Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

SMTWTFS
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Go
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Ανακοινώσεις

8,133 items total [1 - 10]
Go
<< First < Previous Next > Last >>
ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Νέα για την Πύλη :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες :: Επιστημονικές Δημοσιεύσεις :: Ερευνητικά Προγράμματα :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις :: Τύπος :: Απόψεις

    Λεξιλογείον: μιλώντας για λέξεις...

    Διαβάστε τη δημοσίευση του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας στη στήλη "Λεξιλογείον" της εφημερίδας Το Βήμα της Κυριακής

    Αναδημοσίευση από το φύλλο της 8ης Ιουνίου 2025

    ταυτότητες (παλιές, καινούριες και υπερκαινοφανείς)

    Το μεταλλείο της αρχαίας ελληνικής παραμένει ανοιχτό και ενεργό, τα μεταλλεύματά του είναι εύχρηστα στην αρχική τους μορφή αλλά και αρκετά ευέλικτα για να αναλάβουν καθήκοντα νέας σήμανσης.

    ταυτότητες (παλιές, καινούριες και υπερκαινοφανείς)

    Η μόνη σημασία της λέξης «ταυτότης» στην αρχαιότητα ήταν αυτή που αναγνωρίζουμε σήμερα στη φράση «ταυτότητα απόψεων», και στην «ταυτότητα» των γονέων αποδίδει ο Αριστοτέλης τη σχέση αγάπης ανάμεσα σε αδέλφια. Με άλλα λόγια η σημερινή έννοια της ταυτοποίησης είναι συνυφασμένη με τα δελτία ταυτότητας και τα διαβατήρια, τα οποία, όσο ξέρουμε, δεν χρειάστηκαν οι πάλαι ποτέ Αθηναίοι που ανηφόριζαν από το κράτος της Αθήνας σ’ εκείνο των Θηβών.

    Όμως και αυτοί που εξέδωσαν τα πρώτα σχετικά δελτία δεν είχαν προβλέψει ότι η ταυτότητα θα γινόταν κάποτε casus belli στο πλαίσιο της λεγόμενης πολιτικής ταυτοτήτων ούτε είχαν φανταστεί την τροπική αναβλάστηση ταυτοτικών προσήμων καθώς οι κοινωνίες ανακινούσαν φυλετικά ζητήματα, ιχνηλατούσαν τη μεθοριακή γραμμή ανάμεσα σε βιολογικό και κοινωνικό φύλο, άνοιγαν διάπλατα τον ορίζοντα του σεξουαλικού προσανατολισμού ή ανέβαζαν τα κλικ ενσυναίσθησης απέναντι σε ομάδες αποκλεισμένων και αναξιοπαθούντων. Και πολύ περισσότερο δεν είχαν φανταστεί ότι κάποια ελλόγιμη Αμερικανίδα θα προλόγιζε ένα βιβλίο της με την ταυτοτική πολυσήμανση «μαύρη, μητέρα, λεσβία». Και δεν ξέρει κανείς αν πρόκειται για απλή και ανυστερόβουλη αυτοσύσταση ή για εντολή ρύθμισης του αναγνωστικού βλέμματος στο ταυτοτικό mode.

    Το ντοκουμέντο που εκδίδει το αστυνομικό τμήμα δεν αναγράφει τίποτε από όλα αυτά, αλλά η πολιτική και ο πόλεμος ταυτοτήτων διεξάγεται ακριβώς με τέτοια συνθήματα και ιαχές – που σημαίνει ότι όσο και αν η ψηφιακή τεχνολογία εκσυγχρονίσει τα δελτία ταυτότητας, η κρίσιμη ταυτοποίησή μας μπορεί να παίζεται αλλού.

    ______________________________________________

    Σε συνεργασία με την εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας δημοσιεύει δύο λέξεις την εβδομάδα στην στήλη «Λεξιλογείον», στο ένθετο των Νέων Εποχών του «Βήματος» (και στην ηλεκτρονική έκδοση). Οι σχετικές καταχωρίσεις θα αναδημοσιεύονται στα διαδικτυακά μέσα του ΚΕΓ και σε ειδική ενότητα της ιστοσελίδας του ΚΕΓ.

    Σχολιάζονται λέξεις που είτε παρουσιάζουν ενδιαφέρον από ιστορική άποψη (ετυμολογία, ταξίδι της λέξης μέσα στον χρόνο) είτε «πριμοδοτούνται» από τη σύγχρονη γλωσσική (και όχι μόνο) επικαιρότητα, μεταξύ άλλων. Ο σχολιασμός ̶ σύντομος, μακριά από κάθε διάθεση γλωσσικής διδασκαλίας ̶ θα κινητοποιεί, πιστεύουμε ευχάριστα, την ανάδυση ρητών και υπόρρητων σημασιών, διασυνδέοντας ακόμη και γνωστές σημασίες με σύγχρονα νοήματα.

