Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

SMTWTFS
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Go
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

3,911 items total [1 - 10]
Go
<< First < Previous Next > Last >>
ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
 • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

  Διαδικτυακή Ημερίδα από την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, ΑΠΘ: Υπερβαίνοντας τον σεξιστικό λόγο στη δημόσια σφαίρα (28/5/22)

  Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του ΑΠΘ διοργανώνει διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Υπερβαίνοντας τον σεξιστικό λόγο στη δημόσια σφαίρα». Η ημερίδα θα διεξαχθεί το Σάββατο 28 Μαΐου 2022 και ώρα 10:30.

  Διαβάζουμε στο Δελτίο Τύπου:
  «Στην ημερίδα συζητάμε για τις λέξεις που χρησιμοποιούμε για να συγκροτήσουμε την έμφυλη πραγματικότητα στη δημόσια σφαίρα και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να υπερβούμε τον σεξισμό στον λόγο και εν τέλει και στην κοινωνία». αναφέρουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης και υπογραμμίζουν «Οι λέξεις δεν είναι απλώς συμβολικές αναπαραστάσεις της κοινωνικής /έμφυλης πραγματικότητας, αλλά διαμορφώνουν την ίδια την κοινωνική κοινωνική /έμφυλη πραγματικότητα».

  26 May 2022 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

  Έναρξη εγγραφών στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Παν/μίου Λευκωσίας: Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας

  Ξεκίνησαν οι εγγραφές για το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2022 στο εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό πρόγραμμα (Μ.Α.) Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το οποίο προσφέρεται με την υποστήριξη του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.

  Η διαδικασία των εγγραφών θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2022.

  Σκοπός του προγράμματος είναι η εξειδίκευση των φοιτητών σε θεωρητικά και πρακτικά θέματα διδασκαλίας της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας και η καλλιέργεια και ανάπτυξη των σχετικών επαγγελματικών δεξιοτήτων τους.
  Ακολουθεί ο κατάλογος μαθημάτων του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών:
  1. Θεωρίες Κατάκτησης της Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας
  2. Σχεδιασμός Μαθήματος και Διαχείριση Τάξης
  3. Μεθοδολογία της Έρευνας
  4. Η Διδασκαλία της Γραμματικής
  5. Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης σε Παιδιά
  6. Η Αξιολόγηση στην Ελληνική ως Δεύτερη/Ξένη Γλώσσα
  7. Τεχνολογία και Εκπαίδευση
  8. Διδασκαλία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας
  9. Διαπολιτισμική Εκπαίδευση
  10. Θέματα Ειδικής Αγωγής στην Εκμάθηση της Γλώσσας
  11. Η Διδασκαλία του Λεξιλογίου και η Χρήση Λεξικών
  12. Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία

  Για περισσότερες πληροφορίες:
  https://www.unic.ac.cy/el/teaching-greek-to-speakers-of-other-languages-ma-3-semesters-distance-learning/

  Αιτήσεις εγγραφής για το χειμερινό εξάμηνο 2021 γίνονται δεκτές μέχρι 15/09/2022.

  Για πληροφορίες επικοινωνείτε με το:
  Τμήμα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης
  Τηλέφωνo Επικοινωνίας: +357 22367300/ 8011002345/ +30 2106748293
  ή
  μέσω του Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου:

  Δείτε το Δελτίο Τύπου στο συνημμένο

  26 May 2022 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

  3ο Διεθνές Συνέδριο για την Ελληνική Διασπορά: Συγχρονικές και Διαχρονικές Όψεις της Ελληνικής Διασποράς (26-28/5/22)

  Το Πανεπιστήμιο Charles Darwin διοργανώνει το 3ο Διεθνές Συνέδριο για την Ελληνική Διασπορά, με θέμα: Συγχρονικές και Διαχρονικές Όψεις της Ελληνικής Διασποράς. Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στις 26-28 Μαΐου 2022 στο Πανεπιστήμιο Darwin (Casuarina campus) και διαδικτυακά.

