Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Πιστοποίηση Ελληνομάθειας

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Νέα Ελληνική :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Νέα περίοδος του εξ αποστάσεως επιμορφωτικού προγράμματος «Διαδρομές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας» για διδάσκοντες στην Ελλάδα και το εξωτερικό

    Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ανακοινώνει τη νέα περίοδο του εξ αποστάσεως επιμορφωτικού προγράμματος «Διαδρομές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης Γλώσσας» για διδάσκοντες/ουσες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (http://diadromes.greek-language.gr). Τα μαθήματα ξεκινούν τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2025 και διαρκούν 9 μήνες. Αιτήσεις εγγραφής γίνονται δεκτές από 07/05/2025 μέχρι και 04/09/2025 στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.greek-language.gr/routes.

    Το πρόγραμμα αποτελείται από τις παρακάτω οκτώ ενότητες, οι οποίες καλύπτουν όλες τις θεματικές περιοχές που ενδιαφέρουν τον/τη διδάσκοντα/ουσα την ελληνική ως δεύτερη/ξένη γλώσσα:

    1. Σχεδιασμός και διαχείριση μαθήματος, διδασκαλία των τεσσάρων δεξιοτήτων

    2. Διδασκαλία της γραμματικής, του λεξιλογίου και της προφοράς

    3. Διδασκαλία ξένης γλώσσας μέσω Η/Υ (Computer Assisted Language Learning)

    4. Γλωσσική διδασκαλία σε παιδιά

    5. Όψεις της γλώσσας (Ποικιλομορφία της γλώσσας, κειμενικά είδη και λογοτεχνικός λόγος)

    6. Διγλωσσία: Η γλώσσα και η σκέψη στον δίγλωσσο ομιλητή

    7. Όταν οι πολιτισμοί συνομιλούν στο σχολείο: ζητήματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης

    8. Αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών

    Το πρόγραμμα, που από την πρώτη χρονιά εφαρμογής του, το 2007, τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών, διαρκώς επικαιροποιείται και βελτιώνεται, ενώ προσφέρει ευελιξία στην παρακολούθησή του, καθώς υλοποιείται εξ ολοκλήρου από απόσταση με ασύγχρονη διδασκαλία. Οι επιμορφούμενοι/ες σε κάθε ενότητα έχουν πρόσβαση επί 24ώρου βάσεως στο υλικό και σε φόρα συζητήσεων για άμεση επικοινωνία με τους/τις διδάσκοντες/διδάσκουσες καθώς και τους/τις επιμορφούμενους/επιμορφούμενες, προκειμένου να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων και εποικοδομητικός διάλογος.

    Πραγματοποιούνται τηλεσεμινάρια σε κάθε ενότητα, σε πραγματικό χρόνο, για τη ζωντανή επικοινωνία με την ομάδα διδασκαλίας.

    Μοναδικά στοιχεία του προγράμματος:

    - Τρεις, τουλάχιστον, εξειδικευμένοι/ες διδάσκοντες/ουσες σε κάθε ενότητα, με πολύχρονη πείρα στον τομέα τους, διδάσκουν, επιβλέπουν και απαντούν άμεσα στις ερωτήσεις των επιμορφούμενων.

    - Η διδασκαλία αξιοποιεί αρχές της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

    - Οι επιμορφούμενοι/ες εκπονούν εργασία σε κάθε ενότητα με την καθοδήγηση και υποστήριξη των διδασκόντων/διδασκουσών.

    - Από το 2022–2023 λειτουργεί διαδικτυακή κοινότητα εκπαιδευτικών στην οποία εντάσσονται οι απόφοιτοι/ες. Η καινοτομία αυτή ανταποκρίνεται στις σύγχρονες επιστημονικές αναζητήσεις, οι οποίες δεν θεωρούν την εκπαίδευση εκπαιδευτικών ως μια άπαξ ενέργεια που ολοκληρώνεται με τον κύκλο κάποιων μαθημάτων. Το περιβάλλον της διαδικτυακής κοινότητας ανταποκρίνεται στην ανάγκη αυτή, παρέχοντας τη δυνατότητα για συνεχή συνεργασία και ενημέρωση στο μέλλον.

