Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

SMTWTFS
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Go
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Νεοελληνική Λογοτεχνία

3,627 items total [1 - 10]
Go
<< First < Previous Next > Last >>
ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Δράση με τίτλο: ''Διακαλλιτεχνικές (συν)ομιλίες: Ρωγμές μεταξύ λόγου & εικόνας'', στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων (31/1-2/2/2025)

    Δράση των Διαμεσικών / Διακαλλιτεχνικών σπουδών με τίτλο: ''Διακαλλιτεχνικές (συν)ομιλίες: Ρωγμές μεταξύ λόγου & εικόνας'', θα πραγματοποιηθεί στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων (Λεωνιδίου & Μυλλέρου, Μεταξουργείο) από την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου έως και την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2025.

    Η δράση αυτή αποτελείται από δύο μέρη: α) το πρώτο αφορά σε εισηγήσεις από εικαστικούς και λογοτέχνες, θεωρητικούς της τέχνης και της λογοτεχνίας, καθώς και ερευνητές και ερευνήτριες από άλλα πεδία, όπως της ψυχανάλυσης, αναφορικά με τη διαμεσικότητα/διακαλλιτεχνικότητα και τη σύγχρονη ελληνική τέχνη· β) στο δεύτερο λαμβάνουν χώρα πειραματικές συνομιλίες μεταξύ εικαστικών και μελετητών της λογοτεχνίας ή/και θεωρητικών της τέχνης, με άξονα αναφοράς σύγχρονα καλλιτεχνικά έργα και τους όρους της εντασιακής
    -ως προς τη συναρμογή εικόνας και λόγου- πρόσληψής τους.

    Στον ερευνητικό κύκλο της δράσης συμμετέχουν διδάσκουσες και διδάσκοντες, ερευνήτριες και ερευνητές μεταδιδακτορικού επίπεδου, υποψήφιες και υποψήφιοι διδάκτορες, φοιτήτριες και φοιτητές-καλλιτέχνες μεταπτυχιακού επιπέδου, από τα πανεπιστημιακά Τμήματα: Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

    17 Jan 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Τύπος

    Αφήγηση λαϊκών παραμυθιών από όλο τον κόσμο στην Πολυγλωσσική Βιβλιοθήκη Κυψέλης, Αθήνα (18/1/2025)

    Το Σάββατο 18 Ιανουαρίου στις 18:30, η Πολυγλωσσική Βιβλιοθήκη Κυψέλης στην Αθήνα,
    We Need Books, σας προσκαλεί σε ένα απόγευμα γεμάτο λαϊκά παραμύθια από τους λαούς
    του κόσμου. Ποια υλικά χρειάζονται για μια πετρόσουπα; Τι μπορεί να συναντήσει μια γριά τον Γενάρη μέσα στο δάσος; Ποιο είναι το πιο όμορφο υφαντό του κόσμου; Τι σημαίνει να είσαι ξένος σε έναν μακρινό τόπο; Ποιος έριξε το πρώτο πρώτο δάκρυ; Αυτές και άλλες ιστορίες θα ξετυλιχτούν στην Πολυγλωσσική Βιβλιοθήκη We Need Books (Εύβοιας 7, Κυψέλη, Αθήνα).

    Αφήγηση: Αγγελίδη Μαρίλια, Αλυσανδράτου Ελένη, Ζιώρη Όλγα, Μπέρνχαρτ Μυρτώ, Ρούβαλη Φιλίππη. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο μαθητείας στην τέχνη της αφήγησης.

    Το We Need Books είναι η πρώτη πολύγλωσση δανειστική βιβλιοθήκη και πολυπολιτισμικό κέντρο της Αθήνας. Στεγάζει μια συνεχώς αυξανόμενη συλλογή με περισσότερα από 14.000 βιβλία σε περισσότερες από 60 γλώσσες, μια παιδική βιβλιοθήκη και έναν μικρό κήπο. Στόχος είναι το We Need Books να δημιουργήσει μια βιβλιοθήκη με φιλική ατμόσφαιρα όπου μετανάστες, πρόσφυγες, παιδιά, ντόπιοι, επισκέπτες, φοιτητές και συνταξιούχοι μπορούν έρχονται για να διαβάσουν, να συζητήσουν, να εργαστούν ή να συμμετάσχουν στα διάφορα μαθήματα γλώσσας, καλλιτεχνικά εργαστήρια και πολιτιστικές δραστηριότητες.

