Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Ενημέρωση

  • Ανακοίνωση από τη Δ.ΕΛ.ΕΞΩ: "Χαρτογραφήσεις" και Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας για το 2025

    Η διεθνής ομάδα ειδικού επιστημονικού ενδιαφέροντος Δ.ΕΛ.ΕΞΩ (Διδασκαλία της Ελληνικής στο Εξωτερικό) ανακοινώνει το πρόγραμμα των φετινών «Χαρτογραφήσεων» της ομάδας κατά τις οποίες αποτυπώνεται η διδασκαλία της Ελληνικής σε διαφορετικά συγκείμενα στο εξωτερικό, καθώς και την ημερομηνία και θεματική της διαδικτυακής ημερίδας που διοργανώνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας για το 2025.

    «Χαρτογραφήσεις»

    Η επόμενη συνάντηση των «Χαρτογραφήσεων» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024 και ώρα Ελλάδας 14:00 με 16:00.

    Στις 29 Νοεμβρίου, θα υπάρξουν τοποθετήσεις από την Άννα Χατζηπαναγιωτίδου σχετικά με την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην Ουκρανία και από τις Σταυρούλα Αυγουροπούλου Ντερτσένυι και Χριστίνα Πάρτιτς Κάκουκ σχετικά με την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στην Ουγγαρία.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μέσω Zoom
    Meeting ID: 961 4649 2928
    Passcode: 023583

    Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας

    Η φετινή ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025 από τις 15:00 μέχρι τις 18:30 (ώρα Ελλάδας) και θα έχει θέμα «Φωνές νέες ερευνητών για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στο εξωτερικό»

    Κύριος στόχος της ημερίδας θα είναι να αναδειχθούν σύγχρονες προσεγγίσεις και μορφές διδασκαλίας, εκμάθησης και χρήσης της ελληνικής γλώσσας όπως αυτές αναδεικνύονται σε διάφορα επίσημα και ανεπίσημα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα εκτός Ελλάδας και Κύπρου. Οι ερευνητικές εργασίες που θα παρουσιαστούν, βασίζονται σε τρέχοντα ερευνητικά προγράμματα και αποσκοπούν στο να φωτίσουν διαφορετικές πτυχές της γλωσσικής και πολιτισμικής εκπαίδευσης όπως αυτές μελετώνται από νέους/-ες ερευνητές/-ριες σε διάφορα στάδια της ακαδημαϊκής τους πορείας. Μέσα από την ημερίδα επιδιώκουμε να φέρουμε στο προσκήνιο τη δουλειά αυτών των ερευνητών/-ριών, προωθώντας παράλληλα τον διάλογο για την εξέλιξη της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στο διεθνές πλαίσιο. Το περιεχόμενο των παρουσιάσεων αναμένεται να συμβάλει στην κατανόηση των προκλήσεων και των ευκαιριών που παρουσιάζονται στον χώρο της εκπαίδευσης της ελληνικής γλώσσας εκτός συνόρων.
    Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ημερίδα θα ανακοινωθούν σύντομα.

  • Διαδικτυακή Διάλεξη για την Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας: Ε. Καραντζόλα, Διατήρηση, απώλεια και ανάκτηση της ελληνοφωνίας στην Καππαδοκία (14/10/24)

    Τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή διάλεξη της κ. Ελένης Καραντζόλα, καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με θέμα: «Διατήρηση, απώλεια και ανάκτηση της ελληνοφωνίας στην Καππαδοκία».

    Η διάλεξη θα μεταδοθεί στις 18.00 (ώρα Ελλάδας) στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/live
    ενώ το βίντεο της διάλεξης θα αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΚΕΓ: https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/playlists.

    Η διάλεξη είναι μέρος του νέου κύκλου των 10 ετήσιων διαδικτυακών διαλέξεων, μέσω των οποίων το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας υλοποιεί πενταετές μνημόνιο συνεργασίας για την ελληνομάθεια μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι διαλέξεις αυτές εντάσσονται στη γενικότερη θεματική της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας και εξειδικεύονται στις επιμέρους υποθεματικές περιοχές: (α) Ιστορία της γλώσσας, (β) Λεξικογραφία και (γ) Κοινωνιογλωσσικές πτυχές της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας (π.χ. διάλεκτοι, επαφές με άλλες γλώσσες, η ελληνική γλώσσα της διασποράς κτλ.).

