Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

SMTWTFS
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Go
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

4,948 items total [1 - 10]
Go
<< First < Previous Next > Last >>
ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
 • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

  Απονομή βραβείων λογοτεχνικών διαγωνισμών Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη (21/4/2024)

  Την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 και ώρα 12.00, στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου,Πειραιάς) θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής των βραβείων του 11ου Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Πρωτόλειου Διηγήματος στη μνήμη Καίτης Λασκαρίδη, καθώς και του 4ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Πρωτόλειου Διηγήματος ''ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ'' για ελληνικά σχολεία του εξωτερικού (η παρουσία των σχολείων του εξωτερικού θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά). Και οι δύο διαγωνισμοί αφορούν την περίοδο 2022-2023.

  Αποσπάσματα από τα βραβευθέντα κείμενα του 11ου Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Ματίνα Στάμου και Πάνος Κούγιας, ενώ από τα σχολεία του εξωτερικού οι μαθητές θα διαβάσουν απόσπασμα από τα βραβευθέντα έργα τους.

  Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν η Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη κ. Κατερίνα Λασκαρίδη και η Διευθύντρια του Ιδρύματος κ. Καλή Κυπαρίσση.

  Είσοδος Ελεύθερη

  19 Apr 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις

  Συγγραφείς του κόσμου ταξιδεύουν στο Μέγαρο: Φοίβος Παναγιωτίδης, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (26/4/2024)

  Μετά τον δεύτερο επιτυχημένο κύκλο εκδηλώσεων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσσαλονίκης,
  οι αφίξεις αγαπημένων συγγραφέων του αναγνωστικού κοινού θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν.

  Αντλώντας συνομιλητές από ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών ιδιοτήτων και με συγγραφείς κυριολεκτικά από όλο τον κόσμο, φιλοδοξία του ΟΜΜΘ είναι να συμβάλει στη διεύρυνση του πολιτισμικού διαλόγου και να προσφέρει στο κοινό της Θεσσαλονίκης αλησμόνητες συζητήσεις.

  Στις 26 Απριλίου 2024, και ώρα 19:00 (ΦΟΥΑΓΙΕ M1) προσκεκλημένοι είναι ο κ. Φοίβος Παναγιωτίδης (Συγγραφέας, Καθηγητής Θεωρητικής Γλωσσολογίας, ο κ. Γιώργος Πολυμενέας (Δημοσιογράφος) και η κα Νίνα Τοπιντζή (Καθηγήτρια ΑΠΘ).

  Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου.

  19 Apr 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Μεσαιωνική Ελληνική :: Ανακοινώσεις

  Διαδικτυακή ομιλία της κ. Κ. Γοργολίτσα : ''Όνειρα και οράματα στη μεσοβυζαντινή αγιολογική γραμματεία: τυπολογία, αφηγηματική λειτουργία και λογοτεχνικό υπόβαθρο'', Παν/μιο Κρήτης (26/4/2024)

  Στο πλαίσιο των διαδικτυακών συναντήσεων που διοργανώνει το ερευνητικό σεμινάριο του Τομέα Κλασικών Σπουδών. Τμ. Φιλολογίας Παν/μίου Κρήτης, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή ομιλία από την κα Κ. Γοργολίτσα (ΕΚΠΑ) με θέμα: ''Όνειρα και οράματα στη μεσοβυζαντινή αγιολογική γραμματεία: τυπολογία, αφηγηματική λειτουργία και λογοτεχνικό υπόβαθρο'', την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024, και ώρα12.00-14.00

  Η διάλεξη είναι ανοιχτή σε όλους/-ες,
  αλλά απαιτείται προεγγραφή στον παρακάτω σύνδεσμο
  https://uoc-gr.zoom.us/meeting/register/tZcud-Coqj8pGNbag6cKz67nQsK1bSebJBsh

  19 Apr 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Ανακοινώσεις

  Ομαδική έκθεση βιβλίου τοπικών συγγραφέων & ποιητών στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου (21/4/2024)

  Ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου δια της Αντιδημαρχίας Παιδείας, Σχολικής Στέγης, Προσχολικής Αγωγής, Δραστηριοτήτων και συνεργασία με τις δύο Δημοτικές Βιβλιοθήκες Ευόσμου και Ελευθερίου Κορδελιού, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία ανάδειξης και προβολής των τοπικών συγγραφέων και ποιητών, οργανώνοντας για πρώτη φορά μια ομαδική έκθεση βιβλίου προς τιμή τους.

