Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

SMTWTFS
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Go
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

June 2022

39 items total [1 - 10]
Go
<< First < Previous Next > Last >>
ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
 • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

  Εγγραφές για το εαρινό εξάμηνο 2022 στο εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό πρόγραμμα (Μ.Α) Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας του Παν/μίου Λευκωσίας

  Ξεκίνησαν οι εγγραφές για το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2022 στο εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό πρόγραμμα (Μ.Α.) Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το οποίο προσφέρεται με την υποστήριξη του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.

  Η διαδικασία των εγγραφών θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2022.

  Σκοπός του προγράμματος είναι η εξειδίκευση των φοιτητών σε θεωρητικά και πρακτικά θέματα διδασκαλίας της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας και η καλλιέργεια και ανάπτυξη των σχετικών επαγγελματικών δεξιοτήτων τους.
  Ακολουθεί ο κατάλογος μαθημάτων του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών:
  1. Θεωρίες Κατάκτησης της Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας
  2. Σχεδιασμός Μαθήματος και Διαχείριση Τάξης
  3. Μεθοδολογία της Έρευνας
  4. Η Διδασκαλία της Γραμματικής
  5. Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης σε Παιδιά
  6. Η Αξιολόγηση στην Ελληνική ως Δεύτερη/Ξένη Γλώσσα
  7. Τεχνολογία και Εκπαίδευση
  8. Διδασκαλία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας
  9. Διαπολιτισμική Εκπαίδευση
  10. Θέματα Ειδικής Αγωγής στην Εκμάθηση της Γλώσσας
  11. Η Διδασκαλία του Λεξιλογίου και η Χρήση Λεξικών
  12. Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία

  Για περισσότερες πληροφορίες:

  https://www.unic.ac.cy/el/teaching-greek-to-speakers-of-other-languages-ma-3-semesters-distance-learning/

  Αιτήσεις εγγραφής για το χειμερινό εξάμηνο 2022 γίνονται δεκτές μέχρι 15/09/2022

  Για πληροφορίες επικοινωνείτε με το:

  Τμήμα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης

  Τηλέφωνo Επικοινωνίας: +357 22367300/ 8011002345/ +30 2106748293 ή μέσω του Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου: DL.admissions@unic.ac.cy

  29 Jun 2022 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες :: Ερευνητικά Προγράμματα

  Εναρκτήρια Συνεδρία Διημερίδας για το ερευνητικό έργο του Δημοκρίτειου Παν/μίου: Ψηφιακή Θράκη: χαρτογραφώντας την ιστορία και τον πολιτισμό για την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος (30/6/22)

  Το Εργαστήριο Τεχνολογίας, Έρευνας και Εφαρμογών στην Εκπαίδευση, του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με διευθυντή τον κ. Άγγελο Παληκίδη, αναπληρωτή καθηγητή Διδακτικής της Ιστορίας, σε σύμπραξη με το Εργαστήριο Γλωσσολογίας Σύνταξης, Μορφολογίας, Φωνητικής και Σημασιολογίας +ΜόρΦωΣη, του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με διευθύντρια την κα Ζωή Γαβριηλίδου, καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, υλοποιούν το ερευνητικό έργο: «Ψηφιακή Θράκη: χαρτογραφώντας την ιστορία και τον πολιτισμό για την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος»

  Για την πρόσκληση και το πρόγραμμα της εναρκτήριας συνεδρίας της Διημερίδας που διοργανώνει το ερευνητικό έργο ΨΗΦΙΑΚΗ ΘΡΑΚΗ και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Ιουνίου και ώρες 17.30 -19.30 στην Τσανάκλειο Βιβλιοθήκη, βλ. https://helit.duth.gr/wp-content/uploads/2022/06/Invitation-Digital-Thrace.pdf

  27 Jun 2022 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Αρχαία Ελληνική :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

  Διεθνές Συνέδριο από το Παν/μιο Πατρών: Mysteries, Mysticism, Cults, and Cultism in Antiquity (27/6-1/7/22)

  Το Εργαστήριο Μελέτης Μύθου & Θρησκείας στην Ελληνική & Ρωμαϊκή Αρχαιότητα του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώνει Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Mysteries, Mysticism, Cults, and Cultism in Antiquity», από τη Δευτέρα 27 Ιουνίου μέχρι την Παρασκευή 1 Ιουλίου, στο Συνεδριακό & Πολιιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου (αίθουσα Ι 10). Η παρακολούθηση είναι δωρεάν και ανοιχτή στο κοινό.

