Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Νέα Ελληνική

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Νέα Ελληνική :: Ανακοινώσεις

    1η Ποιητική Ανθοφορία – ''Ταξιδεύοντας Πάνω Σ’ Έναν Ξένο Στίχο'' Παν/μιο Θεσσαλίας (21/3/2024)

    Το Εργαστήριο Δημιουργικής Ανάγνωσης, Γραφής και Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης, ΤΓΔΣ – ΠΤΔΕ, Παν/μιο Θεσσαλίας, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης (21 Μαρτίου), εγκαινιάζει τον θεσμό ''Ποιητική Ανθοφορία'', ο οποίος θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με ποικίλες θεματικές και δράσεις. Έχουμε τη χαρά, έτσι, να σας καλέσουμε να συμμετάσχετε στην πρώτη ''Ποιητική Ανθοφορία'' με τίτλο ''Ταξιδεύοντας
    πάνω σ’ έναν ξένο στίχο'' και ειδική αναφορά σε ελληνόφωνη ποίηση μεταφρασμένη στην ισπανική και σε ισπανόφωνη ποίηση μεταφρασμένη στην ελληνική.

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024 και ώρα 18:00 – 19:00 στον εξής σύνδεσμο:
    https://us06web.zoom.us/j/8010817268?pwd=N21tMmpmWXZTellKdm5ITHZ2aU0 xdz09 (Meeting ID: 801 081 7268 Passcode: 257195)

    Στο πλαίσιο, μάλιστα, της διατμηματικής και διαπανεπιστημιακής συνεργασίας και της εξωστρέφειας, η φετινή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με τη σύμπραξη του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γρανάδας και τη συμμετοχή φοιτητών και φοιτητριών του Κέντρου. Επιπλέον, εν είδει μαραθωνίου ανάγνωσης, ο εορτασμός της ποίησης θα συνεχιστεί στην ίδια πλατφόρμα με την εκδήλωση
    ''7η Ποιητική Ισημερία: Ποίηση της Διασποράς'', που οργανώνει το Εργαστήριο +ΜορΦωΣη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο
    Θράκης και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σικάγο (ώρα 19:00- 20:00).

    Η παρακολούθηση των εκδηλώσεων είναι ανοιχτή για το κοινό.
    Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον κ. Σπύρο Κιοσσέ ()ή την κ. Φανή Τρύπα – Πλιάκου ()

    19 Μάρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Εξετάσεις Πιστοποίησης Επάρκειας της Ελληνομάθειας Μαΐου 2024 - Παράταση Εγγραφών

    Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ανακοινώνει ότι οι εγγραφές για τις εξετάσεις πιστοποίησης Ελληνομάθειας της περιόδου Μαΐου 2024 παρατείνονται έως τις 29/3/2024.

    Οι ημερομηνίες διεξαγωγής των εξετάσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό παραμένουν ως εξής:

    Α1 (για παιδιά 8-12 ετών) - Στοιχειώδης Γνώση
    Τρίτη 14 Μαΐου 2024 (πρωί)

    Α1 (για εφήβους και ενηλίκους)
    Τρίτη 14 Μαΐου 2024 (πρωί)

    Α2 - Βασική Γνώση
    Τρίτη 14 Μαΐου 2024 (πρωί)

    Α2 για επαγγελματικούς σκοπούς
    Τρίτη 14 Μαΐου 2024 (πρωί)

    Β1 Μέτρια Γνώση
    Πέμπτη 16 Μαΐου 2024 (πρωί)

    Β2 Καλή Γνώση
    Τετάρτη 15 Μαΐου 2024 (πρωί)

    Γ1 Πολύ Καλή Γνώση
    Τετάρτη 15 Μαΐου 2024 (πρωί)

    Γ2 Άριστη Γνώση
    Πέμπτη 16 Μαΐου 2024 (απόγευμα)

    Εξεταστικά κέντρα 2024: https://www.greek-language.gr/certification/exam_centers/

    Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα:
    http://www.greek-language.gr/certification/application/index.html

    Πληροφορίες:
    - στα τηλέφωνα των εξεταστικών κέντρων
    - στα τηλέφωνα του ΚΕΓ: 2313331540, 2313331541, 2313331542
    - στην ιστοσελίδα http://www.greek-language.gr/certification

    Δείτε την ανακοίνωση και στο συνημμένο

    19 Μάρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Ανακοινώσεις

    Ομιλία του κ. Κ. Γώγου: ''Πολιτικό Ισλάμ, γυναίκες και μαντήλα στο ''Χιόνι'' του Ορχάν Παμούκ'', στο Βιβλιοπωλείο Ο Πολίτης, Αθήνα (13/3/2024)

    Το Βιβλιοπωλείο ''Ο Πολίτης'' σε συνεργασία με το Τμ. Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, διοργανώνουν κύκλο ομιλίων με θέμα: Η γυναίκα στην τουρκική λογοτεχνία.