    Δείτε όλες τις δημοσιεύσεις

    13 Jun 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις

    Βράβευση αριστευσάντων στην 1η Μαθητική Ολυμπιάδα Γλωσσολογίας, ΕΚΠΑ (16/6/2025)

    Τη Δευτέρα 16 Ιουνίου 2025 και ώρα 18:00, θα πραγματοποιηθεί, στην αίθουσα 209 της Φιλοσοφικής Σχολής, η τελετή βράβευσης των μαθητών/τριών που διακρίθηκαν στην 1η Πανελλήνια Μαθητική Ολυμπιάδα Γλωσσολογίας. Ανάμεσά τους και οι τέσσερις πρώτοι/ες νικητές/τριες που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στη Διεθνή Ολυμπιάδα Γλωσσολογίας στην Ταϊβάν, 21-26 Ιουλίου 2025.

    Η 1η Πανελλήνια Μαθητική Ολυμπιάδα Γλωσσολογίας διοργανώθηκε από το Τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με την ευγενική χορηγία της Εταιρείας Αξιοποιήσεως και Διαχειρίσεως της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει λάβει πιστοποίηση από τον φορέα International Linguistics Olympiad. Οι συμμετέχοντες/ουσες κλήθηκαν να αναλύσουν γλωσσικά δεδομένα σε μορφή γρίφων εξασκώντας την αναλυτική και συνθετική τους σκέψη.

    Η τελετή βράβευσης τελεί υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής και πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Εταιρείας Αξιοποιήσεως και Διαχειρίσεως της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    13 Jun 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Δράση για παιδιά με τίτλο: ''Τα παιδιά προτείνουν βιβλία'', στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (18/6/2025)

    Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) προσκαλεί παιδιά ηλικίας 9-12 ετών σε μια ξεχωριστή δράση με τίτλο: ''Τα παιδιά προτείνουν βιβλία'', όπου αναλαμβάνουν ρόλο βιβλιοθηκονόμων!

    Έχετε διαβάσει ένα βιβλίο και θέλετε να το προτείνετε και σε άλλους; Σας πρότειναν ένα βιβλίο που ανυπομονείτε να το διαβάσετε; Ελάτε στη βιβλιοθήκη, αναζητήστε το βιβλίο στον ηλεκτρονικό κατάλογό της, και βρείτε το στα ράφια! Φτιάξτε τη δική σας βιβλιοθήκη προβολής και παρουσιάστε στο κοινό τα βιβλία της επιλογής σας!

    Η δράση είναι για παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών, και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, ώρα 18:00-19:30, στην Παιδική Βιβλιοθήκη της Δανειστικής Συλλογής της ΕΒΕ

    Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις της ΕΒΕ είναι δωρεάν.

    12 Jun 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Μεσαιωνική Ελληνική :: Ανακοινώσεις

    Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων με θέμα: ''Διαδικασίες ελέγχου στην πρώιμη τυπογραφία και κατά την κυκλοφορία και χρήση του βιβλίου στην πρώιμη νεοτερικότητα'', ΜΙΕΤ Αθήνα, (11/6/2025)

    Με αφορμή την Παγκόσμια Hμέρα Αρχείων το Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο του ΜΙΕΤ πραγματοποιεί την τρίτη εκδήλωσή του με θέμα: ''Διαδικασίες ελέγχου στην πρώιμη τυπογραφία και κατά την κυκλοφορία και χρήση του βιβλίου στην πρώιμη νεοτερικότητα''.

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Ιουνίου, 18.00, στο Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο του ΜΙΕΤ, Π.Σκουζε 3 (πλατεία Αγίας Ειρήνης).

    Πρόγραμμα

    18.00-18.05 Σταύρος Γριμάνης, υπεύθυνος ΙΠΑ/ΜΙΕΤ: Καλωσόρισμα – Εισαγωγή.

    18.05-18.20 Ειρήνη Σολωμονίδη, επικεφαλής βιβλιοθηκάριος Γενναδείου Βιβλιοθήκης, Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών: Imprimatoria και Εκδοτικά Προνόμια σε Βενετσιάνικες Εκδόσεις του 17ου Αιώνα: Η Περίπτωση του Τυπογραφείου των Pinelli από Τεκμήρια της Συλλογής της Γενναδείου Βιβλιοθήκης

    18.20-19.00 Στάθης Μπίρταχας, αναπληρωτής καθηγητής, Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης: Παράνομες αναγνώσεις κατά την εποχή της Μεταρρύθμισης: απαγορευμένα έργα σε βιβλιοθήκες λογίων από τις ελληνικές περιοχές της Βενετίας (16ος-17ος αι.)