  Η ομαδική Έκθεση οργανώνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου& Πνευματικών Δικαιωμάτων, η οποία έχει καθιερωθεί διεθνώς από τον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών– UNESCO.

  18 Apr 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Τύπος

  Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου Γιορτή Βιβλίου στην Achaia Clauss, Πάτρα (20-24/4/2024)

  Το Πολύεδρο, οργανώνει και φέτος στην Πάτρα για 28η χρονιά, το Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, από 20 μέχρι 24 Απριλίου, συνδυάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου), με την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου).

  Στη διάρκεια του Φεστιβάλ έχουν προγραμματιστεί πολλές εκδηλώσεις με συγγραφείς παιδικών βιβλίων, εικονογράφους, άλλους επαγγελματίες του βιβλίου και εκπαιδευτικούς, στο Πολύεδρο και στην Achaia Clauss.

  Η έναρξη του Φεστιβάλ είναι το Σάββατο 11 το πρωί στο Πολύεδρο, με διάφορες δράσεις για την ''προετοιμασία της Γιορτής'' και τα παιδιά να ξεκινούν να δημιουργούν το ''Βιβλίο των βιβλίων''.

  Δευτέρα μέχρι Τετάρτη στον χώρο του Πολύεδρου θα υπάρχει έκθεση παιδικού και εφηβικού βιβλίου και θα γίνονται εκπαιδευτικές δράσεις με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου (γραφίστας, τυπογράφος, συγγραφείς κ.τ.λ.) για σχολικές ομάδες,

  18 Apr 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Μεσαιωνική Ελληνική :: Ανακοινώσεις

  Διάλεξη του κ. Octavian Gordon με τίτλο: ''Βυζαντινές πνευματικές αντιλήψεις στους Λατίνους συγγραφείς: η περίπτωση του Γρηγορίου Μεγάλου'', Παν/μιο Ιωαννίνων (18/4/2024)

  Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 και ώρα 19.15 θα πραγματοποιηθεί διάλεξη του κ. Octavian Gordon ( Επίκ. Καθ. Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου) με τίτλο: ''Βυζαντινές πνευματικές αντιλήψεις στους Λατίνους συγγραφείς: η περίπτωση του Γρηγορίου Μεγάλου''.

  Η διάλεξη θα γίνει στα Αγγλικά στην αίθουσα του Τομέα Αρχαίας και Μεσαιωνικής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας (Φιλοσοφική Σχολή, 1ος όροφος).

  18 Apr 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Διδασκαλία της Ελληνικής :: Ανακοινώσεις

  Εκδήλωση: ''Δέκα Χρόνια Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο'', Μουσείο Κανελλοπούλου, Πλάκα (26/4/2024)

  Την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Κανελλοπούλου (οδός Θεωρίας 12) εκδήλωση παρουσίασης του 10ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου, που οργανώνεται από το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, ΜΜΕ και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Maliotis Cultural Center του Hellenic College Holy Cross και την American Hellenic Educational Progressive Association (ΑΧΕΠΑ Αμερικής).

  Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα και με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Το 10ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο αφιερώνεται φέτος στη διάδοση και διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην ομογένεια της Αμερικής.

  Θα μιλήσουν οι κ.κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τακτικό Μέλος Ακαδημίας Αθηνών, Ιωάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Υπουργείου Εξωτερικών, Άννα Κ. Μπατιστάτου, Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Kαθηγήτρια Τμήματος Ιατρικής Σχολής Επιστημών Υγείας, Νίκος Ξυδάκης, πρ. Υπουργός Πολιτισμού και Αν. Υπουργός Εξωτερικών, και η Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη, Ιδρύτρια/ Διευθύντρια του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου, Καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Σχολής Επιστημών Αγωγής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

  Την εκδήλωση θα συντονίσει η κ. Νατάσσα Σπαγαδώρου, Δημοσιογράφος CNN Greece.

  18 Apr 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

  Σειρά διαδικτυακών ομιλιών με τίτλο "Ιστορίες από τα αρχεία" στο ΑΠΘ: Κ. Τικτοπούλου, Τα σολωμικά χειρόγραφα και ο εκτεταμένος/εκτενής συγγραφικός νους (25/4/24)

  Την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, στις 19.15, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ κ. Κατερίνα Τικτοπούλου θα μιλήσει με θέμα: «Τα σολωμικά χειρόγραφα και ο εκτεταμένος/εκτενής συγγραφικός νους».