  Η ομάδα του miGRant θα συμμετάσχει την Παρασκευή, 27/5 (11.30 ώρα Ελλάδος) με την ομιλία «’’Να μαθαίνουμε Ελληνικά σαν την Ελλάδα'’: προτάσεις νεομεταναστών μαθητών για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας». Σε αυτή την ομιλία θα παρουσιαστούν σημαντικά συμπεράσματα από την έρευνά της ομάδας, στην οποία έχουν πάρει μέρος οικογένειες από την Αυστραλία και τη Γερμανία.

  Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

  26 May 2022 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Ανακοινώσεις

  Αναγόρευση του καθηγητή Brian D. Joseph ως Επίτιμου Διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας, ΑΠΘ

  Ένας από τους επιφανέστερους μελετητές της ελληνικής γλώσσας, Γλωσσολογίας και Φιλολογίας τόσο στις ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως, με διεθνή παρουσία και καταξίωση, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Οχάιο των ΗΠΑ Brian D. Joseph, ο οποίος με το έργο και τη συνολική δράση του συμβάλλει στη γνώση του ελληνισμού στην πατρίδα του, αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

  Η Τελετή πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 στην Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

  Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, η Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Ανθούλα Ρεβυθιάδου, ενώ τον έπαινο εκφώνησε ο Ομότιμος Καθηγητής Γεώργιος Γιαννάκης.

  26 May 2022 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις

  Διαδικτυακή ομιλία από το Παν/μιο Αθηνών: Ευ. Βλάχου, Ονοματικές φράσεις σε θέση κατηγορήματος και τροποποιητές διαβάθμισης: μια διαγλωσσική μελέτη (25/5/22)

  Ο Τομέας Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας, ΕΚΠΑ, σας προσκαλεί στην ομιλία της Ευαγγελίας Βλάχου (ΕΚΠΑ) με τίτλο "Ονοματικές φράσεις σε θέση κατηγορήματος και τροποποιητές διαβάθμισης: μια διαγλωσσική μελέτη". Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Μαΐου 2022 στις 18.30.

  25 May 2022 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις

  Διαδικτυακή ομιλία από το Παν/μιο Αθηνών: V. Joffe, Enhancing language and communication in adolescents with speech, language and communication needs through narrative and vocabulary training (26/5/22)

  Το Εργαστήριο Ψυχογλωσσολογίας & Νευρογλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, σάς προσκαλεί στην επόμενη ομιλία που διοργανώνει κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 με θέμα: Enhancing language and communication in adolescents with speech, language and communication needs through narrative and vocabulary training. Ομιλήτρια είναι η Victoria Joffe, Professor of Speech and Language Therapy, Dean of the School of Health and Social Care University of Essex. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω Webex την Πέμπτη 26 Μαΐου 2022 στις 18:30.

  25 May 2022 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Αρχαία Ελληνική :: Ανακοινώσεις

  Διαδικτυακή διάλεξη από το Παν/μιο Ιωαννίνων: Κ. Κωνσταντινίδου, ὄλοιτο μὲν μή… Διακοπή και αποσιώπηση κατάρας στην αρχαία ελληνική τραγωδία (28/5/22)

  Η κ. Κυριακή Κωνσταντινίδου, διδάσκουσα βάσει του Π.Δ. 407/80 του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα δώσει διάλεξη στο πλαίσιο του ΠΜΣ «Κλασική Φιλολογία» το Σάββατο, 28 Μαΐου 2022, ώρα 16:00 με τίτλο: ὄλοιτο μὲν μή… Διακοπή και αποσιώπηση κατάρας στην αρχαία ελληνική τραγωδία. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω MS Teams.

  25 May 2022 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

  Έναρξη νέας περιόδου για το Πρόγραμμα Διαδρομές στη Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης γλώσσας» για διδάσκοντες στην Ελλάδα και το εξωτερικό

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Πρόγραμμα «Διαδρομές στη Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης γλώσσας» για διδάσκοντες στην Ελλάδα και το εξωτερικό

  Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ανακοινώνει τη νέα περίοδο του εξ αποστάσεως επιμορφωτικού προγράμματος «Διαδρομές στη Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας» για διδάσκοντες/ουσες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (http://diadromes.greek-language.gr). Τα μαθήματα ξεκινούν τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022 και διαρκούν 9 μήνες. Αιτήσεις εγγραφής γίνονται δεκτές από 18/04/2022 μέχρι και 02/09/2022 στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.greek-language.gr/routes.

