Καταγραφή 

Οδηγός Μεταπτυχιακών Σπουδών 

Μεταπτυχιακές σπουδές στη Νεοελληνική Λογοτεχνία και ελληνικά ΑΕΙ 

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας [ΦΕΚ 753/Β΄/19-5-04]

Απονέμει:

1. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) με τίτλο «Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις στις Ιστορικές, Αρχαιολογικές και Ανθρωπολογικές Σπουδές».

2. Διδακτορικό Δίπλωμα (Δ.Δ.), όπως παραπάνω.

Στόχος: Η κατάρτιση επιστημόνων με διεπιστημονική προοπτική σε θέματα αιχμής στο πεδίο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών. Το πρόγραμμα σπουδών είναι προσανατολισμένο στη διδασκαλία νέων αντικειμένων, επιπλέον των καθιερωμένων, και αποσκοπεί στην καλλιέργεια της ιστορίας, της αρχαιολογίας και της κοινωνικής ανθρωπολογίας σε έναν πολυεπίπεδο, μεθοδολογικό και θεματικό συνδυασμό μεταξύ τους. Επιδιώκεται η συνομιλία ανάμεσα στους γνωστικούς κλάδους και η διαπλοκή τους με τις νέες τεχνολογίες και την οπτικοακουστική εκπαίδευση.

Εισαγωγή:

Α΄ κύκλος: Με γραπτές εξετάσεις σε ύλη που καθορίζεται εγκαίρως από τη Συντονιστική Επιτροπή του Τμήματος, με αξιολόγηση του φακέλου υποψηφιότητας και προφορική συνέντευξη. Οι επιτυχόντες στις γραπτές εξετάσεις και τη συνέντευξη καλούνται να εξεταστούν σε δύο ξένες γλώσσες. Οι εξετάσεις διενεργούνται τους μήνες Σεπτέμβριο - Οκτώβριο κάθε έτους.

Β΄ κύκλος: Με αίτηση του υποψηφίου και υποβολή ερευνητικής πρότασης. Απαραίτητη η κατοχή Μ.Δ.Ε.

Δεν καταβάλλονται δίδακτρα.

Φοίτηση:

Α΄ κύκλος: Η διάρκεια φοίτησης για την απόκτηση Μ.Δ.Ε. ορίζεται στα τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα, κατά τα οποία ο φοιτητής καλείται να παρακολουθήσει μία σειρά διαφορετικών σεμιναριακών μαθημάτων, καθώς και να συγγράψει μία διπλωματική εργασία.

Β΄ κύκλος: Η χρονική διάρκεια για την εκπόνηση Δ.Δ. ορίζεται σε έξι (6) τουλάχιστον ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Πρόγραμμα Σπουδών: Περιλαμβάνεται η διδασκαλία μαθημάτων για τη θρησκευτικότητα στη μεσαιωνική Δύση, για τις διασυνδέσεις αρχιτεκτονικής, θρησκείας και κοινωνίας στους ναούς και τα ιερά της εποχής του χαλκού, για τις σχέσεις των τελετουργιών με τον λαϊκό πολιτισμό, για τον καθημερινό βίο και τον υλικό πολιτισμό στη Μεσόγειο, για τις σχέσεις έθνους και ορθοδοξίας στη νεότερη και σύγχρονη Ελλάδα, για την ιστορία του πρώιμου χριστιανισμού, για τις ιστορίες, τις τεχνολογίες και τις πολιτικές της μνήμης στη Μεσόγειο κ.ά.

Πληροφορίες:

http://www.ha.uth.gr/gr/mpintro.asp

Γραμματεία: Παραλιακό Συγκρότημα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αργοναυτών & Φιλελλήνων, 38221 Βόλος, Κτήριο Γ', Ημιόροφος, τηλ. 24210 74794-5.

Τελευταία Ενημέρωση: 18 Δεκ 2013, 12:11