Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Τύπος

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Τύπος

    Εκδήλωση ''Συνέδριο του Αναγνώστη'' Αθήνα (30/3/2024)

    Το "Συνέδριο του Αναγνώστη" θα γίνει το Σάββατο 30 Μαρτίου με τίτλο "Οι νέοι πεζογράφοι μιλούν". Το συνέδριο ονομάστηκε "Περιπατητικό" καθώς θα πραγματοποιηθεί διαδοχικά σε τρία βιβλιοπωλεία της Αθήνας, όπου οι συμμετέχοντες θα περπατήσουν μια μικρή διαδρομή από το Επί λέξει στην Ακαδημίας στο Free Thinking Zone της Σκουφά και από εκεί στο Έναστρον της Σόλωνος.

    Οι διοργανωτές φιλοδοξούν να αναδείξουν προβληματισμούς και σκέψεις με επίκεντρο τη νεότερη ελληνική πεζογραφία, με τρόπο που θα ευνοεί την χαλαρή, παρεΐστικη κουβέντα, ανάμεσα σε συγγραφείς, δημοσιογράφους και αναγνώστες.

    13 Μάρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Τύπος

    Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για το έτος 2023

    Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας, Λογοτεχνικής Μετάφρασης και Παιδικού Βιβλίου έτους 2023, ενός θεσμού με κύρος στο χώρο των Γραμμάτων.

    Αποτελούν την έμπρακτη αναγνώριση της Πολιτείας προς το έργο και την προσφορά των δημιουργών και αποσκοπούν στην προβολή και τη διάδοση της Ελληνικής γραφής και σκέψης και στην υποστήριξη της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής.

    06 Μάρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Τύπος

    Παρουσίαση του βιβλίου του Roderick Beaton : ''Οι Έλληνες: Μια παγκόσμια ιστορία'' στο βιβλιοπωλείο ΕΥΡΙΠΙΔΗ (14/2/2024)

    Τα ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ και οι Εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του διακεκριμένου βρετανού ελληνιστή Roderick Beaton ''Οι Έλληνες. Μια παγκόσμια ιστορία'', την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024 στις 7 μ.μ. στον ΕΥΡΙΠΙΔΗ στην Κηφισιά (Κηφισίας 310)

    Ο Roderick Beaton θα συνομιλήσει με την κα Γεωργία Φαρίνου-Μαλαματάρη, (Ομότιμη Καθ. Νεοελληνικής Φιλολογίας, ΑΠΘ).

    13 Φεβ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Τύπος

    Μεγάλο διαδικτυακό αφιέρωμα ''Ζωρζ Σαρή, 100 χρόνια από τη γέννησή της''

    Η πολιτιστική εταιρεία Δέκα Τέχνες σε συνεργασία με το ενημερωτικό site για το βιβλίο και τον πολιτισμό diastixo.gr παρουσιάζουν το μεγάλο αφιέρωμα με τίτλο:

    ''Ζωρζ Σαρή, 100 χρόνια από τη γέννησή της''
    Η δράση υλοποιήθηκε με την υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

    Η Ζωρζ Σαρή (1923-2023), εμβληματική προσωπικότητα στο χώρο της Λογοτεχνίας για παιδιά και νέους, υπήρξε πρωτοπόρα συγγραφέας του παιδικού και εφηβικού βιβλίου. Το έργο της, που αποτελεί σταθμό στην ανανέωση του παιδικού βιβλίου στην Ελλάδα, ανέθρεψε πνευματικά πολλές γενιές παιδιών από τη δεκαετία του '70 μέχρι σήμερα και θα εξακολουθεί να συμβάλλει στην ολόπλευρη καλλιέργειά τους για πολλά ακόμη χρόνια. Αποσπάσματα από τα βιβλία της έχουν ανθολογηθεί στα σχολικά βιβλία όλων των βαθμίδων, ενώ το έργο της μελετάται επιστημονικά στα Παιδαγωγικά Τμήματα των Πανεπιστημίων της χώρας.

    Στο αφιέρωμα, που επιμελήθηκαν σημαντικοί καθηγητές πανεπιστημίων, επιστήμονες, εκπαιδευτικοί, μελετητές των βιβλίων της παρουσιάζουν πλευρές του έργου της που σχετίζονται τόσο με τη ζωή της όσο και με τη θεματολογία και αφηγηματική της τέχνη, αναδεικνύοντας τη σημαίνουσα προσφορά της τόσο στη λογοτεχνία όσο και στο παιδί.

    Επιμέλεια αφιερώματος: Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, Μάκης Τσίτας
    Σχεδιασμός: Γιώργος Φερμελετζής
    Διορθώσεις κειμένων: Σωτηρία Αποστολάκη
    Ολόκληρη η αρθρογραφία στο https://diastixo.gr/epikaira/zorz-sari

    29 Ιαν 2024 | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Τύπος

    Έκθεση - αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη με θέμα: ''Εγεννήθην εν Σκιάθο'' στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών (22/1-25/3/2024)

    Στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών παρουσιάζεται από 22 Ιανουαρίου η ομαδική εικαστική έκθεση - αφιέρωμα "Εγεννήθην εν Σκιάθο". Πρόκειται για ένα σπονδυλωτό ψυχογραφικό και τοπιογραφικό εικαστικό αφήγημα για τον κορυφαίο των ελληνικών γραμμάτων, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη σε συνδιοργάνωση του Δήμου Σκιάθου και του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, σε επιμέλεια της αρχαιολόγου και ιστορικού τέχνης Ίριδας Κρητικού και με τη συμμετοχή εβδομήντα έξι διακεκριμένων εικαστικών από τη Σκιάθο και την υπόλοιπη Ελλάδα.

