Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

SMTWTFS
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Go
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Λεξικά και Λεξικογραφία

155 items total [1 - 10]
Go
<< First < Previous Next > Last >>
ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
 • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

  Πρόγραμμα Διαδικτυακών Διαλέξεων για την Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας από το ΚΕΓ (Απρ. - Ιούν. 2023)

  Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, μέσα από 10 ετήσιες διαδικτυακές διαλέξεις, υλοποιεί πενταετές μνημόνιο συνεργασίας για την ελληνομάθεια το οποίο υπεγράφη ανάμεσα στα Υπουργεία Παιδείας της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτές οι διαλέξεις εντάσσονται στη γενικότερη θεματική της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας και εξειδικεύονται στις επιμέρους υποθεματικές περιοχές: (α) ιστορία της γλώσσας, (β) λεξικογραφία και (γ) κοινωνιογλωσσικές πτυχές της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας (π.χ. διάλεκτοι, επαφές με άλλες γλώσσες, η ελληνική γλώσσα της διασποράς κτλ.). Οι διαλέξεις θα μεταδίδονται ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.00 (ώρα Ελλάδας) στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/live, ενώ τα βίντεο των διαλέξεων θα αναρτώνται στον ιστότοπο του ΚΕΓ: https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre

  Θα προηγηθεί σύντομος χαιρετισμός εκ μέρους του Προέδρου του ΚΕΓ, ακαδημαϊκού και Ομότιμου Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρου Παπαγγελή.
  Οι πρώτες τέσσερις διαλέξεις θα μεταδοθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

  Δευτέρα, 24 Απριλίου 2023 και ώρα 18.00 Καθ. Νικόλαος Παντελίδης (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) «Η ελληνική γλώσσα κατά την περίοδο της Επανάστασης του 1821» Δευτέρα, 8 Μαΐου 2023 και ώρα 18.00 Καθ. Γεώργιος Παπαναστασίου (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) «Το λεξιλόγιο της ελληνικής γλώσσας» Δευτέρα, 22 Μαΐου 2023 και ώρα 18.00 Καθ. Mark Janse (Πανεπιστήμιο της Γάνδης, Βέλγιο) «Η ελληνική γλώσσα της Μικράς Ασίας» Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2023 και ώρα 18.00 Ομ. Καθ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών & Ακαδημία Αθηνών) «Το λεξικογραφικό πρόγραμμα της Ακαδημίας Αθηνών»

  Σας ευχόμαστε καλή ακρόαση!

  20 Jun 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

  Διεθνές Συνέδριο στο ΕΚΠΑ: Fontes sine quibus non. Interdisciplinary Approaches on Critical Editing, Text Encoding, and Text Mining (7-11/6/23)

  Το Εργαστήριο Διαχείρισης Ελληνικών και Λατινικών Ψηφιακών Πόρων του Τμήματος Φιλολογίας, ΕΚΠΑ, διοργανώνει Διεθνές Συνέδριο με θέμα: Fontes sine quibus non. Interdisciplinary Approaches on Critical Editing, Text Encoding, and Text Mining. Το Συνέδριο θα γίνει στις 7-11 Ιουνίου 2023 στο ΕΚΠΑ.

  07 Jun 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

  Εκδηλώσεις του ΚΕΓ στη 19η ΔΕΒΘ (5 & 7/5/23)

  Με μεγάλη επιτυχία και σημαντική προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις με τις οποίες συμμετείχε το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας στη 19η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 5 Μαΐου 2023 ο καθηγητής αρχαίας ελληνικής φιλολογίας (ΑΠΘ) και διευθυντής του Τμήματος Γλώσσας και Λογοτεχνίας του ΚΕΓ κ. Χρήστος Τσαγγάλης και ο καθηγητής της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας και μέλος του Δ.Σ του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Ανδρέας Μαρκαντωνάτος μίλησαν για το βιβλίο Αρχαϊκό έπος: προσεγγίσεις και προοπτικές και επεσήμαναν τα ερωτήματα που απασχολούν τη σύγχρονη έρευνα και τις μελλοντικές προοπτικές της επικής ποίησης.

