Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Νεοελληνική Λογοτεχνία

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Βιβλιοθήκη προβολής: Βιβλία στον κινηματογράφο, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (18/7-30/9/2025)

    Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) παρουσιάζει τη βιβλιοθήκη προβολής ''Βιβλία στον κινηματογράφο''.

    Επιλεγμένα βιβλία της Δανειστικής Συλλογής της ΕΒΕ από την ελληνική και ξένη λογοτεχνία, τα οποία έχουν μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη, είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό. Μία ματιά πάνω στον διάλογο των δύο αφηγηματικών τεχνών –­λογοτεχνίας και κινηματογράφου– προσκαλεί σε μια σειρά δυνητικών ερωτήσεων:

    Γιατί η αρχική ιστορία να ειπωθεί δύο ή και παραπάνω φορές;
    Πώς συστήνονται ο χώρος, ο χρόνος, οι χαρακτήρες, η οπτική γωνία, η αφηγηματική φωνή ενός έργου από τον συγγραφέα και πώς επανασυστήνονται από τον κινηματογραφιστή;
    Η μεταφορά ενός έργου σε μια νέα γλώσσα αφήγησης προσθέτει στο κείμενο-πηγή ή αφαιρεί από αυτό;
    Πόσες επαναγνώσεις αντέχει ένα έργο;
    Πόσο χρήσιμη είναι, στο τέλος της ημέρας, η διακαλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία και για ποιον;

    Είσοδος ελεύθερη, Δευτέρα έως Κυριακή 09:00-24:00
    Διάρκεια προβολής: 18 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2025
    Ισόγειο ΕΒΕ, ΚΠΙΣΝ

    21 Ιούλ 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Τύπος

    Πέθανε η σπουδαία ποιήτρια Λένα Παππά

    Πέθανε σε ηλικία 93 ετών η σπουδαία ποιήτρια Λένα Παππά, σκορπίζοντας θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο. Ποιήματα της Λένας Παππά είχαν μελοποιήσει μεγάλοι δημιουργοί, ενώ πολλοί από τους στίχους της έγιναν γνωστοί στο ευρύ κοινό μέσα από τραγούδια των Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα.

    Η Λένα Παππά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1932 και σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και Γαλλική Φιλολογία στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Παρακολούθησε μαθήματα Ιστορίας Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και μετεκπαιδεύτηκε με υποτροφία στο Παρίσι, όπου παρακολούθησε στη Σορβόννη μαθήματα Ιστορίας της Μοντέρνας Τέχνης, παίρνοντας το Diplôme d’ Études Approfondies.

    Υπήρξε μέλος της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών και ιδρυτικό μέλος της Δελφικής Ακαδημίας.

    Ποιήματά της έχουν μελοποιηθεί από τους Μίμη Πλέσσα (LP “Πες μου” 1978), τους Αδελφούς Κατσιμίχα (cd “Της αγάπης μαχαιριά” 1994), Γιάννη Νικολάου (cd “Το κακό παιδί” 1998, cd “Πεντόβολα” 2000 σε συνεργασία με το Τοσίτσειο Αρσάκειο Δημοτικό Εκάλης), Γιώργο Αλτή κι έχουν ερμηνευθεί από τους Γιώργο Νταλάρα, Νίκο Νομικό, Βασιλική Λαβίνα, Παντελή Θαλασσινό, Γιάννη Νικολάου, Μίλτο Πασχαλίδη, Καλλιόπη Βέτα.

    21 Ιούλ 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

    Έκδοση Πρακτικών του Συνεδρίου "Βία και Εξουσία: Ίχνη στο 'σώμα' της Λογοτεχνίας" (Τμήμα Φιλολογίας ΑΠΘ, Τομέας ΝΕΣΣ)

    Κυκλοφόρησαν ηλεκτρονικά τα πρακτικά της ΙΖ΄ Διεθνούς Επιστημονικής Συνάντησης του Τομέα Νεοελληνικών και Συγκριτολογικών Σπουδών (ΝΕΣΣ) του Τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ με θέμα "Βία και εξουσία: ίχνη στο 'σώμα' της λογοτεχνίας".