  27 Jun 2022 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Ανακοινώσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

  Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης (24/6-10/7/22)

  Την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022 ξεκινάει το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Διεξάγεται στην παραλία του Λευκού Πύργου και διαρκεί έως τις 10 Ιουλίου.

  Η επετειακή συναυλία- αφιέρωμα στη Μικρά Ασία, θα γίνει στις 6 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, στην εξέδρα δίπλα στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με ερμηνεύτρια την Ντίνα Παπαϊωάννου. Τα επίσημα εγκαίνια του φεστιβάλ θα γίνου στις 25 Ιουνίου, παρουσία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας δήμου Θεσσαλονίκης.

  24 Jun 2022 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

  Μεταπτυχιακό Colloquium του ΠΜΣ Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας, ΑΠΘ (28/6/22)

  Την Τρίτη 28 Ιουνίου 2022, στις 19:00, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή ομιλία με θέμα: Η παρουσία του κινηματογράφου στα ελληνικά λογοτεχνικά περιοδικά των μεταπολεμικών και μεταπολιτευτικών χρόνων (1949-2009).

  Ομιλητής, ομιλήτριες:
  - Ευριπίδης Γαραντούδης, Καθηγητής ΕΚΠΑ
  - Δήμητρα Ραζάκη, υποψήφια δρ. ΕΚΠΑ
  - Νάντια Φραγκούλη, διδάκτωρ ΕΚΠΑ

  23 Jun 2022 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις

  Διαδικτυακή ομιλία από το Παν/μιο Αθηνών: Ει. Σανουδάκη, Διγλωσσία και γλωσσική ανάπτυξη σε νευροαποκλίνοντα παιδιά (27/6/22)

  Το Εργαστήριο Ψυχογλωσσολογίας & Νευρογλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας (ΕΚΠΑ) σας προσκαλεί στην τελευταία ομιλία που διοργανώνει κατά το εαρινό εξάμηνο 2021-2022 με θέμα: Διγλωσσία και γλωσσική ανάπτυξη σε νευροαποκλίνοντα παιδιά.
  Ομιλήτρια είναι η Ειρήνη Σανουδάκη, Senior Lecturer in Linguistics (Bilingualism), School of Arts, Culture and Language (Bangor University).
  Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω Webex τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022 στις 14:00.

  22 Jun 2022 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Ανακοινώσεις

  Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ελληνιστής Peter Mackridge

  Ανακοινώθηκε χθες, 17 Ιουνίου 2022, ο θάνατος του Peter Mackridge, ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και σπουδαίου μεταφραστή και ελληνιστή.

  Ο Peter Mackridge γεννήθηκε στην Αγγλία το 1946. Φοίτησε στο St. John's College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όπου σπούδασε νεοελληνική και γαλλική φιλολογία. Με υποτροφία από το Queen's College του ίδιου πανεπιστημίου έζησε τα χρόνια 1969-1972 στην Αθήνα, όπου έκανε έρευνα για τη διδακτορική διατριβή του, που είχε ως θέμα το ελληνικό μυθιστόρημα του μεσοπολέμου. Από το 1973 ως το 1980 ήταν Lecturer Νεοελληνικής Φιλολογίας στο King's College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ενώ από το 1981 ως τη συνταξιοδότησή του, το 2004, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου ήταν επίσης εταίρος (fellow) του St. Cross College.