    16 Jan 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Τύπος

    Η Ιταλία τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (8-11/5/2025)

    Η Ιταλία θα είναι για πρώτη φορά τιμώμενη χώρα στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), η οποία διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού (ΕΛΙΒΙΠ) και θα πραγματοποιηθεί από 8 έως 11 Μαΐου 2025, στον εκθεσιακό χώρο της ΔΕΘ – Helexpo.

    Τη συμφωνία συνεργασίας συνυπέγραψαν ο Νίκος Μπακουνάκης, πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ, ο Francesco Neri, διευθυντής του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών και ο Fabrizio Camastra, διευθυντής του ITA-Italian Trade Agency Athens.

    Η ιταλική συμμετοχή πραγματοποιείται χάρη στην υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας με την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, του Υπουργείου Πολιτισμού με το Κέντρο Βιβλίου και Ανάγνωσης, του ITA – Italian Trade Agency αρμόδιου για την προώθηση στο εξωτερικό και τη διεθνοποίηση των ιταλικών επιχειρήσεων και τη συνεργασία της Ένωσης Ιταλών Εκδοτών.

    Η 21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης είναι η πρώτη που οργανώνεται από το νέο Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού

    13 Jan 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Colloquium του ΜΤΠΧ Προγράμματος Σπουδών στη ΝΕ Φιλολογία, Τομέα ΝΕΣΣ, Τμ. Φιλολογίας, ΑΠΘ (14/1/25)

    Tην Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2025 (19:00) θα πραγματοποιηθεί διάλεξη της κας Γεωργίας Πατερίδου, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, με θέμα "Αυτοβιογραφία: μια νέα επίσκεψη στο είδος και τη γοητεία του". Η διάλεξη φιλοξενείται στον κύκλο σεμιναριακών συναντήσεων (Colloquium) του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία, του Τομέα ΝΕΣΣ (Τμήμα Φιλολογίας, ΑΠΘ).

    10 Jan 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Τύπος

    Ημέρες ανάγνωσης ποίησης για τα 166 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή Κ. Παλαμά, στη Στέγη Κωστής Παλαμάς, Πάτρα (11,12/1/2025)

    Η Στέγη Γραμμάτων ''Κωστής Παλαμάς'' θέλοντας να τιμήσει τα 166 χρόνια από την γέννηση του ποιητή Κωστή Παλαμά, διοργανώνει τις ''Ημέρες ανάγνωσης ποίησης'' στις 11 και 12 Ιανουαρίου 2025, από τις 10:00- 13:00 μ.μ και από τις 18:00-21:00μ.μ.

    Η συμμετοχή σας στην ανάδειξη της αξίας της νεοελληνικής ποίησης, είναι η δικαίωση της ζωής και του έργου του Κωστή Παλαμά. Η απόλαυση δε της ίδιας της ανάγνωσης είναι και η ανταμοιβή του σημερινού αναγνωστικού κοινού, το οποίο αν και θεωρείται πως έχει συρρικνωθεί, αγωνιζόμαστε όλοι μας για την διεύρυνσή του, ειδικά σε νεότερες ηλικίες.

    Σας περιμένουμε στον φιλόξενο χώρο της βιβλιοθήκης μας προκειμένου να αναγνώσετε νεοελληνική ποίηση, χωρίς περιορισμούς και χωρίς χρονικό όριο, η μόνη προϋπόθεση είναι η έγκαιρη ενημέρωση στο email προτείνοντας την ώρα, την ημέρα και κατά προσέγγιση την δυναμικότητα της ομάδας σας.

