Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

SMTWTFS
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Go
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

17 Jun. 2022

5 items total [1 - 5]
Go
<< First < Previous Next > Last >>
ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
 • Νέα Ελληνική :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Ανακοινώσεις

  Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ελληνιστής Peter Mackridge

  Ανακοινώθηκε χθες, 17 Ιουνίου 2022, ο θάνατος του Peter Mackridge, ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και σπουδαίου μεταφραστή και ελληνιστή.

  Ο Peter Mackridge γεννήθηκε στην Αγγλία το 1946. Φοίτησε στο St. John's College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όπου σπούδασε νεοελληνική και γαλλική φιλολογία. Με υποτροφία από το Queen's College του ίδιου πανεπιστημίου έζησε τα χρόνια 1969-1972 στην Αθήνα, όπου έκανε έρευνα για τη διδακτορική διατριβή του, που είχε ως θέμα το ελληνικό μυθιστόρημα του μεσοπολέμου. Από το 1973 ως το 1980 ήταν Lecturer Νεοελληνικής Φιλολογίας στο King's College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ενώ από το 1981 ως τη συνταξιοδότησή του, το 2004, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου ήταν επίσης εταίρος (fellow) του St. Cross College.

  Ασχολήθηκε με τη διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας, και δημοσίευσε άρθρα για το Σολωμό, τον Καρυωτάκη, το προπολεμικό και μεταπολεμικό ελληνικό μυθιστόρημα και την ποντιακή διάλεκτο. Επίσης επιμελήθηκε την έκδοση των μυθιστορημάτων "Eroica" και "Στου Χατζηφράγκου" του Κοσμά Πολίτη στη σειρά "Νεά Ελληνική Βιβλιοθήκη" των εκδόσεων Ερμής, αρχικά, και του Βιβλιοπωλείου της Εστίας στη συνέχεια. Το 2014-15 μετέφρασε και εξέδωσε έργα του Βιζυηνού και του Παπαδιαμάντη, όπως και μια συλλογή από χαϊκού του ποιητή Χάρη Βλαβιανού.

  Το 2008 του απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 2017 ο τίτλος του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Στις 23 Μαρτίου 2022, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναγνωρίζοντας την προσφορά του διακεκριμένου βρετανού πανεπιστημιακού και συγγραφέα στη βαθύτερη κατανόηση του νεοελληνικού πολιτισμού και την προβολή του στη διεθνή κοινότητα, του απέδωσε την ελληνική ιθαγένεια.

  Ο Τομέας Νεοελληνικών και Συγκριτολογικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠθ, εξέδωσε το ακόλουθο Ψήφισμα:

  "O Toμέας Νεοελληνικών και Συγκριτολογικών Σπουδών αποχαιρετά με οδύνη τον σπουδαίο νεοελληνιστή Peter Mackridge. Το πολύπλευρο και πλούσιο έργο του που εκτείνεται σε ποικίλα πεδία (ελληνική γλώσσα, λογοτεχνία και πολιτισμική ιστορία ήδη από τις απαρχές της νεοελληνικής γραμματείας), οι μεταφράσεις πλήθους νεοελληνικών πεζογραφικών και ποιητικών κειμένων, η πολύχρονη διδακτική προσφορά του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η σταθερή και πολύπλευρη μέριμνά του για τις νεοελληνικές σπουδές αποτελούν για όλα τα μέλη του Τομέα σταθερό συνομιλητή και πολύτιμη παρακαταθήκη, διδακτική κι ερευνητική. Στο ήθος και την ακέραιη προσωπικότητα του Mackridge απευθύνουμε τον ύστατο χαιρετισμό, την τελευταία συγκινημένη χειρονομία τιμής και ανεξίτηλης μνήμης."

  πηγές: ekathimerini (https://www.ekathimerini.com/news/1186981/death-announced-of-peter-mackridge/)
  - biblionet (https://biblionet.gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%80%CE%BF/?personid=12999)
  - cityportal (https://cityportal.gr/pethane-o-vraveymenos-metafrastis-kai-ellinistis-piter-makritz/)
  - ΠΜΣ Νεοελληνική Φιλολογία. Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές (https://www.facebook.com/PMSgrLITauth/?ref=pages_you_manage)

  18 Jun 2022 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

  Εκδήλωση παρουσίασης των πρακτικών του επιστημονικού συνεδρίου: Λογιοσύνη και Συγκρότηση της Ιστορίας της Νεοελληνικής Γραμματείας: 18ος-19ος αιώνας (17/6/22)

  Η Βιβλιοθήκη της Βουλής και το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης συνδιοργανώνουν εκδήλωση παρουσίασης των πρακτικών του επιστημονικού συνεδρίου "Λογιοσύνη και Συγκρότηση της Ιστορίας της Νεοελληνικής Γραμματείας: 18ος-19ος αιώνας", την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022 και ώρα 19:00, στην αίθουσα Γερουσίας του Μεγάρου της Βουλής.