    Στο πρόγραμμα μπορεί να συμμετέχει κάθε εμπλεκόμενος/η στη ή/και ενδιαφερόμενος/η για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αρκεί να είναι απόφοιτος/η ελληνικής φιλολογίας, ξένων φιλολογιών, παιδαγωγικών τμημάτων, θεολογικών σχολών ή άλλων πανεπιστημιακών τμημάτων ελληνικών ή ισότιμων ξένων πανεπιστημίων. Υπό όρους γίνονται δεκτοί/ές υποψήφιοι/ες που δεν έχουν ολοκληρώσει σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Το Πρόγραμμα «Διαδρομές στη διδασκαλία της νέας ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας»

    α) αποτελεί αναγνωρισμένο επιμορφωτικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και οδηγεί στην απόκτηση αναγνωρισμένης από το ελληνικό κράτος διδακτικής επάρκειας για τη διδασκαλία της ελληνικής στην αλλοδαπή (Υ.Α. Φ.815.2/306/40937/Ζ1, ΦΕΚ τ. Β΄ 862/8.4.2014),

    β) παρέχει πιστοποιημένη εξειδίκευση στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας και ανταποκρίνεται στα συνεκτιμώμενα προσόντα της πρόσφατης ρύθμισης για τη στελέχωση των Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ) από μόνιμους εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 3 (δ) της Κ.Υ.Α. αριθμ. 152360/ΓΔ4/19.9.2016 (ΦΕΚ 3049/Β/23.9.2016),

    γ) μοριοδοτείται ως προσόν για την επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης (νόμος υπ’ αριθμ. 4823/2021. ΦΕΚ 136/Α/3-8-2021).

    Για κάθε σχετική πληροφορία, όπως την εγγραφή στο πρόγραμμα και το κόστος, σας παραπέμπουμε στην ιστοσελίδα των εγγραφών: www.greek-language.gr/routes.

    Στοιχεία επικοινωνίας:

    Συντονίστριες του προγράμματος «Διαδρομές»: Αθανασία Μαργώνη, Ευδοξία Μητρούση

    Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: diadromes@greeklanguage.gr

    Τηλ.: (0030) 2310 805 507 & 488 560

    (ώρες πληροφόρησης: 9.00-14.30 καθημερινά–εργάσιμες ημέρες)

    Δείτε στα συνημμένα τα Δελτία Τύπου στα ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά και ρωσικά

    14 Μάϊ 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Διαδικτυακή συνάντηση του προγράμματος Χαρτογραφήσεις της Δ.ΕΛ.ΕΞΩ. για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στην Ελβετία και τη Σερβία (30/5/25)

    Στο πλαίσιο του προγράμματος "Χαρτογραφήσεις" της διεθνούς ομάδας ειδικού επιστημονικού ενδιαφέροντος Δ.ΕΛ.ΕΞΩ (Διδασκαλία της Ελληνικής στο Εξωτερικό), θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή συνάντηση, την Παρασκευή 30 Μαΐου 2025 και ώρα 14:00–16:00 (ώρα Ελλάδας), με δύο τοποθετήσεις από τον κ. Βόικαν Στόιτσιτς για την Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη Σερβία και την κ. Βάλλη Λύτρα (Goldsmiths Πανεπιστήμιο του Λονδίνου) για την Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στην Ελβετία.

    14 Μάϊ 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

    Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δράσεις του ΚΕΓ στο πλαίσιο της 21ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης

    Το ΚΕΓ βρισκόταν στον εκθετήριο χώρο της Helexpo, Περίπτερο 14 / Stand 19, από την Πέμπτη 08/05/2025 έως και την Κυριακή 11/05/2025, όπου παρουσιάστηκαν το έργο και οι εκδόσεις του.

    Kατά τη διάρκεια της Έκθεσης διοργανώθηκαν, επίσης, οι εξής εκδηλώσεις:

    Το Σάββατο 10 Μαΐου ο κ. Χρήστος Τσαγγάλης, καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ, διευθυντής του Τμήματος Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και συγγραφέας ενός εκ των 6 τόμων της σχολιασμένης έκδοσης της Ιλιάδας από το Ίδρυμα Lorenzo Valla παρουσίασε την επικείμενη έκδοση της Ιλιάδας που συμπληρώνει την μνημειώδη σχολιασμένη έκδοση της Οδύσσειας από το Ίδρυμα Lorenzo Valla πριν από 35 περίπου χρόνια.