  • Διαδικτυακή Διάλεξη για την Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας: Ν. Λιόσης, Η Τσακωνική διάλεκτος (16/9/24)

    Τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή διάλεξη του κ. Νίκου Λιόση, καθηγητή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Η Τσακωνική διάλεκτος».

    Η διάλεξη θα μεταδοθεί στις 18.00 (ώρα Ελλάδας) στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/live

    ενώ το βίντεο της διάλεξης θα αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΚΕΓ: https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/playlists.

    Η διάλεξη είναι μέρος του νέου κύκλου των 10 ετήσιων διαδικτυακών διαλέξεων, μέσω των οποίων το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας υλοποιεί πενταετές μνημόνιο συνεργασίας για την ελληνομάθεια μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι διαλέξεις αυτές εντάσσονται στη γενικότερη θεματική της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας και εξειδικεύονται στις επιμέρους υποθεματικές περιοχές: (α) Ιστορία της γλώσσας, (β) Λεξικογραφία και (γ) Κοινωνιογλωσσικές πτυχές της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας (π.χ. διάλεκτοι, επαφές με άλλες γλώσσες, η ελληνική γλώσσα της διασποράς κτλ.).

    Για το πρόγραμμα των διαλέξεων, βλ. συνημμένο

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Νέα Ελληνική :: Τύπος

    1ος Πανελλήνιος και Παγκύπριος Διαγωνισμός Σχολικών Εφημερίδων

    Η εφημερίδα ''ΤΟ ΒΗΜΑ'' και ο θεσμός των Μαθητικών Εφημερίδων που μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει σε 45 εκδόσεις σε συνεργασία με τα σχολεία της Περιφέρειας προκηρύσσει έναν νεοσύστατο θεσμό, τον πρώτο (1ο) Μαθητικό Διαγωνισμό στον γραπτό λόγο με τη δημιουργία Σχολικών Εφημερίδων.

    Ο Μαθητικός Διαγωνισμός απευθύνεται στα σχολεία όλης της Ελλάδας και της Κύπρου, αφορά μαθητές και μαθήτριες Λυκείου και θα ολοκληρωθεί στη διάρκεια του σχολικού έτους 2024-2025. Οι συμμετέχοντες σε αυτόν μαθητές και μαθήτριες με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους θα συντάξουν την ύλη σχολικής εφημερίδας, η οποία θα περιλαμβάνει ρεπορτάζ, συνεντεύξεις και αρθρογραφία, ζητήματα της τοπικής κοινότητας, της τοπικής ιστορίας, του περιβάλλοντος, της εγχώριας και διεθνούς επικαιρότητας αλλά και τις αγωνίες και τους προβληματισμούς της νέας γενιάς.

    Ο διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου.

    Η επιλογή των εφημερίδων που θα βραβευτούν θα γίνει από κριτική επιτροπή στην οποία θα συμμετάσχουν οι πρυτάνεις πέντε πανεπιστημίων της Ελλάδας και της Κύπρου (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πάντειο Πανεπιστήμιο και Πανεπιστήμιο Κύπρου), ο Διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γρανάδας, οι πρόεδροι του ΙΕΠ και του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων της Ελλάδας, ακαδημαϊκοί, έγκριτοι πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι του ''ΒΗΜΑΤΟΣ''.

    Το χρονικό διάστημα για να δηλώσουν τα σχολεία τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό βράβευσης Σχολικών Εφημερίδων ορίζεται από τις 23 Οκτωβρίου 2024 μέχρι τις 24 Νοεμβρίου 2024.

    23 Οκτ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Τύπος

    3η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού και Limassol International Book Fair Conference, Λεμεσός (22-24/11/ 2024)

    Η 3η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού θα πραγματοποιηθεί 22 με 24 Νοεμβρίου 2024.