    Η τρίτη ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 και ώρα 18.00, στο Βιβλιοπωλείο ο Πολίτης, (Μαυρομιχάλη 84, Εξάρχεια) με ομιλητή τον κ. Κ. Γώγο (Επικ. Καθηγητής) με θέμα: ''Πολιτικό Ισλάμ, γυναίκες και μαντήλα στο ''Χιόνι'' του Ορχάν Παμούκ''.

    12 Μάρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Ανακοινώσεις

    Εκδήλωση : ''Η Μαύρη Λογοτεχνία ως γέφυρα Πολιτισμών. Λογοτεχνικές και μουσικές Συν-ομιλίες'' στον Πύργο Βιβλίων της ΕΒΕ (15/3/2024)

    Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) έχοντας ως στόχο την ενεργή συμβολή της, μέσω της λογοτεχνίας, στην κατανόηση μεταξύ των πολιτισμών προσκαλεί το αναγνωστικό κοινό να μελετήσει τη μαύρη λογοτεχνία.

    Η ΕΒΕ ανέλαβε το έργο ''Εμείς, οι Αφροέλληνες: η μαύρη λογοτεχνία ως γέφυρα πολιτισμών'', το οποίο βραβεύτηκε και συγχρηματοδοτείται από την υποτροφία «Hidden Stories Fund 2023» του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Εθνικών Βιβλιοθηκονόμων (CELN).

    Το έργο κορυφώνεται με την εκδήλωση ''Η Μαύρη Λογοτεχνία ως γέφυρα Πολιτισμών. Λογοτεχνικές και μουσικές Συν-ομιλίες'' που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαρτίου 2024 στις 18:30 στον Πύργο Βιβλίων της ΕΒΕ στο ΚΠΙΣΝ.

    Η αφιερωματική βραδιά θα περιλαμβάνει ένα πάνελ ομιλητών αποτελούμενο από την κ. Κατερίνα Σχινά, κριτικό λογοτεχνίας και διακεκριμένη μεταφράστρια βιβλίων μαύρης λογοτεχνίας, την κ. Ιωάννα Ηλιάδη, μεταφράστρια βραβευμένων μαύρης λογοτεχνίας και τον κ. Μενέλαο Καραμαγγιώλη, σκηνοθέτη, παραγωγό και σεναριογράφο. Τη βραδιά θα πλαισιώσουν μουσικά οι Yinka & Alex Dermanis acoustic set με τη συμμετοχή της Anna Paspati.

    08 Μάρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Ανακοινώσεις

    Ημερίδα: ''Σχολική ηγεσία και διοίκηση σε μια περίοδο αλλαγών'' Αμφιθέατρο Συνεδριακού Κέντρου Περιφερειακής Ενότητας Εύβοια (9/3/2024)

    Ημερίδα με θέμα: ''Σχολική ηγεσία και διοίκηση σε μια περίοδο αλλαγών'' διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (Έδρα UNESCO και Τμήμα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης) σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας, και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Μαρτίου στις 09:30 - 13:45,
    στο Αμφιθέατρο Συνεδριακού Κέντρου Περιφερειακής Ενότητας Εύβοια.

    Η Ημερίδα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, και σε επαγγελματίες της εκπαιδευτικής ηγεσίας και διοίκησης. Μέσα από την Ημερίδα θα εξεταστούν οι τρέχουσες τάσεις, οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται, προσφέροντας μία πλατφόρμα για συζήτηση, ανταλλαγή ιδεών και ανάπτυξη στρατηγικών για την αποτελεσματική διαχείριση της αλλαγής στο σχολικό περιβάλλον.

    Η είσοδος στην ημερίδα είναι ελεύθερη, ενώ θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής σε όσους συμμετέχοντες παρευρεθούν με φυσική παρουσία.