    Ακολούθησε την Κυριακή 11 Μαΐου η ομιλία του κ. Δημήτρη Κουτσογιάννη, ομότιμου καθηγητή Γλωσσολογίας ΑΠΘ και αναπληρωτή προέδρου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας με θέμα «Από την τηλεκπαίδευση στην Τεχνητή Νοημοσύνη: Οικολογίες σχολικού γραμματισμού και το μέλλον του ελληνικού σχολείου» Στην παρούσα ομιλία αξιοποιήθηκαν ερευνητικά δεδομένα από την περίοδο της τηλεκπαίδευσης και από τις προσπάθειες αξιοποίησης της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση, προκειμένου να αποτυπωθούν οι ισχύουσες οικολογίες σχολικού γραμματισμού και να διατυπωθούν προτάσεις ως προς την κατεύθυνση των αλλαγών που είναι απαραίτητες στο ελληνικό σχολείο.

    12 Μάϊ 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Τρίτη πρόσκληση υποβολής περιλήψεων για το 1ο Διεθνές Συνέδριο Δ.ΕΛ.ΕΞΩ.: Διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στο εξωτερικό: νέα δεδομένα και ζητούμενα (5-7/2/26)

    Οι νέες μεταναστευτικές ροές και κινητικότητες καθώς και οι συνεχώς μεταβαλλόμενες οικονομικές, κοινωνικοπολιτικές, πολιτισμικές και τεχνολογικές συνθήκες – σε τοπικό, διατοπικό και παγκόσμιο επίπεδο – δημιουργούν ριζικά νέα δεδομένα για το πεδίο της διδασκαλίας της
    ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στο εξωτερικό.

    Το 1ο διεθνές συνέδριο της ομάδας ειδικού επιστημονικού ενδιαφέροντος Δ.ΕΛ.ΕΞΩ. (Διδασκαλία της Ελληνικής στο Εξωτερικό) επιδιώκει να αναδείξει τις πολλαπλές πτυχές του αναδυόμενου αυτού πεδίου και να προκαλέσει έναν διάλογο με επίκεντρο τις πολλαπλές φωνές των πρωταγωνιστών του πεδίου – εκπαιδευτικών, μαθητ·ρι·ών, γονέων και κηδεμόνων, κοινοτήτων, φορέων. Παράλληλα, αποσκοπεί να διασυνδέσει ζητήματα διδασκαλίας και εκπαιδευτικής πολιτικής με τις σύγχρονες επιστημονικές και ερευνητικές αναζητήσεις.

    Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 5–7 Φεβρουαρίου 2026. Θα καλύψει όλες τις πτυχές της διδασκαλίας και της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στο εξωτερικό με σκοπό να αναδειχθούν οι προκλήσεις και να συζητηθούν οι προοπτικές για το
    μέλλον.

    Δομή του συνεδρίου

    Το συνέδριο θα περιλαμβάνει:

    (A) Κεντρικές ομιλίες
    – Ασπασία Χατζηδάκη, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Η Διατήρηση της Ελληνικής στο Εξωτερικό υπό το Πρίσμα της Οικογενειακής Γλωσσικής Πολιτικής: Η Οπτική των Γονέων

    – Joy Kreeft Peyton, President, Coalition of Community-Based Heritage Language Schools,
    Community-based Heritage Language Schools: The Global Heritage Language Education Sector

    – Joseph Lo Bianco, University of Melbourne, The Pharos Initiative: Revitalising Modern Greek in Australia

    (Β) Θεματικές συνεδρίες
    Οι θεματικές συνεδρίες παρέχουν την ευκαιρία σε εμπλεκόμενους·ες στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού (ερευνητ·ρι·ες, εκπαιδευτικούς, μαθητ·ρι·ες, γονείς και κηδεμόνες, κοινότητες, φορείς) να συζητήσουν ένα συγκεκριμένο θέμα από διάφορες οπτικές γωνίες. Κάθε θεματική συνεδρία θα έχει διάρκεια 120 λεπτά.