    Στο πλαίσιο της Έκθεσης πραγματοποιείται και το Limassol International Book Fair Conference
    την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στους Χαρουπόμυλους Λανίτη, ένα μοναδικό γεγονός για τους επαγγελματίες του βιβλίου στην Κύπρο, εκδότες, βιβλιοπώλες, συγγραφείς, βιβλιοθηκονόμοι και επαγγελματίες του βιβλίου από την Κύπρο, μαζί με επαγγελματίες του βιβλίου από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο, θα συναντηθούν και πάλι και θα συζητήσουν τις τοπικές, περιφερειακές και διεθνείς προκλήσεις και ευκαιρίες.

    Κατά τη διάρκεια του Limassol International Book Fair Conference θα παρέχεται ταυτόχρονη διερμηνεία από τα αγγλικά στα ελληνικά και αντίστροφα.
    Η είσοδος είναι δωρεάν, απαιτείται εγγραφή.

    23 Οκτ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Τύπος

    Η Ελλάδα συμμετέχει για 2η χρονιά στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στο Βελιγράδι

    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών (Π.Ο.Ε.Β.) και ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.) διοργανώνουν την ελληνική συμμετοχή με στόχο την προβολή του ελληνικού βιβλίου.

    Στην 67η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στο Βελιγράδι (International Belgrade Book Fair 2024), που διεξάγεται ήδη μέχρι και τις 27 Οκτωβρίου, υπάρχει και φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, Ελληνικό Περίπτερο.

    Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου του Βελιγραδίου, είναι μία από τις μεγαλύτερες και η παλαιότερη των Βαλκανίων, εκτός από τους Σέρβους, συμμετέχουν και εκδότες από την Ασία, την Αφρική και πλήθος ευρωπαϊκών χωρών.

    Καθ’ όλη τη διάρκεια της Έκθεσης θα υπάρξει σειρά συναντήσεων Ελλήνων και Σέρβων εκδοτών, καθώς και με εκπροσώπους άλλων χωρών.
    Ξεχωριστή προβολή στο Ελληνικό Περίπτερο θα έχουν ελληνικά βιβλία που έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν στα Σερβικά.

    23 Οκτ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Συνέδρια & Ημερίδες

    30° Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών με τίτλο: ''Ακροβατώντας προς το μέλλον, διευρύνοντας τα όρια, συνδέοντας κοινότητες'', Πολεμικό Μουσείο Αθήνας (23-15/10/2024)

    Το 30° Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών με τίτλο: ''Ακροβατώντας προς το μέλλον, διευρύνοντας τα όρια, συνδέοντας κοινότητες'', θα πραγματοποιηθεί 23-25 Οκτωβρίου 2024 στο Πολεμικό Μουσείο Αθήνας.

    Σε μία εποχή που το ζητούμενο στο διεθνές ακαδημαϊκό γίγνεσθαι παραμένει η ανοικτότητα και ο εκδημοκρατισμός της εκπαίδευσης και της έρευνας, οι τεχνολογίες και οι εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης εξαπλώνονται σε όλα τα πεδία, επισπεύδοντας σημαντικές αλλαγές και για τις πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι επικείμενες προκλήσεις θα μεταμορφώσουν τα εργαλεία, τις προσφερόμενες υπηρεσίες των βιβλιοθηκών και ίσως και τη φυσιογνωμία των επαγγελμάτων της πληροφόρησης κατά τα προσεχή χρόνια.

    Το συνέδριο, που κλείνει φέτος έναν κύκλο τριάντα ετών συνεχούς παρουσίας, θα επιχειρήσει να ιχνηλατήσει τις παραπάνω διαφαινόμενες αλλαγές και να αναδείξει την προβληματική που αναπτύσσεται για τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες. Απώτερος στόχος του συνεδρίου είναι να προσφέρει τη δυνατότητα γόνιμου διαλόγου, αν είναι δυνατόν και ανάμεσα σε κοινότητες, ώστε να προκύψουν ολοκληρωμένες προτάσεις που θα απαντούν στις αναδυόμενες ανάγκες της ακαδημαϊκής ζωής αλλά και της κοινωνίας.

