Θεωρητικά κείμενα

Λάθη στη Παραγωγή Γραπτού Λόγου

Το πιστοποιητικό ελληνομάθειας απευθύνεται σε ένα ευρύ ηλικιακά κοινό. Ειδικότερα, κάθε χρόνο διενεργούνται εξετάσεις για παιδιά 8-12 ετών (επίπεδο Α1 για παιδιά 8-12 ετών), και για εφήβους και ενηλίκους από 12 ετών και πάνω (επίπεδα Α1, Α2, Β1, Β2, Γ1, Γ2), σύμφωνα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες.

Η δεξιότητα στην οποία αντιμετωπίζουν οι υποψήφιοι τα περισσότερα προβλήματα είναι η παραγωγή γραπτού λόγου. Για το λόγο αυτό, στο παρόν κείμενο αρχικά καταγράφονται και παρουσιάζονται με μορφή πίνακα αυτά που πρέπει να μπορεί να κάνει ο υποψήφιος ανά επίπεδο πιστοποίησης, προκειμένου να ανταποκριθεί επαρκώς στη δεξιότητα της ΠΓΛ (υποδεξιότητες, είδη κειμένων και θεματολογία).

Στη συνέχεια, παρουσιάζονται συνοπτικά τα αποτελέσματα έρευνας που αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμμετέχοντες στις εξετάσεις του πιστοποιητικού ελληνομάθειας στις μη απλές λεξικές μονάδες. Τέλος, προτείνονται στρατηγικές τις οποίες μπορεί να ακολουθήσει ο δάσκαλος της γλώσσας προκειμένου να βελτιώσει την επίδοση των εκάστοτε μαθητών του.

comments powered by Disqus