  Τέλος, την Κυριακή 7 Μαΐου 2023 στην εκδήλωση με θέμα: Το Χρηστικό λεξικό της νέας ελληνικής της Ακαδημίας Αθηνών και το Λεξικό της μεσαιωνικής δημώδους γραμματείας του Εμμανουήλ Κριαρά στην ψηφιακή εποχή, παρουσιάστηκαν τα δύο εμβληματικά λεξικά από τον Ακαδημαϊκό και ομότιμο καθηγητή γλωσσολογίας και επιμελητή του Χρηστικού λεξικού κ. Χριστόφορο Χαραλαμπάκη και τον Ομότιμο καθηγητή γλωσσολογίας, διευθυντή του Τμήματος Γλωσσολογίας του ΚΕΓ και επιστημονικό υπεύθυνο του Λεξικού Κριαρά κ. Γεώργιο Γιαννάκη. Επισημάνθηκε η σπουδαιότητα των δύο λεξικών στην καταγραφή της ελληνικής γλώσσας στη σημερινή της δυναμική μορφή και αναδείχθηκε η προσπάθεια ‘συνομιλίας’ των δύο λεξικών σε έναν κατάλληλα σχεδιασμένο ψηφιακό λεξικογραφικό κόμβο. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Ακαδημαϊκός και Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας κ. Θεόδωρος Παπαγγελής.

  08 May 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

  Εκδηλώσεις του ΚΕΓ στη 19η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (5 & 7/5/23)

  Η 19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί στις 4 -7 Μαΐου 2023, στα περίπτερα 13 και 15 της ΔΕΘ. Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας συμμετέχει με δύο εκδηλώσεις.

  Συγκεκριμένα την Παρασκευή 5 Μαΐου 2023, ώρες 18.00-19.00 (περίπτερο 15, αίθουσα ΕΙΠ), θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου Αρχαϊκό έπος: προσεγγίσεις και προοπτικές.

  Οι ομιλητές θα συζητήσουν για τα ερωτήματα που απασχολούν τη σύγχρονη έρευνα και τις μελλοντικές προοπτικές αναφορικά με την ομηρική και ησιόδεια ποίηση, τους ομηρικούς ύμνους, το αρχαιογνωστικό και γενεαλογικό έπος, την επική ποίηση για τον Ηρακλή και τον Θησέα, όπως επίσης και για ένα πρώιμο δείγμα ιστορικού έπους.

  Συντονισμός: Χρήστος Κ. Τσαγγάλης 
  Ομιλητές:
  - Χρήστος Τσαγγάλης,  Καθηγητής αρχαίας ελληνικής φιλολογίας (ΑΠΘ), διευθυντής του Τμήματος Γλώσσας και Λογοτεχνίας του ΚΕΓ 
  - Ανδρέας Μαρκαντωνάτος, Καθηγητής αρχαίας ελληνικής φιλολογίας (Πανεπιστήμιο
  Πελοποννήσου), μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού 

  Επίσης, την Κυριακή 7 Μαΐου 2023, ώρες 19.00-20.00 (περίπτερο 15, αίθουσα ΕΙΠ), θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: Το Χρηστικό λεξικό της νέας ελληνικής της Ακαδημίας Αθηνών και το Λεξικό της μεσαιωνικής δημώδους γραμματείας του Εμμανουήλ Κριαρά στην ψηφιακή εποχή. 

  Δύο εμβληματικά έργα που καταγράφουν το λεξιλόγιο της ελληνικής στη σημερινή της δυναμική μορφή και σε μια ανεξερεύνητη και ιδιαίτερα προκλητική, αντίστοιχα, εισέρχονται στον ψηφιακό χώρο και «συνομιλούν» μεταξύ τους σε έναν κατάλληλα σχεδιασμένο λεξικογραφικό κόμβο. 