  Ασχολήθηκε με τη διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας, και δημοσίευσε άρθρα για το Σολωμό, τον Καρυωτάκη, το προπολεμικό και μεταπολεμικό ελληνικό μυθιστόρημα και την ποντιακή διάλεκτο. Επίσης επιμελήθηκε την έκδοση των μυθιστορημάτων "Eroica" και "Στου Χατζηφράγκου" του Κοσμά Πολίτη στη σειρά "Νεά Ελληνική Βιβλιοθήκη" των εκδόσεων Ερμής, αρχικά, και του Βιβλιοπωλείου της Εστίας στη συνέχεια. Το 2014-15 μετέφρασε και εξέδωσε έργα του Βιζυηνού και του Παπαδιαμάντη, όπως και μια συλλογή από χαϊκού του ποιητή Χάρη Βλαβιανού.

  Το 2008 του απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 2017 ο τίτλος του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Στις 23 Μαρτίου 2022, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναγνωρίζοντας την προσφορά του διακεκριμένου βρετανού πανεπιστημιακού και συγγραφέα στη βαθύτερη κατανόηση του νεοελληνικού πολιτισμού και την προβολή του στη διεθνή κοινότητα, του απέδωσε την ελληνική ιθαγένεια.

  Ο Τομέας Νεοελληνικών και Συγκριτολογικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠθ, εξέδωσε το ακόλουθο Ψήφισμα:

  "O Toμέας Νεοελληνικών και Συγκριτολογικών Σπουδών αποχαιρετά με οδύνη τον σπουδαίο νεοελληνιστή Peter Mackridge. Το πολύπλευρο και πλούσιο έργο του που εκτείνεται σε ποικίλα πεδία (ελληνική γλώσσα, λογοτεχνία και πολιτισμική ιστορία ήδη από τις απαρχές της νεοελληνικής γραμματείας), οι μεταφράσεις πλήθους νεοελληνικών πεζογραφικών και ποιητικών κειμένων, η πολύχρονη διδακτική προσφορά του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η σταθερή και πολύπλευρη μέριμνά του για τις νεοελληνικές σπουδές αποτελούν για όλα τα μέλη του Τομέα σταθερό συνομιλητή και πολύτιμη παρακαταθήκη, διδακτική κι ερευνητική. Στο ήθος και την ακέραιη προσωπικότητα του Mackridge απευθύνουμε τον ύστατο χαιρετισμό, την τελευταία συγκινημένη χειρονομία τιμής και ανεξίτηλης μνήμης."

  πηγές: ekathimerini (https://www.ekathimerini.com/news/1186981/death-announced-of-peter-mackridge/)
  - biblionet (https://biblionet.gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%80%CE%BF/?personid=12999)
  - cityportal (https://cityportal.gr/pethane-o-vraveymenos-metafrastis-kai-ellinistis-piter-makritz/)
  - ΠΜΣ Νεοελληνική Φιλολογία. Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές (https://www.facebook.com/PMSgrLITauth/?ref=pages_you_manage)

  18 Jun 2022 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

  Εκδήλωση παρουσίασης των πρακτικών του επιστημονικού συνεδρίου: Λογιοσύνη και Συγκρότηση της Ιστορίας της Νεοελληνικής Γραμματείας: 18ος-19ος αιώνας (17/6/22)

  Η Βιβλιοθήκη της Βουλής και το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης συνδιοργανώνουν εκδήλωση παρουσίασης των πρακτικών του επιστημονικού συνεδρίου "Λογιοσύνη και Συγκρότηση της Ιστορίας της Νεοελληνικής Γραμματείας: 18ος-19ος αιώνας", την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022 και ώρα 19:00, στην αίθουσα Γερουσίας του Μεγάρου της Βουλής.

