Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

SMTWTFS
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Go
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Ενημέρωση

  • Βιωματικό εργαστήριο από τη συγγραφική ομάδα της Πολύτροπης Γλώσσας και το ΚΕΓ: «Στο Αιγαίο ταξιδεύουν τα όνειρά μας...»: μια εφαρμοσμένη διδακτική πρόταση με βάση κείμενα και δραστηριότητες της Πολύτροπης Γλώσσας (29/3/23)

    Η συγγραφική ομάδα της Πολύτροπης Γλώσσας σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας διοργανώνουν βιωματικό εργαστήριο για τη «Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας αξιοποιώντας υλικό της Πολύτροπης Γλώσσας». Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023, στις 19:00 διαδικτυακά μέσω Webex.

    Τίτλος του εργαστηρίου:
    «Στο Αιγαίο ταξιδεύουν τα όνειρά μας…»: μια εφαρμοσμένη διδακτική πρόταση με βάση κείμενα και δραστηριότητες της Πολύτροπης Γλώσσας.

  • 21 Μαρτίου, Ημέρα Ποίησης

    Λίγα εμπνευσμένα λόγια για την ποίηση από τους ίδιους τους δημιουργούς, επιλεγμένα από την Πολύτροπη Γλώσσα:

    Πιστεύω πως τούτος ο σύγχρονος κόσμος όπου ζούμε,
    ο τυραννισμένος από το φόβο και την ανησυχία,
    τη χρειάζεται την ποίηση.
    Η ποίηση έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα, και τι θα γινόμασταν
    αν η πνοή μας λιγόστευε;
    Είναι μια πράξη εμπιστοσύνης και ένας Θεός το ξέρει αν τα δεινά μας
    δεν τα χρωστάμε στη στέρηση εμπιστοσύνης…
    (Γ. Σεφέρης)

    Η ποίηση είναι ένα αίνιγμα από συνηθισμένα λόγια.
    Η αληθινή ποίηση δεν είναι ανακάλυψη μα αποκάλυψη.
    ….οι ποιητές κοιμούνται σαν τους κλέφτες, με το αυτί τεντωμένο στην άγνωστη λέξη.
    (Τ. Λειβαδίτης)

    Τα πράγματα σε έναν ποιητή γίνονται σχεδόν από μόνα τους.
    Μια και δεν βοήθησα τον κόσμο με το νου, αποφάσισα,
    κάποιος αποφάσισε μέσα μου, να τον βοηθήσω με την καρδιά μου.
    Κι ανακάλυψα πως η ποίηση ήταν ο μόνος τρόπος.
    (Ν. Βρεττάκος)

    Δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα της Πολύτροπης Γλώσσας

  • Ανακοινώνεται η δωρεάν διάθεση της ηλεκτρονικής έκδοσης του Χρηστικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών

    Η Ακαδημία Αθηνών κατά την εκδήλωση που διοργάνωσε στις 9 Φεβρουαρίου, Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, προσέφερε δωρεάν στον ελληνικό λαό, και σε κάθε ενδιαφερόμενο όπου γης, την ηλεκτρονική έκδοση του Χρηστικού Λεξικού της Νεοελληνικής Γλώσσας στον ακόλουθο σύνδεσμο:

    https://christikolexiko.academyofathens.gr/index.php

    Επί προεδρίας του Ακαδημαϊκού κ. Αντώνιου Ρεγκάκου ολοκληρώθηκε με τις ουσιαστικές παρεμβάσεις του, και με την αμέριστη στήριξη του Γενικού Γραμματέα της Ακαδημίας κ. Χρήστου Ζερεφού, η δεύτερη αναθεωρημένη έκδοση Χρηστικού Λεξικού της Νεοελληνικής Γλώσσας. Η ηλεκτρονική μορφή του έγινε πραγματικότητα χάρη στην πρωτοβουλία και τις άοκνες προσπάθειες του Προέδρου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Ακαδημαϊκού κ. Θεόδωρου Παπαγγελή και των άξιων συνεργατών του, με επικεφαλής τον Κώστα Θεοδωρίδη. Την ευθύνη της δεύτερης αναθεωρημένης και εμπλουτισμένης έκδοσης, η οποία περιλαμβάνει 75.500 λήμματα και σταθερές λεξικές συνάψεις, ανέλαβε εξ ολοκλήρου ο Ακαδημαϊκός Χριστόφορος Χαραλαμπάκης.
    Το Λεξικό παρουσιάζει 17 καινοτομίες, οι σημαντικότερες από τις οποίες είναι: κατάρτιση του λημματολογίου από εκτενείς έντυπες και ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, καθιέρωση διπλής ορθογράφησης για ορισμένες λέξεις, αναγραφή της επιστημονικής ονομασίας ζώων και φυτών, αναλυτική παρουσίαση των συνδυαστικών δυνατοτήτων των λέξεων, ακριβής υφολογικός προσδιορισμός λέξεων και εκφράσεων και παράθεση της χρονολογίας πρώτης εμφάνισης πολλών αγγλικών και γαλλικών λέξεων και στερεότυπων εκφράσεων ως συμβολή στην Ιστορία του πολιτισμού και των επιστημών.
    Οι νεολογισμοί που προστέθηκαν στη δεύτερη έκδοση είναι περίπου πεντακόσιοι. Η περιβαλλοντική, η οικονομική και η υγειονομική κρίση, όπως έδειξε η πανδημία του κορονοϊού, αποτυπώνονται με προσεκτικά επιλεγμένο λημματολόγιο για να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο οι χρήστες του Λεξικού. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στα λήμματα ανθρωπόκαινο, ανθρωπόπαυση, αντιεμβολιαστής, γκουσμάνια, δραχμιστής, κρυπτονόμισμα, γυάλινη οροφή, μεταφραστική και περιβαλλοντική ιατρική, Αθηναϊκή Ριβιέρα, σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου, για να δει πώς αντιμετωπίζονται οι νέες προκλήσεις. Προστέθηκαν ακόμη πολλές νέες ή αναλυτικότερες ετυμολογίες.
    Η Ακαδημία Αθηνών καθιερώνει στην πράξη ένα «Παρατηρητήριο της γλώσσας» που θα παρακολουθεί την εξελικτική πορεία του γλωσσικού οργάνου. Με τον τρόπο αυτό θα διευκολύνεται περισσότερο το έργο όσων διδάσκουν τη Νεοελληνική ως μητρική, δεύτερη ή ξένη γλώσσα και θα ενημερώνεται υπεύθυνα το ευρύτερο κοινό για θέματα γλωσσικής χρήσης.
    Το Χρηστικό λεξικό, με τη σφραγίδα της Ακαδημίας Αθηνών, είναι ο καλύτερος σύμβουλος για ορθογραφικά, μορφολογικά, σημασιολογικά και συντακτικά προβλήματα της Νεοελληνικής καθώς έχει απαλλαγεί από τις ιδεοληψίες του παρελθόντος, καταγράφοντας με ποιότητα λόγου τη γλωσσική πραγματικότητα.
    Ευπρόσδεκτες είναι παρατηρήσεις, υποδείξεις, διορθώσεις και ιδέες στο

8,675 items total [1 - 10]
Go
<< First < Previous Next > Last >>
ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
< Previous   [1] 2 3 4 5 ...868   Next >