  Ομιλητές:
  - Θεόδωρος Παπαγγελής, Ακαδημαϊκός, Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας
  - Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Ακαδημαϊκός, ομότιμος καθηγητής γλωσσολογίας και επιμελητής του Χρηστικού λεξικού 
  - Γεώργιος Γιαννάκης, Ομότιμος καθηγητής γλωσσολογίας, διευθυντής του Τμήματος Γλωσσολογίας του ΚΕΓ και επιστημονικός υπεύθυνος του Λεξικού Κριαρά 

  Σημειώνεται ότι το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας εκθέτει τις εκδόσεις του στο Περίπτερο 13 - Stand 041.

  03 May 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

  Συμμετοχή του ΚΕΓ στην 43η Ετήσια Συνάντηση του Τομέα Γλωσσολογίας, ΑΠΘ (5-7/5/23)

  Η 43η Ετήσια Συνάντηση του Τομέα Γλωσσολογίας του ΑΠΘ θα πραγματοποιηθεί στις 5 - 7 Μαΐου 2023 στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων ΚΕ.Δ.Ε.Α (3ης Σεπτεμβρίου Πανεπιστημιούπολη, Θεσσαλονίκη). Στις 4 Μαΐου 2023 θα διεξαχθεί Προσυνεδριακή Μεταπτυχιακή Ημερίδα στο παλαιό κτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής, ΑΠΘ.

  Ερευνητές και ερευνήτριες του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, στο πλαίσιο της ειδικής θεματικής της Ετήσιας Συνάντησης που αφορά αρχεία, λεξικογραφικές βάσεις και σώματα κειμένων παρουσιάζουν σχετικά έργα που υλοποιούνται στο ΚΕΓ.

  Ειδικότερα:

  Την Παρασκευή 5 Μαΐου 2023 και ώρες 13.00-13.30 (ΑΜΦ ΙΙΙ), οι Μαρία Αραποπούλου, Γεώργιος Καλαφίκης, Δήμητρα Καραμήτσου, Ευστράτιος Σαρίσχουλης & Σωτήρης Τσέλικας θα παρουσιάσουν το λεξικό Vocabula Grammatica.
  Τίτλος: Ένας σύγχρονος «μίτος της Αριάδνης» στον «λαβύρινθο» της αρχαίας ελληνικής
  φιλολογίας: Το λεξικό «Vocabula Grammatica»

  Την ίδια μέρα στις 13.30-14.30 (ΚΕΔΕΑ – Φουαγιέ Γραπτές Ανακοινώσεις Ι), οι Μαρία Ακριτίδου & Εύη Μητρούση, θα παρουσιάσουν το επισημειωμένο σώμα κειμένων των σχολικών εγχειριδίων.
  Τίτλος: Σχολικός λόγος: Τα σχολικά εγχειρίδια της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ως
  επισημειωμένο σώμα κειμένων

  Επίσης, στις 16.30-17.00 (ΚΕΔΕΑ – ΑΜΦ ΙΙΙ), οι Μαρία Αραποπούλου, Μαρία Ακριτίδου & Βασίλης Βασιλειάδης, θα παρουσιάσουν το Σώμα κειμένων κοινοβουλευτικού λόγου για θέματα γλώσσας και γλωσσικής εκπαίδευσης.
  Τίτλος: Σώμα κειμένων κοινοβουλευτικού λόγου για θέματα γλώσσας και γλωσσικής
  εκπαίδευσης (1797-1934 και 1946-1986) με βάση το αρχείο του Δαυίδ Αντωνίου: Tα
  δεδομένα ως τεκμήρια

  Δείτε όλο το πρόγραμμα της Συνάντησης στο συνημμένο και στο https://www.lit.auth.gr/amgl43/el/

  03 May 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

  Ψήφισμα του Δ.Σ. του ΚΕΓ για την απώλεια του Καθηγητή Γιώργου Γαλάνη

  Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για την απώλεια του καθηγητή Γιώργου Γαλάνη σε ηλικία 59 ετών.

  Ο Γιώργος Γαλάνης ήταν καθηγητής νεοελληνικής γλώσσας, λεξικογραφίας και διαλεκτολογίας στο Πανεπιστήμιο Inalco στο Παρίσι, και Πρόεδρος της SEN (Société des Études Néo-helléniques).