  Στις Ειδικές Συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων απόκεινται δεκαέξι χειρόγραφα τετράδια του Ηπειρώτη λογίου και διδασκάλου Χριστόφορου Φιλητά (1787-1867), από το Γραμμένο Ιωαννίνων. Τα τετράδια καλύπτουν τα χρόνια της ενεργού δράσης του ως διδασκάλου, από το 1818 έως και τον θάνατό του το 1867. Οι σημειώσεις του αποτελούν πολύτιμα τεκμήρια για τις στρατηγικές συγκέντρωσης και ταξινόμησης της γνώσης σχετικά με τη νεοελληνική πνευματική ιστορία από τα υστεροβυζαντινά χρόνια έως και τον 19ο αιώνα. Οι κύριοι άξονες της ερευνητικής δράσης του, όπως αποτυπώνονται στα τετράδια, είναι η συγκρότηση εργοβιογραφικών λημμάτων για Έλληνες λόγιους από τον 15ο έως και τον 18ο αιώνα, αναλυτικά βιβλιογραφικά λήμματα για εκδόσεις ελληνικών βιβλίων στα χρόνια της πρώιμης νεωτερικότητας, εργασίες για την ιστορία της εκπαίδευσης και της παιδείας του Ελληνισμού από την Άλωση κι έπειτα και εργασίες λεξικογραφικού και γραμματικού ενδιαφέροντος για τη νέα ελληνική. Συνολικά, ο Χριστόφορος Φιλητάς ανήκει στη γενιά των λογίων της προεπαναστατικής περιόδου που λειτούργησαν ως δυναμικοί διαμεσολαβητές της γνώσης των ευρωπαϊκών πραγμάτων στον ελλαδικό χώρο, αλλά και, αντίστροφα, της εξιστόρησης της ελληνικής πνευματικής ζωής από την Άλωση έως και το 1821 προς τους κύκλους της Ευρώπης.

  Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι:
  - Μαρία Καμηλάκη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης της Βουλής
  - Αγγέλα Γιώτη, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
  - Δημήτρης Πολυχρονάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας , Πανεπιστήμιο Κρήτης (εξ αποστάσεως ομιλία)
  - Κωνσταντίνος Χρυσόγελος, Επίκουρος Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
  - Αλέξανδρος Κατσιγιάννης, Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
  - Έλλη Δρούλια, Ιστορικός, εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου

  Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Γεώργιος Αγγελόπουλος, Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διοίκησης, Βιβλιοθήκης και Εκδόσεων της Βουλής των Ελλήνων.

  17 Jun 2022 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Ανακοινώσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

  Έκθεση Βιβλίου στο Άλσος Περιστερίου (17/6-3/7/22)

  Την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022 και ώρα 18:30, στα πλαίσια της συνεργασίας με το Δήμο Περιστερίου, ανοίγει τις πύλες της η Έκθεση Βιβλίου στο Άλσος Περιστερίου, την οποία συνδιοργανώνουν ο Δήμος Περιστερίου και ο Σύλλογος Βιβλιοχαρτοπωλών – Εκδοτών Αθηνών & Προαστίων, υπό την αιγίδα της ΠΟΕΒ. Θα διαρκέσει από τις 17 Ιουνίου μέχρι και τις 3 Ιουλίου και θα λειτουργεί καθημερινά από τις 18:30 έως 23:00.
  Θα συμμετάσχουν εκθέτες με νέες εκδόσεις, όσο και παλαιότερες που καλύπτουν τα ενδιαφέροντα κάθε αναγνώστη. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις και θα συγκεντρωθούν καινούργια και μεταχειρισμένα βιβλία με σκοπό να δωριστούν, μετά το πέρας της έκθεσης, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη και στις βιβλιοθήκες σχολείων του Δήμου Περιστερίου.
  Η φετινή έκθεση είναι αφιερωμένη στα 100 Χρόνια μικρασιατικής καταστροφής, με τίτλο "1922-2022: η προσφυγιά τότε και σήμερα".

  16 Jun 2022 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Ανακοινώσεις

  Διαδικτυακή ομιλία από το Παν/μιο Αθηνών: Ε. Γκαστή, Ερμηνευτικά και μεταφραστικά προβλήματα της συνάφειας pater Aeneas στην Αινειάδα (16/6/22)

  Την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022, ώρα 18.00, θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των «Επιστημονικών Συναντήσεων» που οργανώνει ο Τομέας Κλασικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α. η ομιλία της κ. Ελένης Γκαστή (Καθηγήτριας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), με θέμα: «Ερμηνευτικά και μεταφραστικά προβλήματα της συνάφειας pater Aeneas στην Αινειάδα». Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας WebEx.

  15 Jun 2022 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Previous   [1] 2 3 4   Next >