  Το Πρόγραμμα αποτελείται από τις παρακάτω οκτώ ενότητες, οι οποίες καλύπτουν όλες τις θεματικές περιοχές που ενδιαφέρουν τον διδάσκοντα την Ελληνική ως δεύτερη/ξένη γλώσσα:

  1. Σχεδιασμός και διαχείριση μαθήματος, διδασκαλία των τεσσάρων δεξιοτήτων

  2. Διδασκαλία της γραμματικής, του λεξιλογίου και της προφοράς

  3. Γλωσσική διδασκαλία σε παιδιά

  4. Αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών

  5. Διδασκαλία ξένης γλώσσας μέσω Η/Υ (Computer Assisted Language Learning)

  6. Όψεις της γλώσσας (Ποικιλομορφία της γλώσσας, κειμενικά είδη και λογοτεχνικός λόγος)

  7. Διγλωσσία: Η γλώσσα και η σκέψη στον δίγλωσσο ομιλητή

  8. Όταν οι πολιτισμοί συνομιλούν στο σχολείο: ζητήματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης

  Το πρόγραμμα, που από την πρώτη χρονιά εφαρμογής του, το 2007, τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών, διαρκώς επικαιροποιείται και βελτιώνεται, ενώ προσφέρει ευελιξία στην παρακολούθησή του, καθώς υλοποιείται εξ ολοκλήρου από απόσταση με ασύγχρονη διδασκαλία. Οι επιμορφούμενοι/ες σε κάθε ενότητα έχουν πρόσβαση επί 24ώρου βάσεως στο υλικό και σε φόρα συζητήσεων για άμεση επικοινωνία με τους/τις διδάσκοντες/διδάσκουσες καθώς και τους/τις επιμορφούμενους/επιμορφούμενες, προκειμένου να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων και εποικοδομητικός διάλογος.

  Πραγματοποιούνται 1-2 τηλεσεμινάρια σε κάθε ενότητα, σε πραγματικό χρόνο, για τη ζωντανή επικοινωνία με την ομάδα διδασκαλίας. Μοναδικά στοιχεία του προγράμματος:

  - Τρεις, τουλάχιστον, εξειδικευμένοι διδάσκοντες σε κάθε ενότητα, με πολύχρονη πείρα στον τομέα τους, διδάσκουν, επιβλέπουν και απαντούν άμεσα στις ερωτήσεις των επιμορφούμενων.

  - Η διδασκαλία αξιοποιεί αρχές της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

  - Οι επιμορφούμενοι/ες εκπονούν εργασία σε κάθε ενότητα με την καθοδήγηση και υποστήριξη των διδασκόντων/ διδασκουσών.

  - Από το 2021-2022 λειτουργεί διαδικτυακή κοινότητα εκπαιδευτικών στην οποία εντάσσονται οι απόφοιτοι/ες. Η καινοτομία αυτή ανταποκρίνεται στις σύγχρονες επιστημονικές αναζητήσεις, οι οποίες δεν θεωρούν την εκπαίδευση εκπαιδευτικών ως μια άπαξ ενέργεια που ολοκληρώνεται με τον κύκλο κάποιων μαθημάτων. Το περιβάλλον της διαδικτυακής κοινότητας ανταποκρίνεται στην ανάγκη αυτή, παρέχοντας τη δυνατότητα για συνεχή συνεργασία και ενημέρωση στο μέλλον.

  Στο Πρόγραμμα μπορεί να συμμετέχει κάθε εμπλεκόμενος/η στη ή/και ενδιαφερόμενος/η για τη διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αρκεί να είναι απόφοιτος/η ελληνικής φιλολογίας, ξένων φιλολογιών, παιδαγωγικών τμημάτων, θεολογικών σχολών ή άλλων πανεπιστημιακών τμημάτων ελληνικών ή ισότιμων ξένων πανεπιστημίων. Υπό όρους γίνονται δεκτοί υποψήφιοι που δεν έχουν ολοκληρώσει σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

  Το Πρόγραμμα «Διαδρομές στη διδασκαλία της νέας ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας»