  Κατά την ακαδημαϊκή του καριέρα αποδείχθηκε εξαίρετος γνώστης της γλώσσας, με ιδιαίτερο πάθος για την ιστορία της, και εκπαίδευσε πολλές γενιές φοιτητών. Η διδασκαλία του στο Πανεπιστήμιο Inalco ήταν αφιερωμένη στα θεμελιώδη στοιχεία της γλώσσας, στην ιστορία και τις διαλέκτους της νέας ελληνικής, και στην ύλη των ελληνικών ως μάθημα επιλογής.

  Η πρόωρη απώλειά του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

  Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

  Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΓ
  Θεόδωρος Παπαγγελής, Ακαδημαϊκός

  Τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΓ
  Αντώνιος Ρεγκάκος, Ακαδημαϊκός
  Γεώργιος Γιαννάκης
  Χρήστος Τσαγγάλης
  Παναγιώτης Ηλιόπουλος

  24 Apr 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις

  Ανακοινώνεται η δωρεάν διάθεση της ηλεκτρονικής έκδοσης του Χρηστικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών

  Η Ακαδημία Αθηνών κατά την εκδήλωση που διοργάνωσε στις 9 Φεβρουαρίου, Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, προσέφερε δωρεάν στον ελληνικό λαό, και σε κάθε ενδιαφερόμενο όπου γης, την ηλεκτρονική έκδοση του Χρηστικού Λεξικού της Νεοελληνικής Γλώσσας στον ακόλουθο σύνδεσμο:

  https://christikolexiko.academyofathens.gr/index.php

  Επί προεδρίας του Ακαδημαϊκού κ. Αντώνιου Ρεγκάκου ολοκληρώθηκε με τις ουσιαστικές παρεμβάσεις του, και με την αμέριστη στήριξη του Γενικού Γραμματέα της Ακαδημίας κ. Χρήστου Ζερεφού, η δεύτερη αναθεωρημένη έκδοση Χρηστικού Λεξικού της Νεοελληνικής Γλώσσας. Η ηλεκτρονική μορφή του έγινε πραγματικότητα χάρη στην πρωτοβουλία και τις άοκνες προσπάθειες του Προέδρου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Ακαδημαϊκού κ. Θεόδωρου Παπαγγελή και των άξιων συνεργατών του, με επικεφαλής τον Κώστα Θεοδωρίδη. Την ευθύνη της δεύτερης αναθεωρημένης και εμπλουτισμένης έκδοσης, η οποία περιλαμβάνει 75.500 λήμματα και σταθερές λεξικές συνάψεις, ανέλαβε εξ ολοκλήρου ο Ακαδημαϊκός Χριστόφορος Χαραλαμπάκης.
  Το Λεξικό παρουσιάζει 17 καινοτομίες, οι σημαντικότερες από τις οποίες είναι: κατάρτιση του λημματολογίου από εκτενείς έντυπες και ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, καθιέρωση διπλής ορθογράφησης για ορισμένες λέξεις, αναγραφή της επιστημονικής ονομασίας ζώων και φυτών, αναλυτική παρουσίαση των συνδυαστικών δυνατοτήτων των λέξεων, ακριβής υφολογικός προσδιορισμός λέξεων και εκφράσεων και παράθεση της χρονολογίας πρώτης εμφάνισης πολλών αγγλικών και γαλλικών λέξεων και στερεότυπων εκφράσεων ως συμβολή στην Ιστορία του πολιτισμού και των επιστημών.
  Οι νεολογισμοί που προστέθηκαν στη δεύτερη έκδοση είναι περίπου πεντακόσιοι. Η περιβαλλοντική, η οικονομική και η υγειονομική κρίση, όπως έδειξε η πανδημία του κορονοϊού, αποτυπώνονται με προσεκτικά επιλεγμένο λημματολόγιο για να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο οι χρήστες του Λεξικού. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στα λήμματα ανθρωπόκαινο, ανθρωπόπαυση, αντιεμβολιαστής, γκουσμάνια, δραχμιστής, κρυπτονόμισμα, γυάλινη οροφή, μεταφραστική και περιβαλλοντική ιατρική, Αθηναϊκή Ριβιέρα, σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου, για να δει πώς αντιμετωπίζονται οι νέες προκλήσεις. Προστέθηκαν ακόμη πολλές νέες ή αναλυτικότερες ετυμολογίες.
  Η Ακαδημία Αθηνών καθιερώνει στην πράξη ένα «Παρατηρητήριο της γλώσσας» που θα παρακολουθεί την εξελικτική πορεία του γλωσσικού οργάνου. Με τον τρόπο αυτό θα διευκολύνεται περισσότερο το έργο όσων διδάσκουν τη Νεοελληνική ως μητρική, δεύτερη ή ξένη γλώσσα και θα ενημερώνεται υπεύθυνα το ευρύτερο κοινό για θέματα γλωσσικής χρήσης.
  Το Χρηστικό λεξικό, με τη σφραγίδα της Ακαδημίας Αθηνών, είναι ο καλύτερος σύμβουλος για ορθογραφικά, μορφολογικά, σημασιολογικά και συντακτικά προβλήματα της Νεοελληνικής καθώς έχει απαλλαγεί από τις ιδεοληψίες του παρελθόντος, καταγράφοντας με ποιότητα λόγου τη γλωσσική πραγματικότητα.
  Ευπρόσδεκτες είναι παρατηρήσεις, υποδείξεις, διορθώσεις και ιδέες στο

