Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Λεξικά και Λεξικογραφία

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Πρόσκληση συμμετοχής στο Συνέδριο Laetae Segetes IX για νέους ερευνητές (Παν/μιο Masaryk, Τσεχία) (19-21/11/25)

    Στις 19-21 Νοεμβρίου 2025 πρόκειται να διεξαχθεί το Συνέδριο Laetae Segetes IX που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο του Masaryk, Brno (Τσεχία).
    Η πρόσκληση συμμετοχής αφορά υποψήφιους διδάκτορες, διδάκτορες και μεταδιδακτορικούς φοιτητές στα πεδία της κλασικής, μεσαιωνικής λατινικής, βυζαντινής και νέας ελληνικής φιλολογίας.

    13 Μάϊ 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

    Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δράσεις του ΚΕΓ στο πλαίσιο της 21ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης

    Το ΚΕΓ βρισκόταν στον εκθετήριο χώρο της Helexpo, Περίπτερο 14 / Stand 19, από την Πέμπτη 08/05/2025 έως και την Κυριακή 11/05/2025, όπου παρουσιάστηκαν το έργο και οι εκδόσεις του.

    Kατά τη διάρκεια της Έκθεσης διοργανώθηκαν, επίσης, οι εξής εκδηλώσεις:

    Το Σάββατο 10 Μαΐου ο κ. Χρήστος Τσαγγάλης, καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ, διευθυντής του Τμήματος Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και συγγραφέας ενός εκ των 6 τόμων της σχολιασμένης έκδοσης της Ιλιάδας από το Ίδρυμα Lorenzo Valla παρουσίασε την επικείμενη έκδοση της Ιλιάδας που συμπληρώνει την μνημειώδη σχολιασμένη έκδοση της Οδύσσειας από το Ίδρυμα Lorenzo Valla πριν από 35 περίπου χρόνια.

    Ακολούθησε την Κυριακή 11 Μαΐου η ομιλία του κ. Δημήτρη Κουτσογιάννη, ομότιμου καθηγητή Γλωσσολογίας ΑΠΘ και αναπληρωτή προέδρου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας με θέμα «Από την τηλεκπαίδευση στην Τεχνητή Νοημοσύνη: Οικολογίες σχολικού γραμματισμού και το μέλλον του ελληνικού σχολείου» Στην παρούσα ομιλία αξιοποιήθηκαν ερευνητικά δεδομένα από την περίοδο της τηλεκπαίδευσης και από τις προσπάθειες αξιοποίησης της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση, προκειμένου να αποτυπωθούν οι ισχύουσες οικολογίες σχολικού γραμματισμού και να διατυπωθούν προτάσεις ως προς την κατεύθυνση των αλλαγών που είναι απαραίτητες στο ελληνικό σχολείο.

    12 Μάϊ 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    1ο Διεθνές Συνέδριο από το Ινστιτούτο ΝΕ Σπουδών, ΑΠΘ: Επαναπροσεγγίζοντας τους βασικούς σταθμούς στην ιστορία της ελληνικής (7-8/11/25)

    Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών [Ίδρυμα Μ. Τριανταφυλλίδη] του Α.Π.Θ., στο πλαίσιο των ετήσιων διεθνών συνεδρίων για τη διαχρονική και διατοπική μελέτη της ελληνικής, διοργανώνει στις 7 και 8 Νοεμβρίου 2025, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών στη Θεσσαλονίκη, το επετειακό (10ο στη σειρά), 1ο Διεθνές Συνέδριο "Επαναπροσεγγίζοντας τους βασικούς σταθμούς στην ιστορία της ελληνικής" που θα είναι αφιερωμένο στη μνήμη του σημαντικού Έλληνα γλωσσολόγου Α.-Φ. Χριστίδη.