  α) αποτελεί αναγνωρισμένο επιμορφωτικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και οδηγεί στην απόκτηση αναγνωρισμένης από το ελληνικό κράτος διδακτικής επάρκειας για τη διδασκαλία της ελληνικής στην αλλοδαπή (Υ.Α. Φ.815.2/306/40937/Ζ1, ΦΕΚ τ. Β΄ 862/8.4.2014),

  β) παρέχει πιστοποιημένη εξειδίκευση στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας και ανταποκρίνεται στα συνεκτιμώμενα προσόντα της πρόσφατης ρύθμισης για τη στελέχωση των Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ) από μόνιμους εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 3 (δ) της Κ.Υ.Α. αριθμ. 152360/ΓΔ4/19.9.2016 (ΦΕΚ 3049/Β/23.9.2016),

  γ) μοριοδοτείται ως προσόν για την επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης (νόμος υπ’ αριθμ. 4823/2021. ΦΕΚ 136/Α/3-8-2021).
  Για κάθε σχετική πληροφορία, όπως την εγγραφή στο πρόγραμμα και το κόστος, σας παραπέμπουμε στην ιστοσελίδα των εγγραφών:
  https://www.greek-language.gr/routes/.

  Στοιχεία επικοινωνίας: Συντονίστριες του Προγράμματος Διαδρομές: Αθανασία Μαργώνη, Ευδοξία Μητρούση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: programma.diadromes@gmail.com

  Skype: Διαδρομές - Routes
  Τηλ.: (0030) 2310 805 507 & 488 560
  (ώρες πληροφόρησης: 9.00-15.00 καθημερινά-εργάσιμες ημέρες)

  Δείτε στα συνημμένα τα Δελτία Τύπου στα ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά, ρωσικά.

  25 May 2022 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Ανακοινώσεις

  Τιμητική εκδήλωση για τον Δημήτρη Τζιόβα στα Ιωάννινα (25/5/22)

  Την Τετάρτη 25 Μαΐου 2022 και ώρα 20.30, θα πραγματοποιηθεί τιμητική εκδήλωση για τον καθηγητή Δημήτρη Τζιόβα. Ο Δημήτρης Τζιόβας είναι Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. Πρόσφατα τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για τη συνολική του προσφορά στα Ελληνικά Γράμματα. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και θα διεξαχθεί στον Πολιτιστικό Πολυχώρο "Δ. Χατζής".

  Ομιλητές:
  - Δημήτρης Τζιόβας, Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο Παν/μιο του Μπέρμιγχαμ
  - Γιάννης Παπαθεοδώρου, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Παν/μίου Πατρών
  - Ελένη Παπαργυρίου, Δρ. Φιλολογίας του Παν/μιου Οξφόρδης

  Συντονίζει ο Κώστας Καραβίδας, Μέλος Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος Φιλολογίας του Παν/μίου Ιωαννίνων.

  24 May 2022 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Ανακοινώσεις

  Ξεναγήσεις στην έκθεση του Ιδρύματος Λασκαρίδη: Η ελληνική γραμματεία στην πρώιμη τυπογραφία (4-5/6/22)

  Στο πλαίσιο του εορτασμού για τις Ημέρες Θάλασσας του Δήμου Πειραιά, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη ανοίγει τις πόρτες του και σας ξεναγεί στην έκθεση “Η ελληνική γραμματεία στην πρώιμη τυπογραφία”, με αρχέτυπες εκδόσεις ελληνικών έργων στο πρωτότυπο και σε λατινική μετάφραση από την πλούσια συλλογή του.

  Συνοδεύονται από ειδικό αφιέρωμα στον Αριστοτέλη, αναδεικνύοντας επιλεγμένες εκδόσεις του έργου του, σε λατινικές μεταφράσεις αλλά και στο πρωτότυπο, από τον 15ο και τον 16ο αιώνα.

  Ημέρες ξεναγήσεων: Σάββατο 4 & Κυριακή 5 Ιουνίου 2022
  Ώρες ξεναγήσεων: 11.00 – 15.00 (ανά μισή ώρα)

  Απαραίτητη η συμπλήρωση ηλεκτρονικής δήλωσης συμμετοχής: https://forms.gle/EWjFZBHmxBkq8yE58

  Δηλώσεις συμμετοχής έως την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022.
  Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

  Είσοδος ελεύθερη

  24 May 2022 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Previous   [1] 2 3 4 5 ...392   Next >