Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Νεοελληνική Λογοτεχνία

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Τύπος

    10ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου (24-27/7/2024)

    Δέκα χρόνια κλείνει φέτος το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου (ΔΛΦΤ), το οποίο διοργανώνεται όπως κάθε καλοκαίρι με την παρουσία εγνωσμένης αξίας συγγραφέων από
    την Ελλάδα και το εξωτερικό, και θα πραγματοποιηθεί από τις 24 έως 27 Ιουλίου 2024.

    Το μυθιστόρημα, το διήγημα, η ποίηση βρίσκονται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων για τέσσερις ημέρες στην ''καρδιά'' της Τήνου: φέτος η Χώρα, ο Αρνάδος και το Βωλάξ υποδέχονται 15 λογοτέχνες από 6 χώρες, μ’ ένα πρόγραμμα γεμάτο λέξεις, εικόνες, ιδέες και νοήματα.

    Το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου είναι ετήσια λογοτεχνική γιορτή που διοργανώνεται από το σωματείο Κοινωνία των (δε)κάτων. Ξεκίνησε το 2010 με στόχο να καταστεί η Τήνος
    ένα σημείο αναφοράς και τόπος συνάντησης της σύγχρονης λογοτεχνίας στην Ελλάδα και
    στον κόσμο.

    H διοργάνωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Τήνου, το Ιερό Ίδρυμα της Παναγίας Ευαγγελίστριας και το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.

    24 Ιούλ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Έναρξη εγγραφών στο Πρόγραμμα «Διαδρομές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας» για διδάσκοντες στην Ελλάδα και το εξωτερικό

    Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ανακοινώνει τη νέα περίοδο του εξ αποστάσεως επιμορφωτικού προγράμματος «Διαδρομές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης Γλώσσας» για διδάσκοντες/ουσες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (http://diadromes.greek-language.gr). Τα μαθήματα ξεκινούν τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024 και διαρκούν 9 μήνες. Αιτήσεις εγγραφής γίνονται δεκτές από 23/04/2024 μέχρι και 05/09/2024 στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.greek-language.gr/routes.

    Το πρόγραμμα αποτελείται από τις παρακάτω οκτώ ενότητες, οι οποίες καλύπτουν όλες τις θεματικές περιοχές που ενδιαφέρουν τον/τη διδάσκοντα/ουσα την ελληνική ως δεύτερη/ξένη γλώσσα:

    1. Σχεδιασμός και διαχείριση μαθήματος, διδασκαλία των τεσσάρων δεξιοτήτων

    2. Διδασκαλία της γραμματικής, του λεξιλογίου και της προφοράς

    3. Διδασκαλία ξένης γλώσσας μέσω Η/Υ (Computer Assisted Language Learning)

    4. Γλωσσική διδασκαλία σε παιδιά

    5. Όψεις της γλώσσας (Ποικιλομορφία της γλώσσας, κειμενικά είδη και λογοτεχνικός λόγος)

    6. Διγλωσσία: Η γλώσσα και η σκέψη στον δίγλωσσο ομιλητή

    7. Όταν οι πολιτισμοί συνομιλούν στο σχολείο: ζητήματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης

    8. Αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών

    Το πρόγραμμα, που από την πρώτη χρονιά εφαρμογής του, το 2007, τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών, διαρκώς επικαιροποιείται και βελτιώνεται, ενώ προσφέρει ευελιξία στην παρακολούθησή του, καθώς υλοποιείται εξ ολοκλήρου από απόσταση με ασύγχρονη διδασκαλία. Οι επιμορφούμενοι/ες σε κάθε ενότητα έχουν πρόσβαση επί 24ώρου βάσεως στο υλικό και σε φόρα συζητήσεων για άμεση επικοινωνία με τους/τις διδάσκοντες/διδάσκουσες καθώς και τους/τις επιμορφούμενους/επιμορφούμενες, προκειμένου να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων και εποικοδομητικός διάλογος.

    Πραγματοποιούνται 2 τηλεσεμινάρια σε κάθε ενότητα, σε πραγματικό χρόνο, για τη ζωντανή επικοινωνία με την ομάδα διδασκαλίας.

