Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

SMTWTFS
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Go
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

4,420 items total [1 - 10]
Go
<< First < Previous Next > Last >>
ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Νέα Ελληνική :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Ημερίδα ''Η Ελλάδα στη Γεωργιανή λογοτεχνία'', ΕΚΠΑ (1/6/2023)

    Το Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών Ε.Κ.Π.Α., διοργανώνει την Πέμπτη 1η Ιουνίου και ώρα 18:30, ημερίδα "Η Ελλάδα στη Γεωργιανή Λογοτεχνία" με θέμα: «Ο HELLADOS, ένα ελληνάκι του Καυκάσου» του Νόνταρ Ντουμπάτζε,στην αίθουσα Ίριδα (Ιπποκράτους 15).

    Υπεύθυνη της διοργάνωσης κ. Τεόνα Μπερίτζε, καθηγήτρια γεωργιανής γλώσσας στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών.

    Έναρξη ημερίδας: 18:30 μ.μ. Είσοδος Ελεύθερη

    01 Jun 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

    1ος Διαγωνισμός Πεζογραφήματος και Ποιήματος από την Ένωση Λογοτεχνών Αιγαίου

    Η Ένωση Λογοτεχνών Αιγαίου (Ε.Λ.Α.) προκηρύσσει Πανελλήνιο Διαγωνισμό συγγραφής πεζογραφήματος για ενήλικες με θέμα τις ανθρώπινες σχέσεις, καθώς και ποιητικής δημιουργίας με το ίδιο θέμα. Ο κάθε συμμετέχων και η κάθε συμμετέχουσα μπορεί να λάβει μέρος και στις δυο κατηγορίες, πεζογραφήματος και ποίησης.

    Ως ημερομηνία έναρξης του διαγωνισμού ορίζεται η 1η Ιουνίου 2023 και ως ημερομηνία λήξης η 30η Σεπτεμβρίου 2023.

    Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν όλοι όσοι έχουν υπερβεί το 18ο έτος της ηλικίας τους.

    01 Jun 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Τύπος

    2ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων (20-24/6/23)

    Ο Δήμος Χανίων συνδιοργανώνει με την Περιφέρεια Κρήτης το 2ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, που θα διαρκέσει από την Τρίτη 20 έως και το Σάββατο 24 Ιουνίου 2023.

    Με τη συμμετοχή περισσότερων των 70 ομιλητών - συγγραφέων από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, και περισσότερες από 50 θεματικές συζητήσεις, παρουσιάσεις, σεμινάρια, συναυλίες, προβολές και θεατρικά αναλόγια γύρω από βιβλία σύγχρονης ελληνικής και ξένης πεζογραφίας, ποίησης, δοκιμίου, από πολλούς εκδοτικούς οίκους.

    Το 2ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων θα διερευνήσει την έννοια της ταυτότητας στα πεδία της λογοτεχνίας και της Ιστορίας όσο και στο πλαίσιο επίκαιρων κοινωνικών και τεχνολογικών εξελίξεων, με κεντρικό τίτλο «Ατομικές και συλλογικές ταυτότητες: Αυτοπροσδιορισμός στον σύγχρονο κόσμο», και επιμέρους θεματικούς άξονες.

    01 Jun 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Μεσαιωνική Ελληνική :: Ανακοινώσεις

    Colloquium Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Δημοκρίτειου Παν/μίου Θράκης (15/6/23)

    Στο πλαίσιο του Colloquium του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Παν/μίου Θράκης, θα δοθεί διαδικτυακή διάλεξη από τον κ. Δ. Γεωργακόπουλο (Επίκ. Καθ. Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Φιλολογίας Παν/μίου Ιωαννίνων) με θέμα: Η κριτική έκδοση των Στίχων του Σπανέα, την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023 στις 6.00 μμ.

    01 Jun 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Επιστημονικό Συνέδριο από τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη: Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι Έλληνες ομότεχνοί του: Αλληλεπιδράσεις, συνάφειες και διαφωνίες (10-11/6/23)

    Με αφορμή τη συμπλήρωση 140 χρόνων από τη γέννηση του Νίκου Καζαντζάκη και 35 χρόνων από την ίδρυσή της, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Διόπτρα σας προσκαλούν στο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι Έλληνες ομότεχνοί του: Αλληλεπιδράσεις, συνάφειες και διαφωνίες», που θα διεξαχθεί το Σάββατο, 10 και την Κυριακή, 11 Ιουνίου 2023, στο «Auditorium Theo Angelopoulos» του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος στην Αθήνα.

    01 Jun 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Γλωσσολογία :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Πρόγραμμα 9ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου Παν/μίου Ιωαννίνων: Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ (4-7/7/23)

    Από το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, ΜΜΕ και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του 9ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», που θα πραγματοποιηθεί από 4 ως 7 Ιουλίου 2023, στο ειδικό σωφρονιστικό κατάστημα νέων Αυλώνα.