    22 Οκτ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις

    Επιστημονική συνάντηση με τίτλο: ''Ψηφιακά αρχεία: παραγωγή και διατήρηση'' στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Αθήνα (4/11/2024)

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατήρησης Ψηφιακών αρχείων (2/11), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς οργανώνει επιστημονική συνάντηση με τίτλο: ''Ψηφιακά αρχεία: παραγωγή και διατήρηση'', τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 18:00, στο κτήριο του Ιδρύματος, στον Ταύρο (Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14).

    Στη συνάντηση θα συζητηθούν βασικά ζητήματα που αφορούν τα ψηφιακά αρχεία, τη γένεση και τη διατήρησή τους, και θα παρουσιασθούν καλές πρακτικές και ολοκληρωμένα συναφή εγχειρήματα.

    Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση θέσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ιστορικό Αρχείο, στο τηλέφωνο 210 3418051, Δευτ.-Παρ. 10:00-16:00.

    22 Οκτ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Μεσαιωνική Ελληνική :: Ανακοινώσεις

    Ετήσιο σεμινάριο CERL 2024 με θέμα: ''European Printing in Non-Latin Scripts'', από την Biblioteca nazionale centrale της Ρώμης (23/10/2024)

    Το ετήσιο σεμινάριο του CERL φιλοξενείται φέτος από την Biblioteca nazionale centrale της Ρώμης και έχει θέμα τα παλαιά βιβλία που τυπώθηκαν με μη λατινικά τυπογραφικά στοιχεία,
    και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024, ώρες 9.00-17.00.

    Η ιστορία της ελληνικής τυπογραφίας και του ελληνικού βιβλίου παρουσιάζεται στο σεμινάριο από την Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη και τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.

    Τρεις από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές βιβλιοθήκες της χώρας μας ενώνουν τις δυνάμεις τους για να κάνουν από κοινού μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία των πρώτων τυπωμένων ελληνικών έργων από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα, αντλώντας χαρακτηριστικά παραδείγματα από τις εντυπωσιακές και πλούσιες συλλογές τους.

    Το σεμινάριο θα μεταδίδεται με live-streaming.

    22 Οκτ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Αρχαία Ελληνική :: Ανακοινώσεις

    Ομιλία του κ. Geoffrey W. Bakewell με θέμα: ''Walking into Civil War: Plato’s Republic and the Thirty Tyrants at Athens'', ΕΚΠΑ (22/10/2024)

    Στο πλαίσιο των ''Επιστημονικών Συναντήσεων'' που οργανώνει ο Τομέας Κλασικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α., θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του κυρίου Geoffrey W. Bakewell, Καθηγητή στο Rhodes College, Memphis, TN, με θέμα: ''Walking into Civil War: Plato’s Republic and the Thirty Tyrants at Athens'', την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024, ώρα 12.30.
    Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα 209 της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α.
    στα Αγγλικά.

    21 Οκτ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή Γιώργη Παυλόπουλου, Πάτρα (24/10/2024)

    Το Εργαστήριο Αρχειακών Τεκμηρίων και Τύπου (ΕΑΤΤ) του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων περιοχής Πατρών, οι εκδόσεις Κίχλη και το Πολύεδρο σας καλούν στο αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή Γιώργη Παυλόπουλου την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Πολύεδρο στην Πάτρα.

    Θα μιλήσουν ο Κώστας Αθανασόπουλος , φιλόλογος, η Νικολέττα Κατσιδήμα, ποιήτρια, φιλόλογος και η Μαρία Ψάχου, φιλόλογος.

    Ο Γιώργης Παυλόπουλος (1924-2008) γεννήθηκε στον Πύργο της Ηλείας, όπου τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του και έζησε, με μικρά διαλείμματα, όλη του τη ζωή. Εργάστηκε ως προϊστάμενος γραμματέας στο ΚΤΕΛ Ηλείας.
    Από νωρίς βρήκε καταφυγή στη λογοτεχνία. Έφηβος ακόμη, το 1940, δημοσίευσε δύο διηγήματα στην εφημερίδα Πατρίς του Πύργου· το 1943 δημοσίευσε έξι ποιήματα, τα περισσότερα στο περιοδικό Οδυσσέας του Πύργου.