    21 Ιούλ 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

    Νέα έκδοση από το Μ.Ι.Ε.Τ.: Κ. Π. Καβάφης, Περικλής Αναστασιάδης, Αλληλογραφία (1894/5-1905 & 1925), επιμ. Diana Haas

    Διαβάζουμε στην Εισαγωγή του βιβλίου:

    Η αλληλογραφία Κωνσταντίνου Καβάφη (1863–1933) και Περικλή Αναστασιάδη (1870–1950) που δημοσιεύεται στον παρόντα τόμο περιλαμβάνει τριάντα δύο επιστολές. Δεκαεπτά είναι οι επιστολές του Καβάφη, από τις οποίες οι δύο σώζονται καθαρογραμμένες στα κατάλοιπα του παραλήπτη τους, ενώ οι υπόλοιπες δεκαπέντε σώζονται, ως συντομογραφημένα σχέδια επιστολών (και, σε μία περίπτωση, ως καθαρογραμμένο απόσπασμα), στα κατάλοιπα του συντάκτη τους. Μία επιστολή του Καβάφη σώζεται και ως σχέδιο και στην τελική της μορφή. Δεκαπέντε είναι οι επιστολές του Αναστασιάδη, οι οποίες σώζονται όλες στα κατάλοιπα του παραλήπτη τους· σε αυτές προστίθενται εννέα memoranda (ή σημειώματα τύπου memorandum), ένα από τα οποία αποτελεί απαντητικό σημείωμα του Καβάφη γραμμένο πάνω στο ίδιο χαρτί. Ενώ όλες σχεδόν οι επιστολές (και μερικά από τα memoranda) του Αναστασιάδη είναι χρονολογημένες, καμία από τις επιστολές και κανένα από τα σχέδια επιστολών του Καβάφη δεν φέρει χρονολογική ένδειξη. Με βάση την όσο το δυνατόν ακριβέστερη χρονολόγηση των καβαφικών κειμένων, στη συντριπτική τους πλειονότητα οι επιστολές κατατάσσονται με ασφάλεια στο χρονικό διάστημα Αύγουστος 1894 – 2 Σεπτεμβρίου 1905· μόνη εξαίρεση αποτελεί ύστερη επιστολή του Αναστασιάδη με χρονολογία 17 Ιουλίου 1925. Παράλληλα, όλες σχεδόν οι επιστολές έχουν γραφτεί με αφορμή την απουσία σε ταξίδι εκτός Αιγύπτου είτε του ενός επιστολογράφου, είτε και των δύο συγχρόνως, με διαφορετικό προορισμό ο καθένας· εξαίρεση εδώ αποτελούν (εκτός από τα memoranda) οι δύο πρώτες επιστολές του Καβάφη, που είναι και οι πρώτες του σώματος της αλληλογραφίας.

    17 Ιούλ 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Από τα ράφια… στις προθήκες: Μανόλης Αναγνωστάκης, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος ( Ιούλιος - Αύγουστος 2025)

    H Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) παρουσιάζει την επόμενη θεματική προβολή με τεκμήρια από τις συλλογές της, στο αίθριο του 4ου ορόφου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

    Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση και 20 από τον θάνατο του Μανόλη Αναγνωστάκη. Παρότι σιώπησε (δημόσια) νωρίς, το έργο του παραμένει διαχρονικό και άφθαρτο, καθιστώντας τον αναμφισβήτητα τον πιο χαρακτηριστικό εκπρόσωπο της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς. Η ποίησή του, πανανθρώπινα πολιτική, οξυδερκής και ρεαλιστική, διαβάζεται και τραγουδιέται ευρύτατα.

    Με αφορμή την επέτειο αυτή, η ΕΒΕ εκθέτει τεκμήρια από τη Γενική Συλλογή της σχετικά με το έργο του Αναγνωστάκη, μεταξύ των οποίων σπάνιες εκδόσεις ποιημάτων του, δείγματα της πολυδιάστατης παρουσίας του (βιβλία με ψευδώνυμο, ανθολογίες, συλλογικούς τόμους), το σημαντικό περιοδικό του Κριτική, μελέτες για το έργο του και μεταφράσεις του σε ευρωπαϊκές γλώσσες.

