Καταγραφή 

Οδηγός Μεταπτυχιακών Σπουδών 

Μεταπτυχιακές σπουδές στη Νεοελληνική Λογοτεχνία και ελληνικά ΑΕΙ 

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας [ΦΕΚ 44/Β΄/22-1-02]

Απονέμει:

1. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) με δύο (2) κατευθύνσεις: α) Ανθρωπολογία και β) Ιστορία.

2. Διδακτορικό Δίπλωμα (Δ.Δ.) στην Κοινωνική Ανθρωπολογία και Ιστορία.

Στόχος: Το Πρόγραμμα άρχισε να λειτουργεί το ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 και έχει ως αντικείμενο τη διεπιστημονική μελέτη των σύγχρονων και ιστορικών κοινωνιών και πολιτισμικών συστημάτων από την πλευρά της κοινωνικής και ιστορικής ανθρωπολογίας. Η εξειδίκευση σε ορισμένους τομείς της κοινωνικής και ιστορικής ανθρωπολογίας, η εμβάθυνση στις μεσογειακές, βαλκανικές και ευρωπαϊκές ανθρωπολογικές και ιστορικές σπουδές, η προαγωγή της ανθρωπολογικής έρευνας στη νεοελληνική κοινωνία και ιστορία (από το 19ο αιώνα μέχρι σήμερα) με συγκριτικό προσανατολισμό στον ευρύτερο ιστορικό και πολιτισμικό χώρο στον οποίο εντάσσονται οι κοινωνίες της ελλαδικής χερσονήσου, και τέλος, η κατάρτιση στελεχών εξειδικευμένων στην ανθρωπολογική και ιστορική έρευνα.

Εισαγωγή:

Α΄ κύκλος: Με γραπτές εξετάσεις σε θέματα που
προέρχονται από μια καθορισμένη βιβλιογραφία την οποία προμηθεύονται
εγκαίρως από τη Γραμματεία του Τμήματος και σε μία ξένη γλώσσα (αγγλική ή γαλλική). Επίσης, οι υποψήφιοι συμμετέχουν και σε προφορική συνέντευξη.

Β΄ κύκλος: Με αίτηση του υποψηφίου και υποβολή ερευνητικής πρότασης.

Δεν καταβάλλονται δίδακτρα.

Φοίτηση:

Α΄ κύκλος: Η διάρκεια φοίτησης ορίζεται στα τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα, κατά τα οποία ο φοιτητής καλείται να παρακολουθήσει και να εξεταστεί με επιτυχία σε εννέα (9) μαθήματα, καθώς και να συγγράψει μία διπλωματική εργασία. Τα μαθήματα των δύο πρώτων εξαμήνων είναι κοινά και υποχρεωτικά και για τις δύο κατευθύνσεις, ενώ στο τρίτο οι φοιτητές καλούνται να επιλέξουν κατεύθυνση και να παρακολουθήσουν ανάλογα μαθήματα της επιλογής τους.

Β΄ κύκλος: Ο χρόνος για την απόκτηση Δ.Δ. ορίζεται από έξι (6) έως δώδεκα (12) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Πρόγραμμα Σπουδών: Προβλέπεται η διδασκαλία μαθημάτων όπως: Ανθρωπολογία της Θρησκείας, της Τελετουργίας και των Συμβολικών Συστημάτων, Θεωρία και Ιστορία της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Ιστορία της Οικογένειας στην Ευρωπαϊκή Ιστοριογραφία, Ζητήματα Οικονομικής και Πολιτικής Ανθρωπολογίας, Κοινωνική και Πολιτική Ιστορία του Αρχαίου Κόσμου, Εθνογραφία της Ελλάδας και της νότιας Ευρώπης, Ιστορική Ανθρωπολογία, Ανθρωπολογία της Συγγένειας και του Φύλου, Ιατρική Ανθρωπολογία, Πολιτική και Κοινωνική Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας, Δημογραφική Kρίση και Kοινωνική Aλλαγή στα Oθωμανικά Bαλκάνια, Προφορική Ιστορία, Εθνογραφίες Πολιτισμικών Περιοχών.

Στο μάθημα Θεωρία και Ιστορία της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας εξετάζονται υπό το πρίσμα των αντιτιθεμένων απόψεων οι ανταλλαγές της ερμηνευτικής ανθρωπολογίας του ανθρωπολογικού κονστρουκτιβισμού με την ιστορία και τη λογοτεχνική κριτική.

Πληροφορίες:
site http://www.aegean.gr/social-anthropology/iridion/html/postgradua...
Γραμματεία: Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορία, Κτίριο Μπίνειο, Φάωνος και Χαριλάου Τρικούπη, 81 100 Μυτιλήνη, Λέσβος, τηλ. 22510 36331, fax: 22510 36349.

Τελευταία Ενημέρωση: 18 Δεκ 2013, 12:11