    Το 1942 εγγράφεται στη Νομική Σχολή Αθηνών. Την περίοδο 1945-1951 ζει στην Αθήνα.
    Βαθιά φιλία τον συνέδεε με τον Τάκη Σινόπουλο και τον Νίκο Καχτίτση, στα πρόσωπα των οποίων βρήκε ένθερμους συνομιλητές για θέματα της λογοτεχνίας. Οι τρεις μαζί με τον Σωκράτη Καψάσκη υπήρξαν μέλη της λογοτεχνικής συντροφιάς που περιγράφεται στο διήγημα του Καχτίτση Ποιοι οι φίλοι (1959). Καθοριστική για την ποιητική του διαμόρφωση υπήρξε η σχέση του με τον Γιώργο Σεφέρη.

    Εξέδωσε τα ποιητικά βιβλία: Το κατώγι (1971)· Το σακί (1980)· Τα αντικλείδια (1988)· Τριαντατρία χαϊκού (1990)· Λίγος άμμος (1997)· Ποιήματα 1943-1997 (2001, συγκεντρωτική έκδοση)· Πού είναι τα πουλιά; (2004)· Να μη τους ξεχάσω (2008). Εκδόθηκε επίσης το βιβλίο: Γιώργης Παυλόπουλος, Γράμματα από την Αμερική, επιμ. Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος, 2008, Ποιήματα 1943-2008, συγκεντρωτική έκδοση, εκδόσεις Κίχλη (2017, 2024).

    21 Οκτ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Αναγόρευση του καθ. David W. Holton σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ (23/10/24)

    Tην Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024 (18:00) θα πραγματοποιηθεί η τελετή αναγόρευσης του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου του Cambridge κ. David W. Holton σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής.

    Τον έπαινο του τιμώμενου θα εκφωνήσει ο επίκουρος καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Γιαβής. Μετά την αναγόρευσή του ο καθηγητής κ. David W. Holton θα μιλήσει με θέμα: "Η σημασία της Νεοελληνικής λογοτεχνίας του 16ου αιώνα".

    Η συμμετοχή στην τελετή αναγόρευσης θα γίνει μόνο με φυσική παρουσία.

    Συνημμένα θα βρείτε την πρόσκληση και την αφίσα της εκδήλωσης.

    21 Οκτ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Τύπος

    Στην Ευτυχία Παναγιώτου το Κρατικό Βραβείο Ποίησης της Κύπρου 2023

    Το Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου ανακοίνωσε ότι το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για εκδόσεις του έτους 2023, μετά από κατά πλειοψηφία απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στην Ευτυχία Παναγιώτου για το έργο της "Μύθοι για το τέλος του κόσμου". Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

    Η ποιητική συλλογή ''Μύθοι για το τέλος του κόσμου'' (εκδόσεις Κέδρος) της Ευτυχίας Παναγιώτου συνιστά μια λογοτεχνική κατάθεση που αποτελείται από ποιήματα που λειτουργούν ως ανεξάρτητοι μικρόκοσμοι, αλλά και ως θραύσματα ενός σπονδυλωτού συνόλου. Πρόκειται για ένα ποιητικό βιβλίο βραδείας καύσης, με επίκαιρη και σύγχρονη υφή, που ενθαρρύνει πολλαπλές αναγνώσεις.

    Η Ευτυχία Παναγιώτου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1980. Σπούδασε Φιλοσοφία και Νεοελληνική Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο King’s College London. Από το 2007 ζει μόνιμα στην Αθήνα και εργάζεται ως επιμελήτρια εκδόσεων. Έχει μεταφράσει Anne Carson, Eileen Myles, Anne Sexton, Lord Byron, William Blake και Percy Bysshe Shelley. Η διδακτορική διατριβή της φέρει τον τίτλο: ''Ιστορικό βίωμα και ποιητικές ταυτότητες στη νεοελληνική ποίηση (1970-1990): Τζένη Μαστοράκη και Κατερίνα Γώγου'' (2017). Έχει γράψει τα βιβλία ποίησης μέγας κηπουρός (Κοινωνία των (δε)κάτων, 2007), Μαύρη Μωραλίνα (Κέδρος, 2010), Χορευτές (Κέδρος, 2014) και Μύθοι για το τέλος του κόσμου (Κέδρος, 2023).

    18 Οκτ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1] 2 3 4 5 ...956   Επόμενο >