  Στις Ειδικές Συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων απόκεινται δεκαέξι χειρόγραφα τετράδια του Ηπειρώτη λογίου και διδασκάλου Χριστόφορου Φιλητά (1787-1867), από το Γραμμένο Ιωαννίνων. Τα τετράδια καλύπτουν τα χρόνια της ενεργού δράσης του ως διδασκάλου, από το 1818 έως και τον θάνατό του το 1867. Οι σημειώσεις του αποτελούν πολύτιμα τεκμήρια για τις στρατηγικές συγκέντρωσης και ταξινόμησης της γνώσης σχετικά με τη νεοελληνική πνευματική ιστορία από τα υστεροβυζαντινά χρόνια έως και τον 19ο αιώνα. Οι κύριοι άξονες της ερευνητικής δράσης του, όπως αποτυπώνονται στα τετράδια, είναι η συγκρότηση εργοβιογραφικών λημμάτων για Έλληνες λόγιους από τον 15ο έως και τον 18ο αιώνα, αναλυτικά βιβλιογραφικά λήμματα για εκδόσεις ελληνικών βιβλίων στα χρόνια της πρώιμης νεωτερικότητας, εργασίες για την ιστορία της εκπαίδευσης και της παιδείας του Ελληνισμού από την Άλωση κι έπειτα και εργασίες λεξικογραφικού και γραμματικού ενδιαφέροντος για τη νέα ελληνική. Συνολικά, ο Χριστόφορος Φιλητάς ανήκει στη γενιά των λογίων της προεπαναστατικής περιόδου που λειτούργησαν ως δυναμικοί διαμεσολαβητές της γνώσης των ευρωπαϊκών πραγμάτων στον ελλαδικό χώρο, αλλά και, αντίστροφα, της εξιστόρησης της ελληνικής πνευματικής ζωής από την Άλωση έως και το 1821 προς τους κύκλους της Ευρώπης.

  Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι:
  - Μαρία Καμηλάκη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης της Βουλής
  - Αγγέλα Γιώτη, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
  - Δημήτρης Πολυχρονάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας , Πανεπιστήμιο Κρήτης (εξ αποστάσεως ομιλία)
  - Κωνσταντίνος Χρυσόγελος, Επίκουρος Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
  - Αλέξανδρος Κατσιγιάννης, Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
  - Έλλη Δρούλια, Ιστορικός, εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου

  Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Γεώργιος Αγγελόπουλος, Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διοίκησης, Βιβλιοθήκης και Εκδόσεων της Βουλής των Ελλήνων.

  17 Jun 2022 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Ανακοινώσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

  Έκθεση Βιβλίου στο Άλσος Περιστερίου (17/6-3/7/22)

  Την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022 και ώρα 18:30, στα πλαίσια της συνεργασίας με το Δήμο Περιστερίου, ανοίγει τις πύλες της η Έκθεση Βιβλίου στο Άλσος Περιστερίου, την οποία συνδιοργανώνουν ο Δήμος Περιστερίου και ο Σύλλογος Βιβλιοχαρτοπωλών – Εκδοτών Αθηνών & Προαστίων, υπό την αιγίδα της ΠΟΕΒ. Θα διαρκέσει από τις 17 Ιουνίου μέχρι και τις 3 Ιουλίου και θα λειτουργεί καθημερινά από τις 18:30 έως 23:00.
  Θα συμμετάσχουν εκθέτες με νέες εκδόσεις, όσο και παλαιότερες που καλύπτουν τα ενδιαφέροντα κάθε αναγνώστη. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις και θα συγκεντρωθούν καινούργια και μεταχειρισμένα βιβλία με σκοπό να δωριστούν, μετά το πέρας της έκθεσης, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη και στις βιβλιοθήκες σχολείων του Δήμου Περιστερίου.
  Η φετινή έκθεση είναι αφιερωμένη στα 100 Χρόνια μικρασιατικής καταστροφής, με τίτλο "1922-2022: η προσφυγιά τότε και σήμερα".

  16 Jun 2022 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Ανακοινώσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

  Ανοικτή συζήτηση για τη Φιλαναγνωσία και τον Διαπολιτισμικό Διάλογο (17/6/22)

  Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο πρόγραμμα Erasmus Plus, αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στον συντονισμό και ανάπτυξη των Λεσχών Ανάγνωσης και διοργανώνει, σε συνεργασία με την CulturePolis, ανοικτή συζήτηση στην έδρα του, στο Ψυχικό [Στρατηγού Καλλάρη 50], την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022, ώρα 19:00, με θέμα τις Λέσχες Ανάγνωσης, τη Φιλαναγνωσία και τον Διαπολιτισμικό Διάλογο.

  Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνουν ο Πρόεδρος του ΕΙΠ κ. Νίκος Α. Κούκης και ο Πρόεδρος της CulturePolis κ. Βασίλειος Λαοπόδης.

  Συμμετέχουν:
  – Ξανθίππη Κοντογιάννη, Διαχειρίστρια Έργων CulturePolis
  – Πέρσα Κουμούτση, Συγγραφέας – Μεταφράστρια, Συντονίστρια Κέντρου Ελληνικής & Αραβικής Λογοτεχνίας & Πολιτισμού
  – Ρένα Σαμαρά Μάινα, Συντονίστρια Λέσχης Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής
  – Κατερίνα Μαλακατέ, Συντονίστρια Λέσχης Ανάγνωσης BookTalks, Συγγραφέας

  14 Jun 2022 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Αρχαία Ελληνική :: Ανακοινώσεις

  Διαδικτυακό ερευνητικό σεμινάριο από το Παν/μιο Πατρών: Multiple Explanations in the Ancient Greek and Roman World (Οκτ. 2021 - Ιούν. 2022)

  Το Πανεπιστήμιο Πατρών διοργανώνει διαδικτυακό ερευνητικό σεμινάριο με τίτλο: Multiple Explanations in the Ancient Greek and Roman World.
  Διοργάνωση: Γιώργος Καζαντζίδης, Κατερίνα Οικονομοπούλου, Hendrik Müller.

  16 Sep 2021 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Previous   [1]   Next >