    Με αφορμή την αρχική παρουσίαση της έκθεσης στη Σκιάθο, εκδόθηκε και κυκλοφορεί ομότιτλο λεύκωμα σε σχεδιασμό του Νίκου Λεοντόπουλου και κείμενα των: Θοδωρή Τζούμα, Δημάρχου Σκιάθου, Άγγελου Γ. Μαντά, Δρ. Φιλολογίας και Ίριδος Κρητικού, Ιστορικού Τέχνης και επιμελήτριας της έκθεσης.

    Στο πλαίσιο της έκθεσης στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών με διάρκεια έως και τις 25 Μαρτίου 2024, προγραμματίζονται παράλληλες δράσεις, ξεναγήσεις στην έκθεση, θεματικοί περίπατοι με επίκεντρο τα αθηναϊκά στέκια και τις διαδρομές του συγγραφέα στην Αθήνα καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα που θα ανακοινωθούν.

    25 Ιαν 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Τύπος

    1η Συνάντηση Διαδικτυακής Λέσχης Ανάγνωσης για ενήλικους αναγνώστες με κείμενα της Ζωρζ Σαρή (31/1/2024)

    Με αφορμή τα 50 χρόνια από το ξεκίνημά τους οι Εκδόσεις Πατάκη μας προσκαλούν στη Διαδικτυακή Λέσχη Ανάγνωσης Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας για ενήλικους αναγνώστες με συντονίστριες τη δασκάλα Νίκη Κωνσταντίνου-Σγουρού και την ποιήτρια-κριτικό Μαρία Τοπάλη.

    Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται την τελευταία Τετάρτη κάθε μήνα. Στο τέλος κάθε συνάντησης παρουσίαζονται και εκπαιδευτικές-δημιουργικές προτάσεις για δραστηριότητες με αφορμή τα βιβλία για τα οποία θα γίνεται συζήτηση.

    Στην 1η συνάντηση, που θα γίνει την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου (7-8.30 μ.μ.) παρουσιάζεται "Ο θησαυρός της Βαγίας" της Ζωρζ Σαρή και το ομότιτλο graphic novel σε εικονογράφηση Kanellos Cob.

    24 Ιαν 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Τύπος

    Συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα: ''Έλληνες Συγγραφείς στα Γαλλικά: Η δυναμική της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας στη γαλλόφωνη αγορά'' στο Γαλλικό Ινστιτούτο, Αθήνα (30/1/2024)

    To Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδας, οι Εκδόσεις Ίκαρος, οι Εκδόσεις Καστανιώτη, οι Εκδόσεις Μεταίχμιο και οι Εκδόσεις Πατάκη διοργανώνουν συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα: "Έλληνες Συγγραφείς στα Γαλλικά: Η δυναμική της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας στη γαλλόφωνη αγορά." την Τρίτη 30 Ιανουαρίου στις 7 μ.μ. στο Auditorium Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου της Ελλάδας.

    Στην στρογγυλή αυτή τράπεζα συμμετέχουν οι συγγραφείς: Μίνως Ευσταθιάδης, Ιωάννα Μπουραζοπούλου Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χρήστος Χωμενίδης. Ο συντονισμός της συζήτησης θα πραγματοποιηθεί από την κριτικό λογοτεχνίας και δημοσιογράφο Μικέλα Χαρτουλάρη.

    Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την έκδοση των μυθιστορημάτων των συμμετεχόντων συγγραφέων στα Γαλλικά μέσω του Προγράμματος Βοήθειας για την αγορά δικαιωμάτων του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας. Είσοδος ελεύθερη.

    22 Ιαν 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Τύπος

    Η βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας Όλγκα Τοκάρτσουκ στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση (9/2/2024)

    Η θεατρική σεζόν της Στέγης ξεκίνησε με μια παράσταση βασισμένη σε ένα μυθιστόρημα της Όλγκα Τοκάρτσουκ, τέσσερις μήνες μετά τo αριστουργηματικό «Οδήγησε το αλέτρι σου πάνω από τα οστά των νεκρών», η νομπελίστρια συγγραφέας έρχεται στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στις 9 Φεβρουαρίου σε μια δημόσια συζήτηση για τη λογοτεχνία, την κοινωνία και την τέχνη της τρυφερότητας. Τη συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος και επιμελητής εκδόσεων Γρηγόρης Μπέκος.