  Τα χειρόγραφα εργασίας ενός λογοτέχνη μπορούν να δώσουν ασφαλείς απαντήσεις στο διαχρονικό φιλολογικό αίτημα της “αυθεντικότητας” καθώς και στο νεότερο ζητούμενο να γίνει κατανοητή η πολύπλοκη δημιουργική διαδικασία σύνθεσης των έργων. Για τη μελέτη της δημιουργικής διαδικασίας της γραφής, η υλικότητα έχει σημασία. Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κανείς πολύ υπέρ αυτού του ισχυρισμού. Είναι γνωστό ότι στοιχεία όπως το χρώμα και η υφή του χαρτιού, οι αποχρώσεις του μελανιού, το πάχος της πένας ή του μολυβιού, η ένταση με την οποία ακουμπούσαν στο χαρτί, η ταχύτητα με την οποία αναπτύχθηκε η γραφή, η θέση και η κατεύθυνσή της παρέχουν πληροφορίες για την ανασυγκρότηση της χρονικότητας της γραφής με τρόπο που δεν μπορούν από μόνες τους οι λέξεις που βρίσκονται στην ίδια επιφάνεια. Υπάρχει όμως κάποια αλληλεπίδραση ανάμεσα στην υλικότητα των χειρογράφων και τον τρόπο εργασίας και σκέψης του δημιουργού; Η απάντηση φαίνεται να είναι θετική ιδίως αν συμφωνήσουμε ότι τα χειρόγραφα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εκτεταμένου νου, όπως υποστηρίζουν νεότερες γνωσιακές θεωρίες.

  Στόχος της ομιλίας είναι μια διεπιστημονική προσέγγιση των σολωμικών χειρογράφων στην περιοχή των γνωσιακών ανθρωπιστικών σπουδών (cognitive humanities), συνδυάζοντας τη θεωρία του εκτεταμένου ή εκτενούς ή ενδρασιακού νου (extended/extensive/enactive mind) με τις λίγο-πολύ οικείες οπτικές της μελέτης της δημιουργικής διαδικασίας σύνθεσης που έχουν εισαγάγει στην Ελλάδα, για την περίπτωση του Σολωμού, η αναλυτική μέθοδος και διεθνώς η γενετική κριτική. Το πρώτο μέρος της ομιλίας επιχειρεί μια σύντομη παρουσίαση της γνωσιακής θεωρίας του εκτεταμένου νου και το δεύτερο μέρος εστιάζει στα σολωμικά χειρόγραφα ως
  αναπόσπαστο μέρος του εκτεταμένου συγγραφικού νου –εν προκειμένω του σολωμικού συγγραφικού νου– υποστηρίζοντας ότι όψεις της υλικότητας των χειρογράφων μπορούν να συνδεθούν με την ποιητική του συγγραφέα.

  18 Apr 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Αρχαία Ελληνική :: Ανακοινώσεις

  Ομιλίες του κ. ThomasKuhn - Treichel, στις Επιστημονικές Συναντήσεις του Τομέα Κλασικής Φιλολογίας, Τμ. Φιλολογίας ΕΚΠΑ (22,23/4/2024)

  το πλαίσιο των ''Επιστημονικών Συναντήσεων'' που διοργανώνει ο Τομέας Κλασικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α, θα πραγματοποιηθούν δύο ομιλίες τη Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024, ώρα 12.00 μ.μ. και την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, ώρα 13.00 μ.μ., από τον κ. ThomasKuhn-Treichel (Μεταδιδακτορικού ερευνητή στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης) με θέμα:

  - Loosening knees and heart: body and emotion from Homer to Plato, Part One: The Homeric epics (22.04.2024,αίθουσα 209)

  - Loosening knees and heart: body and emotion from Homer to Plato, Part Two: From Hesiod to Plato (23.04.2024, αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής)

  Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στα Αγγλικά.

  17 Apr 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Ανακοινώσεις

  Colloquium Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Δημοκρίτειου Παν/μίου Θράκης (23/4/2024)

  Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 και ώρα 8.00 μ.μ., στο πλαίσιο του Colloquium του Τμ. Φιλολογίας
  του Δημοκρίτειου Παν/μίου Θράκης, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή διάλεξη της κ. Rada Varga (Scientific Researcher at STAR-UBB Institute Babes-Bolyai University, Cluj-Napoca)
  με θέμα: ''The prosopography of the Roman sub-elites. Perspectives in the digital age''.

  Οι διαλέξεις είναι ανοικτές στο κοινό.

  17 Apr 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Previous   [1] 2 3 4 5 ...495   Next >