    Στόχος του Συνεδρίου είναι να επανεξετάσει προβλήματα που συνδέονται με (α) την προϊστορία της αρχαίας ελληνικής, (β) τις αρχαίες ελληνικές διαλέκτους, (γ) την ελληνιστική Κοινή, (δ) τον Αττικισμό και τις απαρχές των διγλωσσικών ποικιλιών, (ε) τη μεσαιωνική ελληνική, (στ) τις διάφορες μορφές της νέας ελληνικής. Ένας από τους θεματικούς άξονες του Συνεδρίου θα είναι αφιερωμένος στην “Ελληνική ετυμολογία: αρχαία, μεσαιωνική και νέα”.

    06 Μάϊ 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις :: Επιστημονικές Δημοσιεύσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

    Δημοσίευση των Πρακτικών της 44ης Ετήσιας Συνάντησης του Τομέα Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ.

    Ανακοινώνεται ότι ο τόμος 44 του περιοδικού Μελέτες για την ελληνική γλώσσα, που περιέχει τα Πρακτικά της 44ης Ετήσιας Συνάντησης του Τομέα Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ., του διεθνούς συνεδρίου για την ελληνική γλώσσα που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον Τομέα Γλωσσολογίας, έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών και μπορείτε να τον βρείτε εδώ.

    Υπενθυμίζεται ότι το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών έχει δημοσιεύσει και αναρτήσει στην ιστοσελίδα του (και παρέχει δωρεάν) τα Πρακτικά των προηγούμενων Ετήσιων Συναντήσεων του Τομέα Γλωσσολογίας, τ. 27-43, σε ηλεκτρονική μορφή (δείτε εδώ).

    02 Μάϊ 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις

    Φιλολογικό Βραδινό από τον Σύλλογο Αποφοίτων ΦΛΣ Σχολής ΑΠΘ: Αρχείο Ψυχ(AR)η: Επιστροφή στο ψηφιακό μέλλον (17/3/25)

    Ο Σύλλογος Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. «Φιλόλογος» οργανώνει τη Δευτέρα 17 Μαρτίου 2025, στις 19.00, φιλολογικό βραδινό με θέμα «Αρχείο Ψυχ(AR)η: Επιστροφή στο ψηφιακό μέλλον» με ομιλητές την Ελένη Καραντζόλα, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου, τη Μαρία Βλασσοπούλου, προϊσταμένη Τμήματος Μπενακείου Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, και τον Χρήστο Καραντζόλα, Σχεδιαστή ψηφιακών Εφαρμογών.

    Συντονίστρια: Άννα Αναστασιάδη-Συμεωνίδη
    Τηλεσυντονίστρια: Στεφανία Μποτέλη

    11 Μάρ 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Λεξικά και Λεξικογραφία :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Ετήσια Συνάντηση και Συμπόσιο της IFLA Committee of Standards στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (17-19/3/2025)

    Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ), σε συνεργασία με την Επιτροπή Προτύπων (Committee of Standards – CoS) της IFLA, διοργανώνει την ετήσια συνάντηση και το διεθνές συμπόσιο με τίτλο: ''Metadata Standards Matter: Building a Sustainable Future for Information'' 17-19 Μαρτίου 2025 στην ΕΒΕ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

    Στις 19 Μαρτίου, το Διεθνές Συμπόσιο θα εστιάσει σε κρίσιμα ζητήματα όπως οι στρατηγικές και οι προσεγγίσεις μεταδεδομένων απέναντι στις τεχνολογικές εξελίξεις, οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες στη διαχείριση μεταδεδομένων με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και η προσαρμογή προτύπων μεταδεδομένων σε αναδυόμενες τεχνολογίες και σε νέους τύπους περιεχομένου.

    Η συμμετοχή στο Συμπόσιο στις 19 Μαρτίου είναι δωρεάν με προεγγραφή.
    Το Συμπόσιο θα διεξαχθεί στα αγγλικά.

    04 Μάρ 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Διάλεξη του Προέδρου του ΚΕΓ για τη διαχρονική σημασία της ελληνικής γλώσσας στην Πρίστινα (13/2/25)

    Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας (9η Φεβρουαρίου) ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας κ. Θεόδωρος Παπαγγελής, Ακαδημαϊκός έδωσε διάλεξη στην Πρίστινα με θέμα «Η διαχρονική σημασία της ελληνικής γλώσσας».

