Καταγραφή 

Οδηγός Μεταπτυχιακών Σπουδών 

Μεταπτυχιακές σπουδές στη Νεοελληνική Λογοτεχνία και ελληνικά ΑΕΙ 

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης [ΦΕΚ 1581/28-12-2000]

Λειτουργούν τα εξής μεταπτυχιακά προγράμματα:

1. Κοινό Ελληνογαλλικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Διδακτικές της πολυγλωσσίας και γλωσσικές πολιτικές. Διάδοση των γλωσσών και των πολιτισμών σε πολύγλωσσα περιβάλλοντα».
Το Κοινό Ελληνογαλλικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Master 2 με τίτλο «Γλωσσική
Αφύπνιση» έχει εγκριθεί από τα Υπουργεία Παιδείας της Γαλλίας και Ελλάδας και αποτελεί σύμπραξη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης [Τ.Ε.Π.Α.Ε]) με το Πανεπιστήμιο Maine, Le Mans, Γαλλία.

Στόχος: Εξειδίκευση στις πρακτικές και θεωρητικές γνώσεις που εφαρμόζουν: α) στην πραγματοποίηση προγραμμάτων προώθησης της πολυγλωσσίας και της διαπολιτισμικότητας και στις δύο συνεργαζόμενες χώρες β) στο σχεδιασμό και εφαρμογή γλωσσικών εκπαιδευτικών πολιτικών στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης καθώς σε κάθε άλλο περιβάλλον με διάχυση πολυγλωσσίας. Οι φοιτητές, θα ειδικευθούν σε θέματα πολιτισμού και διδακτικής της πολυγλωσσίας για δύο εξάμηνα, το χειμερινό στην Ελλάδα και το εαρινό στη Γαλλία.

Εισαγωγή:

Α΄ κύκλος: Φάκελος υποψηφιότητας, προφορικές εξετάσεις σε σχετική βιβλιογραφία και συνέντευξη. Η διδασκαλία θα διεξάγεται στη γαλλική και δευτερευόντως στην ελληνική γλώσσα. Συνεπώς, στην Ελλάδα, οι εγγεγραµµένοι φοιτητές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης πρέπει να διαθέτουν τις βασικές γνώσεις της γαλλικής γλώσσας. Αν δεν υπάρχει αποδεικτικό επαρκούς γνώσης της γαλλικής γλώσσας οφείλουν να δώσουν γραπτές εξετάσεις.

Δεν καταβάλλονται δίδακτρα.

Φοίτηση:

Α΄ κύκλος: Προβλέπεται ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο σε κάθε χώρα και τουλάχιστον τρίμηνη περίοδος εκπόνησης διπλωματικής εργασίας. Οι φοιτητές οφείλουν να παρακολουθήσουν 10 Μαθήματα και επικουρικά ένα Μάθημα διδασκαλίας της ξένης γλώσσας.

Πρόγραμμα Σπουδών: μεταξύ των μαθημάτων που προσφέρονται είναι: "Contact des langues et situations didactiques dans les Balkans", "Patrimoine litteraire mondial pour l’enfance Mythologie, histoire et tradition dans la litterature enfantine grecque", "Classe multiculturelle et education interculturelle".

Πληροφορίες:

Site: http://nrd02w3.nured.auth.gr/el/display.aspx?fileToShow=/el/meta... και http://nrd02w3.nured.auth.gr/el/metaptixiakes/francegreek/

Tηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 995058, 995059, 995064, 995086
email:

2. Το Διαπανεπιστημιακό-Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο
«Ψυχοπαιδαγωγική της ένταξης: ένα σχολείο για όλους»
, έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ αριθμ. 1877/14.09.2007, τ.Β’ ). Με σύμπραξη των Τμημάτων Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Απονέμει:

Ά Κύκλος: Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Ψυχοπαιδαγωγική της Ένταξηςμε δύο (2) κατευθύνσεις: α) Ψυχοπαιδαγωγικές συνιστώσες των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών ή β) Ψυχοπαιδαγωγικές συνιστώσες της πολυπολιτισμικότητας.

Β' Κύκλος: Διδακτορικό Δίπλωμα (Δ.Δ.) με δύο (2) κατευθύνσεις: α) Διδακτορικό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και β) Διδακτορικό Δίπλωμα στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση.

Στόχος:

Εισαγωγή: Φάκελος υποψηφιότητας, γραπτή εξέταση, ατομική συνέντευξη, ξένη γλώσσα.

Φοίτηση: Η χρονική διάρκεια για την απονομή των του ΜΔΕ ορίζεται σε 4 ακαδημαϊκά εξάμηνα για δε το Διδακτορικό Δίπλωμα σε 6 τουλάχιστον εξάμηνα μετά τη λήψη του ΜΔΕ. Ο ετήσιος αριθμός εισακτέων ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε 50. Δεν καταβάλλονται δίδακτρα.

Πρόγραμμα Σπουδών: Μεταξύ των μαθημάτων που διδάσκονται είναι τα εξής: "Κοινωνιογλωσσολογία", "Επιστημολογία της Ειδικής Αγωγής", "Ανάδειξη της ετερότητας μέσα από τα σχολικά εγχειρίδια και τη λογοτεχνία", "Πολυγλωσσία- Κοινή γλώσσα και διάλεκτοι στην εκπαίδευση".

Πληροφορίες:

http://psyhoentaxi.nured.auth.gr/ και http://nrd02w3.nured.auth.gr/el/display.aspx?fileToShow=/el/meta...

Γραμματεία Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 995058, 995059, 995064, 995086

email:

3. Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Ειδίκευση στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση»(ΦΕΚ 2374/31-12-2008 η.Β΄) με τη συνεργασία του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ.

Απονέμει:Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ)στην "Περιβαλλοντική Εκπαίδευση".

Στόχος: η εξειδίκευση επιστημόνων καθώς και η ανάπτυξη εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας σε θέματα: (α) Εμβάθυνσης στη θεωρία της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, παραγωγής γνώσης στο παραπάνω διεπιστημονικό πεδίο και διάχυσης της γνώσης αυτής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. (β) Σχεδιασμού, εφαρμογής και αξιολόγησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για κάθε δυνατό συνδυασμό ομάδων−στόχων, εκπαιδευτών,αντικειμένου μελέτης, εκπαιδευτικού πλαισίου και διατιθέμενης υλικής υποδομής.

Εισαγωγή: Φάκελος υποψηφιότητας, γραπτή μελέτη ειδικής περίπτωσης (1500-2000 λέξεις), ατομική συνέντευξη, ξένη γλώσσα.

Φοίτηση: Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης ορίζεται σε τέσσερα ακαδημαϊκά εξάμηνα. Το 3ο και το 4ο εξάμηνο περιλαμβάνει την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας. Το Πρόγραμμα μπορεί να περιλαμβάνει θερινούς κύκλους διαλέξεων και σεμιναριακών μαθημάτων καθώς και εκπαιδευτικές επισκέψεις.

Πρόγραμμα σπουδών: Μαθήματα που έχουν σχέση με τη Παιδαγωγική, Βιωματική Μάθηση, Οικολογία, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.

Πληροφορίες: Γραμματεία Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ

Tηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 995058, 995059, 995064, 995086.

Τελευταία Ενημέρωση: 18 Δεκ 2013, 12:11