    01 Jun 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Αρχαία Ελληνική :: Ανακοινώσεις

    Διάλεξη από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών: Β. Κάλφας, Οι αρχαίοι έλληνες φιλόσοφοι και εμείς (7/6/23)

    Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη) του Α.Π.Θ., στο πλαίσιο ενός κύκλου τριών διαλέξεων ανοιχτών για το κοινό, διοργανώνει την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023, στις 19:00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 27, 2ος όροφος) και διαδικτυακά, διάλεξη με τίτλο: "Οι αρχαίοι έλληνες φιλόσοφοι και εμείς", με ομιλητή τον Β. Κάλφα, ομότιμο καθηγητή Φιλοσοφίας του Α.Π.Θ. και μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου.

    31 May 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Έναρξη νέας περιόδου για το Πρόγραμμα «Διαδρομές στη Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης γλώσσας» για διδάσκοντες στην Ελλάδα και το εξωτερικό

    Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ανακοινώνει τη νέα περίοδο του εξ αποστάσεως επιμορφωτικού προγράμματος «Διαδρομές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης Γλώσσας» για διδάσκοντες/ουσες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (http://diadromes.greek-language.gr). Τα μαθήματα ξεκινούν τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023 και διαρκούν 9 μήνες. Αιτήσεις εγγραφής γίνονται δεκτές από 24/04/2023 μέχρι και 01/09/2023 στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.greek-language.gr/routes/.

    Το πρόγραμμα αποτελείται από τις παρακάτω οκτώ ενότητες, οι οποίες καλύπτουν όλες τις θεματικές περιοχές που ενδιαφέρουν τον/τη διδάσκοντα/ουσα την ελληνική ως δεύτερη/ξένη γλώσσα:

    1. Σχεδιασμός και διαχείριση μαθήματος, διδασκαλία των τεσσάρων δεξιοτήτων

    2. Διδασκαλία της γραμματικής, του λεξιλογίου και της προφοράς

    3. Διδασκαλία ξένης γλώσσας μέσω Η/Υ (Computer Assisted Language Learning)

    4. Γλωσσική διδασκαλία σε παιδιά

    5. Όψεις της γλώσσας (Ποικιλομορφία της γλώσσας, κειμενικά είδη και λογοτεχνικός λόγος)

    6. Διγλωσσία: Η γλώσσα και η σκέψη στον δίγλωσσο ομιλητή

    7. Όταν οι πολιτισμοί συνομιλούν στο σχολείο: ζητήματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης

    8. Αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών

    Το πρόγραμμα, που από την πρώτη χρονιά εφαρμογής του, το 2007, τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών, διαρκώς επικαιροποιείται και βελτιώνεται, ενώ προσφέρει ευελιξία στην παρακολούθησή του, καθώς υλοποιείται εξ ολοκλήρου από απόσταση με ασύγχρονη διδασκαλία. Οι επιμορφούμενοι/ες σε κάθε ενότητα έχουν πρόσβαση επί 24ώρου βάσεως στο υλικό και σε φόρα συζητήσεων για άμεση επικοινωνία με τους/τις διδάσκοντες/διδάσκουσες καθώς και τους/τις επιμορφούμενους/επιμορφούμενες, προκειμένου να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων και εποικοδομητικός διάλογος. Πραγματοποιούνται 2 τηλεσεμινάρια σε κάθε ενότητα, σε πραγματικό χρόνο, για τη ζωντανή επικοινωνία με την ομάδα διδασκαλίας. Μοναδικά στοιχεία του προγράμματος:

    - Τρεις, τουλάχιστον, εξειδικευμένοι/ες διδάσκοντες/ουσες σε κάθε ενότητα, με πολύχρονη πείρα στον τομέα τους, διδάσκουν, επιβλέπουν και απαντούν άμεσα στις ερωτήσεις των επιμορφούμενων. - Η διδασκαλία αξιοποιεί αρχές της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. - Οι επιμορφούμενοι/ες εκπονούν εργασία σε κάθε ενότητα με την καθοδήγηση και υποστήριξη των διδασκόντων/διδασκουσών.

    - Από το 2022–2023 λειτουργεί διαδικτυακή κοινότητα εκπαιδευτικών στην οποία εντάσσονται οι απόφοιτοι/ες. Η καινοτομία αυτή ανταποκρίνεται στις σύγχρονες επιστημονικές αναζητήσεις, οι οποίες δεν θεωρούν την εκπαίδευση εκπαιδευτικών ως μια άπαξ ενέργεια που ολοκληρώνεται με τον κύκλο κάποιων μαθημάτων. Το περιβάλλον της διαδικτυακής κοινότητας ανταποκρίνεται στην ανάγκη αυτή, παρέχοντας τη δυνατότητα για συνεχή συνεργασία και ενημέρωση στο μέλλον.