    Συγγραφέας μυθιστορημάτων όπως «Το Αρχέγονο και άλλοι καιροί», «Πλάνητες» και «Τα βιβλία του Ιακώβ», η Όλγκα Τοκάρτσουκ (γενν. 1962) πληροφορήθηκε ότι της απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας την ώρα που ταξίδευε οδικώς, καθώς βρισκόταν σε κίνηση, κάτι απολύτως ταιριαστό στην περίπτωσή της. Γιατί, με το «εξαιρετικά πνευματώδες και ευφυές» έργο της, η Πολωνή συγγραφέας « επικεντρώνεται στη μετανάστευση και στην εμπειρία της πολιτισμικής μετάβασης». Η Τοκάρτσουκ τιμήθηκε από τη Σουηδική Ακαδημία με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2018 «για την αφηγηματική της φαντασία η οποία με εγκυκλοπαιδικό πάθος αναπαριστά το πέρασμα ορίων ως τρόπο ζωής».

    Τα βιβλία της («Το Αρχέγονο και άλλοι καιροί», «Πλάνητες», «Οδήγησε το αλέτρι σου πάνω από τα οστά των νεκρών», «Τα βιβλία του Ιακώβ» ) κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, μεταφρασμένα όλα από την πολωνική γλώσσα, από τις Αλεξάνδρα Δ. Ιωαννίδου και Αναστασία Χατζηγιαννίδη. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα πολωνικά, με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά και την ελληνική νοηματική γλώσσα. Την ημέρα της εκδήλωσης θα πωλούνται στο φουαγιέ του ισογείου της Στέγης τα βιβλία της Όλγκα Τοκάρτσουκ, «Το Αρχέγονο και άλλοι καιροί», «Πλάνητες», « Οδήγησε το αλέτρι σου πάνω από τα οστά των νεκρών » και «Τα βιβλία του Ιακώβ».

    Στο τέλος της εκδήλωσης, η συγγραφέας θα υπογράψει περιορισμένο αριθμό αντιτύπων.

    Προκράτηση θέσεων από Παρασκευή 19 Ιανουαρίου στις 17:00.

    19 Ιαν 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Τύπος

    ''Συναντήσεις με Νέους Ποιητές'' στο café του Ιανού, Αθήνα (24/1/2024)

    Την Τετάρτη24 Ιανουαρίου στις 8.30 μ.μ. ο Θανάσης Πάνου, στο πλαίσιο του νέου κύκλου συζητήσεων "Συναντήσεις με Νέους Ποιητές" στο café του Ιανού, συνομιλεί με την Καλλιόπη Αλεξιάδου. Με αφορμή την πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο "Τέχνη προς αποφυγή" (εκδ. Ιωλκός, 2023) η ποιήτρια έρχεται καλεσμένη στο νέο κύκλο συναντήσεων του Ιανού σε μια συζήτηση για τις επιρροές, τις αφορμές και την πρώτη επαφή με την τέχνη της ποίησης.

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Ιανό της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι YouTube και στη σελίδα Facebook.

    18 Ιαν 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Γλωσσολογία :: Τύπος

    Διάλεξη Τ. Μιχαηλίδη : ''Από τον Τάλω στην τεχνητή νοημοσύνη: Mηχανές του νου'', Επιγραφικό Μουσείο (11/1/2024)

    Η Εταιρεία Συγγραφέων ξεκινά, την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 6 μ.μ. (επόμενες διαλέξεις στις 18 και 25 Ιανουαρίου), τον 2ο κύκλο διαλέξεων που διοργανώνει σε συνεργασία με το Επιγραφικό Μουσείο (Τοσίτσα 1, 3η είσοδος), με ομιλητές μέλη της Εταιρείας και θέματα που εκτείνονται σε ευρύτερα πεδία, όπως Μαθηματικά, Τεχνητή Νοημοσύνη, Γλωσσολογία, Περιβάλλον κ.ά.

    Ο 2ος κύκλος θα έχει ως θέμα: ''Από τον Τάλω στην τεχνητή νοημοσύνη: μηχανές του νου''
    από τον Κύπριο συγγραφέα και μαθηματικό Τεύκρο Μιχαηλίδη.

    O Τεύκρος Μιχαηλίδης είναι Κύπριος μαθηματικός και συγγραφέας που δραστηριοποιείται στο χώρο της «μαθηματικής μυθοπλασίας». Έχει εκδώσει επτά μυθιστορήματα, μια συλλογή αστυνομικών διηγημάτων και τρία βιβλία επιστημονικής εκλαΐκευσης. Ακόμα έχει συμμετάσχει με διηγήματά του σε πολλούς συλλογικούς τόμους. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε οκτώ ξένες γλώσσες. Το μυθιστόρημά του Αχμές, ο γιος του φεγγαριού έχει βραβευτεί με το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ η Γαλλική Δημοκρατία τον έχει τιμήσει με τον τίτλο «Chevalier dans l’ ordre des palmes académiques».

    Για δηλώσεις συμμετοχής, θα πρέπει να επικοινωνείτε με τη συντονίστρια των διαλέξεων Αγγελική Στρατηγοπούλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση .

    08 Ιαν 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1] 2 3 4 5 ...71   Επόμενο >