    19.00-19.20 Ερωτήσεις-συζήτηση

    11 Jun 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Παρουσίαση βιβλίων: ''Το βιβλίο του λυκόφωτος'' Πάμπλο Νερούδα και ''Από τον Ήλιο ως τον Θουκυδίδη: Ποιήματα'' Κων/νου Καταγά, Αθήνα (21/6/2025)

    Παρουσίαση βιβλίων: ''Το βιβλίο του λυκόφωτος'' Πάμπλο Νερούδα και ''Από τον ''Ήλιο ως τον Θουκυδίδη: Ποιήματα'' Κων/νου Καταγά, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Ιουνίου 2025, ώρα 19- 19.50, στο Ίδρυμα ''Μαρία Τσάκος'' (Μέγαρο «Μακεδονία», Λεωφόρος Συγγρού 367, Παλαιό Φάληρο).

    Σε αυτή την ποιητική βραδιά παρουσιάζονται δύο έργα που τα ενώνει η λάμψη της γνώσης και ο θαυμασμός για την ομορφιά: το ''Βιβλίο του λυκόφωτος'', η πρώτη ποιητική συλλογή του νεαρού Πάμπλο Νερούδα, σε μετάφραση του Πέδρο Βικούνια και ''Από τον Ήλιο ως τον Θουκυδίδη'' του Κωνσταντίνου Καταγά, σε μετάφραση του Πέδρο Ολάγια.

    Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ΛΕΑ και με την υποστήριξη ων Πρεσβειών της Χιλής και της Ισπανίας στην Ελλάδα, του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Ελλάδας, Πρόγραμμα Σπουδών ''Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός'' (ISP), των Εκδόσεων Πατάκη και του Ιδρύματος ''Μαρία Τσάκος''.

    Η παρουσίαση θα γίνει στα ελληνικά και στα ισπανικά.

    11 Jun 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Αρχαία Ελληνική :: Ανακοινώσεις

    Διάλεξη του Denis Robichaud με τίτλο: ''From the Good to the Good: on the value of Platonism'', Υπαίθριο Θέατρο Ακαδημίας Πλάτωνος (17/6/2025)

    Την Τρίτη 17 Ιουνίου 2025 και ώρα 20:00 θα πραγματοποιηθεί διάλεξη του Denis Robichaud (John and Patrice Kelly Associate Prof. of Liberal Studies Notre Dame University) με τίτλο:
    ''From the Good to the Good: on the value of Platonism'', στο Υπαίθριο Θέατρο Ακαδημίας Πλάτωνος (οδός Τριπολέως, 10442, Αθήνα).

    Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου επιμορφωτικών, πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δράσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Δήμου Αθηναίων ''Το ΕΚΠΑ στην Πόλη'' (υπεύθυνος Αχιλλέας Χαλδαιάκης).

    11 Jun 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο: ''Οι διαδρομές των Ιδεών και των Προσώπων. Η Τεργέστη της διασποράς και η επίδρασή της στον νεαρό Κωστή Παλαμά'' (11/6/2025)

    Η Στέγη Γραμμάτων ''Κωστής Παλαμάς'' σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αρχειακών Τεκμηρίων και Τύπου (ΕΑΤΤ) του Τμήματος Φιλολογίας και το Κέντρο Λόγου & Τέχνης ''ΔΙΕΞΟΔΟΣ'' στο Μεσολόγγι θα συνομιλήσουν διαδικτυακά με την Ελληνική Κοινότητα Ελλήνων Ορθοδόξων της Τεργέστης (Comunità greca di Trieste) την Τετάρτη 11 Ιουνίου
    2025, στις 8:00 μ.μ..

    Η εκδήλωση εγκαινιάζει τον ερευνητικό κύκλο των συνεργαζόμενων φορέων με τον γενικό τίτλο: Η Ασάλευτη Ζωή και η Κίνηση των Ιδεών.

    Τίτλος εκδήλωσης: ''Οι διαδρομές των Ιδεών και των Προσώπων. Η Τεργέστη της διασποράς και η επίδρασή της στον νεαρό Κωστή Παλαμά''.

    Ομιλητές/τριες από το Τμήμα Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πατρών: Γιάννης Παπαθεοδώρου, Αν. Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας και Διευθυντής του ΕΑΤΤ, Κωνσταντίνος Χρυσόγελος, Επίκουρος Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας, Ανδρονίκη Χρυσάφη, Μέλος ΕΔΙΠ Νεοελληνικής Φιλολογίας, Ειρήνη-Σοφία Μωραΐτη, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Βυζαντινής Φιλολογίας.