  14 Feb 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

  Εκδήλωση από τα Υπουργεία Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου, την Ακαδημία Αθηνών και το ΚΕΓ για την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας (9/2/23)

  Τα Υπουργεία Παιδείας της Ελλάδας και της Κύπρου, η Ακαδημία Αθηνών και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας συνδιοργανώνουν εκδήλωση την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 18:00 στην Ανατολική Αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών για την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

  Η εκδήλωση, την οποία θα χαιρετίσουν ο Υπουργός Παιδείας, Νεολαίας & Αθλητισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου, ο Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Άγγελος Συρίγος, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Μιχάλης Σταθόπουλος και η λέκτορας του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Macquarie του Σίδνεϊ κ. Πατρίσια Κορομβόκη, θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

  18:00-18:20 Χαιρετισμοί

  18:20-18:35 Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Ακαδημαϊκός: «Το λεξικογραφικό έργο της Ακαδημίας Αθηνών»

  18:35 -18:45 Προκόπης Παυλόπουλος, πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Ακαδημαϊκός: «Επισημάνσεις για τη συμβολή της ελληνικής γλώσσας στην εξέλιξη της επιστήμης των Μαθηματικών».

  18:45-18:55 Παντελής Βουτουρής, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Κύπρου: «…να συστήσωμεν μίαν ελληνικήν Σχολήν επάνω εις την πατρίδα. Γλώσσα και παιδεία στην Κύπρο».

  18:55-19:20 Θεόδωρος Παπαγγελής, Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Ακαδημαϊκός: «Έλλην λόγος: Ιδεολογικές και πολιτισμικές συνδηλώσεις».

  ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

  08 Feb 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις :: Τύπος :: Απόψεις

  Κείμενο του προέδρου του ΚΕΓ, κ. Θ. Παπαγγελή, Ακαδημαϊκού, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας (9 Φεβρουαρίου), κείμενο του προέδρου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας κ. Θεόδωρου Παπαγγελή, Ακαδημαϊκού.
  Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023 στο Βήμα («Νέες Εποχές»)

  08 Feb 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Ανακοινώσεις

  Προκήρυξη υποτροφιών για ερευνητές από το Seeger Center for Hellenic Studies του Πανεπιστημίου Princeton

  Το Seeger Center for Hellenic Studies του Πανεπιστημίου Princeton προκηρύσσει υποτροφίες για ερευνητές από την Ελλάδα ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι υποτροφίες αφορούν ερευνητές σε τομείς των Ανθρωπιστικών ή Κοινωνικών Σπουδών, οι οποίοι θα διαμένουν στο Πανεπιστήμιο Princeton. Οι ερευνητές δεν θα έχουν διδακτικές ή άλλες υποχρεώσεις.

  03 Jan 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Previous   [1] 2 3 4 5 ...16   Next >