    (Γ) Προφορικές ανακοινώσεις
    Οι προφορικές ανακοινώσεις περιλαμβάνουν μια παρουσίαση διάρκειας 20 λεπτών που ακολουθείται από συζήτηση 10 λεπτών.

    (Δ) Εργαστήρια
    Τα εργαστήρια παρέχουν την ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς, σχολεία και ερευνητ·ρι·ες να αναδείξουν παραδείγματα από την εκπαιδευτική πράξη. Κάθε εργαστήριο θα έχει διάρκεια 60 λεπτά.

    Οι θεματικές συνεδρίες και τα εργαστήρια μπορούν να οργανωθούν από τις ομάδες εργασίας της Δ.ΕΛ.ΕΞΩ.

    Υποβολή περιλήψεων
    Οι περιλήψεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του
    συνεδρίου στον ιστότοπο Oxford Abstracts:
    https://app.oxfordabstracts.com/stages/77590/submitter\

    Σημαντικές ημερομηνίες

    Προθεσμία υποβολής περιλήψεων: 20 Μαΐου 2025
    Ειδοποίηση αποδοχής: 15 Ιουλίου 2025
    Προθεσμία εγγραφής ομιλητ·ρι·ών: 15 Σεπτεμβρίου 2025
    Γλώσσες συνεδρίου: Ελληνικά, Αγγλικά

    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. https://delexo.greeklanguage.gr/index.php/el/drastiriotita/synedria/49-1o-diethnes-synedrio-delexo-didaskalia-tis-ellinikis-glossas-kai-tou-politismou-sto-exoteriko-nea-dedomena-kai-zitoumena

    07 Μάϊ 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Ανακοινώσεις

    Διαδικτυακή συνάντηση "Χαρτογραφήσεις" της Δ.ΕΛ.ΕΞΩ.: Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στην Αυστραλία (21/3/25)

    Στο πλαίσιο του προγράμματος "Χαρτογραφήσεις" της διεθνούς ομάδας ειδικού επιστημονικού ενδιαφέροντος Δ.ΕΛ.ΕΞΩ (Διδασκαλία της Ελληνικής στο Εξωτερικό), θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή συνάντηση, την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2025 και ώρα 14:00–16:00 (ώρα Ελλάδας), με θέμα: Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στην Αυστραλία.
    Εισηγητές: Πατρίτσια Κορομβόκης (Macquarie University, Sydney), Σταυρούλα Νικολούδη (La
    Trobe University, Melbourne) και Γιώργος Φραζής (Charles Darwin University.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μέσω Zoom

    Η επόμενη συνάντηση των «Χαρτογραφήσεων» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Μαΐου 2025 και ώρα Ελλάδας 14:00 με 16:00, με δύο τοποθετήσεις από τον κ. Βόικαν Στόιτσιτς για την Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη Σερβία και την κ. Βάλλη Λύτρα (Goldsmiths Πανεπιστήμιο του Λονδίνου) για την Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στην Ελβετία.

    Στόχος των Χαρτογραφήσεων είναι η αποτύπωση της διδασκαλίας της Ελληνικής σε διαφορετικά συγκείμενα στο εξωτερικό.

    20 Μάρ 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    ΜΑΘΑΙΝΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ / GREEK COURSES ONLINE

    Άνοιξαν οι εγγραφές για τον νέο κύκλο μαθημάτων ελληνικής γλώσσας!

    Το ΚΕΓ συνεχίζει την επιτυχή πραγματοποίηση εξ αποστάσεως διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε ενήλικες επιπέδου Α1. Ο νέος κύκλος μαθημάτων θα ξεκινήσει στις 24 ΜΑΡΤΙΟΥ και θα ολοκληρωθεί στις 20 ΙΟΥΛΙΟΥ.

    19 Μάρ 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Διάλεξη του Προέδρου του ΚΕΓ για τη διαχρονική σημασία της ελληνικής γλώσσας στην Πρίστινα (13/2/25)

    Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας (9η Φεβρουαρίου) ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας κ. Θεόδωρος Παπαγγελής, Ακαδημαϊκός έδωσε διάλεξη στην Πρίστινα με θέμα «Η διαχρονική σημασία της ελληνικής γλώσσας».

