Καταγραφή 

Οδηγός Μεταπτυχιακών Σπουδών 

Μεταπτυχιακές σπουδές στη Νεοελληνική Λογοτεχνία και ελληνικά ΑΕΙ 

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας [ΦΕΚ: 300/Β΄/21-4-94, τροπ. ΦΕΚ 388/Β΄/14-5-97, τροπ. ΦΕΚ 672/Β΄/30-5-03 (ΕΠΕΑΕΚ), βάσει του Νόμου 2083/92]

Απονέμει:

1. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) με οκτώ (8) κατευθύνσεις: α) Προϊστορική Αρχαιολογία, β) Κλασική Αρχαιολογία, γ) Βυζαντινή Αρχαιολογία, δ) Ιστορία της Νεώτερης Τέχνης, ε) Ιστορία της Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας, στ ) Βυζαντινή Ιστορία, ζ) Νεώτερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία, η) Ευρωπαϊκή Ιστορία.

2. Διδακτορικό Δίπλωμα (Δ.Δ.) που είναι ενιαίο και ανεξάρτητο από την ειδίκευση.

Στόχος: Η ανάπτυξη των γνώσεων και η εμβάθυνση των σπουδαστών στις σύγχρονες μεθόδους επιστημονικής έρευνας στα οκτώ ειδικά γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύονται στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, καθώς και σε πιο εξειδικευμένα γνωστικά αντικείμενα, όπως π.χ. Επιγραφική, Νομισματική, Αρχαιομετρία, Παλαιογραφία. Παράλληλα επιδιώκεται η εξοικείωση των σπουδαστών με σύγχρονες, τεχνολογικού-πρακτικού χαρακτήρα εφαρμογές και δεξιότητες, αναγκαίες για την πραγματοποίηση της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας καθώς και για τη μεγαλύτερη απορρόφηση των αποφοίτων του προγράμματος από την αγορά εργασίας.
Επίσης, επιδιώκεται η οργάνωση, καθοδήγηση και υποστήριξη πρωτότυπης επιστημονικής έρευνας στους ανωτέρω τομείς για τη σύνταξη διδακτορικής διατριβής.

Εισαγωγή:

Α΄ κύκλος: Η εισαγωγή για τον α΄ κύκλο γίνεται με γραπτή εξέταση που πραγματοποιείται κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και προφορική συνέντευξη που πραγματοποιείται κατά το πρώτο δεκαπενθήμερου του Οκτωβρίου. Απαραίτητη η γνώση μίας κύριας ευρωπαϊκής γλώσσας.

Β΄ κύκλος: Με αίτηση του υποψηφίου και υποβολή ερευνητικής πρότασης. Οι αιτήσεις για ένταξη στον β΄ κύκλο εξετάζονται δύο φορές τον χρόνο, τον Ιούνιο και το Δεκέμβριο.

Δεν καταβάλλονται δίδακτρα.

Φοίτηση:

Α΄ κύκλος: Η χρονική διάρκεια για την απόκτηση Μ.Δ.Ε. ορίζεται σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα στα οποία ο φοιτητής συμμετέχει σε οκτώ (8) σεμινάρια, από τα οποία τα τέσσερα (4) πρέπει να προέρχονται από τον κατάλογο μαθημάτων της ειδίκευσης στην οποία έχει εγγραφεί ο σπουδαστής. Στον αριθμό των οκτώ σεμιναρίων συμπεριλαμβάνεται και η διπλωματική εργασία.

Β΄ κύκλος: Ο ελάχιστος χρόνος εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής είναι τα έξι (6) εξάμηνα.

Πρόγραμμα Σπουδών: Στις ειδικεύσεις της Ιστορίας της Τέχνης και της Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας περιλαμβάνονται μαθήματα για την ευρωπαϊκή και νεοελληνική τέχνη (σχολές, ρεύματα και τάσεις), για την ευρωπαϊκή και νεοελληνική ιστορία (θεωρία, μεθοδολογία, πηγές κλπ.).

Στις υπό εκπόνηση διδακτορικές διατριβές εξετάζονται θέματα όπως: Οι αντιπαραθέσεις του «Άλλου» στα απομνημονεύματα των αγωνιστών της ελληνικής επανάστασης, Η πόλη στην ζωγραφική του Νίκου Εγγονόπουλου, Θεωρία και κριτική τέχνη στα ελληνικά περιοδικά του μεσοπολέμου κ.ά.

Πληροφορίες:
http://www.arch.uoa.gr/index.php?option=com_content&task=view&id...
Γραμματεία ΠΜΣ: 210 7277319, Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, Φιλοσοφική Σχολή, 3ος όροφος.

Τελευταία Ενημέρωση: 18 Δεκ 2013, 12:11