Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

SMTWTFS
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Go
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Νέα Ελληνική

778 items total [1 - 10]
Go
<< First < Previous Next > Last >>
ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
 • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις

  Οικογένεια Πόρων στην Υποδομή CLARIN:EL "Λογοτεχνική Μετάφραση"

  Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μετάφρασης (30 Σεπτεμβρίου 2023), ο Σεπτέμβριος αφιερώνεται σε πόρους που φιλοξενούνται στην Υποδομή CLARIN:EL (https://inventory.clarin.gr/) και αποτελούν μέλη της Οικογένειας πόρων «Λογοτεχνική Μετάφραση».

  Ένας από τους πόρους αυτούς είναι ο «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: 4 μεταφράσεις» που περιέχει μεταξύ άλλων τη μετάφραση του σημαντικού Έλληνα λογοτέχνη για το έργο «Έγκλημα και Τιμωρία» του Ντοστογιέφκι. Στο πλαίσιο ενός πολύ μικρού πειράματος, συγκρίναμε τη μετάφραση ενός αποσπάσματος από τον Παπαδιαμάντη με τη μετάφραση που μας έδωσε για το ίδιο ακριβώς απόσπασμα το ChatPGT.

  04 Oct 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Ανακοινώσεις

  Παρουσίαση του βιβλίου της Μ. Μικέ "Ανθεκτική εκκρεμότητα: Ο μύθος της Πασιφάης σε νεοελληνικά λογοτεχνικά κείμενα του 20ου αιώνα" (12/10/23)

  Πρόσκληση του Εργαστηρίου Νεοελληνικής Φιλολογίας του Π.Ι. σε μια Φιλολογική Βραδιά: Παρουσίαση του βιβλίου “Ανθεκτική εκκρεμότητα: Ο μύθος της Πασιφάης σε νεοελληνικά λογοτεχνικά κείμενα του 20ου αιώνα” της Μ. Μικέ, την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου και ώρα 20.30, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο ''Δ. Χατζής'' , Παλαιά Σφαγεία, Ιωάννινα.

  04 Oct 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις

  Εργαστήριο από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Παν/μίου Χάρβαρντ: Η ουδέτερη/συμπεριληπτική γλώσσα. Έμφυλα στερεότυπα και γλωσσικός σεξισμός (11-12/11/23)

  Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, στο πλαίσιο της ετήσιας σειράς εργαστηρίων του που στοχεύουν στην υποστήριξη των Ελληνικών Σπουδών και του ευρύτερου πεδίου των Ανθρωπιστικών Επιστημών και στην προσφορά διαγενεακών, διεπιστημονικών ευκαιριών δια βίου μάθησης για το ευρύ κοινό, ανακοίνωσε την πραγματοποίηση εργαστηρίου με θέμα: «Η ουδέτερη/συμπεριληπτική γλώσσα. Έμφυλα στερεότυπα και γλωσσικός σεξισμός». Το εργαστήριο θα γίνει στις 11-12 Νοεμβρίου 2023, στο Ναύπλιο.

  Τον ακαδημαϊκό συντονισμό του εργαστηρίου έχει αναλάβει η Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Σχολής Επιστημών Αγωγής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Επιστημονική συνεργάτιδα και Μέλος Διεπιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής, ΚΕΣ Harvard, Επιστημονικώς Υπεύθυνη Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου και Υπεύθυνη Μονάδας «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» του Εργαστηρίου Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, ΜΜΕ και Εκπαίδευσης του Π.Τ.Ν. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

  Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν, και δεν απαιτούνται προηγούμενες γνώσεις γύρω από τα αντικείμενα που θα συζητηθούν. Η επιλογή των είκοσι συμμετεχόντων/ουσών θα γίνει από την Ακαδημαϊκή Συντονίστρια του εργαστηρίου. Κριτήριο επιλογής είναι και η συμμετοχή για πρώτη φορά σε εργαστήριο του ΚΕΣ σε συνδυασμό με την υποβολή ενός σύντομου βιογραφικού σημειώματος (έως 150 λέξεις).

  03 Oct 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Ανακοινώσεις

  Έκθεση στο Μιλάνο: Alpha Beta Apprendere il Greco in Italia. 1360-1860 (29/9-9/12-23)

  Στην Εθνική Βιβλιοθήκη Braidense (Μιλάνο) παρουσιάζεται η έκθεση "Alpha Beta
  Apprendere il Greco in Italia. 1360-1860". Η Έκθεση σκιαγραφεί την αδιάλειιπτη πορεία της μετάδοσης των ελληνικών στην Ιταλία από τον 14ο αιώνα κι έπειτα.