    Η διάλεξη διοργανώθηκε από το Ελληνικό Γραφείο Συνδέσμου στην Πρίστινα και πραγματοποιήθηκε στο Αλβανολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Πρίστινα την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2025.

    Την εκδήλωση παρακολούθησαν ερευνητές του Αλβανολογικού Ινστιτούτου καθώς και φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου.

    Στην εκδήλωση παρέστη και η Πρέσβης κ. Ελένη Βακάλη, Επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου στην Πρίστινα.

    18 Φεβ 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Εκδηλώσεις του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας για την Παγκόσμια Ημέρα ελληνικής γλώσσας (9/2/2025)

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας (9/2/2025), το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας πραγματοποίησε τις εξής εκδηλώσεις-δράσεις:

    1. Εκδήλωση του Δήμου Καλαμαριάς σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας: Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, Δημοτικό θέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής».

    Η δήμαρχος Καλαμαριάς κα Χρύσα Αράπογλου προσφώνησε την εκδήλωση και μίλησε για τον ρόλο της ελληνικής γλώσσας διαχρονικά, τονίζοντας, παράλληλα, πόσο σημαντική είναι για τον Δήμο η παρουσία σε αυτόν ενός δημόσιου φορέα διεθνούς εμβέλειας, όπως το ΚΕΓ, που στοχεύει στην προβολή και προώθηση της ελληνικής σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Ο Ακαδημαϊκός και Πρόεδρος του ΚΕΓ Θεόδωρος Παπαγγελής ανέλυσε το θέμα «Ελληνική γλώσσα: μια πολιτισμική ιστορία», όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η γνώση των ελληνικών συνόδευε πάντα κρίσιμες επιλογές εκπαιδευτικής φιλοσοφίας, επιστημολογικού προσανατολισμού, φυλετικής αυτοαντίληψης ακόμη και ταξικής/κοινωνικής αυτοεπιβεβαίωσης, γεγονός που διαμόρφωσε την πολιτισμική φυσιογνωμία της ευρύτερης Δύσης. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο κ. Παπαγγελής, το χρονικό της ελληνικής γλώσσας, αν και της προσδίδει ιδιαίτερο πολιτισμικό βάρος, δεν την καθιστά ανώτερη των άλλων γλωσσών, ούτε μητέρα των γλωσσών, αλλά μάλλον «όμορφη και πολύφερνη θυγατέρα».

    Στη συνέχεια, η Καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ Ανθή Ρεβυθιάδου, με την ομιλία της «Διαδρομή από τις διαλέκτους στην Κοινή ποντιακή», σύστησε στο κοινό της Καλαμαριάς, ανθρώπους που σε μεγάλο βαθμό προέρχονται από περιοχές του Πόντου, τις διαφορές και τις ομοιότητες των ποικιλιών της ποντιακής, όπως μιλιόταν στις διάφορες ποντιακές κοινότητες στην παλιά πατρίδα του Πόντου, και της κοινής ποντιακής όπως διαμορφώθηκε, μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας τη σημασία του γλωσσικού οικοσυστήματος και των γλωσσικών επαφών στη διαμόρφωση και εξέλιξη των γλωσσών.

    Τις παρουσιάσεις συνόδευσε εννεαμελές σχήμα από μουσικούς του Τμήματος Πολιτισμού και του Δημοτικού Ωδείου Καλαμαριάς, με μελοποιημένη ελληνική ποίηση, καθώς και με χαρακτηριστικά αποσπάσματα ποντιακής μουσικής.

    2. «Χαρτογραφήσεις» της διεθνούς ομάδας ειδικού ενδιαφέροντος Δ.ΕΛ.ΕΞΩ (Διδασκαλία της Ελληνικής στο Εξωτερικό), που λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΚΕΓ: Διαδικτυακή ημερίδα, Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου

    Στο πλαίσιο της Σειράς διαδικτυακών διαλέξεων «Χαρτογραφήσεις», κατά τις οποίες αποτυπώνεται η διδασκαλία της ελληνικής σε διαφορετικά συγκείμενα στο εξωτερικό, πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή ημερίδα «Φωνές νέων ερενητ.ρι.ών για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στο εξωτερικό».