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, ταυτόχρονα σε ελληνικά και ιταλικά.

    11 Jun 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Ανακοινώσεις

    Εκδήλωση με τίτλο: ''Μεταφράζοντας αρχαία κινεζικά κείμενα'', στον Πύργο Βιβλίων της ΕΒΕ (19/6/2025)

    Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος συνεχίζει τον κύκλο εκδηλώσεων ''Λόγος 15'' που επιμελείται
    ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, Σταύρος Ζουμπουλάκης.

    Η δεύτερη εκδήλωση έχει τίτλο: ''Μεταφράζοντας αρχαία κινεζικά κείμενα'' και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Ιουνίου 2025, 19:00 έως 21:00, στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

    Ομιλητής: Σωτήρης Χαλικιάς, συγγραφέας, μεταφραστής

    Η εκδήλωση διοργανώνεται με τη συνεργασία του Κέντρου Μελέτης Αρχαίου Ελληνικού και Κινεζικού Πολιτισμού (ΚΕΛΚΙΠ), εκ μέρους του οποίου θα μιλήσει ο Στέλιος Βιρβιδάκης, ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ.

    Είσοδος ελεύθερη

    11 Jun 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Νέα περίοδος του εξ αποστάσεως επιμορφωτικού προγράμματος «Διαδρομές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας» για διδάσκοντες στην Ελλάδα και το εξωτερικό

    Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ανακοινώνει τη νέα περίοδο του εξ αποστάσεως επιμορφωτικού προγράμματος «Διαδρομές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης Γλώσσας» για διδάσκοντες/ουσες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (http://diadromes.greek-language.gr). Τα μαθήματα ξεκινούν τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2025 και διαρκούν 9 μήνες. Αιτήσεις εγγραφής γίνονται δεκτές από 07/05/2025 μέχρι και 04/09/2025 στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.greek-language.gr/routes.

    Το πρόγραμμα αποτελείται από τις παρακάτω οκτώ ενότητες, οι οποίες καλύπτουν όλες τις θεματικές περιοχές που ενδιαφέρουν τον/τη διδάσκοντα/ουσα την ελληνική ως δεύτερη/ξένη γλώσσα:

    1. Σχεδιασμός και διαχείριση μαθήματος, διδασκαλία των τεσσάρων δεξιοτήτων

    2. Διδασκαλία της γραμματικής, του λεξιλογίου και της προφοράς

    3. Διδασκαλία ξένης γλώσσας μέσω Η/Υ (Computer Assisted Language Learning)

    4. Γλωσσική διδασκαλία σε παιδιά

    5. Όψεις της γλώσσας (Ποικιλομορφία της γλώσσας, κειμενικά είδη και λογοτεχνικός λόγος)

    6. Διγλωσσία: Η γλώσσα και η σκέψη στον δίγλωσσο ομιλητή

    7. Όταν οι πολιτισμοί συνομιλούν στο σχολείο: ζητήματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης

    8. Αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών

    Το πρόγραμμα, που από την πρώτη χρονιά εφαρμογής του, το 2007, τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών, διαρκώς επικαιροποιείται και βελτιώνεται, ενώ προσφέρει ευελιξία στην παρακολούθησή του, καθώς υλοποιείται εξ ολοκλήρου από απόσταση με ασύγχρονη διδασκαλία. Οι επιμορφούμενοι/ες σε κάθε ενότητα έχουν πρόσβαση επί 24ώρου βάσεως στο υλικό και σε φόρα συζητήσεων για άμεση επικοινωνία με τους/τις διδάσκοντες/διδάσκουσες καθώς και τους/τις επιμορφούμενους/επιμορφούμενες, προκειμένου να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων και εποικοδομητικός διάλογος.

    Πραγματοποιούνται τηλεσεμινάρια σε κάθε ενότητα, σε πραγματικό χρόνο, για τη ζωντανή επικοινωνία με την ομάδα διδασκαλίας.

    Μοναδικά στοιχεία του προγράμματος:

    - Τρεις, τουλάχιστον, εξειδικευμένοι/ες διδάσκοντες/ουσες σε κάθε ενότητα, με πολύχρονη πείρα στον τομέα τους, διδάσκουν, επιβλέπουν και απαντούν άμεσα στις ερωτήσεις των επιμορφούμενων.

    - Η διδασκαλία αξιοποιεί αρχές της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

    - Οι επιμορφούμενοι/ες εκπονούν εργασία σε κάθε ενότητα με την καθοδήγηση και υποστήριξη των διδασκόντων/διδασκουσών.