    Μοναδικά στοιχεία του προγράμματος:

    - Τρεις, τουλάχιστον, εξειδικευμένοι/ες διδάσκοντες/ουσες σε κάθε ενότητα, με πολύχρονη πείρα στον τομέα τους, διδάσκουν, επιβλέπουν και απαντούν άμεσα στις ερωτήσεις των επιμορφούμενων.

    - Η διδασκαλία αξιοποιεί αρχές της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

    - Οι επιμορφούμενοι/ες εκπονούν εργασία σε κάθε ενότητα με την καθοδήγηση και υποστήριξη των διδασκόντων/διδασκουσών.

    - Από το 2022–2023 λειτουργεί διαδικτυακή κοινότητα εκπαιδευτικών στην οποία εντάσσονται οι απόφοιτοι/ες. Η καινοτομία αυτή ανταποκρίνεται στις σύγχρονες επιστημονικές αναζητήσεις, οι οποίες δεν θεωρούν την εκπαίδευση εκπαιδευτικών ως μια άπαξ ενέργεια που ολοκληρώνεται με τον κύκλο κάποιων μαθημάτων. Το περιβάλλον της διαδικτυακής κοινότητας ανταποκρίνεται στην ανάγκη αυτή, παρέχοντας τη δυνατότητα για συνεχή συνεργασία και ενημέρωση στο μέλλον.

    Στο πρόγραμμα μπορεί να συμμετέχει κάθε εμπλεκόμενος/η στη ή/και ενδιαφερόμενος/η για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αρκεί να είναι απόφοιτος/η ελληνικής φιλολογίας, ξένων φιλολογιών, παιδαγωγικών τμημάτων, θεολογικών σχολών ή άλλων πανεπιστημιακών τμημάτων ελληνικών ή ισότιμων ξένων πανεπιστημίων. Υπό όρους γίνονται δεκτοί/ές υποψήφιοι/ες που δεν έχουν ολοκληρώσει σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Το Πρόγραμμα «Διαδρομές στη διδασκαλία της νέας ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας»

    α) αποτελεί αναγνωρισμένο επιμορφωτικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και οδηγεί στην απόκτηση αναγνωρισμένης από το ελληνικό κράτος διδακτικής επάρκειας για τη διδασκαλία της ελληνικής στην αλλοδαπή (Υ.Α. Φ.815.2/306/40937/Ζ1, ΦΕΚ τ. Β΄ 862/8.4.2014),

    β) παρέχει πιστοποιημένη εξειδίκευση στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας και ανταποκρίνεται στα συνεκτιμώμενα προσόντα της πρόσφατης ρύθμισης για τη στελέχωση των Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ) από μόνιμους εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 3 (δ) της Κ.Υ.Α. αριθμ. 152360/ΓΔ4/19.9.2016 (ΦΕΚ 3049/Β/23.9.2016),

    γ) μοριοδοτείται ως προσόν για την επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης (νόμος υπ’ αριθμ. 4823/2021. ΦΕΚ 136/Α/3-8-2021).

    Για κάθε σχετική πληροφορία, όπως την εγγραφή στο πρόγραμμα και το κόστος, σας παραπέμπουμε στην ιστοσελίδα των εγγραφών: www.greek-language.gr/routes.

    Στοιχεία επικοινωνίας:

    Συντονίστριες του προγράμματος «Διαδρομές» : Αθανασία Μαργώνη, Ευδοξία Μητρούση

    Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : diadromes@greeklanguage.gr

    Skype : Διαδρομές - Routes

    Τηλ. : (0030) 2310 805 507 & 488 560

    (ώρες πληροφόρησης: 9.00-15.00 καθημερινά-εργάσιμες ημέρες)

    Δείτε στα συνημμένα το Δελτίο Τύπου στα ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά και ρωσικά

    23 Ιούλ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Νέα για την Πύλη :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Ενημέρωση για τη λειτουργία της ιστοσελίδας της Πύλης για την Ελληνική Γλώσσα

    Η Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα δέχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα επίθεση από κακόβουλο λογισμικό. Το ζήτημα αντιμετωπίστηκε άμεσα και η λειτουργικότητα της ιστοσελίδας επανήλθε την Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2024.

    Όσοι χρήστες της ιστοσελίδας αντιμετωπίζουν ακόμη προβλήματα θα πρέπει να καθαρίσουν την προσωρινή μνήμη του φυλλομετρητή τους.

    Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες για τη διαδικασία καθαρισμού της προσωρινής μνήμης ανάλογα με τον φυλλομετρητή που χρησιμοποιείτε μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://its.uiowa.edu/support/article/719

    23 Ιούλ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Τύπος

    ''Τα βιβλία αλλάζουν χέρια και χαιρόμαστε!'', Εκδήλωση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων (22/7/2024)

    Εκατοντάδες βιβλία θα χαρίσει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με τίτλο: ''Τα βιβλία αλλάζουν χέρια και χαιρόμαστε!'', τη Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024 και ώρα 3μ.μ. έως 9μ.μ. στο χώρο του αναγνωστηρίου της Βιβλιοθήκης. (Υψηλαντών 30)

    Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων δέχεται καθημερινά δωρεές βιβλίων ποικίλου περιεχομένου από συμπολίτες μας. Τα πολλαπλά αντίτυπα δωρίζονται σε άλλες βιβλιοθήκες του Νομού μας, σε Σχολικές Βιβλιοθήκες και στις Ανταλλακτικές Βιβλιοθήκες.

    Φέτος, διοργανώνεται δεύτερη φορά, η προσφορά στο αναγνωστικό κοινό, εκατοντάδων τίτλων βιβλίων από τα πολλαπλά αντίτυπα δωρεών!

    Σας περιμένουμε να διαλέξετε αυτά που επιθυμείτε!

    19 Ιούλ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Το διεθνές Βραβείο Lord Byron 2024 απενεμήθη στον Earl of Lytton

    Η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών, απονέμουν κάθε χρόνο το διεθνές Βραβείο Lord Byron σε διακεκριμένες προσωπικότητες των οποίων οι σταδιοδρομίες στηρίζονται στις αξίες του φιλελληνισμού.

    Tην Τρίτη, 2 Ιουλίου 2024,πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής του διεθνούς Βραβείου Lord Byron 2024. Ο βραβευόμενος, Earl of Lytton, είναι ο μοναδικός απευθείας απόγονος του Λόρδου Βύρωνα, από την κόρη του Ada Byron Lovelace, και μέλος της Βουλής των Λόρδων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Με το πέρας της τελετής απονομής, ο Λόρδος Lytton και ο 13ος Λόρδος Byron εγκαινίασαν την έκθεση Ο Λόρδος Βύρων και η φιλελληνική αύρα.

    Η έκθεση αναπτύσσεται στην ανατολική αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών και περιλαμβάνει προσωπικά αντικείμενα του Λόρδου Βύρωνος και των συντρόφων του εθελοντών στην Ελλάδα, ιστορικά τεκμήρια και εκδόσεις, καθώς και σπάνια έργα τέχνης με Βυρωνικούς ήρωες από τις συλλογές του Μουσείου Φιλελληνισμού.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως την 31η Οκτωβρίου 2024 και είναι επισκέψιμη καθημερινά 10.00-14.00 (Πανεπιστημίου 28) με ελεύθερη είσοδο.

    08 Ιούλ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Τύπος

    Διήμερη συνάντηση με θέμα: ''Λογοτεχνία και Ιστορία'', στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στο Γράμμο (13,14/7/2024)

    Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνει διήμερη συνάντηση με θέμα: ''Λογοτεχνία και Ιστορία'' το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Ιουλίου 2024 στο συνεδριακό κέντρο του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης στο Γράμμο.

    Η διήμερη συνάντηση στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης είναι αφιερωμένη στη λογοτεχνία και τη σχέση της με την ιστορία.

    Για πολλά θέματα θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν διακεκριμένοι σύγχρονοι λογοτέχνες, κριτικοί και θεωρητικοί, καθώς και ιστορικοί. Ο Νίκος Δαββέτας, ο Τάκης Θεοδωρόπουλος, ο Βασίλης Γκουρογιάννης, ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης και ο Στρατής Μπουρνάζος θα συζητήσουν με την Ελισάβετ Κοτζιά στο Α΄ Στρογγυλό Τραπέζι το Σάββατο 13 Ιουλίου 2024.

    Την Κυριακή 14 Ιουλίου 2024 ο Μανόλης Πιμπλής θα έχει την ευκαιρία στο Β΄ Στρογγυλό Τραπέζι να ανταλλάξει απόψεις για το ιστορικό μυθιστόρημα με τη Ρέα Γαλανάκη, τον Χρήστο Α. Χωμενίδη, τον Βασίλη Τσιαμπούση, τον Ισίδωρο Ζουργό και τον Ευάνθη Χατζηβασιλείου.

