Βιβλιογραφία

Ιδιωματικά Λεξικά και Γλωσσάρια 

Συνοπτική Παρουσίαση, Βιβλιογραφικά Στοιχεία και Αναλυτική Παρουσίαση 

Προβολή όλων

   
Ταυτότητα Έργου
Γλώσσα:Ελληνική
Συγγραφέας:

Τομπαΐδης Δ. Ε. – Συμεωνίδης Χ.Π.

Τίτλος:

Συμπλήρωμα στο Ιστορικόν Λεξικόν της Ποντικής Διαλέκτου του Α. Α. Παπαδόπουλου.

Τόμοι:

1 (Ένας)

Χρόνος Ά Έκδοσης:

2002

Εκδοτικά Στοιχεία:

Επιτροπή Ποντιακών Μελετών, Περιοδικού «Αρχείον Πόντου» Παράρτημα 23, Αθήνα 2002.

Μορφή Δημοσίευσης:

Έντυπη

Γενική Κατάταξη:

Νεοελληνικό-Διαλεκτικό Λεξικό

Ειδική Κατάταξη:

Λεξικό της Ποντιακής Διαλέκτου. (Συμπλήρωμα στο Ιστορικόν Λεξικόν της Ποντικής Διαλέκτου του Α.Α. Παπαδόπουλου)

Βιβλιοκρισίες:
  • Σταύρος Γ. Κατσουλέας. Λεξικογραφικόν Δελτίον 24, Αθήνα 2003, σσ. 394-399.

ΚΛΙΜΑΚΑ:Μικρό

  • Το 2002 οι Δ. Τομπαΐδης και Χ. Συμεωνίδης και η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών του περιοδικού «Αρχείον Πόντου» συντάσσουν και εκδίδουν το Συμπλήρωμα στο Λεξικόν της Ποντικής Διαλέκτου του Α. Α. Παπαδόπουλου.
  • Αφού συγκέντρωσαν όλες τις δημοσιευμένες ποντιακές μελέτες κατά το χρονικό διάστημα από τη δημοσίευση του Ιστορικού Λεξικού της Ποντικής Διαλέκτου ως την έκδοση του παρόντος και αφού αποδελτίωσαν και επισήμαναν κυρίως όλες τις προτεινόμενες ετυμολογικές προτάσεις, προχώρησαν στη σύνταξη του Συμπληρώματος. Αυτό περιλαμβάνει 1733 λήμματα, από τα οποία τα 271 είναι προσθήκη εντελώς νέων λημμάτων σύμφωνα με το πρότυπο και τις μεθόδους του Ι.Λ.Π.[1] και τα 1462 είναι λήμματα που υπήρχαν ήδη στο Ι.Λ.Π. και τώρα συμπληρώνονται ή διορθώνονται κυρίως στο ετυμολογικό τους τμήμα.
  • Η κύρια συνεισφορά του Συμπληρώματος συνίσταται κυρίως στο δεύτερο μέρος κάθε άρθρο του, το ετυμολογικό. Εδώ καταγράφονται, χωρίς καμία αξιολογική επισήμανση ή παρέμβαση, όλες οι ετυμολογικές λύσεις που κατά καιρούς προτάθηκαν από έγκριτους μελετητές με παραπομπή πάντοτε στον μελετητή και στο περιοδικό από όπου αυτές αντλήθηκαν.
  • Κάθε μελλοντικός ερευνητής-γλωσσολόγος αλλά και κάθε απλός πολίτης ποντιακής ή μη καταγωγής, που θέλει να μελετήσει ή να γνωρίσει την ποντιακή διάλεκτο, έχει ως βοηθό του το πρωτοποριακό και επιστημονικά καταξιωμένο Ιστορικόν Λεξικόν της Ποντικής Διαλέκτου του Α. Α. Παπαδόπουλου τώρα όμως άμεσα συνδεδεμένο με το Συμπλήρωμά του όχι τόσο για τα εντελώς καινούργια λήμματά του αλλά όσο για τις διορθώσεις και τις συμπληρώσεις του στο ετυμολογικό του μέρος.
  • Αυτή η καταλογάδην παράθεση των προτεινόμενων ετυμολογικών λύσεων επιτρέπει στους μελετητές και γλωσσολόγους να επιλέξουν ανεπηρέαστοι, αλλά και τους ωθεί να επεκτείνουν την έρευνά τους σε νέες κατευθύνσεις.
  • Η ποιότητα της έκδοσης είναι πάρα πολύ καλή, διατηρεί το 8ο σχήμα και τη δίστηλη σελίδα του Ι.Λ.Π, χρησιμοποιεί πιο μεγάλη γραμματοσειρά και έτσι είναι πιο εύχρηστη και ευανάγνωστη. Είναι με σαφήνεια διακριτά τα όρια και η δομή των μερών των άρθρων καθώς και έκταση του κάθε άρθρου.

1 Ι.Λ.Π. = Ιστορικόν Λεξικόν της Ποντικής Διαλέκτου του Α. Α. Παπαδόπουλου