    Η ημερίδα θα μεταδίδεται και ζωντανά μέσω διαδικτύου.

    04 Μάρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Ανακοινώσεις

    ''Λέξεις που πληγώνουν, λέξεις που χαμογελούν''. Βιωματικό εργαστήριο με θέμα τον λεκτικό εκφοβισμό (για εκπαιδευτικούς και γονείς) Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων (9/3/2024)

    Με αφορμή την 6η Μαρτίου ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, θα πραγματοποιηθεί στο Δημόσιο Καπνεργοστάσιο το Σάββατο, 09 Μαρτίου 2024 και ώρα 11:00, βιωματικό εργαστήριο απευθυνόμενο σε γονείς, εκπαιδευτικούς και όλους όσοι ενδιαφέρονται για τον λεκτικό εκφοβισμό στο σχολικό περιβάλλον.

    Στο «γλωσσικό μικροσκόπιο» του Εργαστηρίου Λέξεις που πληγώνουν, λέξεις που χαμογελούν θα βρεθούν έξι (6) θεματικές ενότητες διαφορετικότητας (εξωτερική εμφάνιση, νοημοσύνη/σχολική επίδοση, κοινωνικό φύλο, εθνική/εθνοτική προέλευση, κοινωνικο-οικονομική κατάσταση ασθένεια/αναπηρία), με στόχο τη μεταγλωσσική ευαισθητοποίηση και την ενδυνάμωση γονέων και εκπαιδευτικών σε θέματα που σχετίζονται με τη λεκτική βία και τις διακρίσεις. Το Eργαστήριο εντάσσεται στο σύνολο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Βουλής των Ελλήνων, που συνδέουν το Κοινοβούλιο με την εκπαιδευτική κοινότητα.

    Εισηγήτρια/εμψυχώτρια: Δρ Μαρία Καμηλάκη, γλωσσολόγος, αναπλ. Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διοίκησης, Βιβλιοθήκης και Εκδόσεων της Βουλής

    Μετά το πέρας του βιωματικού εργαστηρίου θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στην έκθεση ζωγραφικής με τίτλο Όχι στη βία, ναι στη φιλία. Κάνε block στον εκφοβισμό, που συνδιοργανώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

    Σημειώνεται ότι στους συμμετέχοντες/τις συμμετέχουσες θα διανεμηθεί ο Οδηγός για εκπαιδευτικούς Λέξεις που πληγώνουν, λέξεις που χαμογελούν, σε επιστημονική επιμέλεια Μ. Καμηλάκη (εκδόσεις Βιβλιοθήκης της Βουλής).

    Σε περίπτωση που επιθυμείτε να προσέλθετε οικογενειακώς, για τα παιδιά ηλικίας 5-9 ετών θα πραγματοποιηθεί παράλληλο εργαστήριο με τίτλο Το σπίτι των … βιβλίων στο Αναγνωστήριο της Μπενακείου Βιβλιοθήκης, με εμψυχώτριες τις Μ. Δεκουλάκου και Ρ. Δαβίλλα, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να παρακολουθήσουν το εργαστήριο για τον λεκτικό εκφοβισμό.

    Δήλωση συμμετοχής στον ακόλουθο σύνδεσμο bit.ly/49YAJgW

    Είσοδος ελεύθερη

    Απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας

    04 Μάρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Βιωματικό εργαστήριο για εκπαιδευτικούς από το ΚΕΓ και τη συγγραφική ομάδα της Πολύτροπης Γλώσσας: Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας αξιοποιώντας υλικό της Πολύτροπης Γλώσσας (11/3/24)

    Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και η συγγραφική ομάδα της «Πολύτροπης Γλώσσας» διοργανώνουν μια σειρά βιωματικών εργαστηρίων για τη «Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας αξιοποιώντας υλικό της Πολύτροπης Γλώσσας».

    Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024, από 18:00 έως 20:00 διαδικτυακά μέσω Webex δια του συνδέσμου: https://greek-language.webex.com/meet/centre

    Για το εργαστήριο θα αξιοποιηθεί υλικό – κείμενα και δραστηριότητες – από την καινούργια ενότητα της Πολύτροπης Γλώσσας «Γλώσσα και Οικολογία».