    Στην ημερίδα νέοι και νέες ερευνητές/ερευνήτριες παρουσίασαν μέρος της επιστημονικής τους δουλειάς (σε μεταπτυχιακό ή διδακτορικό επίπεδο) σε ελληνικές διασπορικές κοινότητες στην Αυστραλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τη Σουηδία. Παρουσιάστηκαν διαφορετικές μεθοδολογίες (κοινωνιογλωσσικές, παιδαγωγικές, ψυχογλωσσικές), γεγονός που αναδεικνύει τη σύνθετη και διεπιστημονική φύση της έρευνας σε πολυγλωσσικά περιβάλλοντα. Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος ακαδημαϊκών και εκπαιδευτικών, χάρη στα σχόλια των οποίων πραγματοποιήθηκε γόνιμη συζήτηση στην οποία υπογραμμίστηκε το υψηλό επίπεδο των εργασιών που παρουσιάστηκαν, ενώ δόθηκε και ανατροφοδότηση για μελλοντικές πτυχές προς διερεύνηση.

    Το βίντεο της ημερίδας θα είναι σύντομα διαθέσιμο στον ιστότοπο της Δ.ΕΛ.ΕΞΩ.

    όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη τη σειρά των «Χαρτογραφήσεων»

    3. Εκδήλωση σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Μόναχο (Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025).

    Στην εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν Έλληνες και Ελληνίδες εκπαιδευτικοί σε σχολεία της Βαυαρίας, καθώς και εκπρόσωποι του Βαυαρικού Υπουργείου Παιδείας, συμμετείχαν με διαδικτυακή ανακοίνωση μέλη του ΚΕΓ από την ομάδα πιστοποίησης της ελληνομάθειας (ο Επιστημονικά Υπεύθυνος, κος Δημήτρης Κουτσογιάννης, και οι συνεργάτες Αρετή Τσακαλούδη και Αντώνης Κωνσταντινίδης). Η παρουσίαση, με περιεχόμενο την ελληνομάθεια σε ελληνικές οικογένειες στη Γερμανία, φώτισε σημαντικές πλευρές των ελληνόγλωσσων πρακτικών σε επίπεδο οικογένειας και άνοιξε έναν εποικοδομητικό διάλογο σχετικά με τη διατήρηση της ελληνικής σε διασπορικές κοινότητες. Ευχαριστούμε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Μόναχο για τη συνεργασία και τη διεξαγωγή της εκδήλωσης.

    Το Facebook του Προξενείου

    4. Άρθρο του Προέδρου του ΚΕΓ, Ακαδημαϊκού κ. Θεόδωρου Παπαγγελή στο Βήμα της Κυριακής (9 Φεβρουαρίου 2025)

    Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:
    […] "Ποιος χρειάζεται τα ελληνικά;" αναρωτιέται ο Σάιμον Γκόλντχιλ σε μια εξαίρετη μελέτη (Κέιμπριτζ, 2002) και η απάντηση δεν είναι εύκολη σήμερα σε μια Δύση που υποφέρει από ταυτοτικό άγχος και δυσφορία και από αντιστόρητες υπερευαισθησίες.
    Αλλά το χρονικό της ελληνικής γλώσσας είναι απαράγραπτο, είναι αυτό, και όχι οι αυτοσυγχαρητήριες επάρσεις, που νοηματοδοτεί η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, και είναι αυτό που επιτάσσει στοργή και σεβασμό για τη γλώσσα που μας έδωσαν ελληνική.

    Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο συνημμένο

    5. Συνέντευξη του Αντιπροέδρου του ΚΕΓ και Διευθυντή του Τμήματος Στήριξης και Προβολής της ελληνικής Γλώσσας του ΚΕΓ στη διαδικτυακή αγγλόφωνη πλατφόρμα «Greek News Agenda» της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Ο κ. Κουτσογιάννης μίλησε για τη σημασία και τις παραμέτρους που συγκαθορίζουν τη διδασκαλία της ελληνικής στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο γλωσσικό περιβάλλον και παρουσίασε αναλυτικά τις δράσεις του ΚΕΓ που στοχεύουν στη στήριξη και προβολή της ελληνικής και της διδασκαλίας της.

    Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη εδώ

    Δείτε στα συνημμένα φωτογραφίες από την εκδήλωση της 9ης Φεβρουαρίου 2025, καθώς και το άρθρο της εφημερίδας Το Βήμα της Κυριακής με αναφορά στο έργο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας

    13 Φεβ 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Ανακοινώσεις

    Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στο Βερολίνο (10/2/25)

    Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, η Πρεσβεία της Ελληνικής Δημοκρατίας και το Κέντρο Νέου Ελληνισμού του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου διοργανώνουν εκδήλωση με διάλεξη της κ. Μαρίας Γαβριηλίδου (Ινστιτούτο Επεξεργασίας Λόγου), με θέμα: Τεχνητή Νοημοσύνη και Ψηφιακές Γλωσσικές υποδομές για την Ελληνική Γλώσσα. Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2025 και ώρα 18.00 στην Ελληνική Πρεσβεία (Hiroshimastr. 11-15, 10785 Βερολίνο).

    Θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Γερμανία, κ. Αλέξανδρος Παπαϊωάννου

    Προλογίζει ο καθηγητής, κ. Μίλτος Πεχλιβάνος, διευθυντής του Κέντρου Νέου Ελληνισμού

    07 Φεβ 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Διαδικτυακή Ημερίδα από την ομάδα Δ.ΕΛ.ΕΞΩ. με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας: Φωνές νέων ερευνητ·ρι·ών για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στο εξωτερικό (7/2/25)

    Η διεθνής ομάδα ειδικού επιστημονικού ενδιαφέροντος «Διδασκαλία της Ελληνικής στο Εξωτερικό» (Δ.ΕΛ.ΕΞΩ.), η οποία ιδρύθηκε το 2023 και εντάσσεται στις δράσεις του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, διοργανώνει διαδικτυακή ημερίδα στις 7 Φεβρουαρίου 2025 από τη 13:00 μέχρι τις 16:30 (ώρα Ελλάδας) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας.

    Θεματική : «Φωνές νέων ερευνητ·ρι·ών για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στο εξωτερικό».

    Στόχος της ημερίδας είναι να αναδειχθούν τρέχοντα ερευνητικά προγράμματα σχετικά με την ελληνική γλωσσική και πολιτισμική εκπαίδευση στο εξωτερικό, όπως αυτή μελετάται από νέους·ες ερευνητ·ρι·ες σε διάφορα στάδια της ακαδημαϊκής τους πορείας. Μέσα από την ημερίδα, επιδιώκουμε να φέρουμε στο προσκήνιο τη δουλειά αυτών των ερευνητ·ρι·ών, προωθώντας παράλληλα τον διάλογο για την εξέλιξη της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στο διεθνές πλαίσιο. Το περιεχόμενο των παρουσιάσεων αναμένεται να συμβάλει στην κατανόηση των προκλήσεων και των ευκαιριών που παρουσιάζονται στον χώρο της εκπαίδευσης της ελληνικής γλώσσας εκτός συνόρων.

    Η ημερίδα θα περιλαμβάνει εισηγήσεις και αναδείξεις καλών πρακτικών από τους·τις ακόλουθους·ες ερευνητ·ρι·ες:

    Ειρήνη Ακαβάλου (University of Stockholm)
    Αντωνία Γκιόκα (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο)
    Αντώνης Κωνσταντινίδης (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)
    Βασιλική Ρίζου (Humboldt-Universität zu Berlin)
    Χρύσα Σταμπουλή (Université de Strasbourg)

    Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στον ακόλουθο σύνδεσμο Zoom:
    https://authgr.zoom.us/j/96146492928?pwd=Sm94ODIxRk5USVJNMzVFOG1aa25WUT09

    Η ημερίδα είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο/η.
    Δεν απαιτείται εγγραφή.

    Η Επιστημονική Επιτροπή της Δ.ΕΛ.ΕΞΩ.

    Βάλλη Λύτρα – Πρόεδρος
    Ζωή Νικολαΐδου – Γραμματέας
    Πέτρος Καρατσαρέας – Υπεύθυνος Επικοινωνίας
    Δημήτρης Κουτσογιάννης – Σύνδεσμος με το Κ.Ε.Γ.

    03 Φεβ 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1] 2 3 4 5 ...17   Επόμενο >