    Είσοδος Ελεύθερη

    Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-16:00
    Σάββατο & Κυριακή 09:00-20:00

    Διάρκεια προβολής: Ιούλιος-Αύγουστος 2025, Αίθριο 4ου ορόφου ΕΒΕ, ΚΠΙΣΝ

    16 Ιούλ 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο: ''Με γνώση και με τρόπο: ζητήματα ποιητικής και πρόσληψης του Ερωτόκριτου'', Σητεία (18-20/7/2025)

    Η Στέγη ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ διοργανώνει Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο: ''Με γνώση και με τρόπο: ζητήματα ποιητικής και πρόσληψης του Ερωτόκριτου''. Η συνάντηση αυτή, τέταρτη στη σειρά των ειδικών Συνεδρίων που εστιάζουν στη γένεση και τη λογοτεχνικότητα του Ερωτόκριτου και παρακολουθούν από κοντά την πορεία και την επιδραστικότητά του στη λογοτεχνία, τις καλές τέχνες και τη λαϊκή παράδοση του τόπου μας, θα πραγματοποιηθεί στη Σητεία από 18 έως 20 Ιουλίου 2025, με φυσική παρουσία των συνέδρων.

    Στο επίκεντρο των εργασιών του Συνεδρίου θα τεθούν ζητήματα που αφορούν θέματα γραμματολογικού ενδιαφέροντος του Ερωτόκριτου και της ποιητικής τέχνης του Βιτσέντζου Κορνάρου όπως αυτά προβάλλουν μέσα από τον διάλογο του ποιητή με την ελληνική και την ευρωπαϊκή λογοτεχνία, διαμορφωμένες κάτω από την επίδραση της ελληνορωμαϊκής παράδοσης στα χρόνια της πρώιμης νεωτερικότητας· θα αναζητηθούν επίσης τεκμήρια της ακτινοβολίας της κρητικής Αναγέννησης και του Ερωτοκρίτου σε πολιτισμικά περιβάλλοντα και σε δημιουργούς όπου το ποίημα του Κορνάρου και η ελληνική παιδεία έπαιξαν δεσπόζοντα ρόλο στη συγκρότηση και τη σφυρηλάτηση της ιδιοπροσωπίας μας, από τον 18ο αιώνα έως τις μέρες μας.

    Οι θεματικοί άξονες του συνεδρίου είναι:

    • Ο ποιητής του Ερωτόκριτου
    • Tο μυθιστορικό διακείμενο του Ερωτόκριτου
    • Zητήματα ποιητικής τέχνης στον Ερωτόκριτο
    • Ο Ερωτόκριτος και το Θέατρο στα χρόνια της Αναγέννησης
    • Ο Ερωτόκριτος στα χρόνια του Διαφωτισμού και του Ρομαντισμού
    • Ο Ερωτόκριτος στη νεοελληνική λογοτεχνία: πρόσωπα, έργα, ρεύματα
    • Ο Ερωτόκριτος στη λαϊκή παράδοση
    • Ο Ερωτόκριτος και οι πραγματώσεις του στην τέχνη
    • Ελληνόγλωσσες και ξενόγλωσσες μεταγραφές του Ερωτόκριτου.

    Επιστημονικός Υπεύθυνος: Στέφανος Κακλαμάνης, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ
    Εκ μέρους της Διοργάνωσης: Γιώργος Γαλανάκης, Ιδρυτής Στέγης ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ

    16 Ιούλ 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Τύπος

    Ο συγγραφέας Γκαέλ Φάιγ είναι ο νικητής του Βραβείου Γκονκούρ Ελλάδας 2025

    Το έκτο βραβείο Γκονκούρ Ελλάδας απονεμήθηκε από τους γαλλόφωνους Έλληνες φοιτητές δώδεκα πανεπιστημίων στον Γαλλορουαντέζο συγγραφέα, ράπερ και συνθέτη Γκαέλ Φάιγ
    για το βιβλίο του Jacaranda.

    Εκπρόσωποι 110 φοιτητών από δώδεκα ελληνικά πανεπιστήμια συνεδρίασαν την περασμένη Δευτέρα (14 Ιουλίου), στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να επιλέξουν τον φετινό νικητή του Βραβείου Γκονκούρ Ελλάδας. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ανακοίνωσε ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, Ζαν-Λικ Λαβό κατά τη διάρκεια της δεξίωσης για τον εορτασμό της 14ης Ιουλίου, παρουσία των φοιτητών και των καθηγητών τους.