    Στο πρόγραμμα μπορεί να συμμετέχει κάθε εμπλεκόμενος/η στη ή/και ενδιαφερόμενος/η για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αρκεί να είναι απόφοιτος/η ελληνικής φιλολογίας, ξένων φιλολογιών, παιδαγωγικών τμημάτων, θεολογικών σχολών ή άλλων πανεπιστημιακών τμημάτων ελληνικών ή ισότιμων ξένων πανεπιστημίων. Υπό όρους γίνονται δεκτοί/ές υποψήφιοι/ες που δεν έχουν ολοκληρώσει σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Το Πρόγραμμα «Διαδρομές στη διδασκαλία της νέας ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας»

    α) αποτελεί αναγνωρισμένο επιμορφωτικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και οδηγεί στην απόκτηση αναγνωρισμένης από το ελληνικό κράτος διδακτικής επάρκειας για τη διδασκαλία της ελληνικής στην αλλοδαπή (Υ.Α. Φ.815.2/306/40937/Ζ1, ΦΕΚ τ. Β΄ 862/8.4.2014),

    β) παρέχει πιστοποιημένη εξειδίκευση στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας και ανταποκρίνεται στα συνεκτιμώμενα προσόντα της πρόσφατης ρύθμισης για τη στελέχωση των Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ) από μόνιμους εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 3 (δ) της Κ.Υ.Α. αριθμ. 152360/ΓΔ4/19.9.2016 (ΦΕΚ 3049/Β/23.9.2016),

    γ) μοριοδοτείται ως προσόν για την επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης (νόμος υπ’ αριθμ. 4823/2021. ΦΕΚ 136/Α/3-8-2021).

    Για κάθε σχετική πληροφορία, όπως την εγγραφή στο πρόγραμμα και το κόστος, σας παραπέμπουμε στην ιστοσελίδα των εγγραφών:
    https://www.greek-language.gr/routes/.

    Στοιχεία επικοινωνίας:

    Συντονίστριες του προγράμματος «Διαδρομές»: Αθανασία Μαργώνη, Ευδοξία Μητρούση

    Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: programma.diadromes@gmail.com

    Skype: Διαδρομές - Routes

    Τηλ.: (0030) 2310 805 507 & 488 560

    (ώρες πληροφόρησης: 9.00-15.00 καθημερινά-εργάσιμες ημέρες)

    Στα συνημμένα μπορείτε να δείτε το Δελτίο Τύπου και στα αγγλικά, γερμανικά, ρωσικά

    31 May 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Αρχαία Ελληνική :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    17o Διεθνές Συνέδριο για τις Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία στο ΑΠΘ (1-3/6/23)

    Ο Τομέας Κλασικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Τμήμα Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Harvard διοργανώνουν το 17o Διεθνές Συνέδριο «Trends in Classics (Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία)», από Πέμπτη 1/6 έως Σάββατο 3/6/2023, στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ.

    Το θέμα του Συνεδρίου αφορά την έννοια της «παρένθεσης» στο πλαίσιο της πρόσληψης της αρχαιότητας σε λογοτεχνία, φιλοσοφία και τέχνη. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «επειδή το θέμα είναι πολύπλευρο και διεπιστημονικό, περισσότεροι από 25 μελετητές από τον χώρο των κλασικών σπουδών, της φιλοσοφίας, της αισθητικής, της νεότερης και συγκριτικής λογοτεχνίας και των πολιτισμικών σπουδών θα ασχοληθούν με όλες της πλευρές της “παρενθετικής” πρόσληψης της αρχαιότητας, τόσο θεωρητικά όσο και σε συγκεκριμένα λογοτεχνικά κείμενα ή άλλα καλλιτεχνικά μέσα».

    Επίσημη γλώσσα του Συνεδρίου είναι η αγγλική. Οι εργασίες του είναι ανοικτές για το κοινό, ενώ θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

    30 May 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Αρχαία Ελληνική :: Ανακοινώσεις

    4ος κύκλος Σειράς Τηλεδιαλέξεων από το Ανοικτό Παν/μιο Κύπρου: Παναγιώτης Σεράνης, Τα νέα Προγράμματα Σπουδών των Αρχαίων Ελληνικών: για το Λύκειο: Προοπτικές και προκλήσεις (2/6/23)

    Τηλεδιάλεξη του 4ου Κύκλου Τηλεδιαλέξεων με τίτλο «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί», διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023 στις 19.00, με ομιλητή τον κ. Παναγιώτη Σεράνη (Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων) με θέμα: Τα νέα Προγράμματα Σπουδών των Αρχαίων Ελληνικών: για το Λύκειο: Προοπτικές και προκλήσεις.

    30 May 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Previous   [1] 2 3 4 5 ...442   Next >