    09 Jan 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Τύπος

    Ημερίδα με θέμα: ''Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο επίκεντρο του σύγχρονου πολιτισμού'', Πάτρα (20/12/2024)

    Η ''Μηχανή Τέχνης'' διοργανώνει μια ξεχωριστή ημερίδα με θέμα: ''Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο επίκεντρο του σύγχρονου πολιτισμού'', για τις προεκτάσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης στην τέχνη και τον πολιτισμό.

    Η ημερίδα διοργανώνεται με αφορμή την πρεμιέρα του έργου ''Marjorie Prime'', υποψήφιο για Pulitzer έργο, του Jordan Harrison, και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024, και ώρα 19.30, στο Θέατρο Λιθογραφείον.

    Διακεκριμένοι ομιλητές θα φωτίσουν το πώς η τεχνολογία επηρεάζει τις ανθρώπινες σχέσεις και τη δημιουργικότητα.

    - Διάνα Βουτυράκου, επιστήμονας ρομποτικής με εξειδίκευση στη ρομποτική χειρουργική
    - Αντώνης Μαυρόπουλος, Χημικός Μηχανικός, ειδικός στην κυκλική οικονομία και συγγραφέας
    του βιβλίου ''Τεχνητή Νοημοσύνη: Άνθρωπος, Φύση, Μηχανές''
    - Γιάννης Δεληγιάννης Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Τεχνών, Ήχου και Εικόνας του
    Ιονίου Πανεπιστημίου
    - Λεωνίδας Γουδέλης, μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με
    αντικείμενο διδασκαλίας και έρευνας τις ψηφιακές τεχνολογίες, την καινοτομία και τις
    εφαρμογές στον πολιτισμό
    - Χρήστος Στρέπκος, σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας

    19 Dec 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Τύπος

    Χριστουγεννιάτικα διηγήματα του Α. Παπαδιαμάντη στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού (22/12/2024)

    Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 11 π.μ. – 3.30 μ.μ., το Μουσείο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού διοργανώνει Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για να γιορτάσει έναν χρόνο λειτουργίας του.

    Στην εκδήλωση αυτή θα ακούσουμε αποσπάσματα από τα Χριστουγεννιάτικα Διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και παραδοσιακά κάλαντα:

    • Αναλόγιο με ανάγνωση αποσπασμάτων από τα "Χριστουγεννιάτικα Διηγήματα" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από τους σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν

    • Παραδοσιακά κάλαντα από όλη την Ελλάδα, από το σχήμα παραδοσιακής μουσικής "Έλευσις" του Μουσικού Σχολείο Αθήνας (διεύθυνση: Βάσια Βουγιουκλή), και τη χορωδία του Εργαστηρίου Παραδοσιακού Τραγουδιού του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου "Ταξιδευτές Πολιτισμού" (Διδασκαλία - Διεύθυνση: Πέτρος Ανδρουτσόπουλος, Μουσικοί: Κώστας Γιαννακόπουλος - κλαρίνο, Κώστας Γεωργούλης - βιολί, Πέτρος Ανδρουτσόπουλος - λαούτο, Βασίλης Ι. Οικονόμου – τουμπελέκι)

    Είσοδος ελεύθερη

    18 Dec 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Τύπος

    Έφυγε από τη ζωή ο ποιητής και Ομότιμος Καθηγητής του Παν/μίου Πατρών Σωκράτης Σκαρτσής

    Έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 88 ετών, ο Σωκράτης Σκαρτσής, ένας άνθρωπος που αφιέρωσε τη ζωή του στα Γράμματα και τις Τέχνες, αφήνοντας πίσω του μια πλούσια πνευματική κληρονομιά.

    Φιλόλογος, ποιητής, συγγραφέας, μεταφραστής και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Σκαρτσής υπήρξε ακλόνητος θεματοφύλακας του ελληνικού πολιτισμού. Το έργο του, που περιλαμβάνει περισσότερα από 300 βιβλία, ποιήματα, δοκίμια, μελέτες και μεταφράσεις, φέρει τη σφραγίδα ενός ανθρώπου που πίστευε βαθιά στη δύναμη του λόγου.