    Η διάλεξη διοργανώθηκε από το Ελληνικό Γραφείο Συνδέσμου στην Πρίστινα και πραγματοποιήθηκε στο Αλβανολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Πρίστινα την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2025.

    Την εκδήλωση παρακολούθησαν ερευνητές του Αλβανολογικού Ινστιτούτου καθώς και φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου.

    Στην εκδήλωση παρέστη και η Πρέσβης κ. Ελένη Βακάλη, Επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου στην Πρίστινα.

    18 Φεβ 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Εκδηλώσεις του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας για την Παγκόσμια Ημέρα ελληνικής γλώσσας (9/2/2025)

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας (9/2/2025), το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας πραγματοποίησε τις εξής εκδηλώσεις-δράσεις:

    1. Εκδήλωση του Δήμου Καλαμαριάς σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας: Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, Δημοτικό θέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής».

    Η δήμαρχος Καλαμαριάς κα Χρύσα Αράπογλου προσφώνησε την εκδήλωση και μίλησε για τον ρόλο της ελληνικής γλώσσας διαχρονικά, τονίζοντας, παράλληλα, πόσο σημαντική είναι για τον Δήμο η παρουσία σε αυτόν ενός δημόσιου φορέα διεθνούς εμβέλειας, όπως το ΚΕΓ, που στοχεύει στην προβολή και προώθηση της ελληνικής σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Ο Ακαδημαϊκός και Πρόεδρος του ΚΕΓ Θεόδωρος Παπαγγελής ανέλυσε το θέμα «Ελληνική γλώσσα: μια πολιτισμική ιστορία», όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η γνώση των ελληνικών συνόδευε πάντα κρίσιμες επιλογές εκπαιδευτικής φιλοσοφίας, επιστημολογικού προσανατολισμού, φυλετικής αυτοαντίληψης ακόμη και ταξικής/κοινωνικής αυτοεπιβεβαίωσης, γεγονός που διαμόρφωσε την πολιτισμική φυσιογνωμία της ευρύτερης Δύσης. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο κ. Παπαγγελής, το χρονικό της ελληνικής γλώσσας, αν και της προσδίδει ιδιαίτερο πολιτισμικό βάρος, δεν την καθιστά ανώτερη των άλλων γλωσσών, ούτε μητέρα των γλωσσών, αλλά μάλλον «όμορφη και πολύφερνη θυγατέρα».

    Στη συνέχεια, η Καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ Ανθή Ρεβυθιάδου, με την ομιλία της «Διαδρομή από τις διαλέκτους στην Κοινή ποντιακή», σύστησε στο κοινό της Καλαμαριάς, ανθρώπους που σε μεγάλο βαθμό προέρχονται από περιοχές του Πόντου, τις διαφορές και τις ομοιότητες των ποικιλιών της ποντιακής, όπως μιλιόταν στις διάφορες ποντιακές κοινότητες στην παλιά πατρίδα του Πόντου, και της κοινής ποντιακής όπως διαμορφώθηκε, μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας τη σημασία του γλωσσικού οικοσυστήματος και των γλωσσικών επαφών στη διαμόρφωση και εξέλιξη των γλωσσών.

    Τις παρουσιάσεις συνόδευσε εννεαμελές σχήμα από μουσικούς του Τμήματος Πολιτισμού και του Δημοτικού Ωδείου Καλαμαριάς, με μελοποιημένη ελληνική ποίηση, καθώς και με χαρακτηριστικά αποσπάσματα ποντιακής μουσικής.

