσίασε το έργο του «Μιλήτου Άλωσις» και έκανε τους Αθηναίους να κλάψουν με τη συμφορά που είχε βρει την ιωνική αυτή πόλη.

Περπατώντας τα στενά λιθόστρωτα σοκάκια της Μονεμβασίας δεν πιστεύεις στα μάτια σου.

Οι Αρχές της Αθήνας οργίστηκαν με την παράσταση και τιμώρησαν τον Φρύνιχο επιβάλλοντας του πρόστιμο.

Η αίσθηση που αποπνέουν τα καλοδιατηρημένα μικροσκοπικά σπίτια, τα αρχοντικά που ξεχωρίζουν και οι εκκλησίες είναι ζεστή, χωρίς να είναι απολύτως οικεία, ασυνήθιστη, μα πάνω απ' όλα ξεχωριστή. Τα σπίτια φαίνονται να είναι το ένα επάνω στο άλλο, στριμωγμένα, χωροταξικά συμπυκνωμένα, αλλά με λεπτομέρειες που εντυπωσιάζουν. Οι κάτοικοι της μεσαιωνικής πόλης έπρεπε να βρουν χωροταξικές λύσεις, περιορισμένοι σφιχτά ανάμεσα στο κάτω τείχος με όριο τη θάλασσα και τον βράχο που υψωνόταν θεόρατος με το επάνω τείχος και το κάστρο. Έτσι, λοιπόν, ολόκληρα συγκροτήματα κατοικιών χτίστηκαν πάνω από θολωτές στοές, μέσα από τις οποίες οι κάτοικοι περνούσαν για να πάνε από το ένα μέρος στο άλλο. Πολλές από αυτές τις στοές σώζονται σήμερα, ενώ πολύ σωστά οι καινούργιοι ιδιοκτήτες των σπιτιών, προσπαθώντας να τα ανακαινίσουν, χρησιμοποιούν την ίδια τεχνική. Έτσι, αναβιώνουν αυτήν την ιδιόμορφη τεχνοτροπία, ενώ παράλληλα κερδίζουν σε χώρο, ο οποίος άλλωστε (γενικά ο χώρος), περικλειόμενος από τα ίδια τείχη αιώνες τώρα, δεν έχει μεγαλώσει σε διαστάσεις… άρα το «πρόβλημα» παραμένει!

Πίσω από τα ισχυρά τείχη το αρχιτεκτονικό σύνολο είναι ομοιόμορφο και γοητευτικό

Στη Malvasia - όπως την αναφέρουν οι παλιοί χάρτες των ναυτικών - περπατάς και ξαφνικά αντιλαμβάνεσαι ότι λείπουν, παντελώς, τα τροχοφόρα. Κοιτάς γύρω σου και συνειδητοποιείς ότι το ομοιόμορφο αρχιτεκτονικό σύνολο της πολιτείας είναι ζωντανό και οι ήχοι από τη ζωή των ανθρώπων μέσα στα σπίτια ξεχύνονται στα στενά δρομάκια. Το ίδιο καθαρά ακούς και τη θάλασσα, άλλοτε να γλύφει και άλλοτε να χτυπά τα τείχη. Οι δύο κόσμοι έχουν ενωθεί αρμονικά, η στεριά και η θάλασσα μαζί, το παλιό και το νέο αγκαλιά.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Για Σαββατοκύριακα και εορτές, εάν θέλετε να βρείτε δωμάτιο μέσα στο κάστρο, θα πρέπει να το προγραμματίσετε αρκετό καιρό πριν. Εκτός κάστρου είναι ευκολότερο να βρείτε να μείνετε.

Οι παρακάτω ξενώνες αναφέρονται ενδεικτικά: * «Βυζαντινό» τηλ. 27320-61351, * «Λαζαρέτο» τηλ. 27320-61991, * «Αρδάμης» τηλ. 27320-61886, * «Κελιά» τηλ. 27320-61520.

ΦΑΓΗΤΟ

Πολλές γραφικές και όμορφες ταβέρνες-καφενεία κρύβονται μέσα στο κάστρο και σας προδιαθέτουν να καθήσετε, έστω και αν νιώσετε λίγο στενάχωρα, λόγω γενικότερου χωροταξικού προβλήματος.

Το φαγητό είναι καλό σε γενικές γραμμές και όχι κατ' ανάγκη «τουριστικό». Εκτός κάστρου οι επιλογές είναι πολύ περισσότερες.

Το καλύτερο ψάρι προσωπικά το έχω φάει εκτός Μονεμβασίας, στο λιμανάκι της Πλύτρας (πιο κάτω από τον Ασωπό).

Το λιμάνι του Γέρακα (στα 20 χλμ. από τη Μονεμβασία) προσφέρεται ιδιαιτέρως, είτε για καφέ, είτε για ψαρομεζέδες.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Από τη Μονεμβασία η Σπάρτη απέχει περίπου 95 χιλιόμετρα και το Γύθειο 90. Ακολουθώντας τον δρόμο προς Γύθειο έπειτα από 25 χιλιόμετρα περίπου στρίβεις αριστερά στα Χάνια και από εκεί ο γεμάτος στροφές δρόμος μέχρι τους Μολάους χρειάζεται πολλή προσοχή. Ένας άλλος τρόπος προσέγγισης είναι τα ιπτάμενα δελφίνια από τον Πειραιά, που χρειάζονται έως και 4 ώρες για να φτάσουν εκεί (27320-61219). Όσοι φτάσουν με δικό τους πλωτό μέσον θα έχουν τη μοναδική εμπειρία να δουν την ομορφότερη αλλά και πιο επιβλητική εικόνα της. Πρόβλημα στο παρκάρισμα θα έχετε στην καστροπολιτεία της Μονεμβασίας… φυσικά στον δρόμο εκτός κάστρου.