    Το διήμερο, αποτελεί μια ευκαιρία, για το κοινό που θα το παρακολουθήσει, να γνωρίσει Έλληνες λογοτέχνες, να ακούσει τους προβληματισμούς τους και να συζητήσει μαζί τους.
    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από τον επιστημονικό υπεύθυνο του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης.

    05 Ιούλ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Poesea: Η θάλασσα στη λογοτεχνία, νέα πλατφόρμα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη

    Η νέα πλατφόρμα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη φέρνει τη λογοτεχνία και την ποίηση πιο κοντά στη βιντεοτέχνη! Μέσα από ένα διαδραστικό χάρτη, 31 νησιά ζωντανεύουν στίχους, αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητα της θάλασσας στην ελληνική σκέψη και έκφραση.

    Πιο συγκεκριμένα, ο διαδικτυακός τόπος poesea.gr παρουσιάζει 31 ποιήματα σχετικά με τη θάλασσα. Ως επίκεντρο έχει σύντομες μονόλεπτες παραγωγές που στόχο έχουν να εμπνεύσουν και να προτάξουν την επιστροφή στις λέξεις, αξιοποιώντας όμως τη δύναμη που ασκούν τα βίντεο στην καθημερινότητά μας.

    26 Ιούν 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Τελετή έναρξης του 48ου Διεθνούς Βυρωνικού Συνεδρίου με τίτλο: ''Λόρδος Βύρων: Ο Προσκυνητής της Αιωνιότητας'', ΕΚΠΑ (1/7/2024)

    Τελετή έναρξης του 48ου Διεθνούς Βυρωνικού Συνεδρίου με τίτλο: ''Λόρδος Βύρων: Ο Προσκυνητής της Αιωνιότητας'', οργανώνεται από το ΕΚΠΑ και την Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου για τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι.

    Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30) την Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2024 και ώρα 19.30.

    21 Ιούν 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Hμερίδα με τίτλο: ''Διακαλλιτεχνικότητα και Ψηφιακές Εμπειρίες σε Συμμετοχικά Πλαίσια'', Παν/μιο Θεσσαλίας (22/6/2024)

    Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του εργαστηρίου ΔΙ.Α.ΠΟ. θα πραγματοποιηθεί η ημερίδα με τίτλο: ''Διακαλλιτεχνικότητα και Ψηφιακές Εμπειρίες σε Συμμετοχικά Πλαίσια'', το Σάββατο 22 Ιουνίου 2024 και ώρες 11.00-15.00, στο Αμφιθέατρο Σαράτση, Αργοναυτών και Φιλελλήνων, στον Βόλο.

    Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν με εισηγήσεις επιστήμονες και επιστημόνισσες από διαφορετικά επιστημονικά πεδία για να προσεγγίσουν διεπιστημονικά ζητήματα αναφορικά με την ψηφιακή δημιουργία όπως ψηφιακές αφηγήσεις, ηλεκτρονική λογοτεχνία, τρόπους πολυμεσικής / πολυτροπικής παραγωγής και διάδοσης ιστοριών, τη λειτουργία της διαδραστικότητας και της συλλογικής γραφής, στο πλαίσιο μίας συμμετοχικής ψηφιακής κουλτούρας.

    19 Ιούν 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Εργαστήριο αφήγησης παραμυθιών για παιδιά στα ελληνικά και στα γαλλικά, Αθήνα (20/6/2024)

    Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σε συνεργασία με τις διαπολιτισμικές δράσεις του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) του Δήμου Αθηναίων θα πραγματοποιήσουν εργαστήριο αφήγησης παραμυθιών για παιδιά στα ελληνικά και στα γαλλικά, στο Πάρκο ΚΑΠΑΨ (Τριφυλίας 77, Αθήνα 115 24), Αμπελόκηποι, με ελεύθερη είσοδο.

    Η δράση απευθύνεται σε μικρά και ''μεγάλα'' παιδιά και είναι με ελεύθερη συμμετοχή. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από την Εύη Γεροκώστα στο πλαίσιο του φεστιβάλ Refugee Week Greece με θεματική ''Το Σπίτι μας''.

    18 Ιούν 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1] 2 3 4 5 ...355   Επόμενο >