    2. «Χαρτογραφήσεις» της διεθνούς ομάδας ειδικού ενδιαφέροντος Δ.ΕΛ.ΕΞΩ (Διδασκαλία της Ελληνικής στο Εξωτερικό), που λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΚΕΓ: Διαδικτυακή ημερίδα, Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου

    Στο πλαίσιο της Σειράς διαδικτυακών διαλέξεων «Χαρτογραφήσεις», κατά τις οποίες αποτυπώνεται η διδασκαλία της ελληνικής σε διαφορετικά συγκείμενα στο εξωτερικό, πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή ημερίδα «Φωνές νέων ερενητ.ρι.ών για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στο εξωτερικό».

    Στην ημερίδα νέοι και νέες ερευνητές/ερευνήτριες παρουσίασαν μέρος της επιστημονικής τους δουλειάς (σε μεταπτυχιακό ή διδακτορικό επίπεδο) σε ελληνικές διασπορικές κοινότητες στην Αυστραλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τη Σουηδία. Παρουσιάστηκαν διαφορετικές μεθοδολογίες (κοινωνιογλωσσικές, παιδαγωγικές, ψυχογλωσσικές), γεγονός που αναδεικνύει τη σύνθετη και διεπιστημονική φύση της έρευνας σε πολυγλωσσικά περιβάλλοντα. Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος ακαδημαϊκών και εκπαιδευτικών, χάρη στα σχόλια των οποίων πραγματοποιήθηκε γόνιμη συζήτηση στην οποία υπογραμμίστηκε το υψηλό επίπεδο των εργασιών που παρουσιάστηκαν, ενώ δόθηκε και ανατροφοδότηση για μελλοντικές πτυχές προς διερεύνηση.

    Το βίντεο της ημερίδας θα είναι σύντομα διαθέσιμο στον ιστότοπο της Δ.ΕΛ.ΕΞΩ.

    όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη τη σειρά των «Χαρτογραφήσεων»

    3. Εκδήλωση σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Μόναχο (Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025).

    Στην εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν Έλληνες και Ελληνίδες εκπαιδευτικοί σε σχολεία της Βαυαρίας, καθώς και εκπρόσωποι του Βαυαρικού Υπουργείου Παιδείας, συμμετείχαν με διαδικτυακή ανακοίνωση μέλη του ΚΕΓ από την ομάδα πιστοποίησης της ελληνομάθειας (ο Επιστημονικά Υπεύθυνος, κος Δημήτρης Κουτσογιάννης, και οι συνεργάτες Αρετή Τσακαλούδη και Αντώνης Κωνσταντινίδης). Η παρουσίαση, με περιεχόμενο την ελληνομάθεια σε ελληνικές οικογένειες στη Γερμανία, φώτισε σημαντικές πλευρές των ελληνόγλωσσων πρακτικών σε επίπεδο οικογένειας και άνοιξε έναν εποικοδομητικό διάλογο σχετικά με τη διατήρηση της ελληνικής σε διασπορικές κοινότητες. Ευχαριστούμε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Μόναχο για τη συνεργασία και τη διεξαγωγή της εκδήλωσης.

    Το Facebook του Προξενείου

    4. Άρθρο του Προέδρου του ΚΕΓ, Ακαδημαϊκού κ. Θεόδωρου Παπαγγελή στο Βήμα της Κυριακής (9 Φεβρουαρίου 2025)

    Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:
    […] "Ποιος χρειάζεται τα ελληνικά;" αναρωτιέται ο Σάιμον Γκόλντχιλ σε μια εξαίρετη μελέτη (Κέιμπριτζ, 2002) και η απάντηση δεν είναι εύκολη σήμερα σε μια Δύση που υποφέρει από ταυτοτικό άγχος και δυσφορία και από αντιστόρητες υπερευαισθησίες.
    Αλλά το χρονικό της ελληνικής γλώσσας είναι απαράγραπτο, είναι αυτό, και όχι οι αυτοσυγχαρητήριες επάρσεις, που νοηματοδοτεί η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, και είναι αυτό που επιτάσσει στοργή και σεβασμό για τη γλώσσα που μας έδωσαν ελληνική.

    Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο συνημμένο

    5. Συνέντευξη του Αντιπροέδρου του ΚΕΓ και Διευθυντή του Τμήματος Στήριξης και Προβολής της ελληνικής Γλώσσας του ΚΕΓ στη διαδικτυακή αγγλόφωνη πλατφόρμα «Greek News Agenda» της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Ο κ. Κουτσογιάννης μίλησε για τη σημασία και τις παραμέτρους που συγκαθορίζουν τη διδασκαλία της ελληνικής στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο γλωσσικό περιβάλλον και παρουσίασε αναλυτικά τις δράσεις του ΚΕΓ που στοχεύουν στη στήριξη και προβολή της ελληνικής και της διδασκαλίας της.

    Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη εδώ

    Δείτε στα συνημμένα φωτογραφίες από την εκδήλωση της 9ης Φεβρουαρίου 2025, καθώς και το άρθρο της εφημερίδας Το Βήμα της Κυριακής με αναφορά στο έργο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας

    13 Φεβ 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Εκδήλωση του ΚΕΓ και του Δήμου Καλαμαριάς για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας (9/2/25)

    Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, με αφορμή την επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας (9η Φεβρουαρίου), σας προσκαλούν σε εκδήλωση που διοργανώνει το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμαριάς.

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Σταύρος Κουγιουμτζής» (πρώην Δημοτικό Θέατρο “Οδού Χηλής”), οδός Χηλής 12, Καλαμαριά, την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2025 και ώρα 18:30.

    Ομιλητές της εκδήλωσης:

    Θεόδωρος Παπαγγελής, Ακαδημαϊκός, Πρόεδρος του ΚΕΓ: «Ελληνική Γλώσσα: μια πολιτισμική ιστορία»

    Ανθή Ρεβυθιάδου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας, Α.Π.Θ.: «Η διαδρομή από τις διαλέκτους στην Κοινή Ποντιακή»

    Χαιρετισμό θα απευθύνει η κ. Χρύσα Αράπογλου, Δήμαρχος Καλαμαριάς.

    Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικό πρόγραμμα από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμαριάς.

    Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό.

    03 Φεβ 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Λεξικά και Λεξικογραφία :: Τύπος

    Δημιουργία ηλεκτρονικού λεξικού για άτομα με οπτική αναπηρία

    Πρόκειται για το IvyLex, ένα ηλεκτρονικό λεξικό για άτομα με οπτική αναπηρία, το οποίο δημιούργησε ο Απόστολος Γαρούφος στο πλαίσιο της διατριβής του, η οποία βαθμολογήθηκε με 10 (Άριστα). Ο ίδιος, είναι φιλόλογος, αναπληρωτής καθηγητής ειδικής αγωγής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και πλέον Διδάκτορας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με ειδίκευση στην Ψηφιακή Λεξικογραφία.

    Το συγκεκριμένο λεξικό για άτομα με οπτική αναπηρία, που περιλαμβάνει σχεδόν 4.000 λήμματα και είναι δωρεάν. Είναι χαρακτηριστικό ότι δημιουργήθηκε από τον ίδιο τον Απόστολο Γαρούφο, που εκτός από πιστοποιημένος στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και γνώστης της γραφής Μπράιγ, γνωρίζει και προγραμματισμό, τον οποίο εφάρμοσε τόσο για το λεξικό, όσο και για άλλες εφαρμογές και projects γεμάτα ενσυναίσθηση, με τα οποία -όπως λέει, προσπαθεί να μυεί τους μαθητές του στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

    Το IvyLex μέχρι στιγμής λειτουργεί μόνο online (mikaelalex.garoufos.edu.gr/ivy/), ενώ στόχος είναι το επόμενο διάστημα να λειτουργεί και χωρίς να είναι απαραίτητη η σύνδεση στο διαδίκτυο, αλλά και να είναι διαθέσιμο μέσω εφαρμογών σε κινητές συσκευές.

    28 Ιαν 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1] 2 3 4 5 ...18   Επόμενο >