    - Από το 2022–2023 λειτουργεί διαδικτυακή κοινότητα εκπαιδευτικών στην οποία εντάσσονται οι απόφοιτοι/ες. Η καινοτομία αυτή ανταποκρίνεται στις σύγχρονες επιστημονικές αναζητήσεις, οι οποίες δεν θεωρούν την εκπαίδευση εκπαιδευτικών ως μια άπαξ ενέργεια που ολοκληρώνεται με τον κύκλο κάποιων μαθημάτων. Το περιβάλλον της διαδικτυακής κοινότητας ανταποκρίνεται στην ανάγκη αυτή, παρέχοντας τη δυνατότητα για συνεχή συνεργασία και ενημέρωση στο μέλλον.

    Στο πρόγραμμα μπορεί να συμμετέχει κάθε εμπλεκόμενος/η στη ή/και ενδιαφερόμενος/η για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αρκεί να είναι απόφοιτος/η ελληνικής φιλολογίας, ξένων φιλολογιών, παιδαγωγικών τμημάτων, θεολογικών σχολών ή άλλων πανεπιστημιακών τμημάτων ελληνικών ή ισότιμων ξένων πανεπιστημίων. Υπό όρους γίνονται δεκτοί/ές υποψήφιοι/ες που δεν έχουν ολοκληρώσει σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Το Πρόγραμμα «Διαδρομές στη διδασκαλία της νέας ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας»

    α) αποτελεί αναγνωρισμένο επιμορφωτικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και οδηγεί στην απόκτηση αναγνωρισμένης από το ελληνικό κράτος διδακτικής επάρκειας για τη διδασκαλία της ελληνικής στην αλλοδαπή (Υ.Α. Φ.815.2/306/40937/Ζ1, ΦΕΚ τ. Β΄ 862/8.4.2014),

    β) παρέχει πιστοποιημένη εξειδίκευση στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας και ανταποκρίνεται στα συνεκτιμώμενα προσόντα της πρόσφατης ρύθμισης για τη στελέχωση των Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ) από μόνιμους εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 3 (δ) της Κ.Υ.Α. αριθμ. 152360/ΓΔ4/19.9.2016 (ΦΕΚ 3049/Β/23.9.2016),

    γ) μοριοδοτείται ως προσόν για την επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης (νόμος υπ’ αριθμ. 4823/2021. ΦΕΚ 136/Α/3-8-2021).

    Για κάθε σχετική πληροφορία, όπως την εγγραφή στο πρόγραμμα και το κόστος, σας παραπέμπουμε στην ιστοσελίδα των εγγραφών: www.greek-language.gr/routes.

    Στοιχεία επικοινωνίας:

    Συντονίστριες του προγράμματος «Διαδρομές»: Αθανασία Μαργώνη, Ευδοξία Μητρούση

    Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: diadromes@greeklanguage.gr

    Τηλ.: (0030) 2310 805 507 & 488 560

    (ώρες πληροφόρησης: 9.00-14.30 καθημερινά–εργάσιμες ημέρες)

    Δείτε στα συνημμένα τα Δελτία Τύπου στα ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά και ρωσικά

    11 Jun 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις

    Τέχνη & Αναπηρία: ανοιχτή συζήτηση στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (18/6/2025)

    Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, σε συνεργασία με το Teatro Patologico και την ΑΜΚΕ ''Σκέπη'', σας προσκαλούν σε μια ανοιχτή συζήτηση με θέμα Τέχνη και Αναπηρία, την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025 και ώρα 19.00, στη θεατρική σκηνή της οδού Φρυνίχου 14 στην Πλάκα.

    Καλλιτέχνες με αναπηρία συζητούν ανοιχτά για την καθημερινότητα, την τέχνη, την τέχνη της καθημερινότητας, τις προκλήσεις και τις δυσκολίες στο έργο τους. Τη συζήτηση πλαισιώνουν ειδικοί ψυχικής υγείας.

    Συνομιλούν:

    - Αμαλία Ατσαλάκη, δρ. Κλινικής Ψυχολογίας, ψυχοθεραπεύτρια μέσω της τέχνης.
    - Έλη Δρίβα, ηθοποιός.
    - Ειρήνη Κουρούβανη, χορεύτρια, χορογράφος, αθλήτρια.
    - Κατερίνα Μαλακατέ, συγγραφέας.
    - Καίτη Σερέτη, παιδοψυχολόγος.

    Είσοδος ελεύθερη

    11 Jun 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Previous   [1] 2 3 4 5 ...814   Next >