    Στη διάρκεια της χρονιάς, οι Έλληνες γαλλόφωνοι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν στα γαλλικά τα τέσσερα μυθιστορήματα που βρέθηκαν στη βραχεία λίστα της Ακαδημίας Γκονκούρ: Madelaine avant l’aube της Σαντρίν Κολέτ, Jacaranda του Γκαέλ Φάιγ, Archipels της Ελέν Γκοντί και Houris του Καμέλ Νταούντ, ο οποίος κέρδισε το 2024 το Βραβείο Γκονκούρ, το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο της Γαλλίας. Στη συνέχεια συζήτησαν μέσω τηλεδιάσκεψης με τους συγγραφείς και ανέλυσαν μεταξύ τους το περιεχόμενο των βιβλίων.

    Οι φοιτητές, με τη συνδρομή των καθηγητών τους, συμμετείχαν για άλλη μία χρονιά σε αυτό το εκπαιδευτικό και λογοτεχνικό πρόγραμμα που διοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και φυσικά την Ακαδημία Γκονκούρ στο Παρίσι.

    Περισσότερα από 40 εθνικά βραβεία Γκονκούρ έχουν αναπτυχθεί σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και το ελληνικό, με στόχο να συμβάλουν στην προώθηση της γαλλικής γλώσσας και της σύγχρονης γαλλικής λογοτεχνίας.

    16 Ιούλ 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Τύπος

    Ποιητικό-μουσικό δρώμενο στο σπίτι του Ελύτη (23/7/2025)

    Με αφορμή τα χαρτογλυπτά του Απόστολου Βέττα παρουσιάζεται από την Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου και την Ιουλίτα Ηλιοπούλου, στον χώρο της έκθεσης, ένα ποιητικό–μουσικό δρώμενο. Αποσπάσματα ποίησης, κυρίως του Οδυσσέα Ελύτη, διαλέγονται με θραύσματα σύγχρονης μουσικής. Στίχοι, λέξεις, ήχοι και μελωδίες αναζητούν την ποιητική λειτουργία στη ζωή.

    Το δρώμενο θα πραγματοποιηθεί Την Τετάρτη 23 Ιουλίου 2025 στις 19:00, στο σπίτι του Ελύτη

    Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, πιάνο
    Ιουλίτα Ηλιοπούλου, απαγγελία

    Πληροφορίες: www.elytishousemuseum.gr. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

    08 Ιούλ 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Λεξιλογείον: μιλώντας για λέξεις...

    Διαβάστε τη δημοσίευση του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας στη στήλη "Λεξιλογείον" της εφημερίδας Το Βήμα της Κυριακής

    Αναδημοσίευση από το φύλλο της 6ης Ιουλίου 2025

    πυρηνικά (για vegan και τρελούς)

    Οι πυρήνες μπορεί να είναι σκληροί ή μαλακοί αλλά πιο ενδιαφέροντες είναι οι αόρατοι δια γυμνού οφθαλμού. Ας πούμε, λοιπόν, δυο λόγια χάριν πυρηνικής ενάργειας.

    πυρηνικά (για vegan και τρελούς)

    Όταν ο Όμηρος λέει «σίτος» φαίνεται να έχει κατά νου είτε το σιτάρι δεύτερης διαλογής είτε το κριθάρι ενώ το καλό σιτάρι το λέει «πυρός» από μια παλιά ινδοευρωπαϊκή ρίζα που έδωσε λέξεις για τα δημητριακά σε διάφορα μέλη αυτής της γλωσσικής οικογένειας – «πυρόν», πάντως, επιδαψιλεύεται στα άλογα του Έκτορα η Ανδρομάχη. Αργότερα, όμως, γενικεύεται η χρήση του όρου «σίτος», ο «πυρός» σπανίζει και όταν απαντά στον Αριστοτέλη σημαίνει τον κόκκο του σιταριού. Η τελευταία αυτή σημασία παραπέμπει στο «πυρήν» (=κουκούτσι, σπόρος, κόκκος) που είναι ομόρριζο με το «πυρός».

    Με άλλα λόγια, η ρίζα που σκαλίζουμε κάποτε έδινε μόνο γλυκό ψωμάκι, ευλογημένους κόκκους της Δήμητρας και αθώα κουκούτσια. Και τέτοια παρέμεινε η σοδειά της αφού τα άτομα του Δημόκριτου και του Λεύκιππου κράτησαν στεγανό το μυστικό τους και παρέμειναν α-πύρηνα για πολλούς αιώνες.