  Διάρκεια Έκθεσης: 29.9 – 9.12 2023

  02 Oct 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

  Εκδηλώσεις στο Παν/μιο της Ρώμης από το Εργαστήριο Νεοελληνικών Σπουδών Μυρσίνη Ζορμπά και τον Σύνδεσμο Κυπρίων Ιταλίας ΝΗΜΑ (6 & 9/10/23)

  Με την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς συνεχίζεται στο κτίριο Μάρκο Πόλο του Πανεπιστημίου της Ρώμης Σαπιέντσα η σειρά εκδηλώσεων «Το νήμα και η πλοκή», αφιερωμένες στον πολιτισμικό διάλογο μεταξύ Ιταλίας και Κύπρου. Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από το Εργαστήριο Νεοελληνικών Σπουδών Μυρσίνη Ζορμπά και τον Σύνδεσμο Κυπρίων Ιταλίας ΝΗΜΑ.

  Στις 6 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση Ιταλών και Κυπρίων ποιητριών και ποιητών με καλεσμένους τους Giovanna Amato, Alba Gnazi, Lorenzo Pataro, Irene Sidera, Antonini Smyrilli, Mattia Tarantino και Ανδρέα Τιμοθέου.
  ώρες: 17:00-19:00
  αίθουσα 102, Κτίριο Marco Polo (Circonvallazione Tiburtina 4, Roma}

  Στις 9 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια έκθεσης λαϊκής τέχνης αφιερωμένης στην τέχνη της δαντέλας και συγκεκριμένα στη «Φερβολιτέ», η οποία γνωρίζει μια εκ νέου άνθηση στην Ιταλία και στην Κύπρο. Στην έκθεση, όπου θα είναι παρούσες και οι δημιουργοί, θα παρουσιαστούν εκθέματα δαντέλας από τον Δήμο Καραβά, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή μετά την εισβολή του 1974, καθώς και εκθέματα από διάφορα μέρη της Ιταλίας.
  ώρες: 17:00-19:00
  αίθουσα 202, κτίριο Marco Polo (Circonvallazione Tiburtina 4, Roma}

  02 Oct 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

  14ο Συνέδριο ΕΛΕΤΟ: Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία (9-11/11/23)

  Στις 9-11 Νοεμβρίου 2023 πρόκειται να πραγματοποιηθεί το 14ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Ορολογίας (ΕΛΕΤΟ) "Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία". Το συνέδριο θα είναι διαδικτυακό και είναι αφιερωμένο στην Υπατία την Αλεξανδρινή.

  28 Sep 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

  Πρόγραμμα Διαδικτυακών Διαλέξεων για την Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας από το ΚΕΓ (Σεπ. - Δεκ. 2023)

  Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, μέσα από 10 ετήσιες διαδικτυακές διαλέξεις, υλοποιεί πενταετές μνημόνιο συνεργασίας για την ελληνομάθεια το οποίο υπεγράφη ανάμεσα στα Υπουργεία Παιδείας της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτές οι διαλέξεις εντάσσονται στη γενικότερη θεματική της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας και εξειδικεύονται στις επιμέρους υποθεματικές περιοχές: (α) Ιστορία της γλώσσας, (β) Λεξικογραφία και (γ) Κοινωνιογλωσσικές πτυχές της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας (π.χ. διάλεκτοι, επαφές με άλλες γλώσσες, η ελληνική γλώσσα της διασποράς κτλ.). Οι διαλέξεις θα μεταδίδονται ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.00 (ώρα Ελλάδας) στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/live, ενώ τα βίντεο των διαλέξεων θα αναρτώνται στον ιστότοπο του ΚΕΓ: https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/playlists.

  Συντονιστές: Ομ. Καθ. Γεώργιος Κ. Γιαννάκης (Μέλος του Δ.Σ. και Διευθυντής του Τμήματος Γλωσσολογίας του ΚΕΓ)
  Δρ Ειρήνη Παρασκευά Ροδοσθένους, Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης (Κύπρος).

  Ο β' κύκλος διαλέξεων που θα διαρκέσει από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο 2023, ξεκίνησε στις 11 Σεπτεμβρίου 2023 με τη διάλεξη του καθηγητή του ΑΠΘ, κ. Δημητρίου Κουτσογιάννη, με θέμα «Πιστοποίηση ελληνομάθειας». Μπορείτε να δείτε τη διάλεξη στο https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/playlists

  Το πρόγραμμα των επόμενων διαλέξεων διαμορφώνεται ως εξής:

  Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 18.00

  Καθ. Γεώργιος Παπαναστασίου (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) «Η ιστορία της ορθογραφίας της ελληνικής γλώσσας»

  Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 18.00

  Ομ. Καθ. Άννα Παναγιώτου-Τριανταφυλλοπούλου (Πανεπιστήμιο Κύπρου) «Ιστορία της ελληνικής γλώσσας στην Κύπρο»

  Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 18.00

  Καθ. Παντελής Βουτουρής (Πανεπιστήμιο Κύπρου) «Γλώσσα και ιδεολογία. Η χρήση της διαλέκτου στην νεοελληνική ποίηση της Κύπρου»

  Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 18.00

  Καθ. Mark Janse (Πανεπιστήμιο της Γάνδης, Βέλγιο) «Ιστορία της προφοράς της ελληνικής γλώσσας από τον Όμηρο έως σήμερα»

  Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 18.00

  Καθ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος (Πανεπιστήμιο Πατρών) «Επαφές της ελληνικής γλώσσας κατά την ιστορική της διαδρομή»

  Οι διαλέξεις που πραγματοποιήθηκαν από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2023 και είναι διαθέσιμες στο https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/playlists, είναι οι εξής:

  24/04/2023: Καθ. Νικόλαος Παντελίδης (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), «Η ελληνική γλώσσα κατά την περίοδο της Επανάστασης του 1821»

  08/05/2023: Καθ. Γεώργιος Παπαναστασίου (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης),
  «Το λεξιλόγιο της ελληνικής γλώσσας»

  26/06/2023: Ακαδημαϊκός, Ομ. Καθ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών & Ακαδημία Αθηνών), «Το λεξικογραφικό πρόγραμμα της Ακαδημίας Αθηνών»

  27 Sep 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Ανακοινώσεις

  Διαδικτυακό Επιμορφωτικό Σεμινάριο από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών: Ζητήματα ορθογραφίας της νέας ελληνικής: η ορθογραφία στην πράξη (21/10/23)

  Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών του Α.Π.Θ. διοργανώνει το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023 από τις 10.00 έως τις 13.00 διαδικτυακό Επιμορφωτικό Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τίτλο “Ζητήματα ορθογραφίας της νέας ελληνικής: η ορθογραφία στην πράξη”. Το Σεμινάριο αυτό είναι το τρίτο μιας σειράς τριών αυτόνομων Σεμιναρίων, το πρώτο από τα οποία πραγματοποιήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου και το δεύτερο στις 29 Απριλίου 2023.

  Το Σεμινάριο διαρθρώνεται σε τρεις φάσεις ως εξής (συντονίστρια: Δ. Παπαδοπούλου, καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Α.Π.Θ.):

  1η φάση: παρουσίαση: “Ορθογραφία και μορφολογία” (Ά. Αναστασιάδη-Συμεωνίδη, Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας, Α.Π.Θ.),

  2η φάση: παρεμβάσεις/τοποθετήσεις των Α. Φλιάτουρα (Επίκουρου Καθηγητή Ιστορικής Γλωσσολογίας, Δ.Π.Θ.) για τον τρόπο ορθογράφησης των λέξεων που έχουν υποστεί παρετυμολογία, και Μ. Μητσιάκη (Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Διδασκαλίας της Νέας Ελληνικής ως Δεύτερης Γλώσσας, Δ.Π.Θ.) για τη διδασκαλία της ορθογραφίας σε όσους μαθαίνουν την ελληνική ως δεύτερη γλώσσα,

  3η φάση: τοποθετήσεις εκπαιδευτικών και συζήτηση (Ά. Αναστασιάδη-Συμεωνίδη, Α. Φλιάτουρας, Μ. Μητσιάκη, μέλη του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών).

  Η συμμετοχή στο Σεμινάριο προϋποθέτει την εγγραφή (κόστος: 10 ευρώ) των εκπαιδευτικών ως τις 17 Οκτωβρίου, εδώ.

  Ο σύνδεσμος για την παρακολούθηση του Σεμιναρίου μέσω της πλατφόρμας zoom θα σας αποσταλεί την παραμονή του Σεμιναρίου.
  Μετά το τέλος του Σεμιναρίου θα χορηγηθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης.

  Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στη Γραμματεία του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών, γρ. 418, Nέο Kτίριο Φιλοσοφικής Σχολής, Α.Π.Θ.

  E‐mail:
  Τηλ.: 2310 997128

  http://ins.web.auth.gr/index.php?

  25 Sep 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Ανακοινώσεις

  Eκδήλωση προς τιμήν της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών 2023 από το Παν/μιο Κύπρου: Πανηγύρι Γλωσσών (27/9/23)

  Το Κέντρο Γλωσσών του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, σας προσκαλούν στην εκδήλωση "Πανηγύρι Γλωσσών" προς τιμήν της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών 2023, την Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023, Προθάλαμος, Κτίριο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων 07.

  25 Sep 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Ανακοινώσεις

  Το ΕΙΠ στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2023 στο Βουκουρέστι (23/9/23)

  Με ένα εργαστήριο για την πολυπολιτισμική εκπαίδευση, τη σημασία της μητρικής γλώσσας στην σχολική ένταξη του μαθητή σε μια νέα χώρα και την περίπτωση ελληνόγλωσσων μαθητών σε ρουμανόγλωσσο περιβάλλον, συμμετέχει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στις εκδηλώσεις του δικτύου της EUNIC στο Βουκουρέστι για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών, η οποία καθιερώθηκε από το 2001 με σκοπό την υποστήριξη και ανάδειξη της γλωσσικής ποικιλομορφίας της Ευρώπης καθώς και την ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων. Η δράση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του κέντρου «Ελληνικά με την Εύα», το Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2023, στο Ινστιτούτο Γκαίτε Βουκουρεστίου.

  21 Sep 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Previous   [1] 2 3 4 5 ...78   Next >