    Εισηγητές – Συντονιστές του εργαστηρίου:

    Πανταζής Μητελούδης, φιλόλογος, Διευθυντής ΓΕ.Λ. Αξιού.
    Ελένη Παπαδοπούλου, φιλόλογος, Διευθύντρια 3ο Γ/σίου Λ.Τ. Μενεμένης.

    Όσοι φιλόλογοι των Γυμνασίων, ΓΕ.Λ. και ΕΠΑΛ επιθυμούν μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, χρησιμοποιώντας τη σχετική φόρμα https://forms.gle/Au2zZFYRuAjXB6A88

    Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις.

    * Η «Πολύτροπη Γλώσσα», ψηφιακό υποστηρικτικό υλικό για τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο λύκειο και στο γυμνάσιο, είναι αναρτημένη στην Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα, έχει την έγκριση του Ι.Ε.Π. και προτείνεται ως υποστηρικτικό υλικό για τη διδασκαλία της γλώσσας στο λύκειο από το Ι.Ε.Π. και το Υπουργείο Παιδείας.

    04 Μάρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Ανακοινώσεις

    Βραδιά αφιερωμένη στον Charles Simic στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (20/3/2024)

    Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το ''Με τα λόγια (γίνεται)'', αφιερώνουν φέτος στον Charles Simic την καθιερωμένη εκδήλωσή τους με αμερικανική ποίηση, για τον εορτασμό του ''Μήνα της Ποίησης''.

    Την εκδήλωση, επιμελείται η Λένα Καλλέργη και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Μαρτίου στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22) και ώρα 19.30.

    Έλληνες ποιητές μεταφράζουν κι απαγγέλουν ποιήματα του Charles Simic, έναν χρόνο μετά τον θάνατό του, σε μια βραδιά αφιερωμένη στο έργο του.

    Ο Charles Simic γεννήθηκε στο Βελιγράδι της Γιουγκοσλαβίας το 1938 και πέθανε στο Ντόβερ του Νιου Χάμσιρ το 2023. Η παιδική του ηλικία σημαδεύτηκε από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1954, μετανάστευσε με την οικογένειά του στις ΗΠΑ. Δημοσίευσε τα πρώτα του ποιήματα το 1959, και από τότε εκδόθηκαν περισσότερα από 60 βιβλία του, 20 από τα οποία είναι βιβλία ποίησης. Έλαβε πολλές διακρίσεις και βραβεία, μεταξύ των οποίων: Pulitzer Prize for Poetry, Frost Medal, Wallace Stevens Award και υποτροφίες από το Guggenheim Foundation, το MacArthur Foundation, το National Endowment for the Arts και την American Academy of Arts and Letters.

    Είσοδος ελεύθερη

    04 Μάρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις

    Διαδικτυακή συζήτηση: Brian D. Joseph & Mark Janse: Continuity and Change across the History of the Greek Language (6/3/24)

    Την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024 και ώρα (Ελλάδος) 7.00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή συζήτηση σχετικά με την ιστορική εξέλιξη και συνέχεια της ελληνικής γλώσσας στον χρόνο.

    Κεντρικός ομιλητής:
    καθηγητής Γλωσσολογίας Brian D. Joseph MAE (Distinguished University Professor και κάτοχος της έδρας νοτιοσλαβικών γλωσσών και γλωσσολογίας του Παν/μίου του Οχάιο Kenneth E. Naylor).

    Συζητά μαζί του ο ομότιμος καθηγητής Mark Janse MAE (Honorary Research Professor με ειδίκευση στην αρχαία ελληνική και την ιωνική διάλεκτο, Πανεπιστήμιο της Γάνδης).

    04 Μάρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Ανακοίνωση αναβολής του Συνεδρίου παρουσίασης του έργου νέων ερευνητών στις κλασικές και νεοελληνικές σπουδές στο Παν/μιο Masaryk Brno

    Το Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Masaryk, Brno (Τσεχία) ανακοινώνει ότι αναβάλλεται η διοργάνωση συνεδρίου του για νέους ερευνητές στις 22-24 Νοεμβρίου 2024. Το συνέδριο θα διεξαχθεί κάποια στιγμή μέσα στο 2025. Θα ακολουθήσει συγκεκριμένη ανακοίνωση και πρόσκληση συμμετοχής.

    01 Μάρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1] 2 3 4 5 ...86   Επόμενο >