    Άδολοι οι πυρήνες της περιώνυμης ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας. Το λατινικό nucleus (=πυρήν) έχει τις ίδιες ταπεινές φυτικές φιλοδοξίες και μάλιστα, στην πιο «σοφτ» εκδοχή του, διατίθεται ως «ψίχα καρυδιού». Να ετυμολογήσουμε λίγο ακόμη: η ινδοευρωπαϊκή ρίζα του nucleus τρέφει και τα γερμανικά (Nuss) και τα εγγλέζικα καρύδια (nut). Το γιατί τα τελευταία στον πληθυντικό (nuts) έγιναν συνώνυμο του «τρελού» είναι άλλη ιστορία.

    Όμως τελικά το άτομο εκπορθήθηκε, η θρυαλλίδα στον πυρήνα του εντοπίστηκε, και ο λατινικός όρος κάνει διεθνή καριέρα για να περιγράψει τα άλλα πυρηνικά που σηκώνουν αγέρωχα τις «κεφαλές» τους και κυκλοφορούν με το χαριτωμένο χαϊδευτικό «nukes». Αλλά όπως θα έλεγε ο Ντόναλντ Τραμπ για τους Ιρανούς, if you want nukes, you are nuts.

    ______________________________________________

    Σε συνεργασία με την εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας δημοσιεύει δύο λέξεις την εβδομάδα στην στήλη «Λεξιλογείον», στο ένθετο των Νέων Εποχών του «Βήματος» (και στην ηλεκτρονική έκδοση). Οι σχετικές καταχωρίσεις θα αναδημοσιεύονται στα διαδικτυακά μέσα του ΚΕΓ και σε ειδική ενότητα της ιστοσελίδας του ΚΕΓ.

    Σχολιάζονται λέξεις που είτε παρουσιάζουν ενδιαφέρον από ιστορική άποψη (ετυμολογία, ταξίδι της λέξης μέσα στον χρόνο) είτε «πριμοδοτούνται» από τη σύγχρονη γλωσσική (και όχι μόνο) επικαιρότητα, μεταξύ άλλων. Ο σχολιασμός ̶ σύντομος, μακριά από κάθε διάθεση γλωσσικής διδασκαλίας ̶ θα κινητοποιεί, πιστεύουμε ευχάριστα, την ανάδυση ρητών και υπόρρητων σημασιών, διασυνδέοντας ακόμη και γνωστές σημασίες με σύγχρονα νοήματα.

    Δείτε όλες τις δημοσιεύσεις

    07 Ιούλ 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Επιστημονική-καλλιτεχνική εκδήλωση με τίτλο: ''Αγαπητέ μου Ποιητή Τάκης Σινόπουλος – Γιώργης Παυλόπουλος'', Παν/μιο Κύπρου (13/7/2025)

    Επιστημονική-καλλιτεχνική εκδήλωση με τίτλο: ''Αγαπητέ μου Ποιητή Τάκης Σινόπουλος – Γιώργης Παυλόπουλος'', θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Ιουλίου 2025, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Παν/μίου Κύπρου. Η εκδήλωση θα γίνει με αφορμή την ψηφιακή ανάρτηση, ανοικτής πρόσβασης, της ανέκδοτης αλληλογραφίας δύο από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές της Πρώτης Μεταπολεμικής Γενιάς.

    Στο επιστημονικό μέρος θα συμμετάσχουν ως ομιλητές οι καθηγητές Δημήτρης Αγγελάτος (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Κατερίνα Κωστίου (Πανεπιστήμιο Πατρών).

    Το καλλιτεχνικό μέρος, που έχει σχεδιαστεί ειδικά για την εκδήλωση, περιλαμβάνει ανάγνωση αποσπασμάτων από το ανέκδοτο υλικό της αλληλογραφίας και παρουσίαση ποιημάτων των δύο ποιητών, μελοποιημένων από τον καταξιωμένο μουσικοσυνθέτη Κώστα Βόμβολο. Ερμηνεύει η μοναδική Σαβίνα Γιαννάτου, πλαισιωμένη από τα μέλη του Θ.Ε.ΠΑ.Κ.

    Θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, ο Πρέσβης της Ελλάδας, Α.Ε. Ιωάννης Παπαμελετίου, και η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου, Έλενα Διομήδη-Παρπούνα. Υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο.

    07 Ιούλ 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1] 2 3 4 5 ...383   Επόμενο >