    Η αγάπη του για την ποίηση και τη γνώση τον οδήγησε να ιδρύσει το εμβληματικό ''Συμπόσιο Ποίησης'', έναν θεσμό που για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες ένωσε φωνές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και τις ''Εκδόσεις του Πανεπιστημίου Πατρών'', οι οποίες έχουν προσφέρει ανεκτίμητο υλικό στην ελληνική βιβλιογραφία.

    18 Dec 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Τύπος

    Αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Επαμεινώνδα Χ. Γονατά, Πάτρα (20/12/2024)

    Το Εργαστήριο Αρχειακών Τεκμηρίων και Τύπου (ΕΑΤΤ) του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και το Πολύεδρο, διοργανώνουν ένα αφιέρωμα στον συγγραφέα Επαμεινώνδα Χ. Γονατά, για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του, το οποίο θα πραγματοποιηθεί
    την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 8 το βράδυ, στο Πολύεδρο, στην Πάτρα.

    Για τον συγγραφέα και το σπουδαίο μεταφραστικό του έργο, θα μιλήσουν ο ποιητής Γιάννης Ζαρκάδης και οι φιλόλογοι Γιώτα Ξυλιά και Νίκη Μισαηλίδη και αποσπάσματα από κείμενά του θα διαβάσει η Μάρω Γαλάνη.

    Θα προβληθεί απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ “Επισκέψεις στο σπίτι του Ε. Χ. Γονατά”, της Εύας Στεφανή (1998) και θα παρουσιαστεί το ζωγραφικό έργο της Εύης Τσακνιά που έχει χρησιμοποιηθεί και στην αφίσα. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, ενώ στο χώρο θα υπάρχει έκθεση βιβλίων του.

    Ο Επαμεινώνδας Γονατάς γεννήθηκε και έζησε στην Αθήνα. Η καταγωγή του ήταν από το Αϊβαλί. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και άσκησε τη δικηγορία. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1944 με τη δημοσίευση του ποιήματος “Η μικρή εξοχική μας πόλη” στο περιοδικό “Παλμός” με το ψευδώνυμο Ε. Γόνης. Ακολούθησε το 1945 η έκδοση του αφηγήματος “Ο ταξιδιώτης”. Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα εξέδωσε τη συλλογή ποιητικών πεζών “Η κρύπτη”. Ακολούθησαν αφηγηματικά έργα με έντονα ποιητική γλώσσα. Στη γραφή του διακρίνονται καταβολές στο ρεύμα του υπερρεαλισμού αλλά και στοιχεία ρομαντισμού και αισθητισμού με εξαιρετική επιμέλεια στις λεπτομέρειες της αφήγησης και στην ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο λόγος.

    17 Dec 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Εκδήλωση με θέμα: ''Πολιτιστική Μεταπολίτευση: Ιδεολογία, λογοτεχνία, κοινωνική ζωή'' στην ΕΒΕ (19/12/2024)

    Στο πλαίσιο της έκθεσης "Τομή ’74. Από τη Δικτατορία στη Δημοκρατία", που συνδιοργανώνουν, στους χώρους της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΚΠΙΣΝ), από τις 16 Ιουλίου ως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024, και ώρα 7-9 μ.μ., με θέμα: "Πολιτιστική Μεταπολίτευση: Ιδεολογία, λογοτεχνία, κοινωνική ζωή".

    Ομιλητές:

    Γιάννης Παπαθεοδώρου, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πατρών
    Ελισάβετ Κοτζιά, Κριτικός βιβλίου
    Βασίλης Βαμβακάς, Καθηγητής Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας, ΑΠΘ
    Φίλιππος Παππάς, Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας, Διδάσκων ΕΑΠ
    Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

    Είσοδος ελεύθερη. Η χωρητικότητα της αίθουσας είναι 150 άτοµα και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κατά την προσέλευση.

    16 Dec 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Previous   [1] 2 3 4 5 ...363   Next >